Dodaj do ulubionych

Black Mirror!

25.10.05, 15:13
Sptokaliście się już z tą ABSOLUTNIE GENIALNĄ grą? Moim zdaniem ten produkt
pokazuje, że gry komputerowe mogą mieć fabułę dorównującą najlepszym filmom i
niezłym książkom. Podobno pojawił się projekt adaptacji BM do formy powieśći.
Jak sądzicie, kto powinien być autorem?? Ja stawiałabym najchętniej na
Stephana Kinga, albo Harlana Cobena. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • akondze Re: Black Mirror! 25.10.05, 15:29
      ...brrr.. dreszcz przeszedł...

A tak bardziej poważnie - to ciekawe jak to miałoby wyglądać... może jak w
      jednym czeskim filmie, który kiedyś oglądałem - akcja się toczy normalnie,
      nagle na ekran wkracza narrator i pyta się widzów, co by chcieli, żeby bohater
      teraz uczynił... po czym jest rzut oka kamery na salę wypełnioną widownią,
      która głosuje, mając kilka opcji do wyboru... po czym bohater zachowuje się tak
      jak zagłosowali widzowie... ;)

W przypadku książki nieco trudniej coś takiego osiągnąć, chociaż mogłoby być
      ciekawe... a jak pokazują przykłady ekranizacji gier komputerowych, to z reguły
      nic wielkiego z tego nie wynika... i tak samo będzie z książką...
      ----------
      ...skwak?
    • Gość: suleka Re: Black Mirror! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.05, 20:45
      też w to grałem, Wiesiu, ta gra jest beznadziejna! Tłumaczenie z angielskiego
      żadne, nie dowiadujemy się, kto zabił Williama ani dlaczego martwy ogrodnik nie
      miał ani kropli krwi. Normalnie czeska robota
      • cichom22 Re: Black Mirror! 25.10.05, 21:38
        Ani dlaczego w rozdrabniaczu była krew...
        Też miałem tego pecha i zetknąłem się z tą grą...
    • p_w_k Re: Black Mirror! 25.10.05, 20:48
      To już naprawdę przesada. Jest dość dobrych książek, żebyśmy nie potrzebowali
      zalewu powieści opartych na grach komputerowych (strasznie to brzmi!), filmy
      pokazały, jak to wychodzi w praktyce
      • wyszyn02 Re: Black Mirror! 26.10.05, 21:13
        Żeby jeszcze do tego doszło, że książki mają być na podstawie gier
        komputerowych... I tak już tyle tego chłamu w księgarniach zalega, że głowa
        mała. Kiedyś jak się pisało książki to dlatego, że się miało coś do
        powiedzenia, jak Balzac, Proust czy Mauriac, a nie po to, żeby kasę trzaskać.
        • p_w_k Re: Black Mirror! 26.10.05, 23:16
          Masz zupełną rację, Wyszynie! To naprawdę straszne i smutne, co się dzieje na
          tym świecie... Może lepiej, że wymienieni przez Ciebie pisarze nie dożyli tych
          czasów i nie muszą oglądać, co wyczyniają ich następcy (zresztą, ci
          dzisiejsi "pisarze" nie są w większości godni tego miana, z małymi wyjątkami).
          Nawet Nobla nieczęsto dostają już naprawdę wybitni pisarze, choć i tutaj
          tegoroczna decyzja Akademii była chlubnym wyjątkiem
    • wiesia56 Re: Black Mirror! 26.10.05, 23:34
      Przyznam, że nie spodziewałam się takiego braku entuzjazmu. Przecież gry
      komputerowe to ważny segment rynku kutlury. Książki nie mogą pozostawać na to
      głuche. A chyba lepiej, żeby adaptowane były gry o wyrafinowanej,
      skomplikowanej fabule (nawet jeśli nie wszystko jest w nich wyjaśnione - ale to
      przecież zmusza odbiorcę do myślenia, prawie jak w najlepszych książkach), niż
      jakieś strzelanki, albo kolejne Tomb Raidery
      • staua Re: Black Mirror! 27.10.05, 02:02
        Nie znam tej gry, ale ksiazki na podstawie gry "Myst" i "Riven" sa calkiem niezle i niezle uzupelniaja gre.
    • Gość: zadumana222 Re: Black Mirror! IP: *.is.uw.edu.pl 27.10.05, 12:17
      ej, a jak to jest z Harry Potterem? Pierwsza była książka czy gra, bo nie
      jestem pewna...
      • mamarcela Re: Black Mirror! 27.10.05, 12:21
        Gość portalu: zadumana222 napisał(a):

> ej, a jak to jest z Harry Potterem? Pierwsza była książka czy gra, bo nie
        > jestem pewna...

Książka zdecydowanie. A gra to chyba nawet po filmie.
    • Gość: pok(olenie) 904 Re: Black Mirror! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 13:21
      Ja tam wolę "Skoki"....to dopiero emocje; na szczęście już niedługo rusza sezon.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka