crazyzoska 14.01.07, 17:27 Chodzi mi tylko o polskie książki, wydane po raz pierwszy w roku 2006. Najlepsze w/g mnie: Lala - Jacek Dehnel Efemeryda - Adam Sumiński Lux perpetua - Andrzej Sapkowski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crazyzoska Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 14.01.07, 18:20 ...acha, zapomnialam dodac linki do fragmentów: "Lala": www.eurostudent.pl/wiecej.php?id=2670 "Efemeryda": www.iik.pl/fragmenty.php/210 "Lux perpetua": www.fahrenheit.eisp.pl/archiwum/f56/33.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włóczęgawsmokingu Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 18:31 Na pierwszym "Traktat o łuskaniu fasoli" Wiesława Myśliwskiego, na drugim "Traktat o łuskaniu fasoli" Wiesława Myśliwskiego i na trzecim "Traktat o łuskaniu fasoli" Wiesława Myśliwskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 22:46 To prawda - Traktat bezapelacyjnie! Potem - Anna Inn Na trzecime - Lala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 10:22 Koniecznie chciałabym napisać jeszcze o moim największym rozczarowaniu. Mogę? Stefan Chwin, Dolina Radości. Płakałam z wściekłości, czytając tę książkę. Jest okropna. A ja tak lubię Chwina. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 23.04.07, 12:51 Ech, wg mnie jest po prostu kolejną ksiązką Chwina napisaną wg tego samego schematu - choć swietnie sie ja czyta jako powieśc łotrzykowską :) Nalezy chyba przyjać do wiadomosci raz na zawsze, ze Chwin napisałjednąwybitną ksiązkę " Hanemana". Reszty mógłby nie napisać w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judyta Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 22:48 do jo-asiunka : Zawsze (nasz) nawet najlepszy pisarz moze nas rozczarrowac ... Weź do poczytania inną jego ksiązke a oniej poprostu zapomnij :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DIABLAK Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.uhk.cz 24.04.07, 12:16 "DIABLAK" J.Stefko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judyta Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 22:48 do jo-asiunka : Zawsze (nasz) nawet najlepszy pisarz moze nas rozczarrowac ... Weź do poczytania inną jego ksiązke a oniej poprostu zapomnij :) Odpowiedz Link Zgłoś
joannka2 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.04.07, 15:27 Faktycznie, Dolina Radości to 150% Chwina w Chwinie. Dobrze się czyta, ale trudno uniknąć poczucia lekkiego przesytu. Musze jednak przyznać, że kiedy po przeczytaniu ogarnęłam myślą całokształt, moja opinia nt. tej książki mocno sie poprawiła - nie wiem czemu, skojarzyła mi się z Forrestem Gumpem w polskim wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
szara_bajka Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 28.03.07, 12:57 po trzykroc TAK !! dodam Warunek Rylskiego, potem dlugo dlugo nic i Krakowska zaloba Piatkowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaron Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 17:50 Czy ten "traktat o fasoli" jest lepszy od Widnokręgu? Bo to chyba jedna z najgorszych, a na pewno najnudniejsza książka jaką w życiu czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 14:43 Jakie to dziwne..Co człowiek, to inny gust. Jestem zachwycona i jedną i drugą książką Myśliwskiego. Pięknie pisze. Mądrze i poetycko.Mój ulubiony pisarz to w/w i Paweł Huelle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cOpyright !! Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 22:42 Przecież to to samo ... A ja nie uważam tej ksiązki za najlepszą ... Nie wiem co Ci się w niej tak podoba ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.uhk.cz 24.04.07, 12:14 Jolanta Stefko "Diablak"! Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 25.04.07, 00:56 Tak, podpisuję się rękami i nogami - Traktat o łuskaniu fasoli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: 194.146.248.* 30.04.07, 10:22 Mnie "Traktat o łuskaniu ..." trochę znudził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi "Traktat o łuskaniu fasoli" Wiesława Myśliwskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:26 po raz trzeci na miejscu I i II i III:))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
krzaczaste_brwi Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 14.01.07, 23:47 Krakowska żałoba- Piątkowska Reisefieber- Łoziński wiadomo - Myśliwski Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 14.01.07, 23:49 "Krakowska żałoba" Piątkowskiej. Co do reszty to na razie nie mam zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judyta Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 22:52 -------------------------------------------------------------------------------- Krakowska żałoba- Piątkowska Reisefieber- Łoziński wiadomo - Myśliwski moim zdaniem te ksiązki są dobre ale nie najlepsze !! W jakim wy wieku jesteście ?? Ksiązki powinniśmy dobierac po wieku, pisarzu i gatunku !! Moze następnym razem KRZACZASTE_BRWI popatrzcie sie na inny regał z ksiazkami niż na ten co zawsze =)) Pzdr Judyyta Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Trzy ? Dwie! 15.01.07, 10:29 Traktat o Luskaniu fasoli Myśliwskiego Lala Dehnela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sutekh Re: Trzy ? Dwie! IP: *.ajd.czest.pl 15.01.07, 14:43 SUFIN WARSZAWSKIE WERSETY - za jaja z wojny polsko-ruskiej i schizowy stajl językoslangowy Malicki - Takie tam - za formułe pisarstwa z wychwytem tekstu mówionego przez przypadkowo (?) spotkanego kogoś jako generalnym napędem. zapisywanie usłyszanego . Foks/Libera - Co robi łączniczka? - ale nie wiem czy to nie 2005. Foks - Ustalenia z Maastricht, za jaja z poezji i prozy polskiej .pl za dużo książek za mało kasy za mało czasu. żadne zdanie nie jest prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
al_star Krakowska żałoba 15.01.07, 19:57 Krakowska żaloba na pierwszym, a dalej nic - moze dlatego ze nie czytałam Traktatu? Bo to co czytałam, niestety na podium nie zasługuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeellow Re: Trzy ? Dwie! IP: *.acn.waw.pl 23.04.07, 19:05 > SUFIN WARSZAWSKIE WERSETY - za jaja z wojny polsko-ruskiej i schizowy stajl > językoslangowy to to byly jakies "jaja" i "stajl"??? Dla mnie najgorsza ksiazka jaka w zyciu kupilem (a mam sporo) i przeczytalem (z duzym niesmakiem, chyba z rozpedu). Kompletne nieporozumienie. To dla mnie zaskakujace, ze ktos moze ja wymienic w takim kontekscie. Chyba, ze autor ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara P. Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 19:29 Pokój żeńsko-męski na chwałe patriarchatu Hanny Samson!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernie Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 19:21 "Traktat o łuskaniu fasoli" Myśliwskiego "Dotknięcie anioła" Schonkera "Lux perpetua" Sapkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
zasspa Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 20.01.07, 22:21 " Dzikie anioły" Bardijewski " Warto mimo wszystko" Dymna tyle ode mnie i tyle moim zdaniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karakas Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.csk.pl 22.01.07, 17:28 'lala' dehnel 'reisefieber' łoziński to taka pewna dwójka, i gdybym jeszcze coś miała dorzucić, ale już daleko, daleko za nimi, no to 'zrób mi jakąś krzywdę' żulczyk Odpowiedz Link Zgłoś
tochter dwie kobiety 22.01.07, 21:40 Krakowska żałoba Monika Piątkowska Król kier znów na wylocie Hanna Krall Odpowiedz Link Zgłoś
oj.lala Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 23.01.07, 23:44 - Król kier znów na wylocie - Krall - Gottland - Mariusz Szczygieł - Lawina i kamienie - Bikont, Szczęsna. Odpowiedz Link Zgłoś
malgos_76 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.01.07, 13:19 A mnie się bardzo podobała "Niebo dla akrobaty" Jana Grzegorczyka Odpowiedz Link Zgłoś
katara traktat 24.03.07, 19:19 skusiłam się na traktat o łuskaniu fasoli...rzeczywiście dobre :). Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: traktat 26.03.07, 19:47 Miejsce 1, 2 i 3 - "Gottland" M. Szczygla. Chociaz przyznam sie, ze dopiero dzis kupilam tak chwalony tu "Traktat..." i "Krakowska zalobe". Moze tez wskocza na podium? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeellow Re: traktat IP: *.acn.waw.pl 23.04.07, 19:06 ode mnie tez glos na Gottland. ps. fajny watek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judyyta Re: traktat IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 22:54 ale nie najlepsze ... Popatrz sie na temat tego forum ... mówimy o najlepszych ksiązkach a nie o dobrych. mogę Ci tu wypisac 100 różnych tytułow ksiązek (patrząc na wiek, gatunek i rodzaj w jaki ta ksiązka jest opsiana) DOBRYCH ... Móimy o 3 naujlepszych !! Judyyta Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 26.03.07, 19:52 1 - Gottland - Mariusz Szczygieł 2 - Antylopa Szuka Myśliwego - Wojciech Albiński 3 - Dwanaście - Marcin Świetlicki P:) Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 23.04.07, 14:56 "Krakowska żałoba" "Lala" "Warunek" Przyznaję jednak, że nie czytałam jeszcze "Traktatu o łuskaniu fasoli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alus Przenajświętsza Rzeczypospolita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 18:02 Jacek Piekara. Najlepsza książka ostatniego roku, Odpowiedz Link Zgłoś
the.gypsy Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 23.04.07, 20:14 trzy? nie ma nawet jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.torun.mm.pl 23.04.07, 20:31 "Cały czas" Andermana, "Cały czas" Andermana, "Cały czas" Andermana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Trzy najlepsze IP: *.aster.pl 23.04.07, 21:17 1) Jeremy Clarkson "Wiem że masz duszę". 2) Richard Pipes "Rosja Carów". 3) Rafał A. Ziemkiewicz "Michnikowszczyzna zapis choroby". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turecki Re: Trzy najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 22:03 1. Moje pierwsze samobójstwo - Pilch, bomba, najlepsza, najlepsza! 2. ... i poniosły konie - Odojewski 3. Traktat o łuskaniu fasoli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meiga Re: Trzy najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 19:09 "Moje pierwsze samobójstwo" Pilcha bardzo mile mnie zaskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawojka Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 22:17 To się przyłączę - "Traktat..." Myśliwskiego - za przecudną metafizykę, w którą pozwolił się zatopić. Dziękuję za wiele pozytywnych recenzji n.t. "Lali", w takim razie jutro idę ją zakupić i zabieram się do czytania;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 22:39 Traktat ok, ale też nierówny miejscami, dłużyzny. Nikt nie napisał o Rylskiego "Stankiewiczu.Powrót" albo Orłosiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 08:15 Ja jestem za IPN Ostrowskiego. Nie ma ksiazki bardziej na czasie.Autor wstrzelil sie w dziesiatke, a procz tego fajnie napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.hcz.com.pl 24.04.07, 09:45 Gość portalu: Jaro napisał(a): > Traktat ok, ale też nierówny miejscami, dłużyzny. Nikt nie napisał o > Rylskiego "Stankiewiczu.Powrót" albo Orłosiu. Bo ten wątek dotyczy "Trzech najlepszych książek 2006 roku", a "Stankiewicz. Powrót" Rylskiego to wznowienie książki wydanej pierwszy raz w połowie lat 80. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: 194.146.248.* 30.04.07, 10:28 "Stankiewicz.." Rylskiego nie jest pozycją nową. Po raz pierwszy wyszedł ze 20 lat temu lub więcej. Zachwyca rzemiosło, ale b. drażni natrętnie prorosyjski, wstrętnie antypolski punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mindsailor Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.04.07, 08:22 "Traktat o łuskaniu fasoli" Mysliwskiego "Gottland" Szczygieł a trzecia, to może "Lala" Dehnala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blacha Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.crowley.pl 24.04.07, 08:38 Jarosław Grzędowicz - Popiół i kurz. Opowieść ze świata Pomiędzy, Jacek Piekara - Łowcy Dusz, Tom Sharp - Wilt w drodze donikąd, Bardzo polecam wszystkie ksiażki tego autora, przy chyba żadnej książce tak się nie uśmiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kwiatkowski Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.piekary.net 24.04.07, 08:55 Jerzy Pilch "Moje pierwsze samobójstwo" Odpowiedz Link Zgłoś
