IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 14:26
Witam
Moje pytanie dotyczy obiadu,a właściwie warzyw.Jakie warzywa mogę dawać córce do drugiego dania??W tej chwili je (marchewke,brokuł,pietruszke,kalafior),ale mam wrażenie ze to juz jej sie znudziło, bo ile mozna jesc to samo.Chciałabym jej zrobic buraczki,ale nie bardzo wiem co mam do nich dodac,żeby córce smakowały,ponieważ wczesniej jadła ugotowanego buraczka,ale nie bardzo jej podchodził.Czy macie jakieś inne pomysły ,odnośnie warzyw i drugiego dania.Dziekuję.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: obiad 23.05.11, 16:06
      Nie napisałaś, jaki wiek :)

Fasolka szparagowa, dynia, cukinia.

Moja też nie lubi buraków.
    • fasola_m Re: obiad 23.05.11, 23:12
      U nas często na obiad są buraki pieczone, pokrojone w kawałki, pieczone z różnymi warzywami (ziemniaki, cukinia, marchew itp). Trzeba pamiętać, że buraki pieką się dłużej niż inne warzywa i trzeba je wstawić do piekarnika wcześniej. Ja piekę ogromną ilość warzyw, bo cała rodzina lubi takie. Polewam oliwą, posypuję ziołami i piekę. Dla mojego niemowlaka burak jest najsmaczniejszy.
    • agusia.24 Re: obiad 27.05.11, 11:27
      mój bardzo lubi szpinak z odrobiną masełka, teraz zaczną się już świeże warzywa,ale w zimie robiłam głównie z mrożonek, możesz z mrożonek zrobić właśnie szpinak, kupowałam też buraczki piure, wystarczy rozmrozić i chwile poddusić, dodać odrobinę cukru, skropić cytryną, dobra jest też dynia, kupowałam mrożoną w kostkach, wystarczy ugotować
    • agnieszka.lelen Re: obiad 31.05.11, 23:10
      Zakładam że dziecko ma > 6mies. skoro mowa o drugim daniu (bo nie podała Pani wieku). Może Pani podać dowolne warzywa i warto je wprowadzać (nie tylko do drugiego dania, mogą być sałatki, surówki,pasty). Poza wymienionymi burakami fasolka szparagowa, cukinia, dynia, ziemniak, seler, por, koper, pomidor, kapusta, kukurydza, groszek zielony, papryka.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • dobrzeradzi Re: obiad 25.02.14, 18:34
      Może coś z rybą:D
      kulinarnyprzewodnik.blogspot.com/2014/02/krem-z-pieczonej-papryki-ze-smazonym.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka