Gość: Krzysiek IP: *.chello.pl 05.12.06, 12:58 Poluję na nią od jakiegoś czasu i jak na razie bezskutecznie. Może ktoś wie gdzie mogę nabyć w/w egzemplarz ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysiek Re: Mein Kampf IP: *.chello.pl 05.12.06, 13:09 Piszę pracę na temat języka perswazji a książka Adolfa jest doskonałym przykładem oddziaływania słowa pisanego na umysły mas ( czytałem kilka fragmentów ). Chcę ją zestawić z Biblią żeby pokazać wyraźny kontrast ideologii, gdzie w gruncie rzeczy chodzi o to samo. Zawsze czytam do poduszki ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Mein Kampf 05.12.06, 13:19 www.allegro.pl/item147227325_filozofia_adolfa_hitlera_w_mein_kampf_adolf_hitler.html to, ze w ksiazce sa bzdury to rzecz bezdyskusyjna ale jest przerazliwie nudna, nie nadajaca sie do czytania dla normalnych ludzi ja swoj egzemplarz wyrzucilam do smieci - wlasciwe miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Mein Kampf IP: *.chello.pl 05.12.06, 13:31 Link, który mi podałaś jest odnośnikiem do opracowania Mein Kampf a nie do oryginału. Nie uważam się za szaleńca sięgając po tę pozycję. Jest ona na pewno interesująca dla historyków i takich jak ja, którzy badają określone zagadnienie. Książek się nie wyrzuca ! Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: Mein Kampf 05.12.06, 13:34 Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > Książek się nie wyrzuca ! Oczywiście. "Mein Kampf" należy nie wyrzucić a spalić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Mein Kampf IP: *.chello.pl 05.12.06, 13:44 Dawno temu - pewni fanatycy spalili Bibliotekę Aleksandryjską w imię przkonań. O ile ubożsi jesteśmy teraz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom czy to nie jakis szaleniec IP: 81.210.16.* 06.12.06, 17:16 w imie wieczej slawy spalil biblioteke aleksandryjska? Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Mein Kampf 05.12.06, 13:58 Polskie wydanie "Mein Kampf" jest bardzo okrojonym wyborem, a na dodatek tłumaczonym nie z niemieckiego, tylko z angielskiego. Do poważnych studiów nad przedmiotem należałoby raczej sięgnąć po oryginał albo ostatecznie po pełny przekład angielski (jest podobno gdzieś w Internecie). Jeśli naprawdę interesuje Cię język perswazji itp., to polecam "LTI. Notatnik filologa" Victora Klemperera (LTI to skrót od Lingua Tertii Imperii - język Trzeciej Rzeszy). Książka była wydana w Polsce w 1983 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def Re: Mein Kampf IP: *.toya.net.pl 05.12.06, 20:50 Szukaj w antykwariatach, w księgarni nie kupisz bo książka jest wycofana z obiegu (rozpowszechniane jest zabronione). Rok temu jeszcze była w księgarniach ale nakład szybko sie skończył, wydawca ma proces więc nie sądze że znajdzie się naiwny by powtórnie wydać Main Kampf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.. Re: Mein Kampf IP: 217.173.198.* 05.12.06, 23:31 sprawdz na emulu, swego czasu mozna bylo ja tam zastac w pdf-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna napisz do mnie... 06.12.06, 09:06 ...na maila gazetowego. Mam to w pdf - 105 stron A4, nie wiem, czy to jest pełna wersja Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: napisz do mnie... 06.12.06, 10:32 w odpowiedzi: nie wyrzucam ksiazek kocham ksiazki i o nie dbam, jednakze mein kampf nie chcialam miec na polce, nie jestem za zakazem wydawania - to do niczego nie prowadzi, tym bardziej w dobie internetu - dla mnie po prostu ta ksiazka byla tak zenujaco nudna i bezwartosciowa ze mogla trafic tylko do smieci Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 MAO 06.12.06, 17:47 moga ci odstapic rownie znakomite dzielo - Czerwona Ksiazeczke Mao Tse Tunga ( z portretem autora ). Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: Mein Kampf 29.12.06, 03:28 Jak to, gdzie - na Allegro, jest kilka egzemplarzy aktualnie. Przeważnie w oryginale, i gotykiem, nie dla każdego. Swojego egzemplarza strzec będę jak oka w głowie - nie, wcale nie dla treści. Raczej dla formy i dlatego, że książek się NAPRAWDĘ nie wyrzuca i nie pali. Na Allegro, mój egzemplarz osiągnąłby cenę 250 zł bez trudu, jest w świetnym stanie. BTW, przeczytałem kilkadziesiąt stron (na ile pozwoliła mi moja nie najlepsza znajomość niemieckiego - oraz gotyckiej czcionki), i umarłem z nudów... Fuhrer nie tyle, że nie umiał pisać - on nie potrafił pisać ciekawie. Do kwestii polityki zagranicznej Niemiec w czasie I wojny światowej zwyczajnie nie dotrwałem, poza tym, autor od początku rozmija się z prawdą (no, dobra, dziś jesteśmy mądrzejsi, ale skutki subiektywizmu wychodzą do dziś). Odpowiedz Link Zgłoś