yanca1 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.04.07, 11:04 Wieszać każdy może- Pilipiuka (i wcześniejsze) dowcip może nie jest z najwyższej półki, ale zawsze poprawia mi humor; oprócz tego mało polskich książek wydaje mi się ciekawych od "pierwszego wzięcia do ręki". A te co cała Polska się zaczytuje zwykle do mnie nie trafiają :( Może nie nadaję się do czytania ambitnej literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
wampirius Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.04.07, 11:20 Moje pierwsze samobójstwo Pilcha Odpowiedz Link Zgłoś
skutiw77 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.04.07, 11:22 Zdecydowanie Lux Perpetua Sapkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Jestem za IPN Ostrowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 11:28 Nie krytykuje innych, ale mnie najbardziej podoba sie ta ksiazka. Przynajmniej cos nowego, nowy autor, nowa ksiazka i nowy styl pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: 195.164.0.* 24.04.07, 12:05 Po raz kolejny trzy pierwsze miejsca: "Traktat o luskaniu fasoli" Mysliwskiego - ksiazka, ktorej nie moglam sie doczekac! I "Lala" Dehnela, ex equo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 11:30 Bez zgryzliwosci, ale Moje pierwsze samobojstwo powinno byc ostatnim. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar_bleczny Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.pekao.com.pl 24.04.07, 11:30 Fototapeta Witkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arasf I miejsce księdzu Isakowiczowi-Zaleskiemu! IP: *.crowley.pl 24.04.07, 11:58 za 2006 i 2007 rok daję I miejsce księdzu Isakowiczowi-Zaleskiemu i jego książce za ODWAGĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takataka Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: 212.2.101.* 24.04.07, 12:27 Jerzy Pilch "Moje pierwsze samobójstwo" Monika Piątkowska "Krakowska żałoba" Mariusz Szczygieł "Gottland" każda świetna w swoim rodzaju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koneser Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.bph.pl 24.04.07, 12:47 Lala ??? Przeciez to jakas tragedia. Bylem na wieczorku poetyckim, organizowanym przez WAb, gdzie koles ktory to splodzil sam to czytal. Mimo, ze fragmenty sam wybieral to moge to skwitowac jednym slowem: tragedia. Szkoda na to nawet zlotowki. Juz lepiej sobie Pania Domu zakupic, moze bedzie ciekawy przepis na szparagi, albo cos. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 25.04.07, 08:25 No to moze najpierw przeczytaj całość, a potem dopiero kup "Pania Domu" ? Dehnelowi warsztatowo jeszcze sporo brakuje - widać , ze momentami narracja rozchodzi mu się w dłoniach i nie jest to skutek demencji babci, ale warsztatu Dehnela,niemniej jednak to jedna z ciekawszych ksiązek o odchodzeniu i przemijaniu, jaką wyprodukowała tzw. literatura polska. Jesli Dehnel osiągnie taki poziom, jak w opisach umierania i odchodzenia w przeszłość ogrodu, nadal z równą ironią potrafiąc opisać historie przejęcia działki przez Ryżego Henia:)- to z calą pewnoscią bedzie mozna powiedzieć, że bedzie dobrym pisarzem. O ile uda mu się ten poziom osiągnąć oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koneser Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.bph.pl 25.04.07, 14:40 Skoro fragmnety wybrane przez autora byly dla mnie tragiczne to po kiego grzyba mam czytac cala jego wypocine ??? Najpierw pomysl, pozniej napisz, a wczesniej przeczytaj z uwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 25.04.07, 15:46 Zazwyczaj najpierw czytam z uwagą, jednocześnie myśląc, a potem dopiero zaczynam polemikę z ludźmi, którzy na podstawie fragmentu ksiązki wyrabiają sobie zdanie o całości. Pozwala mi to na tzw. refleksję, zanim coś zjadę, nie mając o tym zielonego pojęcia, co jest specjalnoscią wielu "czytelników". Ciekawe czy całokształt zdania o jakimś kraju czy też kobiecie takze wyrabiasz sobie na podstawie obserwacji jednego fragmentu - np. przygranicznej wsi francuskiej, albo palca u kobiecej nogi w autobusie. Jesli tak - to gratuluję - zaoszczedzasz wiele czasu, który mozesz poświęcić na zajęcie produktywne - typu czytanie "Pani domu". Odpowiedz Link Zgłoś