evana 13.08.07, 16:54 Witam, czy moglibyscie mi polecic jakies powiesci, ktorych akcja toczy sie w osiemnasto lub dziewietnastowiecznej Anglii, a najlepiej w Londynie? Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oyumi Re: Anglia - XVIII, XIX w. IP: *.chello.pl 13.08.07, 18:26 "Szkarłatny płatek i biały" Fabera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Anglia - XVIII, XIX w. IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.08.07, 22:51 Książki Jane Austen (choć to bardziej na prowincji), sióstr Bronte (nie chce mi się szukać umlautu). Odpowiedz Link Zgłoś
poledownunder Re: Anglia - XVIII, XIX w. 14.08.07, 02:50 sagi, jezeli lubisz sagi - Palliserow (A. Trollope) i Forsyte'ow (J. Galsworthy). Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Anglia - XVIII, XIX w. 14.08.07, 07:56 Henry Fielding (Tom Jones, Joseph Andrews) William Thackeray (Targowisko próżności) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorwas Re: Anglia - XVIII, XIX w. IP: *.chello.pl 14.08.07, 11:21 O, to mój ulubiony czas i miejsce akcji, a więc: - W.M. Thackeray "Targowisko próżności" (rewelacja), "Dzieje Pendennisa" i "Rodzina Newcombów", - M. Faber "Szkarłatny płatek i biały", - S. Waters "Złodziejka", "Muskając aksamit", "Niebanalna więź", - G. Eliot "Miateczko Middlemarch", - T. Hardy "Juda nieznany", "Tessa d`Urbeville", a na koniec totalny odlot Ch. Palliser "Kwinkunks". Odpowiedz Link Zgłoś
constance27 Re: Anglia - XVIII, XIX w. 14.08.07, 15:09 No to ja dorzucę jeszcze Josepha Sheridana Le Fanu - Stryj Silas i Dom przy cmentarzu. Solidna literatura, typowe powieści XIX wieku. Akcja co prawda toczy się nie w Londynie, a na prowincji, ale i tak warto przeczytać. Chociaż najlepsze, moim zdaniem, dzieła Le Fanu, to jego opowieści grozy. Niestety, o ile wiem, większości nie przetłumaczono na język polski. Za to zdobycie wich w oryginale nie powinno nastręczać problemów. Niezły jest także Wilkie Collins - Kobieta w bieli. Trochę naiwne, ale ma sympatyczny nastrój. Zapomniałabym - A. C. Doyle i nieśmiertelny Sherlock Holmes, ale to zapewne już znasz. Odpowiedz Link Zgłoś