bdx65 17.08.06, 10:33 a może mi się tylko wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
padma Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 17.08.06, 11:28 Bez dyskusji;) Chociaż może gdyby zdążyła napisać więcej książek, porównanie byłoby pełniejsze, szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 17.08.06, 12:20 A czy takie porównanie i klasyfikowanie jest konieczne? Czy w ogóle możliwe? Natomiast bardzo jestem ciekawa opinii o najnowszej książce o siostrach Bronte, wydanej niedawno przez Wydawnictwo Literackie, jak ona się ma do "Na plebanii w Haworth" Anny Przedpełskiej-Trzeciakowskiej, czy zawiera jakieś nowe informacje albo interpretacje? Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 21.08.06, 15:41 Najnowsza to ona nie jest, to już kolejne wydanie po prostu. Nie jest zbyt innowacyjna, ale rzetelna i dobrze napisana. Czyta się gładko i przyjemnie, ale czy znajdziesz w niej jakieś nowe informacje to już zależy w sumie tylko od Twojej wiedzy na temat tej rodziny. Ja cos dla siebie znalazłam, ale teraz przymierzam się do zakupu jakiejś angielskiej biografii, nowszej i może odnoszącej się do dość niedawnych trucicielskich teorii;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Emily zdolniejsza od Charlotte IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.08.06, 23:42 Mnie się bardziej podobały Dziwne losy Jane Eyre od Wichrowych wzgórz. Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 22.08.06, 09:50 Jesteś pewna, że to kolejne wydanie? Bo Wydawnictwo Literackie twierdzi, że pierwsze, a o innych wydaniach nawet Biblioteka Narodowa nie zeznaje. Ale to szczegół. Doczytałam się natomiast, że autorka specjalizuje się w prozie feministycznej, co mnie zaintrygowało na tyle, że już sobie zamówiłam, tylko jeszcze nie odebrałam, więc na razie nic więcej nie mogę powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bree_silk Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 22.08.06, 13:07 na pewno kolejne wydanie ;) bo sama mam poprzednie :) nie podam teraz daty wydania, bo nie mam jej przy sobie, ale musiało to być kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 22.08.06, 13:45 I na pewno nie jest to "Na plebanii w Haworth" Anny Przedpełskiej-Trzeciakowskiej? Czepialska, jestem, wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staua Re: Emily zdolniejsza od Charlotte IP: *.bumc.bu.edu 24.08.06, 02:25 Na pewno to pomylka - to jest pierwsze wydanie... Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 09:39 Wczoraj wreszcie dorwałam i zaczęłam czytać. Zupełnie inna opowieść niż tamta, pani Przedpełskiej-Trzeciakowskiej, to znaczy fakty może i te same, ale komentarz całkiem inny, feministyczno-psychologiczno-współczesny, że się tak w dużym skrócie wyrażę :) Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 09:53 Kwestię, która z sióstr była zdolniejsza i dlaczego, porusza także Wirginia Woolf we " Własnym pokoju". Tez w tonacji feministycznej:) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 10:05 zdaje się, że Proszyński wydał książkę "Na plebanii w Haworth. Dzieje rodziny Bronte" autorstwa pani Przedpełskiej-Trzeciakowskiej, zaś Wydawnictwo Literackie wydało: Siostry Bronte, autorką których jest pani Ewa Kraskowska. I są to jednak inne książki... www.merlin.com.pl/frontend/towar/448549 www.merlin.com.pl/frontend/towar/130500 Na plebani znam, do Sióstr dopiero się przymierzam, ciekawa jestem opini. A przy okazji, czy nie zapomina się czasem o trzeciej siostrze i jej książce? Kto ją zna i czytał? Odpowiedz Link Zgłoś
bree_silk Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 10:47 sprawdziłam wczoraj swoje "na plebanii..." trzeciakowskiej - wydawnictwo literackie, 1997 (albo 8 ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 13:23 odnoszę wrażenie, ze zaszło nieporozumienie. Nikt przeciez nie twierdził, że Na pleani jest wydane po raz pierwszy, (miało wydania w 1990 Czytelnik i 1998 Prószyński). Aaneta pytała zdaje się - jak się ma Plebania do najnowszej książki o Siostrach Bronte... Przy okazji, jesteś pewna, ze Twoje wydanie Na plebani... jest Wydawnictwa Literackiego, a nie Prószyńskiego? I jeszze raz powtórzę pytanie, a ktoś z Was czytał Agnes Grey Anny Brontë? I czy wydano to po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 14:07 Aaneta pytała odwrotnie. I sama sobie (z grubsza) odpowiedziała ;) Nic mi nie wiadomo o polskim wydaniu "Agnes Grey", w BN są tylko angielskie. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 15:03 Angielskie znam, u nas też dostępne, ale po naszemu bym chciała :-) A co do odwrotności, już doczytałam. Nie było - jak się ma Plebania do Sióstr, tylko jak Siostry do Plebani... ;-) Przy okazji - polecam ciekawy tekścik, nie wiem, czy czytałaś: www.pkfem.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=2 I przy okazji, czy ciut więcej można prosić Twoich wrażeń z Sióstr Bronte? Bo rozumiem, że właśnie o tej książce piszemy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 15:29 Tekścik z linka dobrze rokuje na pierwszy rzut oka, więcej rzutów zrobię po robocie :) O tej książce piszemy, ale dopiero ją przejrzałam i przeczytałam raptem parę akapitów, więcej będę mogła powiedzieć dopiero po weekendzie. Wikipedia też mówi, że "Agnes Grey" nie była wydana po polsku. A "Vilette" Charlotty znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 15:38 > A "Vilette" Charlotty znasz nie znam, i nie znam też The Tenant of Wildfell Hall Anny, ani Shirley i Proffesora wspomnianej już Szarloty. Ale trzeba będzie to kiedyś naprawić... Po przeczytaniu kolejnych akapitów - będę wdzięczna za odzew, bo ja się przymierzam do Sióstr... A coś więcej o Vilette napiszesz? Jak wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 16:22 Napiszesz o "Vilette", ale też później. Dowcip polega na tym, że to wyszło po polsku na początku lat dziewięćdziesiątych, i to dwa razy, rok po roku, w dwóch różnych wydawnictwach. To były czasy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 12.09.06, 19:51 Obiecałam, że napiszę po weekendzie, ale nie powiedziałam, po którym ;) No więc tak. Po pierwsze "Siostry Bronte" przeczytało mi się bardzo dobrze, ale żeby były rewolucyjne, to nie powiem. Owszem, zdarzają się wtręty feministyczno-psychologiczno-współczesne, ale to zauważyłam na pierwszy rzut oka, a potem nie wydawały mi się już jakoś szczególnie odkrywcze. Raczej miałam niemiłe skojarzenie z czasami, kiedy panowała jedynie słuszna ideologia, i każdy twórca musiał wtrącić coś apropo materializmu dialektycznego albo innego marksizmu-leninizmu, żeby się przypodobać cenzurze. Do tego parę kwiatków językowych, np. "dzięki rozesłaniu tzw. gratisów do kilku czasopism" albo "tego wszystkiego, co je tak pięknie różniło"; stwierdzenie, że zabawy rodzeństwa Bronte, polegające na wymyślaniu alternatywnych światów, przypominają dzisiejsze RPG, albo że Charlotte, prowadząca przez całe życie obfitą korespondencję, w dzisiejszych czasach na pewno korzystałaby intensywnie z internetowych czatów - nie ukrywam, że parę razy odczułam dyskomfort w trakcie czytania. Takie nawiązywanie na siłę do współczesności wydaje mi się absolutnie zbędne, a nawet bez sensu, bo np. korespondencja listowna nie była w tamtych czasach niczym niezwykłym, tym bardziej nie jest w naszych czasach korespondencja z wykorzystaniem internetu (o ileż łatwiejsza), ani nie my to wymyśliliśmy. Muszę kończyć, więc jeszcze tylko parę słów o "Villette". Nie byłam zachwycona, powiem szczerze. Może to wina przedwojennego tłumaczenia Róży Centnerszwerowej (przy okazji: w "Siostrach Bronte" jest powiedziane, że "Villette" przetłumaczyła na polski Janina Sujkowska, co nie jest prawdą, i nie ma tam mowy o żadnym polskim wydaniu "Villette", co wskazuje na to, że autorka nie zadała sobie trudu, żeby dotrzeć do tych pozycji albo przynajmniej sprawdzić), w każdym razie daleko "Villette" do "Jane Eyre", a trudno nie porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 17:35 Ja czytałam Agnes Grey, ale po angielsku i nie mam pojęcia, czy istnieje polskie tłumaczenie. Przyjemna, powolna, staroświecka - tak ją pamiętam. Podobała mi się ogólnie, ale bez zachwytów. Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: Emily zdolniejsza od Charlotte 24.08.06, 17:33 Rzeczywiście, namieszałam. Jednak miałam inną książkę, ale to tym lepiej, wkrótce kupię tę, o której mówicie:) Odpowiedz Link Zgłoś