30.08.06, 22:15
poruszają mnie książki Tochmana,cały czas myślę o tym co przeczytałam,wydaje
mi sie to niemożliwe,nie zdawałam sobie sprawy
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: Tochman 30.08.06, 22:25
      nie oglądałaś Wiadomości ani nie czytalaś gazet?
      • Gość: agulisia Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 08:53
        słyszeć a poczuć i wyobrazić sobie dla mnie różnica o wielu rzeczach się słyszy
    • Gość: jasia Re: Tochman IP: *.centertel.pl 31.08.06, 16:18
      Najbardziej porusza "Jakbys kamien jadla", choc i po "Corence" jest jakos zimno.
      • sztuka.latania Re: Tochman 31.08.06, 17:57
        Oj tak. Tochamn pięknie pisze, niesamowicie ... koleżanka podesłała mi kiedyś
        linka do jego strony, przeczytałam wszystkie reportaże, które tam były, potem
        poszukałam po bibliotekach i znalazłam "Schodów się nie pali". Bardzo mnie
        poruszyły jego reportaże, bardzo.

pozdrawiam

soxo
        • Gość: gość Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 07:45
          Możesz podesłać tego linka?
          • Gość: ja mogę:) Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:25
            www.tochman.com.pl/
        • Gość: agulisia Re: Tochman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 21:37
          Przeczytaj Jakbys kamien jadła i Córeńkę Polecam.
          • josteine Ja jestem wielbicielką... 03.09.06, 23:03
            ... "Schodów się nie pali". Dla mnie to niesamowita lektura. Jego najmocniejsza
            rzecz, zwlaszcza reportaz o dwoch braciach i ten tytulowy, ktory zaczyna sie
            jak basn: za gorami, za lasami urodzil sie Potworek... I historia Grzesia
            Przemyka. I jego matki. I opowiesc o innej matce, ktora od lat czeka na corke
            himalaistke, nie wierzy w jej smierc, czeka cierpliwie. Madra rzecz. I z wielka
            delikatnoscia napisana.
            "Jakbys kamien jadla" pokazuje mi natomiast niestosownosc rozmow o wojnie:
            jakim prawem w ogole o niej mowimy, jesli tego nie widzielismy na wlasne oczy?
            I czy w ogole da sie to ogarnac, zobaczyc przynajmniej oczami wyobrazni? Po
            lekturze tej opowiesci nie da sie spokojnie zasnac. Bez wyrzutow sumienia, ze
            ogladalismy to w telewizji i nic nie robilismy. Nic.
            • Gość: Taaaaak.... Re: Ja jestem wielbicielką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:59
              Taaaak... I jakim prawem mowimy o IIwojnie światowej i I i innych ,ktorych nie
              widzielismy i o księżycu itd itp.
      • Gość: agulisia Re: Tochman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 21:35
        Córeńka była trochę inna,dla mnie taka dziwna ale długo była w mojej głowie
        ,czekam na Jego nowe reportaze badź ksiażki.Byłam kiedys na spotkaniu z
        Tochmanem ,przejmujacy gośc.
        • Gość: abuella Re: Tochman IP: *.centertel.pl 17.09.06, 14:52
          Córeńka jest najlepszą książką Tochmana, choć widzę to tu, to tam, że ludzie
          wolą "Schodów się nie pali", no i zatrważającą "Jakbyś kamień jadła". To
          oczywiście świetne książki, każda jakoś inna, a jednocześnie jakby ta sama. Ale
          to "Córeńka" jest mi najbliższa. Bo właśnie mówi o bliskości, czy raczej o jej
          braku. O samotności, jako cierpieniu. O tym, że nie poszło nam tak, jak miało
          pójść, ale już nic nie możemy z tym zrobić. Bo przemijamy. No i pięknie jest to
          napisane, ale czytelników Tochmana o tym nie muszę zapewniać.
    • olabu Re: Tochman 06.09.06, 17:09
      Tochman jest super. Kilka lat temu czytalam ze studentami "Nieobecnosc", nie
      mogliśmy skonczyc. Ten teskt ma dziesiąte dno i dwudzieste. Inne zreszta tez.
      • Gość: valaki Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:13
        Wojciech Tochman ma świetne pióro,wielkie wrazenie zrobił na mnie jego reportaż
        o Tomku Beksińskim z 2000 roku,to właśnie w tym reportażu zobaczyłam pierwszy
        raz obrazy Pana Beksińskiego seniora i zafascynowałam Jego twórczością
        • Gość: maciek Re: Tochman IP: *.aster.pl 30.09.06, 15:24
          Na stronie www.tochman.com.pl jest kilka reportaży Tochmana, których nie było w
          żadnej z jego książek. Jak ktoś chce poczytać - warto!
    • Gość: notts Re: Tochman IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 01.10.06, 21:07
      Jest tak zachwycający, że aż pracę magisterską o jego reportażach napisałam..;)
      • Gość: a on cos ostatnio Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 00:56
        on cos ostatnio napisal?
        • Gość: abuella Re: Tochman IP: *.centertel.pl 08.10.06, 23:29
          Ostatnia była "Córeńka". W zapowiedziach Znaku, ktory Tochmana wydaje, na razie
          nic nie widac nowego.
          • Gość: valaki Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 23:36
            Córeńka jest świetna,zresztą jak wszystko Jego autorstwa.Podczas lektury tych
            tekstów nic innego dla mnie nie istnieje wtedy ,coś niesamowitego
            • Gość: majja Re: Tochman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 23:21
              Właśnie przeczytałam książkę "Córeńka". Jest niesamowita, do bólu odkrywająca
              najintymniejsze lęki ludzkie!!! Co polecacie w następnej kolejności?jaką ksiązkę?
              • Gość: Ziutka Ja niezmiennie "Schodów się nie pali" IP: *.flashnet.pl 20.01.07, 18:41
                Te reportaże zrobiły na mnie największe wrażenie. Niedawno ukazało się
                wznowienie, pewnie są w każdej księgarni. A to NAPRAWDE WARTO mieć!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka