Dodaj do ulubionych

Absurdy PRL-u

IP: *.acn.waw.pl 09.06.07, 09:56
I kolejna internetowa recenzja Witolda Beresia z "Gazety Wyborczej". Tym
razem "Absurdy PRL-u". Link: www.sparing.pl/article.php?id=221&page=0

Czy ktoś z was czytał tę książkę? Musi być śmieszna. Oto krótki
cytat: "Kupiłam nieświeże drożdże, pół kilo. Nie chciano mi ich wymienić –
Kubicka. Wyjaśnienie kierowniczki sklepu: Klientka przedstawiła do reklamacji
drożdże kupione rzekomo w naszym sklepie 3 dni temu. Tymczasem były one
zapakowane w prawdziwy papier pakowy, którego to papieru sklep nie posiada od
pół roku – a więc drożdże nie nasze". :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: lisiczka Re: Absurdy PRL-u IP: *.devs.futuro.pl 09.06.07, 14:07
      Jestem świeżo po lekturze tej bardzo zabawnej - ale czasami przez łzy-
      książeczki. jej przeczytanie zajęło mi niecałe dwie godziny. Pierwsza część to
      dowcipy tzw. polityczne z epoki PRLu, potem wypisy - autetyczne!! (najlepsza
      częśc ksiązki)- z książek zażaleń i skarg. Trzecia część to instrukcje i inne0.
      Super tez sa wyjątki z raportów milicyjnych. Ksiązka bardzo mi sie podobała,
      jako że tamte czsy to moje slodkie dzieciństwo. Obawiam sie , że dla ludzi
      poniżej 20 lat jest kompletnie nieczytelna.
      • meredith-bairre Re: Absurdy PRL-u 09.06.07, 17:21
        Antologia jest świetnym obrazem nastrojów PRL-owskiego społeczeństwa, które na codzień musiało stykać się z tak absurdalną rzeczywistością, iż w pewnym momencie staje sie ona smutna...
        Tak samo jest z czytaniem tych wycinków historii, do pewnego momentu one bawią jednak po jakimś czasie przestają być śmieszne, a stając sie rejestrem tej groteskowej rzeczywistości, której świadkami byli nasi rodzice najzyczajniej wywołują nutkę smutku i refleksji...
        P.S. Mam nie wiele ponad 20 lat i niestety, a moze "stety" ksiazka jest dla mnie bardzo czytelna. Nie bezpośrednio, ale choćby przez nasze dzieciństwo w końcu Polski Ludowej zetknęliśmy sie z tą rzeczywistością, a wiszące zeszyty skarg pamiętam, a jakże ....zawsze byłam ciekawa zapisków w nich....oto się dowiedziałam co kryły:)
        Ksiażeczke polecam jest naprawde zabawna lekturką!
        • kobiettka7 Re: Absurdy PRL-u 14.06.07, 16:02
          Polecam rowniez : "Listy do Przyjaciółki" Mroczkowska Małgorzata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka