agulisia 30.08.06, 22:15 poruszają mnie książki Tochmana,cały czas myślę o tym co przeczytałam,wydaje mi sie to niemożliwe,nie zdawałam sobie sprawy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: Tochman 30.08.06, 22:25 nie oglądałaś Wiadomości ani nie czytalaś gazet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulisia Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 08:53 słyszeć a poczuć i wyobrazić sobie dla mnie różnica o wielu rzeczach się słyszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasia Re: Tochman IP: *.centertel.pl 31.08.06, 16:18 Najbardziej porusza "Jakbys kamien jadla", choc i po "Corence" jest jakos zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Tochman 31.08.06, 17:57 Oj tak. Tochamn pięknie pisze, niesamowicie ... koleżanka podesłała mi kiedyś linka do jego strony, przeczytałam wszystkie reportaże, które tam były, potem poszukałam po bibliotekach i znalazłam "Schodów się nie pali". Bardzo mnie poruszyły jego reportaże, bardzo. pozdrawiam soxo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 07:45 Możesz podesłać tego linka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja mogę:) Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:25 www.tochman.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulisia Re: Tochman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 21:37 Przeczytaj Jakbys kamien jadła i Córeńkę Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
josteine Ja jestem wielbicielką... 03.09.06, 23:03 ... "Schodów się nie pali". Dla mnie to niesamowita lektura. Jego najmocniejsza rzecz, zwlaszcza reportaz o dwoch braciach i ten tytulowy, ktory zaczyna sie jak basn: za gorami, za lasami urodzil sie Potworek... I historia Grzesia Przemyka. I jego matki. I opowiesc o innej matce, ktora od lat czeka na corke himalaistke, nie wierzy w jej smierc, czeka cierpliwie. Madra rzecz. I z wielka delikatnoscia napisana. "Jakbys kamien jadla" pokazuje mi natomiast niestosownosc rozmow o wojnie: jakim prawem w ogole o niej mowimy, jesli tego nie widzielismy na wlasne oczy? I czy w ogole da sie to ogarnac, zobaczyc przynajmniej oczami wyobrazni? Po lekturze tej opowiesci nie da sie spokojnie zasnac. Bez wyrzutow sumienia, ze ogladalismy to w telewizji i nic nie robilismy. Nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taaaaak.... Re: Ja jestem wielbicielką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:59 Taaaak... I jakim prawem mowimy o IIwojnie światowej i I i innych ,ktorych nie widzielismy i o księżycu itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulisia Re: Tochman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 21:35 Córeńka była trochę inna,dla mnie taka dziwna ale długo była w mojej głowie ,czekam na Jego nowe reportaze badź ksiażki.Byłam kiedys na spotkaniu z Tochmanem ,przejmujacy gośc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abuella Re: Tochman IP: *.centertel.pl 17.09.06, 14:52 Córeńka jest najlepszą książką Tochmana, choć widzę to tu, to tam, że ludzie wolą "Schodów się nie pali", no i zatrważającą "Jakbyś kamień jadła". To oczywiście świetne książki, każda jakoś inna, a jednocześnie jakby ta sama. Ale to "Córeńka" jest mi najbliższa. Bo właśnie mówi o bliskości, czy raczej o jej braku. O samotności, jako cierpieniu. O tym, że nie poszło nam tak, jak miało pójść, ale już nic nie możemy z tym zrobić. Bo przemijamy. No i pięknie jest to napisane, ale czytelników Tochmana o tym nie muszę zapewniać. Odpowiedz Link Zgłoś
olabu Re: Tochman 06.09.06, 17:09 Tochman jest super. Kilka lat temu czytalam ze studentami "Nieobecnosc", nie mogliśmy skonczyc. Ten teskt ma dziesiąte dno i dwudzieste. Inne zreszta tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valaki Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:13 Wojciech Tochman ma świetne pióro,wielkie wrazenie zrobił na mnie jego reportaż o Tomku Beksińskim z 2000 roku,to właśnie w tym reportażu zobaczyłam pierwszy raz obrazy Pana Beksińskiego seniora i zafascynowałam Jego twórczością Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Tochman IP: *.aster.pl 30.09.06, 15:24 Na stronie www.tochman.com.pl jest kilka reportaży Tochmana, których nie było w żadnej z jego książek. Jak ktoś chce poczytać - warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notts Re: Tochman IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 01.10.06, 21:07 Jest tak zachwycający, że aż pracę magisterską o jego reportażach napisałam..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a on cos ostatnio Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 00:56 on cos ostatnio napisal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abuella Re: Tochman IP: *.centertel.pl 08.10.06, 23:29 Ostatnia była "Córeńka". W zapowiedziach Znaku, ktory Tochmana wydaje, na razie nic nie widac nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valaki Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 23:36 Córeńka jest świetna,zresztą jak wszystko Jego autorstwa.Podczas lektury tych tekstów nic innego dla mnie nie istnieje wtedy ,coś niesamowitego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majja Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 23:21 Właśnie przeczytałam książkę "Córeńka". Jest niesamowita, do bólu odkrywająca najintymniejsze lęki ludzkie!!! Co polecacie w następnej kolejności?jaką ksiązkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziutka Ja niezmiennie "Schodów się nie pali" IP: *.flashnet.pl 20.01.07, 18:41 Te reportaże zrobiły na mnie największe wrażenie. Niedawno ukazało się wznowienie, pewnie są w każdej księgarni. A to NAPRAWDE WARTO mieć! Odpowiedz Link Zgłoś