Gość: Tajwan IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 11.06.02, 11:23 Czy ktos zna tworczosc krakowskiego poety Andrzeja Bursy? Chodzi mi dokladnie o jeden z jego wierszy - "Mam W Dupie Małe Miasteczko"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quba Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko 11.06.02, 11:47 Gość portalu: Tajwan napisał(a): > Czy ktos zna tworczosc krakowskiego poety Andrzeja Bursy? Chodzi mi dokladnie o > > jeden z jego wierszy - "Mam W Dupie Małe Miasteczko"... Pamietam ten wiersz ze studiów, strasznie mnie oburzyl, a jednak, gdy na wakacje pojechaliśmy do jakiejś totalnej dziury, gdzie nie bylo doslownie nic, ani lasu, ani rzeki, ani jeziora, ani nawet kina - a cale miasteczko mozna bylo obejsc w 20 min - doszlismy do wniosku, ze autor ma racje w 100 % - poszukam tekstu, obiecuje pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Sobota 11.06.02, 11:59 "Sobota" Boże jaki miły wieczór tyle wódki tyle piwa a potem plątanina w kulisach tego raju między pluszową kotarą a kuchnią za kratą czułem jak wyzwalam się od zbędnego nadmiaru energii w którą wyposażyła mnie młodość możliwe że mógłbym użyć jej inaczej np. napisać 4 reportaże o perspektywach rozwoju małych miasteczek ale mam w dupie małe miasteczka mam w dupie małe miasteczka mam w dupie małe miasteczka! Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Jeszcze o Bursie 11.06.02, 12:05 Powyższy wiersz jest jednym z moich ulubionych, ale zdecydowanie najbardziej lubię wiersz o doktorze C, bogaczu i cudotwórcy. Dalej wyliczę "Tęczę", "Depeszę" i "Świętego Józefa", oraz - chyba standardowo - "Zgaśnij księżycu" oraz "Z zabaw i gier dziecięcych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbapap Re: Jeszcze o Bursie IP: *.pool.mediaWays.net 11.06.02, 12:56 ja tez...i powiedzialam to Miasteczku wiele lat temu ,a teraz jak zona lota ogladnelam sie za siebie i ...( bardzo mi sie ten wiersz Bursy spodobal,uderzyl w czula strunke ale za Bursa nie przepadam - moze sie na starosc zmieni - dziekuje za wiersz!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Jeszcze o Bursie IP: 5.2.1R* / 24.146.30.* 11.06.02, 23:31 A ja najbardziej lubie ten: "Rozniecilismy nasze ognisko By odgrodzic nasze wieczory Od ludzi wszystkich jak od chorob...." w ogole kiedys sie uczylam wierszy Bursy na pamiec, teraz mi troche przeszlo.. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Jeszcze o Bursie 12.06.02, 07:25 Gość portalu: Dosia napisał(a): > A ja najbardziej lubie ten: > "Rozniecilismy nasze ognisko > By odgrodzic nasze wieczory > Od ludzi wszystkich jak od chorob...." > w ogole kiedys sie uczylam wierszy Bursy na pamiec, teraz mi troche przeszlo.. > Pozdr. Ja tez lubie :) '' ... siedzimy wieczorami coś niedobrze się dzieje ogień gaśnie, ciemnieje przeglądamy malarstwo włoskie rany boskie, jak nudno, rany boskie !'' Moze niezbyt dokladny cytat :-) I jeszcze ten wiersz o ministrze sprawiedliwosci. i '' tylko rób tak, żeby nie było dziecka tylko rób tak, żeby nie było dziecka...'' Mój ulubiony ''Święty Józef'' :-) Ale w sumie to Bursa już mi ''przeszedł'' :-) Pozdr. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margit Re: Jeszcze o Bursie IP: *.pool.mediaWays.net 18.06.02, 21:49 mozna znalezc duzo,duzo i sobie przewietrzyc i odswiezyc i odnowic zapomniane,lubiane,nieznane z Bursy o Bursie.... do tego przeciez mamy ten internetowy swiat! Duzo fajnych rzeczy o Bursie - zwlaszcza zdjecie z piesem - mocne! Polecam ! Ja szukam przez google! Odpowiedz Link Zgłoś
thairwan Re: Sobota 18.06.02, 20:23 dzieki reptar! a znacie "Ze Sposobow Znecania sie Nad Kurduplami"? Z gory przepraszam wszystkich niskich ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Sobota 19.06.02, 07:47 thairwan napisał(a): > A znacie "Ze Sposobow Znecania sie Nad Kurduplami"? Z gory > przepraszam wszystkich niskich ;) Znamy, znamy :-) A (zapomniałam tytuł) o aniołku i staruszku ? :) Z góry przepraszam wszystkich staruszków :) Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Aniołek i staruszek 19.06.02, 09:03 ada08 napisał(a): > A (zapomniałam tytuł) o aniołku i staruszku ? :) > Z góry przepraszam wszystkich staruszków :) To jest własnie "Z zabaw i gier dziecięcych". Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Aniołek i staruszek 19.06.02, 09:41 reptar napisał(a): > ada08 napisał(a): > > > A (zapomniałam tytuł) o aniołku i staruszku ? :) > > Z góry przepraszam wszystkich staruszków :) > > To jest własnie "Z zabaw i gier dziecięcych". No jasne. To przez ten upał :) I jeszcze o poecie , który cierpi za miliony codziennie w godzinach od - do. Chyba pierwszy wiersz Bursy , jaki przeczytałam... Odpowiedz Link Zgłoś
jejowannabe Bursa zdenominowany 19.06.02, 09:56 ada08 napisał(a): > No jasne. To przez ten upał :) > I jeszcze o poecie , który cierpi za miliony > codziennie w godzinach od - do. Chyba pierwszy wiersz > Bursy , jaki przeczytałam... A znasz ten wiersz w wersji antfuministycznej?...;)) -------------- mężczyzna cierpi za miliony idzie do pracy zarabia miliony oddaje kobiecie wraca do pracy i apiat' cierpi za miliony(*) -------------- (*) W wersji nowowalutowej słowo "miliony" zastępuje fraza "tysiąc sto osiemdziesiąt dziewięć, na rękę" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taniej Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko IP: 217.96.37.* 19.06.02, 12:27 Najbardziej lubię wiersz o patofelku. :D Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko 19.06.02, 15:12 Gość portalu: taniej napisał(a): > Najbardziej lubię wiersz o patofelku. > :D Z jego nieoczekiwaną konkluzją :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mung25 Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko IP: 213.17.165.* 27.06.02, 13:15 a pamiętacie ten kończący sie mniej więcej :"a kiedy osiągniemy wszystko, co zamierzaliśmy...to uchlejemy sie jak jasna cholera" tylko niestety Bursa to mój idol z liceum i pamięć mnie trochę zawodzi. Ale tak w ogóle to dzięki .Dziś 27 czerwca przypomniałam sobie, że kiedyś dawno temu był ktoś taki, bardzo ważny, w moim życiu. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko 27.06.02, 16:01 Dolaczam sie do podziekowan Munga. Tez wrocilem do czasow licealnych ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko IP: *.imit.kth.se 28.06.02, 20:54 a mi student Polonistyki podsunal..moze ktos pamieta jak to szlo o psie, dla mnie najpiekniejszy taki wiersz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trotula Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko IP: *.dabrowa.sdi.tpnet.pl 29.06.02, 16:42 Bursa napisał jeszcze opowiadanie "Zabicie ciotki", jest chyba mało znane, ale ma niesamowity klimat, senny i paranoiczny zarazem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyliram Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko IP: *.cbk.pan.wroc.pl 02.08.02, 13:58 Gość portalu: Trotula napisał(a): > Bursa napisał jeszcze opowiadanie "Zabicie ciotki", jest chyba mało znane, ale > ma niesamowity klimat, senny i paranoiczny zarazem. o tak jest pierwszorzedne genialna scena ze spowiedzia moja ulubiona:) pozdr polecam jeszcze rozmowki chlopow o sztukach nowoczesnych bursa chyba wystawial to w piwnicy pod baranami ale dokladnego tytulu nie pamietam no i krotki dramat bodajze'zwierzeta doktora kaliostro' czy cos takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krowa007 Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko IP: 212.244.51.* 21.08.02, 12:56 Zwierzęta doktora Cagliostro wystawiałam w liceum ze znajomymi! Ponadto krótka sztuka "Honor rycerski". Ale z wierszy - zdecydowanie "Hamlet" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierka Re: Andrzej Bursa - Pantofelek IP: *.net.okay.pl / 192.168.10.* 02.08.02, 19:39 Gość portalu: taniej napisał(a): > Najbardziej lubię wiersz o pantofelku. > :D Pantofelek Dzieci są milsze od dorosłych zwierzęta są milsze od dzieci mówisz że rozumując w ten sposób muszę dojść do twierdzenia że najmilszy jest mi pierwotniak pantofelek no to co milszy mi jest pantofelek od ciebie ty skurwysynie. ------------------------- jest świetny, prawda? :)) W. Odpowiedz Link Zgłoś
zerwiec Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko 02.08.02, 16:15 Gość portalu: Tajwan napisał(a): > Czy ktos zna tworczosc krakowskiego poety Andrzeja Bursy? Chodzi mi dokladnie o > > jeden z jego wierszy - "Mam W Dupie Małe Miasteczko"... Raczej cytat powinien brzmieć: Mam w dupie małe miasteczka..." tytuł utworu zresztą jest troche inny...ale wierszyk znam. Odpowiedz Link Zgłoś
.sonia. Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko 14.08.02, 14:20 też mam w dupie małe miasteczka... zwłaszcza, że są szare jak szara mysz na szarym polu, jak poniedziałek po niedzieli:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfgh Re: Andrzej Bursa - Mam W Dupie Małe Miasteczko IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 19:41 ja jestem licealistą, z wierszy Bursy najbardziej podoba mi się ten o językach obcych ktróry tak pięknie się kończy ........ ..... widzisz, jak to będzie cudownie? Odpowiedz Link Zgłoś