Gość: aa IP: *.icm.edu.pl 14.12.06, 03:40 Rzuccie jakimis fajnymi tytulami. Paragraf 22 niech bedzie wskazowka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pinacolada Re: Humorystyczno-sarkastyczne. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 09:31 A może ksiązki Rolanda Topora.. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Humorystyczno-sarkastyczne. 14.12.06, 09:54 "Mistrz i Małgorzata" "Pokalanie" Czerwińskiego "Targowisko próżności" Thackeraya Redliński Mrożek Tym Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Humorystyczno-sarkastyczne. 14.12.06, 11:07 Sprzysiezenie glupcow. jeszcze nie czytalam ale podobno bardzo dobre. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
kropka.nad.zet Sprzysiężenie głupców 14.12.06, 14:03 Oj, tak! Aż mnie zdziwiło, że ktoś wreszcie wspomniał o tej książce, kupiłam ją jakieś 8- 9 lat temu nic o niej nie wiedząc i nawet z nikim nie mogłam o niej pogadać, bo zupełnie nikt z moich znajomych jej nie zna venus22 napisała: podobno bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Sprzysiężenie głupców 14.12.06, 22:18 Ja o tej ksiazce dowiedzialam sie z telewizji kanadyjskiej. potem przypadkiem okazalo sie ze znajoma z ang. forumu tez to czytala, i jeszcze powiedziala mi ze ta ksiazka zostala doceniona dopiero po smierci autora ktory byl tak nieszczesliwy ze sie nia nikt nie interesowal a wiedzial ze napisal cos swietnego i unikalnego, ze odebral sobie zycie. smutne. Podobno po tym jego matka dazyla do tego aby sprawiedliwosci stalo sie zadosc- i tak tez sie stalo ksiazka otrzymala nalezyte literackie wyroznienie. szkoda ze po fakcie. tym bardziej mnie to zaintrygowalo, wiec kupilam ja juz dosc dawno i kiedys na pewno to przeczytam. podobno smieszna jest tez ksiazka : www.amazon.co.uk/Short-History-Tractors-Ukrainian/dp/0670915602 ale nie wiem czy tylko smieszna czy tez satyryczno-humorystyczna. rowniez jeszcze nie czytalam, ale slyszlam oochy i aachy na jej temat. jesli jest po polsku to moze warto sprobowac? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: Sprzysiężenie głupców 14.12.06, 22:26 Sto lat samotności- G.Marqueza - doskonałe. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka.nad.zet Zarys dziejów traktora po ukraińsku 15.12.06, 08:30 jest po polsku: www.merlin.com.pl/frontend/towar/481627 venus22 napisała: slyszlam oochy i aachy na jej temat. jesli jest po polsku to moze warto sprobowac? > Venus Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Humorystyczno-sarkastyczne. 15.12.06, 12:44 O, tu wachlarz możliwości jest szeroki, od "Szwejka" Haska czy "C.K. Dezerterów" Sejdy, przez Topora (np. "Klecha w kąpieli" albo autobiografia) po Zbigniewa Batkę z "Okiem". Z mniej znanych tytułów oprócz "Oka" odjechana była też "Powieść i inne opowiadania" gościa nazwiskiem bodajże Sobczak. No, ale teraz muszę znów zabrać się do pracy - może tytuły już podane na wątku Ci na razie starczą. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś