swiatlo Tylko J.K. Rowling 07.10.06, 05:50 Harry Potter to największe dzieło literackie w historii. Zaraz za nim Wojna i Pokój, a na trzecim miejscu Pancerni.. Odpowiedz Link Zgłoś
wujo_mike Re: Literacki Nobel - kto? 07.10.06, 17:30 Trzymam kciuki za Rotha... WM Odpowiedz Link Zgłoś
the.gypsy Re: Literacki Nobel - kto? 07.10.06, 18:03 miecugow napisal "inny punkt widzenia" moze jego zglosic? Odpowiedz Link Zgłoś
kassiag Re: Literacki Nobel - kto? 07.10.06, 18:06 Murakami, Oz - trzymam kciuki. Kapuściński - wielki szacunek, ale chyba nie mamy szans :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Literacki Nobel - kto? IP: *.54.jawnet.pl 07.10.06, 19:20 John Irving:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Literacki Nobel - kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 19:59 dla mnie zaskoczeniem jest to ze na liscie jest az 3 Polakow--szczegolnie mnie cieszy ze wiedza ze Tokarczuk istnieje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ki Re: Literacki Nobel - kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 20:55 Przeciez już od dawna Nobel ma ambicję odkrywania dla świata pisarzy znanych tylko w bardzej lub mniej wąskich środowiskach. Dlatego typowanie Kundery czy Rotha jest nieporozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
peerelski juz dawno gej nie dostal... 08.10.06, 01:07 a tak sie sklada ze Australia ma kolejnego w pogotowiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greengay Shuty!!!! IP: *.usc.es 08.10.06, 22:05 tylko on, sliczny i fajny a cokier w normie przypomina mi zeby nie wracac. polska w czopku Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Literacki Nobel - kto? 08.10.06, 08:53 Znów Akademia nas niemile zaskoczy, jak wtedy, gdy wybrała D. Fo czy Jelinek. Nagroda Nobla - literacka staje się coraz mniej ważna, jak nasza Nike. Ale chyba zawsze tak było, bo nie dostał jej Joyce czy Proust, a któż dziś czyta Prudhomme'a, Euckena, Mommsena? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogiemslawiena Re: Literacki Nobel - kto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 22:10 to musi być Kundera, co prawda moze zbeszczescilam jego imie, bo nadalam takie samo mojej kotce... ale bardzo, bardzo chcialabym, by to byl on.. od paru lat nie przeczytalam zadnych podobnych rozwazan, ktore bylyby mi tak bliskie.. Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Re: Literacki Nobel - kto? 09.10.06, 00:28 niemile zaskoczy, jak niemile zaskoczy: ja pozostaje jej (Akademii) wielkim dluznikiem za J.M. Coetzeego, tedy niech sobie kaprysza jak chca, bedzie im to wybaczone w tej stronie swiata! Odpowiedz Link Zgłoś
katonstarszy Re: Literacki Nobel - kto? 09.10.06, 00:23 Ja bym chciał dla Dana Browna. Odpowiedz Link Zgłoś
salq Re: Literacki Nobel - kto? 09.10.06, 09:07 a jak dla mnie głównym faworytem, pomimo pominięcia go tutaj jest Tomasz Salamun - słoweński poeta, który od wielu wielu lat jest w ścisłym gronie faworytów do zdobycia Nobla. Mam nadzieję, że wreszcie będzie miał okazję być laureatem tej nagrody, na którą notabene już dawno temu zasłużył Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Literacki Nobel - kto? 09.10.06, 10:58 O! dla mnie zaskoczenie... to nie p. Masłowska? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: integra Murakami! IP: *.elpos.net 10.10.06, 12:16 Przeczytalem wlasnie bardzo ciekawy artykul o Murakamim w Forum nr 32/33 z tego roku. Polecam. No i nie wiem czemu, ale jakos czuje Nobla nosem dla Harukiego. Moze Roth jeszcze? Pamuk ma szanse, ale po co? I Rushdie (bardzo bym chcial). Gdyby sie trafilo Kunderze, ktoremu kibicuje od lat to zapewne mielibysmy spotkanie z wydarzeniem irracjonalnym. Nie jestem - paradoksalnie - za Kapuscinskim. No juz bardziej za Llosa, Atwood i McEwanem. Ostatnia ksiazka Updike'a zebrala fatalne recenzje, wiec nie sadze. A juz zupelnie obojetnie przyjme Nobla dla Amosa Oza. A kogo Wy obstawiacie? Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: Murakami! 10.10.06, 14:00 Nie wiem za co ten Murakami mialby dostac Nobla. IMO plyciutkie pisanie pod publiczke. Skoro HM moze dostac Nobla to czemu nie mialby go dostac np.Arturo Perez-Reverte? Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Murakami! 10.10.06, 14:19 A ja się zgadzam z ki. Jest duża szansa, że Nobla dostanie ktoś, o kim mało kto (nawet na tym forum) słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Murakami! 10.10.06, 15:51 no to jeszcze raz! Goytisolo - tak myśla w iberii jeśli chodzi o ten artyk uł o Murakamim - to ten który przedstawiał jego sylwetkę? raczej kiepski jak na pisarza kultowego. niejeden czytelnik napisałby lepszą. kto wie, czy nie odstrecza w przypadku tego pisarza właśnie styl nudnawy nieco, rozwlekający opowieść. ale to właśnie za to go kochająlubią. Odpowiedz Link Zgłoś
regndronning Re: Literacki Nobel - kto? 11.10.06, 22:12 Ja tak niesmialo chce przypomniec zasady, przynajmniej teoretyczne, dotyczace przyznawania literackiego Nobla "za wybitną pracę na rzecz idealistycznych tendencji", I mam pytanie, mimo ze lubie Murakamiego, jakie waszym zdaniem sa tam idealistyczne tendencje???? I co to ma np wspolnego z Oates?? A jesli juz mozna puszczac wodze fantazji i padlo tu tyle glosow, ze Nobel dla kapuscinskiego wynioslby gatunek reportazu na literacki Parnas... To ja (oprocz mojego stalego typowania na Oza) chetnie bym zobaczyla Nobla literackiego w rekach Ingmara Bergmana.. od wielu lat trwa dyskusja, ze wywindowlaoby to gatunek scenraiusza filmowego, wiele razy przebakuje sie w Szweji to nazwisko w tym kontekscie.. bo nikt nie zrobil dla scenariusza tyle co Bergi, ale.... niestety... prorokiem we wlasnym kraju... a to wlasnie Szwedzi decyduja... wiec moge sobie pomarzyc.. choc byloby cudownie... Czekam niecierpliwie na jutro... i jak znam zycie to pewnie zapytam kto to u diabla jest???? Odpowiedz Link Zgłoś
qarloz Re: Literacki Nobel - kto? 12.10.06, 09:39 chyba w latach '80 przecztalem owczesnie wydane "scenariuszy". przeczytalem, wzbudzily one nawet we mnie emocje. i od wtedy jestem juz pewien (bez wzgledu na okolicznosc noblowska) - na to zycie dalsze czytanie bergmana sobie odpuszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Literacki Nobel - kto? 12.10.06, 09:56 Różewicz, Llosa, Kundera, Pynchon - z tych wyborów bym się najbardziej cieszył, choć patriotycznie nie zmartwiłbym się i Kapuścińskim. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
regndronning Re: Literacki Nobel - kto? 12.10.06, 11:03 oto lista nazwisk, ktora "obstawia" Dagens Nyheter- szwedzki dziennik Adonis John Ashbery Inger Christensen Assia Djebar Don DeLillo Nuruddin Farah Amos Oz Mario Vargas Llosa Joyce Carol Oates Orhan Pamuk Philip Roth Tomas Tranströmer Ko Un Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regndronning Re: Literacki Nobel - kto? IP: *.chello.pl 12.10.06, 13:01 pahmuk :( Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: Literacki Nobel - kto? 14.10.06, 15:10 Orhan Pamuk. Na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś