Dodaj do ulubionych

Mein Kampf

IP: *.chello.pl 05.12.06, 12:58
Poluję na nią od jakiegoś czasu i jak na razie bezskutecznie. Może ktoś wie gdzie mogę nabyć w/w egzemplarz ?
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: Mein Kampf 05.12.06, 12:59
      Do czytania do poduszki?
      • Gość: Krzysiek Re: Mein Kampf IP: *.chello.pl 05.12.06, 13:09
        Piszę pracę na temat języka perswazji a książka Adolfa jest doskonałym przykładem oddziaływania słowa pisanego na umysły mas ( czytałem kilka fragmentów ). Chcę ją zestawić z Biblią żeby pokazać wyraźny kontrast ideologii, gdzie w gruncie rzeczy chodzi o to samo. Zawsze czytam do poduszki ;)
        Pozdrawiam
        • nioma Re: Mein Kampf 05.12.06, 13:19
          www.allegro.pl/item147227325_filozofia_adolfa_hitlera_w_mein_kampf_adolf_hitler.html

to, ze w ksiazce sa bzdury to rzecz bezdyskusyjna
          ale jest przerazliwie nudna, nie nadajaca sie do czytania dla normalnych ludzi
          ja swoj egzemplarz wyrzucilam do smieci - wlasciwe miejsce
          • Gość: Krzysiek Re: Mein Kampf IP: *.chello.pl 05.12.06, 13:31
            Link, który mi podałaś jest odnośnikiem do opracowania Mein Kampf a nie do oryginału. Nie uważam się za szaleńca sięgając po tę pozycję. Jest ona na pewno interesująca dla historyków i takich jak ja, którzy badają określone zagadnienie. Książek się nie wyrzuca !
            • tanczacy.z.myslami Re: Mein Kampf 05.12.06, 13:34
              Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Książek się nie wyrzuca !

Oczywiście. "Mein Kampf" należy nie wyrzucić a spalić :)
              • Gość: Krzysiek Re: Mein Kampf IP: *.chello.pl 05.12.06, 13:44
                Dawno temu - pewni fanatycy spalili Bibliotekę Aleksandryjską w imię przkonań. O ile ubożsi jesteśmy teraz ?
                • Gość: gnom czy to nie jakis szaleniec IP: 81.210.16.* 06.12.06, 17:16
                  w imie wieczej slawy spalil biblioteke aleksandryjska?
    • hajota Re: Mein Kampf 05.12.06, 13:58
      Polskie wydanie "Mein Kampf" jest bardzo okrojonym wyborem, a na dodatek
      tłumaczonym nie z niemieckiego, tylko z angielskiego. Do poważnych studiów nad
      przedmiotem należałoby raczej sięgnąć po oryginał albo ostatecznie po pełny
      przekład angielski (jest podobno gdzieś w Internecie). Jeśli naprawdę interesuje
      Cię język perswazji itp., to polecam "LTI. Notatnik filologa" Victora Klemperera
      (LTI to skrót od Lingua Tertii Imperii - język Trzeciej Rzeszy). Książka była
      wydana w Polsce w 1983 r.
    • Gość: def Re: Mein Kampf IP: *.toya.net.pl 05.12.06, 20:50
      Szukaj w antykwariatach, w księgarni nie kupisz bo książka jest wycofana z
      obiegu (rozpowszechniane jest zabronione). Rok temu jeszcze była w księgarniach
      ale nakład szybko sie skończył, wydawca ma proces więc nie sądze że znajdzie się
      naiwny by powtórnie wydać Main Kampf.
      • Gość: k.. Re: Mein Kampf IP: 217.173.198.* 05.12.06, 23:31
        sprawdz na emulu, swego czasu mozna bylo ja tam zastac w pdf-ie.
    • autumna napisz do mnie... 06.12.06, 09:06
      ...na maila gazetowego. Mam to w pdf - 105 stron A4, nie wiem, czy to jest pełna wersja
      • nioma Re: napisz do mnie... 06.12.06, 10:32
        w odpowiedzi: nie wyrzucam ksiazek
        kocham ksiazki i o nie dbam, jednakze mein kampf nie chcialam miec na polce,
        nie jestem za zakazem wydawania - to do niczego nie prowadzi, tym bardziej w
        dobie internetu - dla mnie po prostu ta ksiazka byla tak zenujaco nudna i
        bezwartosciowa ze mogla trafic tylko do smieci
    • mister1 MAO 06.12.06, 17:47
      moga ci odstapic rownie znakomite dzielo - Czerwona Ksiazeczke Mao Tse Tunga
      ( z portretem autora ).
    • vauban Re: Mein Kampf 29.12.06, 03:28
      Jak to, gdzie - na Allegro, jest kilka egzemplarzy aktualnie. Przeważnie w
      oryginale, i gotykiem, nie dla każdego.
      Swojego egzemplarza strzec będę jak oka w głowie - nie, wcale nie dla treści.
      Raczej dla formy i dlatego, że książek się NAPRAWDĘ nie wyrzuca i nie pali.
      Na Allegro, mój egzemplarz osiągnąłby cenę 250 zł bez trudu, jest w świetnym stanie.
      BTW, przeczytałem kilkadziesiąt stron (na ile pozwoliła mi moja nie najlepsza
      znajomość niemieckiego - oraz gotyckiej czcionki), i umarłem z nudów... Fuhrer
      nie tyle, że nie umiał pisać - on nie potrafił pisać ciekawie. Do kwestii
      polityki zagranicznej Niemiec w czasie I wojny światowej zwyczajnie nie
      dotrwałem, poza tym, autor od początku rozmija się z prawdą (no, dobra, dziś
      jesteśmy mądrzejsi, ale skutki subiektywizmu wychodzą do dziś).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka