Gość: Hela Bertz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:49 Poszukuję intrygujących cytatów na temat diabła. Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tad9 Re: Cytaty o diable 22.03.05, 19:58 Gość portalu: Hela Bertz napisał(a): > Poszukuję intrygujących cytatów na temat diabła. Pomożecie? idź do diabła! Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Cytaty o diable 22.03.05, 20:16 Nie taki diabeł straszny jak ci go malują!: www.cytaty.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Cytaty o diable 22.03.05, 22:42 - Diabli nadali - Gdzie diabeł nie może, tam babę pośle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pessa Re: Cytaty o diable IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 00:51 Bogatemu to i diabeł dziecko ukołysze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzikikamien Re: Cytaty o diable IP: 80.55.5.* 23.03.05, 06:20 jak sie baba uprze to i diabla za malo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzikikamien Re: Cytaty o diable IP: 80.55.5.* 23.03.05, 07:48 Bardziej się bój diabła głupiego niż mądrego. Bierz, diable, co twego. Bij diabła, aż go czarci wezmą. Chory diabeł chciał świętym zostać, jak ozdrowiał, to o tym zapomniał. Ciągnąć diabła za ogon. Co diabeł zgubi, to my znajdziem. Co diabeł zrobił, to człowiek nie odrobi. Co diablica zarwie, tego i diabeł nie wydrze. Co nagle to po diable. Co od diabła wyszło, do diabła powraca. Co po diable w kościele, kiedy pacierza nie umie. Diabelskie nasienie. Diabeł ci poświęcił. Diabeł ciało leczy, a duszę rani. Diabeł, gdy się rozrubaszy, to po nocy głupich straszy. Diabeł go stworzył, nie Bóg. Diabeł im więcej ma, tym więcej chce mieć. Diabeł mnie kusi. Diabeł nie śpi. Diabeł nie weźmie, a Panu Bogu nie potrzeba. Diabeł raz barankiem, drugi raz wilkiem. Diabeł się krzyża boi. Diabeł się w ornat ubrał i ogonem na mszę dzwoni. Diabeł wenecki. Diabeł wie. Diabeł wszędzie swój ogon wścibi. Diabeł zawsze diabłem zostanie. Diabli mnie biorą. Diabli nadali. Diabli się żenią. Diabli wzięli. Diabła mieć w sobie. Diabła samego wziąłby za rogi. Diabła w bok na cały rok. Diabłami rzucać. Diabłem podszyty. Dlatego diabeł mądry, że stary. Gdzie diabelska robota, tam sam diabeł pomaga. Gdzie diabeł gospodarzem, tam człowiek nędzarzem. Gdzie diabeł koczuje, tam anioł nie nocuje. Gdzie diabeł mówi dobranoc. Gdzie diabeł nie może, tam babę pośle. Gorszy jeden diabeł domowy aniżeli dziesięć dzikich. I diabeł był ładny, póki był młody. I diabeł z tego klusek nie zrobi. I diabła się nie ulęknie. I sam diabeł by tego nie wymyślił. Idź do diabła. Jaki diabeł warzony, taki i pieczony. Jeden diabeł. Jest tego do diabła i trochę. Każdy ma swego diabła. Ki diabeł? Kogo nikt nie zmusza, tego diabeł pokusza. Kto raz z diabłem płynął, musi go zawsze wozić. Kto się z diabłem brata, to zaklnie i kata. Kto się z diabłem kumi, to i zakląć umie. Ludzka rzecz błądzić, a diabelska w błędzie trwać Łatwiej się z diabłem zbratać niż rozbratać. Masz diable tabakę! Masz roraty, diable rogaty. Mieć diabła za kołnierzem. Mogliby się i z diabły łamać. Najgorszy diabeł na wylocie. Najgorszy jest diabeł wtenczas, kiedy się modli. Nie budź diabła, kiedy śpi. Nie dawaj diabłu palca, bo porwie całą rękę. Nie maluj diabła na ścianie, być się nie przyśnił. Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Nie trzeba bratać diabła z szatanem. Nie trzeba diabła wołać, bo on sam przyjdzie. Nie weźmie diabeł złego, bo wie, że jest jego. Nie wiedzieć, kogo pierwej diabli wezmą. Nie wspominaj diabła o północy. Niech diabli wezmą. Słówka anielskie, uczynki diabelskie. Stanie się z diabła pan, to gorszy jak sam szatan. Starego diabła przenosiny. Tam diabeł mówi dobranoc. Tędy diabeł swoje dzieci wozi. To diabeł wcielony, nie człowiek. W kogo diabeł raz wstąpi, tego nie opuści. Więcej może jeden diabeł niż wszyscy ludzie. Wolno tobie, panie diable. Z ciebie to ma diabeł pociechę. Z diabła kościelny nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzikikamien Re: Cytaty o diable IP: 80.55.5.* 23.03.05, 07:49 Ojczysty diabeł jest lepszy niż zagraniczny bóg. (ordoskie) Drogą wiodącą do nieba nikt nie dąży, a choć piekło nie ma bram, wszyscy doń szturmują. (chińskie) Szatani są zawsze przeciw sobie, ale są zgodni, gdy chodzi o zgubę człowieka. (armeńskie) Człowiekiem rozgniewanym rządzi diabeł. (suahilijskie) Gdy mówisz, co będzie w przyszłym roku, diabeł chichocze. (japońskie) Gdy się diabeł starzeje, staje się mnichem. (włoskie) Lepszy grzeczny diabeł niż niegrzeczny święty. (libańskie) Łatwiej diabła do domu wpuścić niż go z domu wyrzucić (szkockie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sambady Re: Cytaty o diable IP: *.echostar.pl 23.03.05, 06:27 1. Co nagle to po diable! 2. Panu Bogu swieczke a diablu ogarek! Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: Cytaty o diable 23.03.05, 10:06 Chyba się ludziom pomyliły cytaty z powiedzeniami (przysłowiami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Bertz Re: Cytaty o diable IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 12:04 Masz rację, Agatko. A mnie chodziło właśnie o cytaty... Cóż, i tak dzięki dla wszystkich za odzew. Odpowiedz Link Zgłoś