tad9 10.03.05, 19:25 .... nie mam zamiaru. "Nad Niemnem" - teraz mogę się już przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bazyliszek_i_jego_pies Re: Książki, których nie czytałem i ..... 11.03.05, 01:42 ech - to chyba jedyna lektura jakiej nie przeczytałem w szkole. wszystkie inne Reymonty, Prusy i inne, chociaż mnie straszono, że długie, nudne etc. okazały się kawałkiem naprawdę dobrej prozy. ale "Nad Niemnem" ma w sobie coś, co mnie odrzuca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linea Re: Książki, których nie czytałem i ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 09:03 Oj, nie mówcie hop...;)) Ja bardzo długo po minięciu obowiązku szkolnych lektur, z własnej nieprzymuszonej woli przeczytałam "Bez dogmatu"... I wiecie co...., podobało mi się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szamanka Re: Książki, których nie czytałem i ..... IP: *.lodz.mm.pl 12.03.05, 13:56 na pewno nie tylko ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
lipa55 Re: Książki, których nie czytałem i ..... 11.03.05, 10:02 no cóz, myśle, ze Nad Niemnem jakoś przezyje twoją obojetność ja nie zamierzam czytac jedynie "Budowy silników spalinowych", a inne ksiązki czytac zachlannie, zagladac, smakowac, odkrywac... tylko jesli nie przeczytasz bedziesz wiedzial, czy bylo warto, czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria13 Re: Książki, których nie czytałem i ..... IP: *.crowley.pl 11.03.05, 10:31 Nad Niemnem przeczytałam, bo jestem osobą obowiązkową a j. polski był moim ulubionym przedmiotem od pierwszej klasy, więc nijak nie wypadało mi nie przeczytać, ale zrobiłam to wyjątkowo bez przyjemności - nuuuudy. Jak teraz się nad tym zastanowiłam, to uświadomiłam sobie, że nigdy nie zdarzyło mi się nie przeczytać lektury, aż wstyd się przyznać, strasznie byłam porządna w szkole. Jest wiele książek, których nigdy raczej nie przeczytam. Wiem, że może jestem monotematyczna, ale Łysiaka licząc tak od Wysp bezludnych do Salonu i cokolwiek by jeszcze nie napisał, bo mierzi mnie jego proza wprost fizycznie (ble...). NIe przeczytam chyba też więcej pozycji pana Wiśniewskiego, bo po Samotności w sieci, którą przeczytałam i nie kupiłam tej stylistyki, wyrobiłam sobie już zdanie. Generalnie nie trawię Harlequinów, bo mnie nudzą, choć wcale nie oznacza to, że stronię od literatury tzw. lekkiej, bo np. czasami lubię dobre fantasy i science fiction, ale lichym romansom mówię stanowcze nie! Fajnie byłoby gdybyśmy w tym wątku nie ograniczali się jedynie do tytułów, ale podawali uzasadnienia, choć może ja nieco za bardzo się rozpisałam, ale niestety tak już mam;) Pozdrawiam Ps. Lipo55! Nie wierzę, że jeśli przeczytałaś Samotność w sieci, byłaś w stanie czytać jeszcze coś Wiśniewskiego. Przyznaj z ręką na sercu, czy rzeczywiście uważasz, że wszystkie książki, bez wyjątku, są warte przeczytania? Mamy rzecz jasna na myśli beletrystykę, a nie silniki:) Pozdrawiam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
pilulka Re: Książki, których nie czytałem i ..... 11.03.05, 10:53 Przeczytałam "Samotność..." gdzieś do połowy. Nigdy tego nie dokończę i nie wezmę do ręki innej książki tego autora. Podobnie jak przyszłe prace pani Moniki Szwai, bo o "Jestem nudziarą" długo nie mogłam zapomnieć, co za koszmar!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lipa55 Re: Książki, których nie czytałem i ..... 11.03.05, 10:58 jeszcze nie sięgnęlam po Wiśniewskiego, więc ocena całej jego twórczości dopiero przede mną ale nie krzyczę, że nie zamierzam tego zrobić ;-) a mam wrażenie, ze założyciel watku katuje tak biedne Nad Niemnem, bo naczytał się w brykach, ze tam dużo opisów przyrody PS ujmijmy to tak - wszystkie ksiązki sa warte sprawdzenia, czy sa warte czytania ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heckler & Koch tadziedziewięć IP: *.lnet.pl 11.03.05, 12:13 Wasza Wspaniała Wątkotwórczość zaszczyciła okruchem swego hiperintelektu ten nędzny książkopadół. A na femi żenada z kalesonem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=21525077 Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Książki, których nie czytałem i ..... 11.03.05, 12:20 popieram. I w ramach demonstracji pozwoliłem sobie pałę na polskim dostac dając profesorce do zrozumienia iż lektury nie przeczytałem. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Losiu! 11.03.05, 17:04 I tu zaglądasz? Jak miło! 1. Nie byłam w stanie przeczytać "Nad Niemnem",lecz obejrzałam film, b. moim zdaniem udany i z rozpędu zaczęłam czytać książkę. Udana, staroświecka (stylistyka), ale naprawdę udana proza. Hm, opisów przyrody rzeczywiście może przydużo, ale jak się wczytać... 2. Ja kupiłam "Samotność w sieci"! Powiem więcej, powieść składa się z tylu ogranych klisz literackich, że w miarę lektury wynajdywałam coraz to kolejne. Świadomie czy nie-lecz Wiśniewski napisał niezły pastisz! Czego "sławnego" nie czytałam i nie mam zamiaru? Książek Arturo Perez-Raverte. Styl suchy, niezborny, bohaterowie papierowi, jeno co wiecznie robią, to palą i palą papierosy... Ledwo zmęczyłam "Szachownicę flamandzką", dałam szansę "Klubowi Dumas", lecz kolejnym powieściom mówię nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria13 Re: Losiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 19:26 Monikate napisała: > Czego "sławnego" nie czytałam i nie mam zamiaru? Książek Arturo Perez- Raverte. > Styl suchy, niezborny, bohaterowie papierowi, jeno co wiecznie robią, to palą i > > palą papierosy... Ledwo zmęczyłam "Szachownicę flamandzką", dałam > szansę "Klubowi Dumas", lecz kolejnym powieściom mówię nie! Podpisuję się obiema rączkami, z tym, że ja wymiękłam już po ok. jednej trzeciej Cmentarzyska jakichś tam statków. Słabizna. Btw boję się, żeby z tego wątku nie zrobił się bliźniaczy do wątku "przereklamowane", ale zobaczymy;) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Losiu! 14.03.05, 09:46 witaj :) a zaglądam czasem, choć stosunkowo rzadko. Co do Wiśniewskiego: doszedłem chyba tylko do 20 strony. Dalej nie dałem rady :( Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga K. Re: Książki, których nie czytałem i ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 19:29 Nie mam zamiaru czytac "Alchemika". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Książki, których nie czytałem i ..... IP: *.acn.waw.pl 12.03.05, 13:34 I slusznie. Przeczytaj Pierwsza czesc Basni z Tysiaca i jednej nocy. Z pierwszej reki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała_ja Re: Książki, których nie czytałem i ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 21:14 Ja, jeszcze w gimnazjum, nie zmogłam "Syzyfowych prac" i strach mnie ogarnia na myśl, że czeka mnie dalsza twórczość Żeromskiego, m. in. "Ludzie bezdomni"... Czarno to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Książki, których nie czytałem i ..... 12.03.05, 10:49 A ja kos nie moge Dzieje Grzechu.. robilam kilka podejsc ale.. nudzi mnie.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Książki, których nie czytałem i ..... IP: *.acn.waw.pl 12.03.05, 13:40 Nie mam zamiaru na razie czytac Prousta, ale nie wykluczam zmiany zdania. Na pewno nigdy nie bede czytac niskopolotpowej literatury bez wzgledy na rodzaj. Wyroslam z horrorow, nawet tych niezlych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penelopa Re: Książki, których nie czytałem i ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 21:20 NIGDY nie czytałam i nie przeczytam pań: Grocholi, Szwai i innych tego typu. NIGDY nie czytałam harlequina. NIGDY nie czytałam Wiśniewskiego. NIGDY nie czytałam Dana Browna. i NIE ZAŁUJĘ. Odpowiedz Link Zgłoś