kasia-sapulka 02.07.05, 19:59 pomóżcie chcę zrobić prezent mężowi. Zaczyna go interesować Rosja co moge mu kupić, wypożyczyc do czytania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zuza Re: ksiązki opisujące Rosję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 20:37 a moze jakieś szczegóły? Rosja carska czy Rosja Putina? ksiązki historyczne czy beletrystyka? bo o Rosji jest i Anna Karenina, i cały Akunin i Gogol, i Mistrz i Małgorzata i Wojna i pokój, i Marinina a taki dajmy na to Moskwa-Pietuszki to niestety ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: ksiązki opisujące Rosję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 20:40 o tak, poniosło mnie Mistrz i Małgorzata to też czysty ZSRR ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_mike Re: ksiązki opisujące Rosję 02.07.05, 21:13 Mikołaj Leskow - Wdzięk administracyjny...ale to Rosja z XIX wieku... wyd. Czytelnik 1961 PZDR, WM Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-sapulka Re: ksiązki opisujące Rosję 02.07.05, 21:59 raczej Rosja Putina niż Rosja carska, moze literatura faktu? Hmmm muszę go podpytać. Wiem, że ostatnio czytał artykuł o podrózowaniu po Rosji motorem, stan dróg, krajobraz itp był przerażający, chciałby poczytać coś więcej. Cięzko mi określić co dokładnie, ale dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: ksiązki opisujące Rosję 03.07.05, 07:57 Z klasyki de Custine "Listy z Rosji", z najnowszych Wiktor Jerofiejew "Encyklopedia duszy rosyjskiej". a. Odpowiedz Link Zgłoś
agawa79 Re: ksiązki opisujące Rosję 03.07.05, 09:40 "Imperium" Kapuścińskiego. Wprawdzie to bardziej o Związku, ale w Związku przed Rosją nie można było uciec... Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: ksiązki opisujące Rosję 04.07.05, 12:21 W tym temacie polecam 2 książki, które warto przeczytać: www.merlin.com.pl/frontend/towar/296149 www.merlin.com.pl/frontend/towar/296878 Ta druga to o Kaukazie, no ale przecież Kaukaz to także część Rosji. Za obie zapłacisz niewiele więcej niż 30zł, więc moim zdaniem warto, bo są dość ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiecienka1 Re: ksiązki opisujące Rosję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 12:31 Z historycznych: "Z archipelagu GUŁAG" Sołżenicyna a potem (jeśli nie bedzie miał dość) może "GUŁAG" Anne Applebaum. Ale to ciężki kaliber jest... Oprócz tego może jeszcze jakieś biografie carów czy popularnonaukowe książki o dynastii Romanowów Jeśli lubi poezję to w każdej bibliotece znajdziesz na pewno jej duży wybór (a biblioteka im starsza, tym wybór większy) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: ksiązki opisujące Rosję 04.07.05, 14:10 Wieniedikt Jerofiejew "Moskwa - Pietuszki" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazikk87 Re: ksiązki opisujące Rosję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 12:18 Oddział chorych na raka - dobre ale poprzedniej kadencji :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indis Re: ksiązki opisujące Rosję IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.07.05, 23:13 Z historii najnowszej - Rybakow: Dzieci Arbatu, 35 i później Z współczesnych - Pielewin: Generation P, Odpowiedz Link Zgłoś