Gość: reakcjonista Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.miedniewice.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 02:24 1-ostrowski -"jak hartowała się stal" 2-polewoj "opowieśc o prawdziwym człowieku" 3-zoszczenko "bajki o leninie" 4-wasilewska 5-dzieła lenina Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 05:28 Polska: Adam Mickiewicz "Dziady" Tadeusz Konwicki "Kronika wypadków miłosnych" Jan Potocki "Rękopis znaleziony w Saragossie" Andrzej Sapkowski "Czas pogardy"/ Stefan Żeromski "Syzyfowe prace" Gustaw Herling Grudziński "Inny Świat" Świat: J.W. Goethe "Faust" Tomasz Mann "Czarodziejska Góra" G. Marquez "Sto lat samotności" W. Shakespeare "Makbet" F. Dostojewski "Zbrodnia i Kara" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gollum Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.04, 03:06 Pomijam klasyków, któych wszyscy już słusznie wymienili. Moja propozycja (kolejność obojętna)obejmuje nieco tylko mniej znane książki: - Ernesto Sabato - O bohaterach i grobach - Heinrich Boell - Zwierzenia klowna - William Golding - Ciemność widzialna - Malcolm Lowry - Pod wulkanem - Jorge Luis Borges - opowiadania Fikcje i Alef Zatem górą Argentyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.net.autocom.pl 18.02.04, 22:48 1. Bułhakow - Mistrz i Małgorzata 2. Joyce - Ulisses 3. Dostojewski - Zbrodnia i kara, Bracia Karamazow, Idiota, Biesy 4. Proust - W poszukiwaniu straconego czasu 5. Hasek - Przygody dobrego wojaka Szwejka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dortu Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.04, 17:55 Strasznie trudno wybrać tylko pięć... Tym bardziej, że te 5, które są najważniejsze dla mnie jako jednostki, niekoniecznie muszą być tymi najważniejszymi dla całego świata i tymi najlepszymi z punktu widzenia krytyki literackiej. Próbując pójść na kompromis między tymi trzema płaszczyznami, zgłaszam następujące pozycje: "Komu bije dzwon" Hemingwaya "Władca pierścieni" Tolkiena "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa (no, cóż, oryginalna nie jestem...) "Grek Zorba" Kazantzakisa "Szklany klosz" Plath Odpowiedz Link Zgłoś
_nie_znajoma Re: Literatura piękna - TOP 5 19.02.04, 21:35 Też nie w kolejności. Mały Książę Ojciec Chrzestny Imię Róży Dziennik Geniusza Buszujący W zbożu/Ptasiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.pl / *.utp.pl 19.02.04, 17:44 McEwan "Pokuta" Swift "Raz na zawsze" Ishiguro "Malarz świata ułudy" Huelle "Weiser Dawidek" Pilch "Bezpowrotnie utracona leworęczność" (ja wiem ze to nie jest trendy przyznawać się że się lubi Pilcha, ale zaryzykuję) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.04, 15:41 > Pilch "Bezpowrotnie utracona leworęczność" (ja wiem ze to nie jest trendy > przyznawać się że się lubi Pilcha, ale zaryzykuję) Hehe :) Ja też się przyznam w takim razie. Choć wcześnij nieco się wstydziłem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
filter23 Re: Literatura piękna - TOP 5 21.02.04, 16:48 kolejność dowolna: J.Fowles, Mag P.K.Dick, Trzy stygmaty Palmera Eldritcha N.Cave, And the Ass Saw the Angel K.Kesey, Lot nad kukułczym gniazdem R.Shea, R.A.Wilson, Oko w piramidzie, Złote jabłko i Lewiatan, czyli trylogia Iluminatus! plus setki innych książek, w tym te bardziej "klasyczne" (Dostojewski, Hesse, Miller, Bułhakow itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmentarny_dech Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 00:18 J. Steinbeck - Tortilla flat gdy przyjaźni mi brak T. Capote - Śniadanie u Tiffany'ego gdy czasu mi brak F. Dostojewski - Bracia Karamazow gdy ułańskej fantazji mi brak U Eco - Wahadło Foucaulta gdy paranoi mi brak J. Heller "Paragraf22" gdy smiechu i smutku mi brak Odpowiedz Link Zgłoś
vulture rankingi to jest to 28.02.04, 15:44 1. Książka telefoniczna 2. Książka kucharska 3. Książeczka wojskowa 4. Książka życzeń i zażaleń 5. Książeczka do nabożeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krazybalkan Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.04, 23:33 nie wiem ktore z tych ksiazek jest na pierwszym a ktora na ostatnim miejscu wiec podaje jak leci: - blaszany bebenek- Grass - Dzieci Polnocy- Rushdie - Szatanskie Wersety - Rushdie - Buszujacy w Zbozu - Salinger - Rzeznia br. 5 i Sinobrody - Vonnegut - Wachadlo Foucadla - Eco - Grek Zorba - Trainspotting- Welsh - znaki przydrozne- Andric - Tess d' Uberville itd Odpowiedz Link Zgłoś
mamaantka Re: Literatura piękna - TOP 5 02.03.04, 10:16 Wharton"Tato" Zola"Germinal" Undset"Krystyna córka Lavransa" Groom"Forrest Gump" Christie"Dziesięciu murzynków" +Kosiński"Malowany ptak" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgos Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.stacje.agora.pl 03.03.04, 13:53 1.100 lat samotności $ 22 lub Rzeźnia nr 5 Pawiek i inne czasy Buszujący w zbożu Obietnica poranka - Romain Gary (zdaje się, że pierwszy raz na liście) Dobre chwile, złe chwile - autora nie pamiętam, może ktoś mi przypomni, PIĘKNA KSIĄŻKA. Kolejność przypadkowa, poza numerem pierwszym. Odpowiedz Link Zgłoś
helter-skelter Re: Literatura piękna - TOP 5 22.04.04, 19:03 catcher in the rye(wolę angielski tytuł..) siekierezada stachury mistrz i małgorzata jim szczęściarz amisa ulica marzycieli Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: Literatura piękna - TOP 5 22.04.04, 23:30 1."Valis" P.K. Dick 2."Wizja lokalna" Lem 3."Pinknik na skraju drogi" Strugaccy 4."Limes inferior" J. Zajdel 5."Opowieść podręcznej" M. Atwood Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusia Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: 141.46.230.* 23.04.04, 00:56 kolejnosc przypadkowa: 1. Sto lat samotnosci- Marquez 2. Zbrodnia i kara- Dostojewski 3. Anus Mundi- Kielar 4. Mistrz i Malgorzata- Bulhakow 5. Samotnosc w sieci- Wisniewski (...jednak) Odpowiedz Link Zgłoś
natalicja Re: Literatura piękna - TOP 5 23.04.04, 10:55 kamien na kamieniu - Mysliwski Oddzial chorych na raka - Solzenicyn Lalka Prus Smierc pieknych saren (caly tom opoiwadan) Ota Pavel na 5 miejsc nie przychodzi mi nic "pojedynczego" do glowy, od razu wiele tytulow, wiec moze sobie daruje... Kolejnosc przypadkowa Odpowiedz Link Zgłoś