Dodaj do ulubionych

Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ?

14.01.07, 17:27
Chodzi mi tylko o polskie książki, wydane po raz pierwszy w roku 2006.
Najlepsze w/g mnie:

Lala - Jacek Dehnel
Efemeryda - Adam Sumiński
Lux perpetua - Andrzej Sapkowski
Obserwuj wątek
    • crazyzoska Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 14.01.07, 18:20
      ...acha, zapomnialam dodac linki do fragmentów:

"Lala":
      www.eurostudent.pl/wiecej.php?id=2670
      "Efemeryda":
      www.iik.pl/fragmenty.php/210
      "Lux perpetua":
      www.fahrenheit.eisp.pl/archiwum/f56/33.html
    • Gość: włóczęgawsmokingu Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 18:31
      Na pierwszym "Traktat o łuskaniu fasoli" Wiesława Myśliwskiego, na
      drugim "Traktat o łuskaniu fasoli" Wiesława Myśliwskiego i na trzecim "Traktat
      o łuskaniu fasoli" Wiesława Myśliwskiego.
      • Gość: jo-asiunka Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 22:46
        To prawda - Traktat bezapelacyjnie!
        Potem - Anna Inn
        Na trzecime - Lala
        • Gość: jo-asiunka Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 10:22
          Koniecznie chciałabym napisać jeszcze o moim największym rozczarowaniu.
          Mogę?
          Stefan Chwin, Dolina Radości.
          Płakałam z wściekłości, czytając tę książkę. Jest okropna. A ja tak lubię Chwina.
          • zdanka1 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 23.04.07, 12:51
            Ech, wg mnie jest po prostu kolejną ksiązką Chwina napisaną wg tego samego
            schematu - choć swietnie sie ja czyta jako powieśc łotrzykowską :) Nalezy chyba
            przyjać do wiadomosci raz na zawsze, ze Chwin napisałjednąwybitną ksiązkę
            " Hanemana". Reszty mógłby nie napisać w ogóle.
          • Gość: Judyta Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 22:48
            do jo-asiunka :
            Zawsze (nasz) nawet najlepszy pisarz moze nas rozczarrowac ... Weź do
            poczytania inną jego ksiązke a oniej poprostu zapomnij :)
            • Gość: DIABLAK Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.uhk.cz 24.04.07, 12:16
              "DIABLAK" J.Stefko
          • Gość: Judyta Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 22:48
            do jo-asiunka :
            Zawsze (nasz) nawet najlepszy pisarz moze nas rozczarrowac ... Weź do
            poczytania inną jego ksiązke a oniej poprostu zapomnij :)
          • joannka2 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.04.07, 15:27
            Faktycznie, Dolina Radości to 150% Chwina w Chwinie. Dobrze się czyta, ale
            trudno uniknąć poczucia lekkiego przesytu. Musze jednak przyznać, że kiedy po
            przeczytaniu ogarnęłam myślą całokształt, moja opinia nt. tej książki mocno sie
            poprawiła - nie wiem czemu, skojarzyła mi się z Forrestem Gumpem w polskim
            wydaniu.
      • szara_bajka Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 28.03.07, 12:57
        po trzykroc TAK !!

dodam Warunek Rylskiego, potem dlugo dlugo nic i Krakowska zaloba Piatkowskiej
      • Gość: aaron Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 17:50
        Czy ten "traktat o fasoli" jest lepszy od Widnokręgu?
        Bo to chyba jedna z najgorszych, a na pewno najnudniejsza książka jaką w życiu
        czytałem.
        • Gość: E Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 14:43
          Jakie to dziwne..Co człowiek, to inny gust. Jestem zachwycona i jedną i drugą
          książką Myśliwskiego. Pięknie pisze. Mądrze i poetycko.Mój ulubiony pisarz to
          w/w i Paweł Huelle.
      • Gość: cOpyright !! Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 22:42
        Przecież to to samo ... A ja nie uważam tej ksiązki za najlepszą ... Nie wiem
        co Ci się w niej tak podoba ...
      • Gość: m. Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.uhk.cz 24.04.07, 12:14
        Jolanta Stefko "Diablak"!
      • eluch_a Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 25.04.07, 00:56
        Tak, podpisuję się rękami i nogami - Traktat o łuskaniu fasoli
      • Gość: Jaś Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: 194.146.248.* 30.04.07, 10:22
        Mnie "Traktat o łuskaniu ..." trochę znudził.
    • Gość: mimi "Traktat o łuskaniu fasoli" Wiesława Myśliwskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 23:26
      po raz trzeci na miejscu I i II i III:)))))))))))
    • krzaczaste_brwi Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 14.01.07, 23:47
      Krakowska żałoba- Piątkowska
      Reisefieber- Łoziński
      wiadomo - Myśliwski
      • monikate Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 14.01.07, 23:49
        "Krakowska żałoba" Piątkowskiej.
        Co do reszty to na razie nie mam zdania.
      • Gość: Judyta Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 22:52
        --------------------------------------------------------------------------------
        Krakowska żałoba- Piątkowska
        Reisefieber- Łoziński
        wiadomo - Myśliwski
        moim zdaniem te ksiązki są dobre ale nie najlepsze !! W jakim wy wieku
        jesteście ?? Ksiązki powinniśmy dobierac po wieku, pisarzu i gatunku !! Moze
        następnym razem KRZACZASTE_BRWI popatrzcie sie na inny regał z ksiazkami niż na
        ten co zawsze =)) Pzdr Judyyta
    • sto100 Re: Trzy ? Dwie! 15.01.07, 10:29
      Traktat o Luskaniu fasoli Myśliwskiego
      Lala Dehnela
      • Gość: sutekh Re: Trzy ? Dwie! IP: *.ajd.czest.pl 15.01.07, 14:43
        SUFIN WARSZAWSKIE WERSETY - za jaja z wojny polsko-ruskiej i schizowy stajl
        językoslangowy
        Malicki - Takie tam - za formułe pisarstwa z wychwytem tekstu mówionego przez
        przypadkowo (?) spotkanego kogoś jako generalnym napędem. zapisywanie
        usłyszanego .
        Foks/Libera - Co robi łączniczka? - ale nie wiem czy to nie 2005.
        Foks - Ustalenia z Maastricht, za jaja z poezji i prozy polskiej .pl
        za dużo książek za mało kasy za mało czasu. żadne zdanie nie jest prawdziwe.
        • al_star Krakowska żałoba 15.01.07, 19:57
          Krakowska żaloba na pierwszym, a dalej nic - moze dlatego ze nie czytałam
          Traktatu? Bo to co czytałam, niestety na podium nie zasługuje
        • Gość: yeellow Re: Trzy ? Dwie! IP: *.acn.waw.pl 23.04.07, 19:05
          > SUFIN WARSZAWSKIE WERSETY - za jaja z wojny polsko-ruskiej i schizowy stajl
          > językoslangowy

to to byly jakies "jaja" i "stajl"??? Dla mnie najgorsza ksiazka jaka w zyciu
          kupilem (a mam sporo) i przeczytalem (z duzym niesmakiem, chyba z rozpedu).
          Kompletne nieporozumienie. To dla mnie zaskakujace, ze ktos moze ja wymienic w
          takim kontekscie. Chyba, ze autor ;-).
    • Gość: Barbara P. Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 19:29
      Pokój żeńsko-męski na chwałe patriarchatu Hanny Samson!!!!
    • Gość: ernie Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 19:21
      "Traktat o łuskaniu fasoli" Myśliwskiego
      "Dotknięcie anioła" Schonkera
      "Lux perpetua" Sapkowskiego
    • zasspa Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 20.01.07, 22:21
      " Dzikie anioły" Bardijewski
      " Warto mimo wszystko" Dymna
      tyle ode mnie i tyle moim zdaniem:)
      • Gość: karakas Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.csk.pl 22.01.07, 17:28
        'lala' dehnel
        'reisefieber' łoziński
        to taka pewna dwójka, i gdybym jeszcze coś miała dorzucić, ale już daleko,
        daleko za nimi, no to
        'zrób mi jakąś krzywdę' żulczyk
        • tochter dwie kobiety 22.01.07, 21:40
          Krakowska żałoba Monika Piątkowska
          Król kier znów na wylocie Hanna Krall
      • wlodekbar O czym jest książka Dymnej?:) bt 25.04.07, 02:20

• oj.lala Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 23.01.07, 23:44
      - Król kier znów na wylocie - Krall
      - Gottland - Mariusz Szczygieł
      - Lawina i kamienie - Bikont, Szczęsna.
      • malgos_76 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.01.07, 13:19
        A mnie się bardzo podobała "Niebo dla akrobaty" Jana Grzegorczyka
        • katara traktat 24.03.07, 19:19
          skusiłam się na traktat o łuskaniu fasoli...rzeczywiście dobre :).
          • gosiownik Re: traktat 26.03.07, 19:47
            Miejsce 1, 2 i 3 - "Gottland" M. Szczygla. Chociaz przyznam sie, ze dopiero
            dzis kupilam tak chwalony tu "Traktat..." i "Krakowska zalobe". Moze tez
            wskocza na podium?
            • Gość: yeellow Re: traktat IP: *.acn.waw.pl 23.04.07, 19:06
              ode mnie tez glos na Gottland.

ps. fajny watek :)
          • Gość: Judyyta Re: traktat IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 22:54
            ale nie najlepsze ... Popatrz sie na temat tego forum ... mówimy o najlepszych
            ksiązkach a nie o dobrych. mogę Ci tu wypisac 100 różnych tytułow ksiązek
            (patrząc na wiek, gatunek i rodzaj w jaki ta ksiązka jest opsiana) DOBRYCH ...
            Móimy o 3 naujlepszych !! Judyyta
    • braineater Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 26.03.07, 19:52
      1 - Gottland - Mariusz Szczygieł
      2 - Antylopa Szuka Myśliwego - Wojciech Albiński
      3 - Dwanaście - Marcin Świetlicki

P:)
    • yanga Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 23.04.07, 14:56
      "Krakowska żałoba"
      "Lala"
      "Warunek"
      Przyznaję jednak, że nie czytałam jeszcze "Traktatu o łuskaniu fasoli".
    • Gość: alus Przenajświętsza Rzeczypospolita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 18:02
      Jacek Piekara.
      Najlepsza książka ostatniego roku,
    • the.gypsy Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 23.04.07, 20:14
      trzy? nie ma nawet jednej.
    • Gość: j Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.torun.mm.pl 23.04.07, 20:31
      "Cały czas" Andermana, "Cały czas" Andermana, "Cały czas" Andermana
    • Gość: Michał Trzy najlepsze IP: *.aster.pl 23.04.07, 21:17
      1) Jeremy Clarkson "Wiem że masz duszę".
      2) Richard Pipes "Rosja Carów".
      3) Rafał A. Ziemkiewicz "Michnikowszczyzna zapis choroby".
      • Gość: Turecki Re: Trzy najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 22:03
        1. Moje pierwsze samobójstwo - Pilch, bomba, najlepsza, najlepsza!
        2. ... i poniosły konie - Odojewski
        3. Traktat o łuskaniu fasoli
        • Gość: meiga Re: Trzy najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 19:09
          "Moje pierwsze samobójstwo" Pilcha bardzo mile mnie zaskoczyło.
    • Gość: nawojka Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 22:17
      To się przyłączę - "Traktat..." Myśliwskiego - za przecudną metafizykę, w którą
      pozwolił się zatopić.

Dziękuję za wiele pozytywnych recenzji n.t. "Lali", w takim razie jutro idę ją
      zakupić i zabieram się do czytania;>
      • Gość: Jaro Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 22:39
        Traktat ok, ale też nierówny miejscami, dłużyzny. Nikt nie napisał o
        Rylskiego "Stankiewiczu.Powrót" albo Orłosiu.
        • Gość: Kasia Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 08:15
          Ja jestem za IPN Ostrowskiego. Nie ma ksiazki bardziej na czasie.Autor
          wstrzelil sie w dziesiatke, a procz tego fajnie napisane.
        • Gość: szcz Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.hcz.com.pl 24.04.07, 09:45
          Gość portalu: Jaro napisał(a):

> Traktat ok, ale też nierówny miejscami, dłużyzny. Nikt nie napisał o
          > Rylskiego "Stankiewiczu.Powrót" albo Orłosiu.

Bo ten wątek dotyczy "Trzech najlepszych książek 2006 roku", a "Stankiewicz.
          Powrót" Rylskiego to wznowienie książki wydanej pierwszy raz w połowie lat 80.
        • Gość: Jaś Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: 194.146.248.* 30.04.07, 10:28
          "Stankiewicz.." Rylskiego nie jest pozycją nową. Po raz pierwszy wyszedł ze 20
          lat temu lub więcej. Zachwyca rzemiosło, ale b. drażni natrętnie prorosyjski,
          wstrętnie antypolski punkt widzenia.
    • mindsailor Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.04.07, 08:22
      "Traktat o łuskaniu fasoli" Mysliwskiego
      "Gottland" Szczygieł
      a trzecia, to może "Lala" Dehnala
    • Gość: Blacha Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.crowley.pl 24.04.07, 08:38
      Jarosław Grzędowicz - Popiół i kurz. Opowieść ze świata Pomiędzy,
      Jacek Piekara - Łowcy Dusz,
      Tom Sharp - Wilt w drodze donikąd, Bardzo polecam wszystkie ksiażki tego
      autora, przy chyba żadnej książce tak się nie uśmiałem.
    • Gość: Paweł Kwiatkowski Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.piekary.net 24.04.07, 08:55
      Jerzy Pilch "Moje pierwsze samobójstwo"
    • yanca1 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.04.07, 11:04
      Wieszać każdy może- Pilipiuka (i wcześniejsze)
      dowcip może nie jest z najwyższej półki, ale zawsze poprawia mi humor; oprócz
      tego mało polskich książek wydaje mi się ciekawych od "pierwszego wzięcia do
      ręki". A te co cała Polska się zaczytuje zwykle do mnie nie trafiają :( Może nie
      nadaję się do czytania ambitnej literatury.
    • wampirius Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.04.07, 11:20
      Moje pierwsze samobójstwo Pilcha
      • skutiw77 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 24.04.07, 11:22
        Zdecydowanie Lux Perpetua Sapkowskiego
        • Gość: Tomek Jestem za IPN Ostrowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 11:28
          Nie krytykuje innych, ale mnie najbardziej podoba sie ta ksiazka. Przynajmniej
          cos nowego, nowy autor, nowa ksiazka i nowy styl pisania.
        • Gość: mmm Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: 195.164.0.* 24.04.07, 12:05
          Po raz kolejny trzy pierwsze miejsca: "Traktat o luskaniu fasoli" Mysliwskiego -
          ksiazka, ktorej nie moglam sie doczekac! I "Lala" Dehnela, ex equo!
      • Gość: Janek Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 11:30
        Bez zgryzliwosci, ale Moje pierwsze samobojstwo powinno byc ostatnim. :)
    • Gość: mar_bleczny Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.pekao.com.pl 24.04.07, 11:30
      Fototapeta Witkowskiego
      • Gość: arasf I miejsce księdzu Isakowiczowi-Zaleskiemu! IP: *.crowley.pl 24.04.07, 11:58
        za 2006 i 2007 rok daję I miejsce księdzu Isakowiczowi-Zaleskiemu i jego
        książce za ODWAGĘ!
    • Gość: takataka Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: 212.2.101.* 24.04.07, 12:27
      Jerzy Pilch "Moje pierwsze samobójstwo"
      Monika Piątkowska "Krakowska żałoba"
      Mariusz Szczygieł "Gottland"
      każda świetna w swoim rodzaju
    • Gość: Koneser Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.bph.pl 24.04.07, 12:47
      Lala ???
      Przeciez to jakas tragedia. Bylem na wieczorku poetyckim, organizowanym przez
      WAb, gdzie koles ktory to splodzil sam to czytal. Mimo, ze fragmenty sam
      wybieral to moge to skwitowac jednym slowem: tragedia. Szkoda na to nawet
      zlotowki. Juz lepiej sobie Pania Domu zakupic, moze bedzie ciekawy przepis na
      szparagi, albo cos.
      • zdanka1 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 25.04.07, 08:25
        No to moze najpierw przeczytaj całość, a potem dopiero kup "Pania Domu" ?

Dehnelowi warsztatowo jeszcze sporo brakuje - widać , ze momentami narracja
        rozchodzi mu się w dłoniach i nie jest to skutek demencji babci, ale warsztatu
        Dehnela,niemniej jednak to jedna z ciekawszych ksiązek o odchodzeniu i
        przemijaniu, jaką wyprodukowała tzw. literatura polska. Jesli Dehnel osiągnie
        taki poziom, jak w opisach umierania i odchodzenia w przeszłość ogrodu, nadal z
        równą ironią potrafiąc opisać historie przejęcia działki przez Ryżego Henia:)-
        to z calą pewnoscią bedzie mozna powiedzieć, że bedzie dobrym pisarzem. O ile
        uda mu się ten poziom osiągnąć oczywiscie.
        • Gość: Koneser Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? IP: *.bph.pl 25.04.07, 14:40
          Skoro fragmnety wybrane przez autora byly dla mnie tragiczne to po kiego grzyba
          mam czytac cala jego wypocine ??? Najpierw pomysl, pozniej napisz, a wczesniej
          przeczytaj z uwaga.
          • zdanka1 Re: Trzy najlepsze polskie książki roku 2006 ? 25.04.07, 15:46
            Zazwyczaj najpierw czytam z uwagą, jednocześnie myśląc, a potem dopiero
            zaczynam polemikę z ludźmi, którzy na podstawie fragmentu ksiązki wyrabiają
            sobie zdanie o całości. Pozwala mi to na tzw. refleksję, zanim coś zjadę, nie
            mając o tym zielonego pojęcia, co jest specjalnoscią wielu "czytelników".
            Ciekawe czy całokształt zdania o jakimś kraju czy też kobiecie takze wyrabiasz
            sobie na podstawie obserwacji jednego fragmentu - np. przygranicznej wsi
            francuskiej, albo palca u kobiecej nogi w autobusie.
            Jesli tak - to gratuluję - zaoszczedzasz wiele czasu, który mozesz poświęcić na
            zajęcie produktywne - typu czytanie "Pani domu".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka