marcinuss PODSUMOWANIE 07.2003 !!! 07.07.03, 11:02 1. M. Bułchakow - Mistrz i Małgorzata 7 2 G.G. Marquez - 100 lat samotności 5 J. Heller - Paragraf 22 5 4. G. Orwell- Rok 1984 4 J.R.R.Tolkien – Władca pierścieni 4 6. F.Dostojewski - Zbrodnia i kara 3 A. Huxley- Nowy wspanialy swiat 3 T. Mann -Czarodziejska Góra 3 M.Proust - W poszukiwaniu straconego czasu 3 W. Nabokov - Lolita 3 U. Eco - Imię Róży 3 12.W. Myśliwski- Widnokrąg 2 F. Dostojewski - Idiota 2 F.Kafka- Zamek 2 M.Kundera - Nieśmiertelność 2 G.G. Marquez - Miłość w czasach zarazy 2 H. Hesse - Wilk stepowy 2 F. Dostojewski: Biesy 2 Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl Re: Literatura piękna - TOP 5 08.07.03, 17:58 no właśnie wypożyczyłam "Miłość w czasach zarazy" G.G. Marquez'a i .... bardzo wolno mi idzie czytanie, nie mogę się przekonać do - i tutaj nie jestem pewna - czy do treści książki czy do języka Marqueza (zaznaczam, że to jest pierwsza książka tego autora, do której sięgnęłam sugerując się zdaniem Forumowiczów) Waham się czy czytać dalej, z jednej strony ciężko mi się ją czyta, z drugiej zaś skoro tak wiele osób się nią zachwyca to musi coś w niej być pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karinka Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.pl / 192.168.2.* 21.07.03, 09:58 Dla mnie Marqueza nalezy zaczac od Stu lat samotnosci. Milosc.....to nie to, niestety. Zycze wytrwalosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hip Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.acn.waw.pl 29.07.03, 10:25 czytaj, czytaj, nie przestawaj! czyta się raz lkepiej, raz gorzej ale końcówka... to olśnienie. Nie da się wziąć "samego olśnienia", trzeba je budować przez całą książkę, która jest nie cienka a akcja jej nie jest sensacyjna. Ale warto! warto naprawdę!pozdr.hip Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: Literatura piękna - TOP 5 22.04.04, 23:19 jestem wielbicielką Marqueza, ale "Miłości w czasach zarazy" nie strawiłam jakoś. polecam raczej: "Sto lat samotności" a także "Morze utraconych opowiadańi inne felietony". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOTO Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.kowary.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 17:41 OTO MOJA PIaTKA: 1.IMIĘ RÓŻY ECO 2.STO LAT SAMOTNOŚCI MARQUEZ 3.BLASZANY BĘBENEK GRASS 4.CZEKAJĄC NA GODOTA BECKETTA 5.ZBRODNIA I KARA DOSTOJEWSKI SZKODA, ŻE NIE MOŻNA WIĘCEJ...POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.ptr.net.pl / 192.168.70.* 18.07.03, 23:27 kolejność przypadkowa Paragraf 22 Arundathi Roy "Bóg rzeczy małych" Krall "Zdążyć przed Panem Bogiem" Wichrowe wzgórza Remarque "Iskra życia" Odpowiedz Link Zgłoś
muerte2 Re: Literatura piękna - TOP 5 20.07.03, 16:04 1. Zbrodnia i kara 2. Przygody dobrego wojaka Szwejka 3. Rok 1984 4. Malowany ptak 5. Dzieje od założenia miasta Rzymu (przepraszam, nie mogłem się oprzeć...) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
willa87 Re: Literatura piękna - TOP 5 20.07.03, 18:12 1. Rok 1984 Orwella 2. Ptasiek Whartona 3. Władca pierścieni Tolkiena 4. Mały Książe 5. Buszujący w zbożu Salingera Odpowiedz Link Zgłoś
kate_16 Re: Literatura piękna - TOP 5 20.07.03, 19:26 kolejnos przypadkowa 1.Paragraf 22 - Heller 2.Los Utracony - Kertesz 3.Nie ma się z czego śmiać - Heller 4.Lot nad kukułczym gniazdem - Kesey 5.Kraina Chichów - Conrad Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl Literatura piękna - TOP 5 20.07.03, 19:33 1. "Mistrz i Małgorzata" Michaiła Bułhakowa 2. "Dżuma" Albert Camus 3. 4. 5. pozostałe miejsca zostawiam wolne, bo jest wiele książek, które mi się bardzo podobają, ale zbyt mało ich jeszcze przeczytałam, żeby stworzyć swoje TOP 5, w każdym razie dodam jeszcze "Popiół i diament" Jerzego Andrzejewskiego "Quo vadis" Henryka Sienkiewicza "Inny świat" Herling-Grudziński Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl Re: Literatura piękna - TOP 5 19.02.04, 20:17 independent-girl napisała: > 1. "Mistrz i Małgorzata" Michaiła Bułhakowa > 2. "Dżuma" Albert Camus > 3. > 4. > 5. > > pozostałe miejsca zostawiam wolne, bo jest wiele książek, które mi się bardzo > podobają, ale zbyt mało ich jeszcze przeczytałam, żeby stworzyć swoje TOP 5, w > każdym razie dodam jeszcze > "Popiół i diament" Jerzego Andrzejewskiego > "Quo vadis" Henryka Sienkiewicza > "Inny świat" Herling-Grudziński > i tutaj dodam jeszcze jedna, ktora dzisiaj skonczylam czytac (co nie znaczy, ze od czasu jak ostatnio pisalam nic nie czytalam) "Rosyjski kochanek" Marii Nurowskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpilka Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.kv.net.pl 09.01.04, 20:09 a Kraina chichów to raczej Carrola jest :)) Odpowiedz Link Zgłoś
recherche Re: Literatura piękna - TOP 5 10.01.04, 02:07 Karol czy Konrad.. jeden pies :P ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpilka Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.kv.net.pl 11.01.04, 10:55 -Łączy ich chyba tylko ta sama litera alfabetu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruviel Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.teleton.pl 20.07.03, 21:48 moj numer jeden to ogolnie wszystko piora Wienedikta Jerofiejewa ,tak wiec 1. "moskwa - pietuszki",2. "zapiski psychopaty" 3."buszujacy w zbozu" Salingera 4."ksiaze" Machivelli'ego 5. "kraina chichow" Carrolla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nienietoperz Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.nottingham.ac.uk 21.07.03, 14:44 Z bolem serca, ale skoro juz inni sie zdecydowali... 'Nieznosna lekkosc bytu' M.Kundera 'Zamek' F.Kafka 'Mistrz i Malgorzata' M.Bulhakow 'Solaris' S.Lem '100 lat samotnosci' G.G. Marquez I jedna uwaga do uwagi w poscie imc lawoka. Jesli kryterium jakosci literackiej ma byc a) nowoczesnosc b) niepopularnosc, itd... to pewnie wybor wiekszosci forumowiczow sie nie nadaje. Mimo wszystko czesc z nas woli jeszcze czytac nie tylko 'cos', co sie czyta dobrze i jest NOWE, ale tez 'o czyms'. Parafrazujac pozwole sobie zapytac: 'Jak to nie zachwyca, skoro zachwyca?' Pozdrowienia, z koniecznosci bezogonkowy nienietoperz Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Literatura piękna - TOP 5 27.07.03, 20:42 jestem tu od niedawna, pozwolę sobie podrzucić ten wątek i napisać swoje tytuły, kolejność przypadkowa: 1. Jan Wolkers - Rachatłukum, o miłości od pierwszego wejrzenia, skonsumowanej na miejscu :-), książka niedostępna na naszym rynku, może ktoś wie, jak ją zdobyć? 2. Sto lat samotności, lubię otwierać na chybił trafił i czytać fragmenty 3. The New York Trilogy - Trylogia nowojorska Paula Austera, mocno zakorzeniona w tradycji literackiej, szczególnie literaturze amerykańskiej 4. Jak obsługiwałem angielskiego króla Hrabala, do tej pory chwyta za gardło, pamiętam, że przepłakałam połowę książki :-)) 5. Mistrz i Małgorzata, to jedna z tych powieści, z której nie chce się wychodzić, i przecież nie chodzi o tę historię miłości, tylko o Behemota, Wolanda, Korowiowa i Asasella :-) pozdrawiam, lubię tu zaglądać Odpowiedz Link Zgłoś
a.b.c Re: Literatura piękna - TOP 5 27.07.03, 22:28 1. Tolkien "Władca pierścieni" 2. Heller "Paragraf 22" 3. Golding "Władca Much" 4. Shakespeare "Otello" 5. Dostojewski "Zbrodnia i Kara" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masza Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: 195.85.227.* 29.07.03, 10:40 Ciekawy wątek. Dodam swoje 3 grosze 1. Czarodziejska góra T. Manna - czytałam wiele lat temu, nietkóre fragmenty pamiętam prawie słowo w słow 2. Mistrz i Małgorzata Bułhakowa - chyba nie trzeba wyjasniać dlaczego 3. Obsługiwałem angielskiego króla Hrabala (a może Pociągi pod specjalnym nadzorem - właściwie nie wiem, co wybrać...) - dzięki tej książce kiedyś udało mi się zainteresować Hrabalem zaprzyjaźnionych Niemców i Anglików... ...sama nie wiem, co dać na miejscu 4 i 5... Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Literatura piękna - TOP 5 29.07.03, 10:54 Dlaczego tylko 5????????? Te , które zrobiły na mnie największe wrażenie ( wg. wrażenia , nie walorów technicznych :-) 1. Nieznośna lekkość bytu - Kundera 2. " Zazdrość i medycyna" Choromańskiego 3. Miłość w czasach zarazy - G.Garcia Marqez ( dla informacji - obydwa i Garcia i Marqez to nazwiska!!!) 4. Dwór + Sppuścizna - I.B.Singer 5. " Chłopi " Reymonta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: 195.92.39.* 30.07.03, 14:56 Gość portalu: Karol May napisał(a): > Z grubsza przejżałem posty i jeszcze chyba takiego nie było - więc może wart > jest zaistnienia? Oto moje typy: > > 1. Heller - Paragraf 22 > 2. Sołżenicyn - Archipelag Gułag > 3. Hemingway - Komu bije dzwon > 4. Tolkien - Trylogia > 5. Fitzgerald - Wielki Gatsby Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Każda jest piękna:) 09.01.04, 17:49 1. Chandler - Żegnaj laleczko 2. Canetti - Auto da Fe 3. Dick - Valis\ Boża inwazja 4. Calvino - Jeśli zimową nocą podróżny 5. Barth - Bakunowy Faktor i wielu, wielu innych, lecz powyższa piątka podlega corocznej lekturze i za każdym razem przynosi wiele wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WieńczysławN Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 09.01.04, 20:49 Nie sądzę, by mozna było rozsądnie i niekoniunkturalnie wskazać 5 najlepszych ksiązek swojego świata. Można mówic o książkach, które w danym okresie wywróciły wszystko, takich, kiedy kończąc zaczynało sie je od nowa albo czuło wielkę pustkę. Można mowic też o ksążkach, które w danej chwili się pamięta. Ja wymienię te, które właśnie przyszły mi do głowy, a nie zauważyłem, by ktoś w tym miejscu je podał (ta formuła jest dość wygodna) Ajar życie przed sobą Chmiel (papcio) tytus romek i atomek ..... Dick valis Dostojewski bracia karamazow Herbert 89 wierszy Hesse Siddharta Hrabal zbyt głośna samotność, czuły barbarzyńca, sprzedam dom w którym już nie chcę mieszkać, taka piękna żałoba, święto przebiśniegu Mann wyznania hochsztaplera feliksa krulla Musierowicz lesio Niziurski niewiarygodne przygody marka piegusa Pilch pod mocnym aniołem Podsiadło wiersze zebrane Nienacki pan samochodzik i templariusze Singer sztukmistrz z lublina Stasiuk mury hebronu, przez rzekę Strugaccy piknik na skraju drogi Wilde de profundis Zajdel limes inferior pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ate Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: 213.25.85.* 09.01.04, 21:20 WieńczysławieN - dziękuję za Zajdela pozdrowienia Ate Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WieńczysławN Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 09.01.04, 23:01 Ate, tego samego autora paradyzja, cylinder van troffa, cała prawda o planecie ksi, wyższe racje, prawo do powrotu (cichutko żyją na mojej półce). pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomocy!!!!!!!!!!!1 Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.04, 23:18 Zajdel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Czy to nie on napisał takie opowiadanie "Błękitna planeta",którego szukam 5 lat!Ktoś coś wie!!!!????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: 81.15.254.* 09.01.04, 22:55 A "Lesio" to jest Chmielewskiej, a nie Musierowicz - taka uwaga techniczna. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WieńczysławN Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 09.01.04, 23:09 ups...pod Chmielewski miałem już tytusa, więc musiałem coś zmienić...Fakt, pomyłka. właśnie kończę butelkę chilijskiego wytrawnego czerwonego - pamięć mnie zawiodła, wybacz. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
recherche Re: Literatura piękna - TOP 5 10.01.04, 02:11 Gość portalu: WieńczysławN napisał(a): > Musierowicz lesio Nie Musierowicz a Chmielewska! :) POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebieska Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.02.04, 09:21 Lesio to Chmielewskiej, a nie Musierowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek.m Re: Literatura piękna - TOP 5 10.01.04, 11:31 A ja protestuję, dlaczego tylko pięć tytułów? Wszelkie rankingi powinno się zaczynać od co najmniej dziesięciu pozycji. Oto moje książki wszech czasów: 1. "Odyseja" - Homer 2. "Król Lear" - W. Szekspir 3. "Tom Jones" - J. Fielding 4. "Pustelnia parmeńska" - Stendhal 5. "Klub Pickwicka" - Ch. Dickens 6. "Wojna i pokój" - L. Tołstoj 7. "Bracia Karamazow" - F. Dostojewski 8. "W poszukiwaniu straconego czasu" - M. Proust 9. "Doktor Faustus" - T. Mann 10. "Lolita" - V. Nabokov Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonyka Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: 80.51.247.* 12.01.04, 00:15 Lagerkvist- Barabasz, Karzeł, Marianne Dostojewski- Zbrodnia i kara, Idiota, Bracia Karamazow Dąbrowska - Noce i dnie Prus - Lalka Flaubert - Pani Bovary Zola - Nana Proust - W stronę Swanna Lawrence - Synowie i kochankowie, Zakochane kobiety Huxley- Kontrapunkt, Nowy wspaniały świat Atwood- Zbójecka narzeczona Lubię właśnie takie klimaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.04, 23:40 Mistrz i Małgorzata- Michaił Bułhakow Sto lat samotności- Gabriel Garcia Marquez Łuk Triumfalny- Erich Maria Remarque Zabić Drozda- Harper Lee Wichrowe Wzgórza- Emily Bronte Odpowiedz Link Zgłoś
fioletka Re: Literatura piękna - TOP 5 13.01.04, 19:01 1.C.S.Lewis "opowieście z Narni" 2. J.R.R.Tolkien "Władca Pierścieni" 3. I.Stone "Udręka i ekstaza" Odpowiedz Link Zgłoś
fioletka Re: Literatura piękna - TOP 5 13.01.04, 19:22 po zastanowieniu i zasięgnięciu do mojego spisu książek przeczytanych dodam msc- e 4 i 5 4. Dorota Terakowska "Córka Czarownic" 5. Astrid Lindgren "Bracia lwie serce"- zaraz idę czytać ponownie Jeszcze na koniec mały komentarz: uwielbiam klimat książek Fantasty, czy fantazy jak kto woli, zwane przez niektórych błędnie fantastyką... I czytając nie kontroluję wtedy przerzucania kartek, nie zwracam uwagi na tytuły rozdziałów, czy jakieś elementy graficzne, bo mnie po prostu nie ma nad tą książką, jestem tuż obok tego, co się dzieje w treści i dlatego tak uwielbiam te książki. Kłaniam się w strnę wszystkich pisarek i pisarzy, którzy są tam za sprawą swojej wyobraźni i dzilą się tym z czytelnikami. Fioletka Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Literatura piękna - TOP 5 14.01.04, 11:19 ha, nie umiem liczyć: 1. WILK STEPOWY Herman Hesse 2. CZARODZIEJSKA GÓRA Tomasz Mann 3. W posuzkiwaniu strraconego czasu- Proust i ogólnie cała literatura francuska- Zola, Stendhal, Flaubert 4. Niecierpliwość Serca Zweiga i jeszcze wiele, wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
uhuhu moja piątka 15.01.04, 11:45 mógłbym podać pięćdziesiątkę, ale skoro ma być piątka, to niech będzie... szóstka :)) "Syreny z Tytana" i "Galapagos", K. Vonnegut "City" i "Ocean morze", A. Baricco "Dawid Copperfield", K. Dickens "Przygody Alicji w Krainie Czarów", L. Carroll Specjalne wyróżnienia dla "Sklepiku z marzeniami" S. Kinga, "Lolity" Nabokova, "Lotu nad kukułczym gniazdem" Keseya, "Mistrza i Małgorzaty" Bułhakowa, "Bromby i innych" Wojtyszki oraz "Siekierezady" Stachury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pappagallo Re: moja piątka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 11:54 1 pomimo wszystko samotność w sieci, Wiśniewskiego 2 Lolita, bułhakova 3 Alarm na oddziale onkologii, Orhela 4 Mały książe, Saint-Exupery 5 Miasto ślepców, Saramago pozdrawiam pappagallo Odpowiedz Link Zgłoś
drewermann Re: Literatura piękna - TOP 5 15.01.04, 12:10 1. Rilke, "Sonety do Orfeusza" 2. Dostojewski, "Zbrodnia i kara" 3. Joyce, "Dubliners" 4. Kawafis, wiersze 5. Marquez, "Sto lat samotności" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emcia Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.icpnet.pl 15.01.04, 18:44 1. "Hamlet" Shakespeare 2. "Mistrz i Małgorzata" Bułhakow 3. "Pani Dalloway" Woolf 4. "Portret Doriana Graya" Wilde 5. "Lalka" Prus + bonus: "Bracia Lwie Serce" Lindgren Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.man.rsk.pl 16.01.04, 09:51 Kolejność przypadkowa bo nie potrafię się zdecydować:] "Wichrowe wzgórza" Emily Bronte "Doktor Żywago" Borys Pasternak "A lasy wiecznie śpiewaja" Trygve Gulbranssen "Konopielka" Edward Redliński "Chłopi" Odpowiedz Link Zgłoś
tma1 Re: Literatura piękna - TOP 5 18.01.04, 00:31 1. Erich Maria Remarque - Czarny Obelisk 2. E.Scott Fitzgerald - Wielki Gatsby 3. Erich Maria Remarque - Łuk Triumfalny 4. J.R.R. Tolkien - Trylogia 5. Melchior Wańkowicz - Ziele na kraterze Pozdr. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marq Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 19:18 Widzi mi się, że obracamy się w kręgu 20-30 pozycji. Również ja nie będę oryginalny: 1. Orwell - 1984 2. Heller -Paragraf 22 3. Bułhakow - MiM 4. Orwell - Folwark Zwierzęcy 5. Camus - Dżuma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 20:19 Biesy Blaszany bębenek Mistrz i Małgorzata Imię róży Kosmos Nikoniecznie w tej kolejności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.chello.pl 22.01.04, 13:19 Zgadzam się, że 5 to jest zbyt mało by wskazać te które pozostawiły ślad i "pozostały" na długo ale oto kilka moich typów: V. Hugo "Nędznicy" B. Prus "Lalka" H. Sienkiewicz "Trylogia"-całość F. Dostojewski "Zbrodnia i kara", "Skrzywdzeni i poniżeni" E.Zola "Germinal"....i wiele, wiele, wiele innych. Zdaję sobie sprawę, że nie jestem specjalnie oryginalna ale z w/w typów wniosek nasuwa się sam...Literatura rosyjska górą !!! Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Literatura piękna - TOP 5 22.01.04, 15:12 Agnieszka, jesli lubisz literature rosyjska, to polecam Cypkina "Lato w Baden Baden". Autor pokazuje ze literature rosyjska to nie tylko klasyka – “kanon”, ale tez absolutna czolowka wspolczesnej literatury swiatowej. Ksiazeczka opisujaca historie wyprawy Dostojewskiego z mloda zona Anna do Baden Baden, jest niezwykla analiza autora Biesow. Dla milosnikow Fiedii “Lato w Baden Baden” to “obowiazek”, dla tych ktorzy nie przepadaja za Dostojewskim, po prostu genialna literature. Wracajac do Top 5, poniewaz wiele pozycji zostalo juz wymienionych, dam moze “szanse” ksiazkom ktore sie jeszcze nie pojawily na liscie: Proust – Jan Santeuil Alain-Fournier – Wielki Meaulnes Sebald – Pierscienie Saturna, Emigranci Celine – Podroz do krawedzi nocy, Smierc na kredyt Gaddis – Rozpoznania Beckett – Watt Wyszlo szesciu autorow, ale lista I tak zmienila by sie jutro. Trudno znalezc tylko pieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.chello.pl 22.01.04, 17:33 Dzięki zapisałam sobie tę pozycję, chętnie poszukam i przeczytam. Chciałabym bardzo przeczytac również "Wspomnienia" Anny Dostojewskiej. Czy ktoś może orientuje sie czy było jakieś wznowienie tej książki czy można ją dostać tylko w szacownych bibliotekach? W księgarniach, nie widziałam. A teraz sobie czytam opowiadania i dramaty Turgieniewa. Dobra, nastrojowa lektura na długie, zimowe wieczory.Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Literatura piękna - TOP 5 22.01.04, 17:58 Nie wiem czy ksiazka wyszla po polsku. Po prostu przetlumaczylem tytul ..i nazwisko autora: Leonid Tsypkin "Summer in Baden Baden" Mam nadzieje ze bedzie sie podobac. Dostajewska mozesz kupic tutaj (antykwariat): www.szukasz.pl/ - jak zamowic listowana tutaj www.szukasz.pl/9727/60/999460,112,004.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.04, 15:19 Zestawienie będzie trochę "od pały", ale sorki - lata marynowania neuronów zrobiły swoje... (kolejność absolutnie niezobowiązująca) Doctorow "Witajcie w Ciężkich Czasach" Murakami "The Wild Sheep Chase" / "The End of the World and the Hard-Boiled Wonderland" (o polskich "przekładach" proszę mi nie przypominać, bo bluznę i posta zdejmą :) - kto to, kuna, widział, żeby !jako rekomendowane przez "Politykę"! wydawać przekłady z przekładu?!!!!!!!!!!!!!!!! Chryste Jezu!) George V. Higgins "A Change of Gravity" za najbardziej miażdżącą scenę korupcyjną w dziejach literatury; zresztą w ogóle cały GVH jako autor totalny. A jak ktoś go pomyli z Jackiem H., to jest bardziej zamarynowany ode mnie :) Lucius Shepard "Life During Wartime" (polski tłumacz dał "Zielony kocur dżungli - ci ludzie są na psychotropach?!) / "Kalimantan" Wik Pielewin - "Generation "P"" E, można by długo... PZDR tj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Re: Literatura piękna - TOP 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 01:49 O miłości: 1.Lolita, Nabokov O sekrecie życia: 1. Sto lat samotności, Marquez O miłości i nie tylko: 1.Łuk triumfalny, Czarny obelisk, Remarque O życiu: 1.Nieznośna lekkość bytu, Kundera O przemijaniu: 1. W poszukiwaniu straconego czasu, Proust Odpowiedz Link Zgłoś
uszata_skarpetka piątka na piątkę 27.01.04, 16:18 1. J.CArroll (wszystkie książki ze specjalnym uwzględnieniem "Na pastwę aniołów" i "Kości księżyca" 2.W.Hugo "Nędznicy" 3.E. Stachura - wszystko (oczywiście z uwzglęnieniem utworów takich jak "Róża", "Noc", "pieśn: Płakanie", "Piosenka dla zapowietrzonego" i wszystkie opowiadania. 4.Lvis Mateo Diez "Akta Rozbitka" 5.S.I Witkiewicz "W małym dworku" głupio mi kończyć na tej piątce, ale powiedzmy, że to te najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steven Re: piątka na piątkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 17:44 Moja piatka: Gra szklanych paciorkow - H.Hesse Czekajac na barbarzyncow - Coetze Cesarski szaleniec - J.Kroos Ragtime - Doctorow Wieza sokolow - Hansun Odpowiedz Link Zgłoś