ynde 21.05.07, 10:56 Szukam książek (lub filmów), których akcja rozgrywa się w Maroku. Może znacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: Maroko 21.05.07, 15:25 Elias Canetti "Glosy Marakeszu" ("The voices of Marrakesh"). Bardoz dobra ksiazka z celnymi obserwacjami, szczegolnie podobaly mi sie jego wrazenia z dzielnicy zydowskiej. Filmy - "Hideous Kinky" czy tez "Marrakech Express" z Kate Winslet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beztlenowiec Re: Maroko IP: *.c9.msk.pl 21.05.07, 15:29 Ooo lubię ten temat. Najbardziej polecam ci film "W stronę Marakeszu" z Kate Winslet w roli głównej. To jest na podstawie książki Esther Freud (z tych Freudów) pod tytułem "Hideous Kinky". Niestety nie przetłumaczona na polski. Akcja toczy się w czasach, kiedy hippisi przemierzali świat szukając absolutu. Rewelacja, bardzo kolorowy, czuje się wręcz ten marokański klimat. Poza tym dość nowy film pt. "Babel" z m.in Bradem Pittem. Akcja toczy się w Maroku, ale także w Tokio i Meksyku. Świetne krajobrazy, wchodzi w głąb marokańskiej prowincji. Zderzenie cywilizacji (amerykańscy turyści jak np. Pitt)ze światem tamtejszym. No i oczywiście Casablanca. O tym chyba nie trzeba nic mówić, klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Uśpione dziecko- dość nowy film. IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 22.05.07, 13:52 Polecam. Akcja dzieje się na marokańskiej wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ynde Re: Maroko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:23 Dziękuję za wskazówki. "Paskudnego cudaka" obejrzałam kilkanaście razy, resztę postaram się zdobyć. Może coś jeszcze znacie? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulal Re: Maroko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:39 "Uwięziona" Malika Ufkir, Michele Fitoussi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Maroko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 19:19 Mohammed Khair-Eddine "Agadir" Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Maroko 22.05.07, 21:39 Fatima Mernissi "Sny o wolności. Dzieciństwo w haremie" Odpowiedz Link Zgłoś