Dodaj do ulubionych

współczesna proza turecka

12.07.06, 15:07
Dużo się ostatnio mówi o przyjęciu Turcji do Unii. Przy czym zazwyczaj mówi
się źle - podstawowy argument "przeciw" to to, że Turcy nie są europejczykami
(w kulturowym sensie tego ostatniego słowa). Czy ktoś z Was czytał może jakąś
powieść przybliżającą ten kraj - sposób życia, mentalność, wartości.
Najlepiej coś z prowincji, głębokiej Anatolii pokazujące w jakim stopniu
Turcja przynależy do europejskiego kręgu kulturowego, a w jakim stopniu to
kraj muzułmański i azjatycki.
Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie.
G.
Obserwuj wątek
    • staua Re: współczesna proza turecka 12.07.06, 15:13
      Moze Orhan Pamuk? Ze wspolczesnych pisarzy tureckich to chyba najbardziej znany
      (i utytulowany w Europie, np. za powiesc "Snieg"), wszystkie poruszaja te
      tematyke, polecam zwlaszcza "The Black Book".
      Tutaj link do strony o autorze w jez. angielskim, gdzie znajdziesz takze
      recenzje jego ksiazek:
      www.orhanpamuk.net/index.htm
      • gumpel Re: współczesna proza turecka 12.07.06, 16:55
        Wielkie dzieki. Pamuk wydaje sie byc doskonalym "adresem". Zwlaszcza
        recenzja "Sniegu" wskazuje na to, ze to jest to czego szukam. Niestety, z mojej
        krotkiej kwerendy internetowej wynika, że jak dotad zadna ksiazka Pamuka w
        Polsce sie nie ukazala (dzwonilem do Wydawnictwa Literackiego - "Snieg" ma
        wyjsc na jesieni). Wiec, tymczasem, moze zaproponujesz kogos innego ...
        • staua Re: współczesna proza turecka 12.07.06, 19:00
          Och, przepraszam, z jakiegos powodu wydawalo mi sie, ze "Snieg" wyszedl po
          polsku - chyba jednak za slabo sie orientuje w polskich tlumaczeniach. Poszukam
          jeszcze czegos.
          • staua Re: współczesna proza turecka 12.07.06, 19:34
            Mam jeszcze: Yasar Kemal ("Memed, my hawk"), Latife Tekin i Elif Shafak.
            Zwlaszcza Kemal chyba pasuje. Niestety, nie mam pojecia, czy ich ksiazki byly
            tlumaczone.
            W sumie troche o kwestii europejskosci czy azjatyckosci Turcji jest w ksiazce
            Elii Kazana "Poza Morze Egejskie" (jednak nie wolno zapomniec, za Kazan jest
            Grekiem i to, co sie dzialo w czasie wojny i po niej miedzy Grecja a Turcja, ma
            tu duze znaczenie).
            • staua i jeszcze 12.07.06, 19:40
              dwa nazwiska do sprawdzenia:
              Perihan Magden i Moris Farhi. Pisza o wspolczesnej Turcji.
              • gumpel wielkie dzieki 12.07.06, 20:43
                Hmm, z wszystkich wymienionych autorow znalazlem w Internecie tylko Kemala :-((
                Byl tez u mnie w bibliotece, tyle, ze to raczej starszy autor, a ja chciałem
                cos nowego. Mysle, ze zdecyduje sie na "Snieg" O. Pumaka ... po angielsku.
                Recenzja brzmiala bardzo zachecajaco, a ksiegarnie wysylkowe zapewniaja o
                dostawie w terminie tygodnia.
                Wielkie dzieki Stauo. Jestem pod wrazeniem Twojego oczytania.
                Pozdrawiam
                G.
                P.S.
                Swoja droga ciekawy kraj ta Turcja. Wpisujac w google'a podane przez Ciebie
                nazwiska trafia się wprawdzie w pierwszej kolejności na informacje o ich
                zagranicznych nagrodach, ale zaraz potem na relacje z ich procesow karnych w
                Turcji(!) No coz, jak widac nie tylko w Polsce sprawdza sie powiedzenie o tym,
                ze najtrudniej byc prorokiem we wlasnym kraju ...
                • staua Re: wielkie dzieki 12.07.06, 20:50
                  Dziekuje i ja. Moze napisz, jak juz przeczytasz ten "Snieg"... fajnie byloby
                  poznac inna opinie.
                  Pozdrawiam!
                • nienietoperz Re: wielkie dzieki 13.07.06, 13:57
                  Niestety, 'Snieg' jest po prostu slaby, zarowno literacko, jak i
                  publicystycznie. Czytalem z duzymi nadziejami, zawiodlem sie na lyrycyzmie
                  wystajacym z kazdej linijki oraz na analizach politycznych, ktore kazdy
                  przecietnie inteligentny czlowiek, ktory rozumie jako tako wspolczesna
                  cywilizacje zachodnia i nie jest mu obca perspektywa religijna czy duchowa (moze
                  jeszcze trzeba dorzucic wizyte w Turcji), jest w stanie przeprowadzic
                  samodzielnie. Ot, takie mruganie do czytelnika.

Chcialbym mimo wszystko kiedys przeczytac 'My name is Red'; mam nadzieje, ze
                  jest lepsza.

Uklony,
                  Nienietoperz
                  • gumpel Re: wielkie dzieki 18.07.06, 13:40
                    a możesz zaproponować coś w zamian ?
                  • Gość: miecka Re: wielkie dzieki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 15:02
                    zgadzam sie - 'Snieg' jest malo porywajacy i nie zachwyca. takze liczylam na
                    glebie, lirycznosc itp., a niestety ogolnie wieje nuda. cenne jest jednak to,
                    ze poznajemy - chocby w niewielkiej czesci - rzeczywistosc wsch. Turcji (a ta
                    jest zupelnie rozna od Turcji znanej głównie z katalogów turystycznych).
                    czytalam takze inna powiesc Pamuka tj. 'White Castle', ale z perspektywy czasu
                    wydaje mi sie bezbarwna - tak malo z niej pamietam. 'Snieg' jest zdecydoowanie
                    lepszy.
                    nastawiam sie na 'My name is Red', moze jeszcze 'Black Book'.
                    wg mnie ksiazki Pamuka sa dobrym odzwierciedleniem 'duszy' tureckiej -
                    emocjonalnosc, z jaka spotkalam sie u Turkow jest odmienna od naszej, a w lit.
                    to niestety wyglada nie najlepiej, bo wionie ckliwoscia i naiwnoscia. ale to
                    jest moje b. subiektywne odczucie.
                    • yyyyyxxxxx Re: wielkie dzieki 01.08.06, 15:29
                      to jest rewelacja -
                      www.empik.com/showobject.jsp?objectId=1253011¤tCategory=21000000
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka