magdzik5 21.06.05, 23:22 Orientuje sie ktos ile ich jest z serii Ani i jaka jest kolejnosc? I jakie inne jeszcze sa na rynku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
axxolotl Re: Ksiazki L.M. Montgomery 21.06.05, 23:39 Ania z Zielonego Wzgorza Ania z Avonlea Ania na Uniwersytecie Ania z Szumiacych Topoli Wymarzony Dom Ani Ania ze Zlotego Brzegu Dolina Teczy Rilla ze Zlotego Brzegu Napisala jeszcze "Blekitny Zamek" i jakas serie o Emilce chyba czy cos z Avonlea, ale mozliwe ze te serie to ktos inny a mnie sie wszystko miesza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Ksiazki L.M. Montgomery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 23:50 to z Avonlea to zapewne Opowieści z Avonlea i Pożegnanie z Avonlea i jeszcze Pat ze Srebrnego Gaju Pani na Srebrnym Gaju Dzban ciotki Becky (aka W pajęczynie życia) Dziewczę z sadu Jana ze Wzgórza Latarni Historynka jest jeszcze coś z Marigold w tytule i wydano u nas zbiór opowiadań Święta z Anią i jeszcze jeden, coś o pannach młodych? coś mi się mgliście przypomina;) więcej nie pamiętam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Ksiazki L.M. Montgomery IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.06.05, 23:51 Jeszcze na koniec Opowieści z Avonlea oraz Pożegnanie z Avonlea. Emilki, Błękitny Zamek oraz Dziewczę z sadu to inne bajki:D Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: Ksiazki L.M. Montgomery 22.06.05, 12:23 Ja najbardziej polecam właśnie Błękitny zamek :) Odpowiedz Link Zgłoś
icegirl Re: Ksiazki L.M. Montgomery 22.06.05, 12:31 Ja też, ale jak już pisałam gdzieś-kiedyś, polskie tłumaczenie jest okropne. Ciekawa jestem nazwiska tłumacza - wyciął część tekstu z niewiadomego powodu oraz pozmieniał nazwiska i imiona. Teraz zabrałam się do "Dzbana ciotki Becky". Jak na razie nie zauważyłam, aby podzielił los "Błękitnego zamku", chociaż w tłumaczeniu tytułów widzę pewną dowolność (Dzban ciotki Becky/W pajęczynie życia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Ksiazki L.M. Montgomery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 14:46 o, a co zostało wycięte, bo nie czytałam oryginału? ale muszę się przyznać, że wolę Joannę i Edwarda od Valancy i Barney'a;)zapewne kwestia przyzwyczajenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
icegirl Re: Ksiazki L.M. Montgomery 22.06.05, 17:00 Np pogrzeb Cesi. Nie było o nim słowa w książce, a to prawie cały rozdział. Ponadto rozmowa Joanny z kuzynką Georgianą na temat ślubu Joanny i jej nowego domu. Czasem były wycinane zdania, Rudolf Schulz (wdowiec, który poprosił Joannę o rękę) to w oryginale Edward Beck, a narzeczony Oliwii to Cecil Bruce (a nie Robert Price). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forsythia_18 Re: Ksiazki L.M. Montgomery IP: 217.153.29.* 22.06.05, 19:50 Moją ulubioną książką jest właśnie Błekitny Zamek. Przepiękna książka i polecam wszystkim:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Ksiazki L.M. Montgomery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 03:59 republika.pl/cavendish/ania/bibliografia.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libi Re: Ksiazki L.M. Montgomery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 18:38 Rzeczywiście z tym tłumaczeniem tytułów to zupełna dowolność jakaś. Moje "Emilki" mają kolejno tytuły: 1."Emilka ze Srebrnego Nowiu" 2."Emilka dojrzewa" 3."Emilka na falach życia", a zamiast "Złotego gościńca" mam "Złocistą drogę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cirrii Re: Ksiazki L.M. Montgomery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 19:52 Ja tez uwielbiam "Blekitny" czytalam ja jeszcze jako nastolatka, takie wydanie z dziewczyna w zielonej sukience z łancuszkiem koniczynek na szyi (pamiętna sukienka Joanny za pierwsza pensje u ojca Cesi), a w tle narysowany jest błekitny zamek....Nigdzie w ksiegarniach nie moge znalezc tego wydania, (tamto bylo z biblioteki, nawet myslalam, zeby "zgubic" a od kupic nowe, tak z sentymentu...) Zawsze marzylam, ze gbybym kiedys mogla zrobic jakis film to bylaby to ekranizacja tej ksiazki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Ksiazki L.M. Montgomery IP: *.eltronik.net.pl 23.06.05, 21:50 To prawda,czyta sie bajecznie,niezależnie ile ma się lat,a im człowiek ma ich więcej tym bardziej ta czysta,i naiwna historia sprawia aksamitną radość,Ja też kocham Błękitny zamek i pierwszą Anię. Odpowiedz Link Zgłoś