czarna_inez87 Re: Najpiękniejszy tytuł 31.08.06, 15:12 I jeszcze "Leśne morze", tak mi jakoś miło brzmi, lubię to sobie czasem powtarzać.. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Najpiękniejszy tytuł 01.09.06, 02:45 "Corte na Aldeia e Noites do Inverno" Manuela de Melo. czytane na glos po portugalsku brzmi przepieknie. a znaczy tyle, co "Dwór na wsi i zimowe noce" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 08:54 'Nieznośna lekkość bytu' (moim zdaniem tytuł lepszy od samej książki) 'Sklepy cynamonowe' 'Idzie skacząc po górach' 'Palcie ryż każdego dnia' 'Moje drzewko pomarańczowe' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbambom Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.itpp.pl 01.09.06, 10:02 "Ślad twojej krwi na śniegu". Piękne opowiadanie Marqueza i piękny tytuł. Dla mnie najpiękniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Najpiękniejszy tytuł 01.09.06, 23:53 Zgadzam się, zapomniałam o tym opowiadaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scarlette O'Hara Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:31 1.Przeminęło z wiatrem 2.Duma i uprzedzenie 3.Dzieje grzechu 4.Ogniem i mieczem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 10:49 Na południe od granicy, na zachód od słońca Koń Pana Boga Tajemnica Bożego Narodzenia Ulica marzycieli W księżycową jasną noc Mistrzyni przypraw Sklepy cynamonowe Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Najpiękniejszy tytuł 02.09.06, 12:14 "Podniescie wyzej strop, ciesle" Sallingera z wiersza Safony. przepiekny. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Najpiękniejszy tytuł 04.09.06, 16:10 Nieznonsna lekkosc bytu zycie jest gdzie indziej o milosci i innych demonach sto lat samotnosci cichym scigalem go lotem smierc mowi w moim imieniu w cieniu zakwitajacyhc dziewczat wichrowe wzgorza harfa traw muzyka dla kameleonow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 16:46 Przeminęło z wiatrem Czarna róża Odpowiedz Link Zgłoś
maladict Re: Najpiękniejszy tytuł 07.09.06, 02:20 A opowiadania sie licza? Bo jesli tak, to Harlan Ellison "I have no mouth, but I must scream" Odpowiedz Link Zgłoś
dolores.h Re: Najpiękniejszy tytuł 07.09.06, 13:29 "Statki, które mijają się nocą" "Taka piękna żałoba" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.telpol.net.pl 08.09.06, 10:49 Tytuł tomiku Jana Strządały "Szept igły w otwartek żyle"...Piękne wiersze. Odpowiedz Link Zgłoś
ninira 100 lat! 07.09.06, 22:37 vena10 napisałaś: Są takie tytuły, które dobrze brzmią. Moje typy: 1. Duma i uprzedzenie 2. Lot nad kukułczyn gniazdem 3. 100 lat samotnosci 4. Imię róży 5. Ostatnie kuszenie Chrystusa. ********* Ale masz szczęście !!! Gdy ja raz się odezwałam na forum wspominając „Sto lat samotności”, to natychmiast od jakiejś wrednej zaby-pelagii dostałam Re i reprymendę, że nie pisze się „100 lat samotności”, tylko „Sto lat samotności”.(!!!) Do tej pory na samo wspomnienie tamtego postu, spadam z krzesła ze zdumienia, bo nie rozumiem o co tej żabie chodziło? Widocznie teraz żaby szykują się już do zakopania na zimę w jesiennym błocie i nie hasają po Forum, więc masz szczęście, że Cię żaba nie zauważyła. I dobrze. Podpowiem Ci ładny tytuł do Twojej kolekcji – „Klaskać jedną ręką”. Tytuł jest tak świetny, że został mi w pamięci, ale autor – niestety już nie. Uwaga zabo-pelagio,: - Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: 100 lat! 07.09.06, 23:05 Autorem "Klaskac jedna reka" jest Anthony Burgess, ten od "Mechanicznej Pomaranczy". A wracajac do tematu mnie podoba sie tytul "Msza za miasto Arras". Lubie tez takie dlugaaasne typu "Przygody dobrego wojaka Szwejka" albo "Tajemniczy plomien krolowej Loany". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: 100 lat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 16:13 Żaba ma o tyle rację, że Marquez zatytułował swoją ksiażkę własnie "Sto lat samotności", a nie "100 lat samotności" Odpowiedz Link Zgłoś
ninira do Myszora Re: 100 lat! 12.09.06, 21:49 Myszor, Nie pisze się Marques tylko Marquez! Mam rację? Mam - tak jak ta żaba. Przeczytaj uważniej o czym pisałam - o nieuzasadnionym czepianiu się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor do Myszora Re: 100 lat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 10:42 Przepraszam za błąd w takim razie. Faktycznie, napisałam przez "s". I nie wynika to z mojej niewiedzy. A uważnie przeczytałam i uważam, że żaba się nie czepia. Poprawia - tak jak Ty mnie przed chwilą. Odpowiedz Link Zgłoś
candycandy a ja mam slabosc do tytulow Hlaski;) 08.09.06, 01:16 Osmy dzien tygodnia Nastepny do raju Wszyscy byli odwroceni W dzien smierci Jego Opowiem wam o Esther Brudne czyny Drugie zabicie psa (sic!:) Nawrocony w Jaffie (takze;) Piekni dwudziestoletni (;) Sowa corka piekarza Palcie ryz kazdego dnia (;) i tytuly opowiadan: Amor nie przyszedl dzis wieczorem Port pragnien Miesiac Matki Boskiej Szukajac gwiazd Brat czeka na koncu drogi Bohaterowie sa znuzeni Dwaj mezczyzni na drodze Pijany o dwunastej w poludnie (sic!) Najswietsze slowa naszego zycia Lombard zludzen Petla jak widac magia tytulow 3- i 4-wyrazowych dziala....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiek Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.09.06, 17:36 1.tysiąc drzewek pomarańczowych, 2.przeminęło z wiatrem, Odpowiedz Link Zgłoś
smeraldina_rima Re: Najpiękniejszy tytuł 09.09.06, 18:14 "W poszukiwaniu straconego czasu", nazwa całego cyklu napisanego przez Marcela Prousta. Tytuł tak wspaniały jak i książki. Odpowiedz Link Zgłoś
roquentin Re: Najpiękniejszy tytuł 12.09.06, 14:34 Melancholia, o tych co nigdy nie odnajdą straty, M. Bieńczyk Terminal, M. Bieńczyk Odpowiedz Link Zgłoś
owocowyraj Re: Najpiękniejszy tytuł 12.09.06, 22:36 Kwiat Sniegu i sekretny wachlarz Odpowiedz Link Zgłoś
inspiration_point Re: Najpiękniejszy tytuł 20.09.06, 19:23 dojrzewanie błazna wrócę pewnego dnia drzwi w podłodze kronika zapowiedzianej śmierci panna nikt namalowane okno śmiech iguany Odpowiedz Link Zgłoś
lib Re: Najpiękniejszy tytuł 20.09.06, 22:37 Wzgórza jak białe słonie A co do tytułu podanego przez bir.ke to powinno być Za rzekę, w cień drzew. Chyba że jest jakieś tłumaczenie, którego nie znam. lib Odpowiedz Link Zgłoś
regndronning Re: Najpiękniejszy tytuł 21.09.06, 08:17 Moje typy Sen nocy letniej Stracone zachody miłości Miarka za miarkę Żaloba przystoi Elektrze Zmierzch długiego dnia opera za trzy grosze nie igra się z miłością Wielki człowiek do małych interesów łysa śpiewaczka tak trochę dramatyczno- teatralnie mi wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
lasse3 Re: Najpiękniejszy tytuł 21.09.06, 08:32 Prządki księżycowe Kamień na kamieniu Niecierpliwość Wszystko inne poczeka Anioł przy moim stole Udręka i ekstaza Wejść między lwy Serce to samotny myśliwy ...itd. ... dużo tego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jax Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 00:40 Niedziela, która zdarzyła się w środę. Odpowiedz Link Zgłoś
linnieff Re: Najpiękniejszy tytuł 30.10.06, 15:50 Miedzy ustami a brzegiem pucharu Nieznosna lekkość bytu Odpowiedz Link Zgłoś
linnieff Re: Najpiękniejszy tytuł 30.10.06, 15:52 i jeszcze "Cedry pod sniegiem" Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Najpiękniejszy tytuł 30.10.06, 18:41 "Trzech panów w łódce (nie licząc psa)"; "Targowisko próżności", "Wilczy notes", "Ankara", "Ziele na kraterze", "Pożycz nam męża, Poopy", "Kocia kołyska". Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Najpiękniejszy tytuł 30.10.06, 20:21 No... mam takie. 1. Nostromo - J.Conrad 2. Krakatit - K.Ćapek 3. Lolita - V.Nabokov 4. Salambo - G.Flaubert 5. Bel Ami - G. de Maupassant A tak na marginesie. Tytuł, to w głównej mierze, twór tłumacza. Np. "W poszukiwaniu straconego czasu". Kto to zmieni, kto się odważy, choć tytuł jest "nieakuratny"? "Perdu" to raczej "utracony", "zgubiony" niż stracony. A i poszukiwanie powinno być zastąpione "odszukiwaniem". Właściwie tytuł winien brzmieć "Odszukując utracone chwile", tak mi się wydaje. I to odpowiadałoby treści dzieła wielkiego Marcela.. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Najpiękniejszy tytuł 02.11.06, 11:00 W ostatniej dekadzie tytuł nadaje dział marketingu, na ogół bez zapoznania się z treścią książki. I wbrew protestom tłumacza - ostatnio nawet taka klauzula jest w umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
fal_len Re: Najpiękniejszy tytuł 01.11.06, 22:17 Wichrowe wzgórza Śmierć pięknych saren Czas pogardy, Chrzest ognia, Krew elfów Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Najpiękniejszy tytuł 07.11.06, 23:52 Jeszcze np., jeśli nie były już wymienione: -Wodnikowe wzgórze -Wiwat aspidistra! -Taka piękna żałoba -Lucy Crown (po prostu dobrze brzmi) -Młode lwy -Ostatni z wielkich -Piękni przeklęci, -Piękni przegrani, -Król Olch, -Głęboki sen, -Kochanica Francuza. Odpowiedz Link Zgłoś
buffalmacco Re: Najpiękniejszy tytuł 20.02.07, 18:24 1) Kłębowisko Żmij 2) Ziemia, Planeta Ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniczyna Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.06, 17:21 "Kapelusz z zielonym jaszczurkami" Hanna Kowalewska, w tym tytuły opowiadan- "Dom w szklance herbaty zanurzony"; "Podroz w fioletowej aorcie"; "Zanurz sie w Styksie". Odpowiedz Link Zgłoś
mettea Re: Najpiękniejszy tytuł 20.02.07, 15:35 Herbaciarnia pod morwami Źdźbło trawy Księżycowa dolina Emilka ze srebrnego nowiu Zapach cedru Odpowiedz Link Zgłoś
master_of_magic Re: Najpiękniejszy tytuł 09.11.06, 17:37 "Pewnego dnia o zmierzchu świata" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Najpiękniejszy tytuł IP: *.devs.futuro.pl 20.02.07, 13:45 Nieznośna lekkość bytu Obietnica poranka Pamiętnik na trzy głosy Pustelnia parmeńska Źdzbła trawy Lochy Watykanu Wilk stepowy Światłość w sierpniu Podróż do kresu nocy Na wschód od Edenu Kobieta z wydm Podróż do źródeł czasu Harfa traw Buszujący w zbożu Absalomie,Absalomie! Odpowiedz Link Zgłoś
callypsso Re: Najpiękniejszy tytuł 09.11.06, 20:05 Nie wiem czy najpiękniejszy, ale na pewno jeden z najsmaczniejszych: "Czekolada" (Joanne Harris). Zwłaszcza w jesienne wieczory :)) Odpowiedz Link Zgłoś