Gość: koko IP: *.ptvk.pl 13.12.05, 11:13 Czy ktoś czytał i czy zrobiła na nim wrażenie. Miałem przeczytać ją sobie na święta ale nie wytrzymałem i dziś skończyłem. Jestem pod wrażeniem, nie wiem co o tym wszystkim myśleć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: Pierścień Rybaka 13.12.05, 11:23 Gość portalu: koko napisał(a): Jestem pod wrażeniem, nie wiem > co o tym wszystkim myśleć Pasjonująca, znakomicie napisana powieść, w której sprawność w pisarskim rzemiośle idzie o lepsze z erudycją. Jean Raspail udowadnia, że prawdziwe dzieje Kościoła są bez porównania ciekawszym materiałem na nowoczesny thriller, niż wydumane i naciągane demaskacje, produkowane przez ludzi słabo w tych dziejach zorientowanych. To lepsze niż "Kod Leonarda da Vinci"!" - Rafał Ziemkiewicz. ale konkretnie - o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Pierścień Rybaka IP: *.europe.hp.net 13.12.05, 11:24 Czytałem i też byłem pod wrażeniem (mimo żem ateista). Świetna książka, po prostu świetna. A co do meritum to chyba to jednak jest po porstu zwykła fikcja literacka - choć bardzo wiarygodnie zmyślona. Oczywiście mówię o części dziejącej się współcześnie, część średniowieczna jest wierną relacją dobrze udokumentowanych wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: Pierścień Rybaka 13.12.05, 11:29 cieszy mnie to ale o co tam chodzi?????? choc zdanie streszczenia, choć światełko informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Pierścień Rybaka IP: *.europe.hp.net 13.12.05, 11:34 Nie umiem ci tego streścić bez psucia przyjemności z czytania powiedzeniem z góry jak to sie kończy i o co chodziło. Generalnie osią całości jest wierna faktom opowieść z historii papiestwa o czasach wielkiej schizmy i 3 papieży. Równolegle opowiadane są losy dziwnych staruszków pielgrzymów w południowej Francji. Więcej nie powiem bo wszystko wygadam ;-) Przeczytać warto. Z Danem Brownem to nie ma NIC wspólnego, to tylko chwyt marketingowy. Bardzo przyzwoita niesensacyjna powieść. Odpowiedz Link Zgłoś
kasietta Re: Pierścień Rybaka 13.12.05, 12:15 Ja też czytałam... wrażenie tak duże, że aż zajrzałam do "XX wieków historii Watykanu", żeby sprawdzić czy to możliwe, ale tam o całej schizmie były tylko 2 strony ogólników... Polecam wszystkim, nie mogłam sie oderwać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Pierścień Rybaka IP: *.europe.hp.net 13.12.05, 12:41 Historia, a szczególnie średniowiecze, to moje hobby od kilkunastu lat, możesz mi wierzyć że w "Pierścieniu" historia wielkiej schizmy jest opowiedziana bardzo wiernie i zgodnie z tym co piszą historycy. No, może pan Raspail nie zająknął się za specjalnie na temat taki skąd ten papież się wziął w Awinionie i co miał z tym wspólnego pewien francuski król, no ale to w sumie zdarzyło się prawie 100 lat przed faktami opisanymi w książce, poza tym to w końcu tylko powieść i autor nie ma obowiązku aż tak dokładnie rysować tła wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś