Gość: majka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 09:36 Mam do was szybkie pytanie i może być szybka odpowiedź: "Co teraz czytasz?" Zacznę od siebie - "Wilczyca z Francji" Druon'a. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 10:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=8005402 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: co teraz czytacie? IP: 83.8.69.* 14.12.05, 13:48 to może warto odnowić ten wątek:) ja własnie skończyłam "Weronika postanawia umrzeć" Odpowiedz Link Zgłoś
tetys Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 16:16 "Bezsenni" Mastertoon "Pechowy fart" Hiaasen Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 16:33 Tez jestem za zalozeniem noewgo watku - tamten juz jest za dlugi i kiepsko sie go otwiera, chcac sie dowiedziec, co obecnie czytaja znajomi z forum... Ja zaczytuje sie w kryminalach Marthy Grimes (teraz "Rainbow's End"), a rownolegle czytam "Papuge Flauberta" Barnesa. Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 17:03 Stauo, czytalas wczesniej 'Mme Bovary'? Mam z 'Papuga' taki problem - otwieralem juz ja parokrotnie (ostatnio trzy dni temu) i ... odkladalem z powrotem na polke z mysla, ze trzeba sie najpierw zapoznac z nieszczesna Emma. Mam zamiar przywiezc ja sobie z Polski po Swietach. A na razie w tym miesiacu czytamy/lismy osobiscie: 'In Between the Sheets' I.McEwana 'The Book of Evidence' J.Banville'a 'Zlotego Pelikana' S.Chwina 'To Kill a Mockingbird' H.Lee - o ktorej zreszta zawsze myslalem, ze byla mezczyzna. Uklony, Nienietoperz Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 17:15 Tak, "Madame Bovary" znam calkiem niezle (efekt liecelnej fascynacji Francja tego okresu), choc tez dawno nie powtarzalam, moze warto... Zdecydowanie warto przeczytac po raz pierwszy! "Papuge" dopiero zaczelam, ale musze skonczyc, bo z biblioteki. Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu "Madame Bovary" 14.12.05, 19:04 Zabawne! Wczoraj właśnie skończyłam czytać tę dłuuuugo odkładaną przez siebie powieść. Czyli teraz mogę się zabrać za "Papugę Flauberta" :) Ale: czytam eseje Dubrawki Ugresic "Czytanie wzbronione" a dzisiaj wieczorem (czyli już!) mam ochotę zacząć "Milczące między nami" Hena. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 19:25 Jako dziewczę młode też przeżyłam potężne rozczarowanie tym , że Harper Lee to kobita. A to "Zabić drozda" to tak rytualnie raz do roku, jak ja, czy po raz pierwszy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: co teraz czytacie? 15.12.05, 12:51 Raz pierwszy dziewiczy. I nawet uniknalem ogladania wczesniej Gregorego Dziobaka... Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 16:45 "Pisane krwią" Caroline Graham i "Gdyby zamilkły kobiety" Krystyny Kofty. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 18:25 "Miasteczko Middlemarch" George Elliot Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 18:48 Zaginiona Ewangelia oraz po raz kolejny Timur i jego drużyna (tak mnie jakoś dziś naszło...) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 18:50 "Dwukropek" Szymborskiej czytam. Od kilku dni czytam, tak długo :-)już czytam chociaż to tylko 17 wierszy, chyba najbardziej skromny ilościowo tomik w Jej dorobku. Zaprzyjaźniam się z nowym tomikiem mojej ulubionej poetki, co niekoniecznie jest łatwe i proste :-) "Ziemia! Ziemia!" - napisał - a raczej zakrzyknął - Sandor Marai, wybitny Węgier, ten tom to dalsza część jego "Wyznań patrycjusza". Czytam. Cieszę się, że mam. "Historia piękna" pod redakcją Umberto Eco, trudno powiedzieć, że czytam, raczej oglądam, najpierw pooglądam potem poczytam chociaż po troszku i czytam też :-) To tyle na razie; i tak mi już raczej zejdzie do końca grudnia. A z "Historią piękna" to nawet z pewnością wejdę w następny rok. a. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 21:30 Zywot swietego Ruadana (Vita sancti Ruadani). Studies in Irish Hagiography - Ingrid Sperber. Silmarillion - J. R. R. Tolkien, w oryginale. Forum ksiazki. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: co teraz czytacie? 14.12.05, 21:59 "Świat na krawędzi". Ze Stanisławem Lemem rozmawia Tomasz Fijałkowski. Odpowiedz Link Zgłoś
matros01 Re: co teraz czytacie? 15.12.05, 16:17 Właśnie skończyłem "Norweski Dziennik" Pilipiuka Odpowiedz Link Zgłoś
nighthrill Re: co teraz czytacie? 15.12.05, 23:04 "Okruchy Japonii" "O sztuce" Jeanette Winterson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w_dz Re: co teraz czytacie? IP: 80.50.250.* 15.12.05, 23:41 Odcięta ręka - B.Cendrars Europa - N.Davies Historia Filozofii t.3 - W.Tatarkiewicz Boska cząstka - L.Lederman Witold Gombrowicz i świat... - T.Kępiński Myśli i przygody - W. Churchill :) Odpowiedz Link Zgłoś
kult_urka Re: co teraz czytacie? 16.12.05, 00:12 teraz czytam "Gołą pionierkę", na początku byłam przerażona tą książką o czym zresztą wspominałam na forum ale kiedy przyzwyczaiłam siędo specyficznego języka jakim jest ta książka napisana to wciągnęło mnie bez reszty to bardzo smutna książka - a szczególnie jeśli czyta ją kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sutekh1 Re: co teraz czytacie? IP: 212.87.225.* 16.12.05, 14:33 herta muller "Sercątko" doskonałe smaczne i językowo robijające na kosmosy wrażeń... Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: co teraz czytacie? 16.12.05, 15:05 Marcelo Figueras "Kamczatka" - wbrew pozorom o Argentynie;) Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: co teraz czytacie? 16.12.05, 15:59 Elias Canetti-Ocalony jezyk.Historia pewnej mlodosci. Rzecz doskonala, zachwycajaca od pierwszego akapitu. Odpowiedz Link Zgłoś
tetys Re: co teraz czytacie? 16.12.05, 18:03 Skończyłem to co wyżej, teraz "rok 1984":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: co teraz czytacie? IP: 62.3.165.* 16.12.05, 18:08 Joanne Harris "Jeżynowe wino" Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Re: co teraz czytacie? 16.12.05, 23:51 Dzisiaj zaczęłam biografię A. Kiedisa "B L I Z N A" pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: co teraz czytacie? 17.12.05, 01:47 Mary A. Larkin - Playing with fire polecam tej samej autorki - For better, for worse - delicja wśród romansideł Do kupienia w Empikach z serii Omnibus za 15.90 pln - 500 str prostej przyjemności życia cudzym życiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
bahama-yellow Re; 17.12.05, 11:36 "W drodze" Kerouac, "Dzienniki motocyklowe" Che Guevary, "Śniadanie mistrzów" Vonneguta -> mój sposób (daremny, przyznaję) na poznanie jak największej liczby lektur, w efekcie wynosząc z każdej po dwa czy trzy zdania - za każdym razem kiedy postanawiam doczytać coś do końca, pojawia się coś innego, równie ekscytującego i zaczyna się ta głupia żonglerka. Odpowiedz Link Zgłoś
mbmm Re: co teraz czytacie? 18.12.05, 12:23 Skończyłam "Listę" S. Martiniego, a teraz czytam "Ziemię obiecaną" Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: co teraz czytacie? 18.12.05, 12:28 Bertolt Brecht "Mutter Courage und ihre Kinder" Edition Suhrkamp, wersja niemiecka M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: co teraz czytacie? 18.12.05, 13:03 Shauma Singh Baldwin: "Zapamiętane w ciele". Powieść wielkiego formatu. Indie w latach 1937-1947, przemiany polityczne, obyczajowe, konflikty narodowościowe i religijne, realizm i metafizyka, a wszystko to - jak w lustrze - odbija się w życiu jednej rodziny. Genialny przekład Michała Juszkiewicza, znakomite fachowe przypisy. Dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć Indie. Wyd. Prószyński i S-ka. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: co teraz czytacie? 18.12.05, 13:08 yanga napisała: > Shauma Singh Baldwin: "Zapamiętane w ciele". Powieść wielkiego formatu. Indie w > > latach 1937-1947, przemiany polityczne, obyczajowe, konflikty narodowościowe i > religijne, realizm i metafizyka, a wszystko to - jak w lustrze - odbija się w > życiu jednej rodziny. Genialny przekład Michała Juszkiewicza, znakomite fachowe > > przypisy. Dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć Indie. Wyd. Prószyński i S-ka. Wygrałam tę książkę w konkursie i niecierpliwie na nią czekam...mam nadzieję, że dojdzie przed Świętami! Odpowiedz Link Zgłoś
goshas3 Re: co teraz czytacie? 18.12.05, 13:25 "Spis cudzołożnic" Jerzego Pilcha Zaczynam nadrabiać polskich autorów. Tylko pozazdrościć przebogatego świata wewnętrznego głównemu bohaterowi. Super dowcipny język. A ostatnio "Porządek alfabetyczny" autor J. Millas. Fantastyczna pozycja szczególnie dla filologów bo rzecz jest o języku i o konsekwencjach jakie może nieść ze sobą chaos jaki się do niego wkrada. Odpowiedz Link Zgłoś