Gość: embeha IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.06, 10:46 Co trzeba przeczytać koniecznie, żeby móc powiedzieć - znam polską literaturę? Może bez wieku XXI, bo tę polecamy sobie na tym forum dość skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bdx65 Re: Polska klasyka 26.02.06, 10:07 jak to, najpierw to, co w szkole, a potem po kolei - mniej znane - WSZYSTKO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Polska klasyka IP: *.elblag.dialog.net.pl 27.02.06, 00:26 Niestety, ale bez romantycznych wieszczów się nie obejdzie ;) podobnież z Żeromskim, zapewne i Orzeszkową, choć zdecydowanie Prus lepszy (Lalka rulez! Arcydzieło polskiej prozy! Powieść, której dotąd nikt nie sprostał w Polsce). Ale taki Sienkiewicz... raczej rozrywkowy, niż klasyk, choć czas dużo robi i w zasadzie przez "zasiedzenie" już się "sklasyfikował". Ja tam twierdzę, że bez niego też by literatura polska sobie dała radę ;) Na pewno powinno się znać Gombrowicza i Schulza, Witkacego również. Nałkowską można odpuścić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mauro Re: Polska klasyka IP: *.icpnet.pl 28.02.06, 17:37 ja bym raczej Gombrowicza odpuscil, nie przesadzajmy z tym kultem jego pisarstwa,jezyk jakim pisze na pewno nie jest klasyczny:) a dabrowska? "noce i dnie"? koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bridie Re: Polska klasyka IP: *.koba.pl / *.koba.pl 01.03.06, 09:48 w moim przypadku bez "Nad Niemnem" nie ma klasyki - to jedna z niewielu książek, którą czuję wszystkimi zmysłami - czuję wilgoć Niemna, pachnie mi zboże na polach, widzę Bohatyrowicze, wydaje mi sie, że znam Anzelma... eech, znajomi mi mówią, że nienormalna jestem - ale tak mam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Polska klasyka IP: *.devs.futuro.pl 04.03.06, 17:48 witaj w klubie.Jesteśmy normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
markiz.de.sade Re: Polska klasyka 01.03.06, 10:39 Wystarczy trójca Mickiewicz-Sienkiewicz-Gombrowicz. Reszta nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Polska klasyka 02.03.06, 16:00 markiz.de.sade napisał: > Wystarczy trójca Mickiewicz-Sienkiewicz-Gombrowicz. > Reszta nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia ;) Eee tam! - trójca. A Słowacki, Prus, Reymont, Orzeszkowa, Miłosz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pestka Re: Polska klasyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 16:03 gombrowicz jest martfy lema dac lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Polska klasyka 02.03.06, 16:53 może mart(f)y może nie martwy, ale Lem - oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Polska klasyka IP: *.chello.pl 04.03.06, 17:56 Piękna lista ramot i patyny. A już przypominanie Orzeszkowej to już okolice kabaretu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bridie Re: Polska klasyka IP: *.koba.pl / *.koba.pl 04.03.06, 18:55 a co dla Ciebie nie jest ramotą?? rzeczy w typie Masłowskiej?? jeśli coś jest stare - nie znaczy, że złe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Polska klasyka IP: *.chello.pl 05.03.06, 12:11 do masłowskiej mam taki sam stosunek jak do orzeszkowej; dwie równie odpychające autorki...ale dobre dla literackich masochistów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Polska klasyka IP: 212.160.236.* 08.03.06, 13:15 A ja lubię Filipiak i trochę mniej Saramonowicz Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Polska klasyka 08.03.06, 13:21 > do masłowskiej mam taki sam stosunek jak do orzeszkowej; dwie równie odpychając > e > autorki...ale dobre dla literackich masochistów Gamoniu drogi, glowilismy sie ostatnio, jaka ksiazkowa propozycja sprawic ci przyjemnosc, ale do wnioskow konkretnych nie doszlismy. Moze nam zdradzisz, co zdarzylo ci sie przeczytac i polubic? Odpowiedz Link Zgłoś