Dodaj do ulubionych

Tim Krabbe - Jaskinia

IP: 195.216.116.* 23.04.03, 09:44
Kiedys widziałam na podstawie Zniknięcia - krabbe bardzo dobry, trzymający w
napięciu film. Książka Jaskinia jest jeszcze lepsza. Mroczna, niepokojaca,
trzyma w napięciu i nie pozostawia obojętnym. Ta historia jest straszna, ale
sama wiem że tacy ludzie jak Axel van de Graaf zdarzaja się i trafiają często
na swojego Egona, który może skończyć jak ten ksiązkowy. Prawdziwa mocna
powieść. Coś pomiędzy McEwanem a (poszłabym nawet tak daleko - i piszę to w
sensie pozytywnym) Kingiem. Wspaniała gra z czytelnikiem, świetna zagadka i
smutna historia. Czytaliście?
Obserwuj wątek
    • Gość: Druss Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: 81.210.23.* 23.04.03, 10:03
      Hej,
      "Jaskinia" stoi u mnie już dość długo na półce z ksiązkami do przeczytania.
      Dzięki Twojemu postowi właśnie trafiła na początek kolejki :-)
      Uklony,
      Druss
      • Gość: monika_kot Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: 195.216.116.* 06.05.03, 10:51
        Cieszę się Druss że przesunąłeś jaskinie o kilka miejsc do przodu, warto!
        Czekam na zdanie po przeczytaniu. Do następnego poczytania...:)
        • Gość: Druss Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: 81.210.23.* 06.05.03, 11:05
          Gość portalu: monika_kot napisał(a):

> Cieszę się Druss że przesunąłeś jaskinie o kilka miejsc do przodu, warto!
          > Czekam na zdanie po przeczytaniu. Do następnego poczytania...:)

I ja się cieszę, gdyż już jestem po lekturze. Bardzo podohała mi się
          konstrukcja fabuły i jej niejednoznaczność. Ta książka jest studium
          konformizmu i opętania, czy też może moralitetem na temat przypdku i
          przeznaczenia (???) Lubię takie klimaty. Innymi słowy - dzięki za
          rekomendację :-)))

Ukłony,
          Druss
          • Gość: monika_kot Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: 195.216.116.* 06.05.03, 11:48
            Cieszę się iż jestes już po lekturze Jaskini i przypadła Tobie do gustu. Nie
            wiem jakie jest Zniknięcie tegoż autora w formie książkowej ale film był bardzo
            dobry bo trzymał w napięciu i był intrygujący jak Jaskinia. Najbardziej
            przeraziło mnie po przeczytaniu tej powieści że spotykałam na swej drodze
            takich ludzi jak Axel - w wydaniu i męskim i żeńskim. I zawsze znajdą sobie oni
            ludzi którymi zawładną i okręcą sobie wokół palca. A klimat książki jest
            naprawdę wyśmienity. Pozdrawiam:)
    • Gość: inka Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: *.BMJ.net.pl 23.04.03, 13:08
      czytaliśmy, czytaliśmy :)

świetna książka, ma coś w sobie, taki niepowtarzalny klimat

czekam na jakaś nową książke tego autora ale nie mam pojęcia kiedyś i czy w
      ogóle się pojawi

nie czytałam "Zniknięcia" bo widziałam film i już nie miałabym takiej
      przyjemności z czytania, a podobno na podastwie "Jaskini" też został nakręcony
      film - holenderski
    • Gość: N.C. Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: *.satkabel.com.pl 23.04.03, 16:50
      Czy możesz w bardzo wielkim skrócie napisać, o czym jest ta książka? jaki
      gatunek? Typ?
      • Gość: inka Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: *.BMJ.net.pl 23.04.03, 21:45
        oto opis:
        Egon i Axel poznają się na młodzieżowej wyprawie do belgijskich jaskiń. Axel
        fascynuje Egona i zarazem budzi w nim wstręt. Na studiach obaj odwiedzają te
        same spelunki i poruszają się w kręgach, gdzie nie brak seksu i narkotyków. W
        tajemniczy sposób Axel towarzyszy Egonowi na każdym kroku - jest w
        wiadomościach prasowych, przed jego domem i w przeszłości jego żony. W końcu
        wysyła go do Azji z niebezpieczną misją. Z dala od domu, ryzykując życie, Egon
        pozna sekret jaskini, w której rozpoczęła się jego niezwykła podróż.
        Tim Krabbé jest holenderskim pisarzem i dziennikarzem. Jego najpopularniejszą
        powieść Zniknięcie przetłumaczono na dwanaście języków (ukazała się w serii z
        Salamandrą) i dwukrotnie przeniesiono na ekran. Jaskinia i oparty na jej
        podstawie film również zdobyły uznanie krytyki literackiej i filmowej.

i podaję link jakbyś chciał zobaczyć okładkę :)
        www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=228923&zet=xuokflwbcnxpbribprskggumwcxskw&ret=wys23631127
        • Gość: steven Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: *.ghnet.pl / 192.168.13.* 07.05.03, 10:06
          Tima Krabbe łyknąłem, tak jak sie łyka tabletki. Coś niesamowitego. Nie lubie
          szybko czytać książek, aby jak najdłużej sie nimi cieszyć i jak najdłużej
          przebywać w ich klimacie. Jednak tym razem "Jaskinie" i "Zniknięcie" łyknąłem w
          dwa dni! Zarówno po jednej jak i po drugiej książce byłem w pozytywnym szoku.
          Zresztą gdy sobie przypomne o nich (bo ciężko zapomnieć) to stale jestem pod
          wrażeniem:) A wrcając do ekranizacji "Zniknięcia" to musze stwierdzić, że
          Holywood jak zwykle przegiął i zmienił zakończenie. To książkowe jest
          oczywiście 100 razy lepsze, ciekawsze i bardziej na miejscu (przynajmniej wg
          mnie).
          Pozdrawiam miłośników T.Krabbe
    • Gość: juna Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 15:01
      Czytalam "Znikniecie". Bardzo przygnebiajaca historia o bezinteresownym zlu,
      opowiedziana sterylnie i metodycznie... Straszne lecz literacko przekonujace.
      Filmu nie widzialm lecz jesli Hollywood zdecydowal sie na happy ending, to tym
      bardzie powinnas przeczytac ksiazke - happy endingu brak... A ja
      przeczytam "Jaskinie". pzdr
      • Gość: monika_kot Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: 195.216.116.* 26.05.03, 14:21
        JUNA:) Uwielbiam ksiązki i filmy bez happy endu. Zniknięcie znam tylko z filmu
        dlatego nie chciałam już czytać książki, ale jak zawsze bywa z pierwowzorami
        ekranizacji są najzwyklej w świecie o 100 razy lepsze. Więc swoim wpisem raczej
        mnie zachęciłaś. Mimo iż książeczka niewielka - to po przeczytaniu Jaskini
        spodziewam się i w Zniknięciu bardzo dobrej literatury. Mam nadzieję że autor
        utrzyma poziom i niedługo w Polsce zostanie coś jeszcze wydane. Pozdrawiam:)
        • agrafek Re: Tim Krabbe - Jaskinia 28.05.03, 19:12
          "Zniknięcie" najpierw zekranizowali Francuzi - bez happy endu. Potem Amerykanie
          poprawili po swojemu. Choć przyznam, że Jeff Bridges tradycyjnie zrobił na mnie
          wrażenie. Dziękuję za informacje o "Jaskinii", jakoś ją przegapiłem.
          pozdrawiam.
    • Gość: Ewa Sorry Monika, ale mam do ciebie małe pytanko... IP: *.zamosc.mm.pl 28.05.03, 17:37
      Czy ty nie jesteś przypadkiem z Zamościa? :-)
      • Gość: juna Re: Sorry Monika, ale mam do ciebie małe pytanko. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 20:29
        Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Czy ty nie jesteś przypadkiem z Zamościa? :-)

Hi, hi, Monika, robisz się coraz bardziej POpularna i POszukiwana. Kobiety
        marzą, żeby Cię zlokalizować i spotkać, Niech jest coraz bardziej uzależniony,
        inni też pewnie tęsknią:)))))))))))) Pozdrawiam! (czy narodzi się wątek - SKĄd
        JEST monika_kot?)

