waldemar_batura 08.03.07, 15:17 Na rozpoczęcie nowego cyklu wybrałem nazwę fikcyjnego samochodu występującego w "PS" (jeśli już było, dajcie znać, to zmienię). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 08.03.07, 17:34 Czyżby valcone z 'Niesamowitego dworu'? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 08.03.07, 22:19 Jaki obraz 'ukradł' fałszywy Pigeon? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 12.03.07, 17:21 Monet wybita na cienkiej blaszce - tak, że ma tylko awers, bo na rewersie uwypukla się negatyw wierzchniej strony. Np. brakteat Jaksy z Kopanicy, żeby w temacie forum zostać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 13.03.07, 19:38 Jak nazywał się chłop, który rzekomo miał drugą połówkę srebrnej blaszki? Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 13.03.07, 20:08 Pókijaniec (zapamiętałem go jako Pójkijańca i coś mi nie pasowało). Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 13.03.07, 21:39 Pięknie! Myślałem, że będzie trudniejsza. Twoja kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 13.03.07, 22:40 To może coś naprawdę trudnego ;-) - zidentyfikujcie dwie postaci znane pod pseudonimami Bolek i Lolek. Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki - cz. IV 15.03.07, 00:33 to bracia wchodzący w skład załogi omegi 'piratów' (Złota Rękawica) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 18.03.07, 15:39 Oczywiście prawidłowa odpowiedź, prosimy o następną zagadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki - cz. IV 18.03.07, 20:54 moje pytanie jest takie: czego szukał p.Tomasz w przydrożnym rowie po drodze do Fromborka? i pytanie zupełnie poza konkursem, dla tych co lubią turystykę śladami p.samochodzika: z pewnego powodu pościg do granicy za fordem mustangiem nie mógł dojść do skutku. jaki był to powód? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 18.03.07, 23:20 Odpowiedź na pytanie pozakonkursowe - zniszczone (chyba przez krasnoarmiejców) wiadukty czy też mosty. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 18.03.07, 23:34 Zaś odpowiedź na pytanie właściwe: chciał narwać trawy (i chyba mleczy) dla królika Cagliostra. Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki - cz. IV 19.03.07, 18:51 2x Tak. Myślałem, że zagadka krajoznawcza będzie trudniejsza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 19.03.07, 21:31 Akurat niedawno to czytałem na jakiejś stronie - odnośnik był chyba na stronie o Nienackim. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 19.03.07, 22:48 OK, nowa zagadka - w jakim mieście spoczywał właściciel złotej rękawicy? Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. IV 21.03.07, 12:45 prosze mi powiedziec, kto jezdzil samochodem marki citroen? chyba kojarze dwie takie osoby :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 21.03.07, 16:02 Pierre Tendron ze "Złotej rękawicy" i... chyba sobie nie przypomnę, a z pracy wyjść trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 21.03.07, 21:20 Może kustosz zamku Sześciu Dam z 'Fantomasa'? Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. IV 23.03.07, 23:33 Obaj macie racje, to o tych osobnikow mi chodzilo. Poniewaz jest remis, to o wygranej niech rozstrzygnie dodatkowe pytanie: kto JESZCZE jezdzil citroenem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 24.03.07, 10:08 Jako, że nie mam bladego, a Waldemar odpowiedział jako pierwszy - niech on daje następną zagadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 24.03.07, 23:11 Proszę bardzo. Tylko już nie wiem, o co spytać. ;-) Uwaga, pytanie podchwytliwe. Wymień wszystkie środki transportu, którymi posługiwała sie Bajeczka we wszystkich miejscach, gdzie przedstawiono jej losy. Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 28.03.07, 21:49 hoho, ales zadał, nikt chyba nie potrafi rozwiązac ;) może podpowiedz albo inna zagadka? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 28.03.07, 23:00 Krasula, wehikuł, autobus (na początku nim chyba przyjechała), bmw Batury, wózek akumulatorowy (tego nie jestem pewien). Kurczę, a niedawno czytałem 'Złotą rękawicę'. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 29.03.07, 14:33 Wybaczcie opóźnienie, trochę zajęty jestem. ;-) Wózek - nie, o beemce nie było mowy wprost (choć oczywiście będąc wcześniej foczką pana B. musiała nim jeździć :-)). Muszę więc podpowiedzieć a propos tego jednego brakującego pojazdu. Szukajcie nie tylko w książkach - i już będzie b. łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 29.03.07, 14:34 Jutro jeszcze postaram się wpaść na forum - jeśli nikt nie zgadnie, to przed wyjazdem zadam nową zagadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 04.04.07, 18:01 No i się zakorkowało. Waldemar, jesli jeszcze nie wyjechales (bądź już wróci łes), zadaj nową zagadkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 06.04.07, 16:14 Uff, ledwo mam czas na cokolwiek, ale obowiązek na forum wzywa. :-) Pytanie było z haczykiem, jak zaznaczałem: Bajeczka (nieco zmieniona) podróżowała jeszcze w filmie "Latające machiny kontra PS" - chyba nie muszę dodawać czym. ;-) Nowe: co decydowało o tym, że postrach wrocławskiej gastronomii uznawał kobiety za podejrzane? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 06.04.07, 17:33 I to, ze potrafily mowic po niemiecku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 08.04.07, 03:01 Znów problem, bo podzieliliście się odpowiedzią: uroda + obce języki. Chyba przyznamy rację pierwszemu z piszących? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 08.04.07, 14:45 Niech leszek zadaje, byle szybko, bo sie strasznie wlecze ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 08.04.07, 19:19 OK. Jak brzmiała pierwsza nazwa 'Krasuli'? Proste na święta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 08.04.07, 20:53 "Szkwał"? Nie jestem pewna, "Złotą Rękawicę" czytałam tylko raz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 15:50 Proszę wymienić jak najwięcej języków, ktore znał Tomasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 16:45 Czeski, niemiecki, angielski, łacinę (choć w różnych książkach to było wspominane). Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 18:29 Rosyjski na pewno Greke... chyba nie, ale nie jestem pewna Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 19:16 Rosyjski też? Jakoś nie kojarzę Rosjan w żadnym tomie, w którym to było? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 22:50 Rosyjskiego nie jestem pewna, chociaż też mi się wydaje, ze znał. Jesczze jeden język, dośc szeroko znany, ktory na pewno znał :) Odpowiedz Link Zgłoś
elkana Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 23:39 Rosyjski - w "Pierwszej przygodzie PS". A francuski? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 10.04.07, 19:30 Podsumowując: angielski, niemiecki, francuski, czeski, łacinę, rosyjski. Sporo tego. Proponuje, żeby następną zagadkę zadal albo Leszek (który wymienił najwięcej) albo Elkana (która wyjasnila rosyjski i dodała francuski). Kto pierwszy, ten lepszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 10.04.07, 20:34 Niech zadaje Elkana - ladies first :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 23.04.07, 21:17 Elkana w ciągu dwoch tygodni nie zadała zagadki, to może jednak Leszek zada? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 24.04.07, 14:14 Zagadka łatwa na reaktywację - jak nazywali się dwaj panowie (z wartburga i syrenki) pojawiający się w 'Nowych przygodach'. Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. IV 25.04.07, 09:53 Anatol i Kazio :) mysle, ze zgadlem :), to od razu zarzuce nową zagadkę: kto z bohaterow jezdzil motorem (mozliwosci jest... kilka)? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 25.04.07, 10:46 Zgadłeś, zgadłeś. Motocyklem jeździli: Mysikrólik, bracia Gnatowie (a we wspomnieniach i Skwarek), ciotka Zenobia, tyle mi się przypomniało. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 06.05.07, 17:57 Hej, hej, Tragacik, jesteś? Jako jedyny zgadujący w zasadzie mogę uznać, że moja odpowiedź jest najtrafniejsza, ale miło byłoby, gdyby zadający zagadkę to potwierdził. Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. IV 10.05.07, 16:00 jestem dopiero :( w zasadzei byli jeszcze Gienek i Kazek ze Skarbu Atanaryka, ale ja za to zapomnialem o Skwarku i Gnatach :) czyli remis i dawaj zagadke... Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 12.05.07, 21:18 OK, reaktywacja zagadkowego wątku: gdzie był grób Dawida Katza? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 12.05.07, 21:47 Prawdopodobnie w Lesku...ale nie udało się go odnaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 12.05.07, 22:46 Cóż za prędkość :-) Widzę, że nie tylko ja stęskniłem się za zagadkami. Oczywiście, masz rację, Twoja kolej! Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 13.05.07, 21:40 Prędkośc spowodowana jest irytacją, a ta z kolei spowodowana jest faktem, ze ten wątek co chwila upada :P Kto podsunął Panu Samochodzikowi słownik geograficzny ziem polskich w "Templariuszach"? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 15.05.07, 13:32 Jak nazywał się zastępowy z "Nowych przygód'? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 18.05.07, 13:15 No co jest, nikt nie pamięta? Jeżeli tak, dajcie znać, podpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 22.05.07, 10:54 No w końcu! Bo już się miałem załamać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. IV 24.05.07, 10:42 no to teraz ja: kto i za ile chcial kupic od Tomasza wehikul? odpowiedz powinna byc wielopunktowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 24.05.07, 14:38 Kto - przypomina mi się Petersen i producent 'Świętego'. Ale za ile? Za cholerę nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. IV 25.05.07, 17:31 I jeszcze wlasciciel Wartburga (?) z Krakowa. To miala byc transakcja wiazana z garazem po wujku Gromille. Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 26.05.07, 23:14 A takze ciotka Eveline, chociaz nie wiem, czy mozna to zaliczyc do propozycji kupna: proponowala wymianę wehikułu na alpine renault. Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. IV 28.05.07, 09:35 sowca napisała: > A takze ciotka Eveline, chociaz nie wiem, czy mozna to zaliczyc do propozycji > kupna: proponowala wymianę wehikułu na alpine renault. ja pamietam trzy przyapdki: 1. weterynarz, ktory kupowal garaz 2. petresen 3. domini mysle, ze wygral ten, kto podal dwa punkty i w dodatku jako pierwszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 29.05.07, 11:05 > mysle, ze wygral ten, kto podal dwa punkty i w dodatku jako pierwszy :) Wypada, że ja :-D Z jakiego drewna cygarniczki kupił Tomasz w 'Wyspie złoczyńców'? Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. IV 01.06.07, 04:32 Zaciekawiles mnie i az sprawdzilam - w mojej wersji nie jest dokladnie powiedziane z jakiego drewna - Pan Samochodzik wybral z pudelka dwie waskie i ksztaltne cygarniczki drewniane - po prostu. Przypominam sobie za to, ze stary Janiak ze Strasznego dworu rzezbil cygarniczki z korona stracowa z drewna wisniowego (czeresniowego???... chyba jednak wisniowego) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 01.06.07, 09:45 Oops, my mistake :-D Masz rację, zasugerowałem się widać 'Niesamowitym dworem', bo byłem pewien, że wiśniowe ('Wyspę..' dość dawno czytałem). Dawaj następną. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_sufit Re: Zagadki - cz. IV 01.06.07, 14:24 Kogo i dlaczego Tomasz nazwał "Putyfarową"? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 03.06.07, 21:57 zaraz, chwileczkę, coś nam się pomieszało. teraz syswia powinna zadać zagadkę, jako że odgadła poprzednią. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_sufit Re: Zagadki - cz. IV 04.06.07, 08:01 Ok, nie zapoznałem się z regułami. Ale jakby ktoś sobie przypomniał kogo i dlaczego Tomasz nazwał Putyfarową, to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 04.06.07, 12:44 Myślalam nad tym wczoraj cały wieczór i za Chiny nie mogę wymyślić :( coś jakby mi się kołacze w głowie o Putyfarowej, ale w zaden sposob nie moge tego skojarzyć z zadnym PS. Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. IV 05.06.07, 10:48 cos mi sie kojarzy ze Skarbem Atanaryka, albo z Pozwoleniem na lwa... raczej z Pozwoeniem - jakas koleznka, ktora podwozil na skuterze? :) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. IV 05.06.07, 22:02 o rany, zagapilam sie - strasznie przepraszam - pomysle dzis wieczorem nad zagadka... Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. IV 07.06.07, 16:15 Proste: Jakie menu oferowala gospoda ludowa Nad Jeziorakiem i co z tego menu wybral Tomasz? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 10.06.07, 19:53 O ile pamiętam, menu składało się głwonie z kiełbasy z musztardą i to wlasnie danie wybrał Tomasz. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. IV 11.06.07, 03:43 a jesli jeszcze uzupelnisz o napitki to oddam Ci paleczke w Twoje rece :) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 11.06.07, 11:25 Żeby było szybciej - piwo i oranżada. I niech Sowca zadaje zagadkę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 11.06.07, 13:43 Ej, Leszek mi zabrał uzupełnienie zagadki :P ale rozumiem, ze to pro publico bono, aby przyspieszyc wątek :) O własnie. Kiedy Tomasz dokonał kradzieży własnie "pro publico bono"? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 11.06.07, 22:30 Kradnąc Baturze złote kielichy w 'PS i zagadkach Fromborka' Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 11.06.07, 23:17 Dobrze:) chociaz uwzględniłabym też kradzież gąbki z łazienki w Niesamowitym Dworze:) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Zagadki - cz. IV 12.06.07, 09:55 > Dobrze:) chociaz uwzględniłabym też kradzież gąbki z gąbk to bylo tolko wypożyczenie w celu użycia, by zdemaskować przestępcę. Gąbka miała być oddana... A kielichów Baturze oddać nie planował :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 12.06.07, 11:17 Niezupełnie, bo Tomasz oddał przecież Baturze jego kielichy :P wprawdzie nie złote, ale jednak oddał :) wiec mozna uznać, że kielichy byly wypozyczone... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Zagadki - cz. IV 12.06.07, 15:09 > Niezupełnie, bo Tomasz oddał przecież Baturze jego kielichy o nie nie nie, on nie oddał, on podmienił... Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 12.06.07, 22:48 Oddał Baturze należące do niego srebrne kielichy. Prosimy Leszka o zadanie kolejnej zagadki. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 15.06.07, 22:58 Sorry, trochę nieczasowy byłem :-) Jak nazywała się harcerka z 'PS i zagadki Fromborka'? Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. IV 19.06.07, 10:38 kogo Tomasz nazywal "Panna Patyczkówna" ? Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. IV 20.06.07, 12:27 jak w "Rejsie" - niestety,, odpowiedz niepelna... Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. IV 20.06.07, 12:59 To dobrze, bo i tak nie mam głowy do wymyślania następnej zagadki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. IV 21.06.07, 15:19 wlasnie :) no to teraz jedne w Was powienien wymyslec kolejna zagadke Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. IV 22.06.07, 15:51 Proponuję, zeby kolejna zagadka otworzyla nowy watek :) Odpowiedz Link Zgłoś