Gość: Agnieszka IP: 195.117.40.* 14.09.05, 10:50 Bardzo zachecajacy opis ksiazki.Na pewno ja przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: julcia106 Strach przed Innym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 19:41 Czytałam tą książke choć mam 13 lat, jest niesamowita, niepotrafie tego opisać teraz jestem w trakcie czytania następnej częsci tej historii, histori Bena (pt." Podróż Bena") obie częsci są świtne, polecam przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auge91 Strach przed Innym IP: 89.25.204.* 22.01.08, 23:37 To bardzo ważne, że podajmuje się tak ważne, choć spychane na margines tematy-dylematy, jakimi zainteresowała się pani Lessis. Zamierzam kupić tę książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta5 Re: Strach przed Innym 23.01.08, 08:52 Oczywiście, przeczytaj. Nie ma jak sprawdzić i mieć swoje zdanie na temat. Mnie ta książka wprawiła w dziwny, poirytowany nastrój z kilku powodów. Temat inności jest ograny do tego stopnia, że mam już przesyt. Fabuła prosta, bez możliwości innego postrzegania tematu. Galeria postaci w drugiej części książki i "budujący" wniosek....wszyscy są źli: bogaci, biedni, wykształceni i ci z nizin społecznych....wszystkich łączy jedno, zło. Nie chcę takich książek, w których w człowieku dostrzega się tylko złe cechy i sugeruje, że tylko kaganiec cywilizacji może zapobiec ich ekspansji. Po przeczytaniu obu części, ciągle się zastanawiam....dlaczego tak niewielu pisarzy potrafi pisać o dobru w sposób nieprzesłodzony.... Myślę, że to jest trudniejsze niż pokazywanie ciemnej strony życia i za to powinien być Nobel. Krytykować jest łatwo, trudniej budować dobre wzorce. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta5 Strach przed Innym 23.01.08, 16:10 Jeszcze coś dodam, chociaż pewnie będzie to wypowiedź bez odzewu. Wątek istnieje od roku 2005 i nikt się nim nie zainteresował.... Gdy już wyrzuciłam z siebie irytację, to zaczęłam się zastanawiać, co tak naprawdę ją wywołało. I chyba wiem...bezsilność. Autorka porusza ważny temat, dzieci w rożny sposób upośledzonych, nie przystających do rzeczywistości. Dzieci, które nie potrafią prowadzić samodzielnej egzystencji i przez całe życie potrzebują pomocy dorosłych. Co ma w takim wypadku zrobić rodzic a konkretnie matka, bo to ona zwykle zostaje z tym problemem sama. Nie wiem, czy jest tutaj jakieś dobre rozwiązanie i to sprawia, że temat odrzucam. Nie z tchórzostwa, ale z bezsilności. Nawet jeżeli wiemy, że urodzi się dziecko psychicznie czy fizycznie upośledzone i mamy czas na dokonanie wyboru, to pozostaje kwestia etyki, sumienia, z którym to problemem każdy musi poradzić sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: visia Re: Strach przed Innym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 21:10 No tak, bezsilność frustruje, ale jednak musimy czasem uznać, że jesteśmy bezsilni. Pojawienie się Bena uświadomiło Harriet i Davidowi, że nie panują nad swoim życiem, jak im się to wcześniej wydawało, że życia nie można zaplanować, a już na pewno nie szczęścia. Dla mnie o tym jest książka, chociaż jest tu wiele innych ukrytych sensów. W końcowej części powieści, gdy Ben zostaje członkiem gangu nastolatków, Harriet oberwuje z uwagą jego kolegów, którzy również wydają jej się inni, "z innej planety", osobnikami innego gatunku, okrutnymi i niezrozumiałymi. Muszę przyznać, że znam dobrze to uczucie. Kiedy czytam doniesienia prasowe o bezmyślnym okrucieństwie, czasem myślę tak jak Harriet: oni są inni, innego gatunku, albo a może to jakieś prymitywne jądro człowieczeństa? niewygładzone przez cywilizację? Tak w tej książce nie ma pozytywnego przesłania, ale porusza do gębi, tak jak porusza zło, barbarzyństwo. Harriet to jakby alterego czytelnika, który próbuje zmierzyć się z niezrozumiałym. Może to jest ta pociecha, że czasem tak po prostu jest i nikt nie ponosi tu winy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atlantis75 Re: Strach przed Innym IP: *.olsztyn.mm.pl 22.09.08, 11:58 Poruszająca. Powaliła mnie na kolana! Doris Lessing to moje odkrycie 2008 r. Odpowiedz Link Zgłoś
asiasl Re: Strach przed Innym 05.10.08, 21:37 Istnieje odpowiednik Piatego dziecka w polskiej literaturze: to "Poczwarka" Terakowskiej. Podobnie poraza - tematyka identyczna. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an. Re: Strach przed Innym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.09, 23:01 Poczwarka? Odpowiednikiem? Wolne żarty.. Nie ten format, zupełnie inna głębia. Poczwarka irytuje, książka jest prosta i płaska, natomiast w Piątym dziecku choć temat z grubsza ten sam (wątek dot. upośledzonego dziecka) jednak jest zupełnie inaczej rozpisany, książka jest wielopłaszczyznowa, zupełnie innej klasy literatura. Nie ma porównania. IMHO lektura obowiązkowa. Chapeau! Odpowiedz Link Zgłoś