juna
        • Gość: Ewa Re: Sorry Monika, ale mam do ciebie małe pytanko. IP: *.zamosc.mm.pl 29.05.03, 12:54
          Nie, po prostu do mojej szkoły chodzi taka jedna i nie jestem pewna czy ta z
          forum i ta ze szkoły to ta sama osoba. :(
          Co za skojarzenia!!! Oburzająca zlośliwość!!! Grrr...
          • Gość: monika_kot Re: Sorry Monika, ale mam do ciebie małe pytanko. IP: 195.216.116.* 29.05.03, 15:17
            Ludzie, co się z wami dzieje?...:)
            Jak juz napisałam na innym wątku wolałabym pozostać anonimowa. Jeden wątek na
            mój temat wystarczy. Ale Tobie Ewa mogę odpowiedzieć, aby rozjaśnić te
            wątpliwości. Nie jestem ta dziewczyną ze szkoły. Na 100%. Tylko tyle albo aż.
            Pozdrawiam wszystkich :)
        • Gość: monika_kot Re: Sorry Monika, ale mam do ciebie małe pytanko. IP: 195.216.116.* 29.05.03, 15:24
          Hej Juna! A swoją drogą to byłabym bardzo ciekawa tych odpowiedzi na temat skąd
          jest monika-kot? Pozdrawiam!:)
          • Gość: juna Re: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.03, 00:07
            Gość portalu: monika_kot napisał(a):

> Hej Juna! A swoją drogą to byłabym bardzo ciekawa tych odpowiedzi na temat
            > jest monika-kot? Pozdrawiam!:)

Koty swoimi drogami chadzają...Podobał się koncert? Pewnie się już skończył?
            pozdr!
            • Gość: monika_kot Re: ??? IP: *.icpnet.pl 31.05.03, 20:49
              Koncert... bardzo!!! To było rewelacyjne, całe gardło mam zdarte od śpiewu i
              krzyków. 1000% adrenaliny.:) Pozdrawiam!
              PS. Może też tam byłaś? Ja stałam pod sama sceną...
              • Gość: juna Re: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.03, 21:15
                Niestety nie. pzdr!
                • Gość: monika_kot Re: ??? IP: *.icpnet.pl 31.05.03, 21:51
                  Hej, hej Juna!!! jestes gdzies tam? W tej przestrzeni wirtualnej, pędząco
                  słowami na łączach??? Też Cię pozdrawiam!!! Nie ma co pisać że żałuj tego
                  koncertu... Po prostu wydarzenie WIELKIE ale oby więcej takich i to latem.
                  Trzymaj się!
    • Gość: monika_kot Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: 195.216.116.* 02.06.03, 14:22
      Może by się ktoś wpisał??? Gdzie jesteście? Pozdrawiam wszystkich
      • agrafek Re: Tim Krabbe - Jaskinia 02.06.03, 14:57
        Wszyscy zniknęli;)
        • juna Re: Tim Krabbe - Jaskinia 03.06.03, 10:26
          agrafek napisał:

> Wszyscy zniknęli;)

Ba...Znikniecie... (e z ogonkiem)

• Gość: monika_kot Re: Tim Krabbe - Jaskinia IP: 195.216.116.* 03.06.03, 10:32
            ha ha ha
            Świetna odpowiedź juna! Oby tak dalej!
    • Gość: juna Re: Tim Krabbe - Zniknięcie/Złote jajko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 08:41
      Hi hi hi, Tim Krabbe wciąż krąży po forum. Czy wiecie, że książka wydana w
      Rebisie jako "Zniknięcie" w innym wydawnictwie ukazała się jako "Złote jajko" i
      nawet przy mojej znajomości języka oryginału sięgającej zera stwierdzam ze
      150% pewnością, że jest to tytuł autorski:))) Hmmm, nie jest to może
      informacja, która wstrząśnie Waszym światopoglądem lecz z kronikarskiego
      obowiązku...(a może powinnam zostać bibliotekarką?) "To ja przepraszam..."
      • Gość: monika_kot Re: Tim Krabbe - Zniknięcie/Złote jajko IP: 195.216.116.* 10.06.03, 13:53
        Twoja informacja jest jak najbardziej ciekawa. Złote jajko hm... Ciekawe
        dlaczego taki tytuł? Może kto czytał ten wie. Ja jeszcze zniknięcia nie
        czytałam:(Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka