Dodaj do ulubionych

Książki do śmiechu

• Gość: karina17 Re: Książki do śmiechu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 09:42
      A ja przy "Mikołajku"...:D
      • Gość: AGA Re: Książki do śmiechu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 00:06
        Śmiałam się też przy Scenach z życia smoków
    • Gość: Kolczatka Re: Książki do śmiechu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.03, 08:10
      Z książek do tej pory nie wymienionych moja ukochana "Na ustach grzechu"
      Magdaleny Samozwaniec. Klasa sama dla siebie. Prawie każde zdanie to paroksyzm
      śmiechu.
      Pozdrowienia
      Kolczatka
      • Gość: gar_bata Re: Książki do śmiechu IP: *.krak.tke.pl 14.08.03, 12:21

ostatnio usmialam sie przy niewiarygodnych przygodach mieszkancow miasta
        Wielki Guslar :)) 'Opowiadania guslarskie' i 'Pierestojka w Wielkim Guslarze'
        Kira Bulyczowa to zbior przezabawnych opowiadanek o losach mieszkancow
        i ich czestych kontaktow z przybyszami z innych galaktyk

pozdrawiam - gar_bata
        • Gość: dorota20 Re: Książki do śmiechu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.03, 21:12
          "Różowe tabletki na uspokojenie" Krystyny Jandy
    • kalamburka_89 Re: Książki do śmiechu 15.08.03, 22:59
      "Batoniki Always miękkie jak deszczówka", "Agaton-Gagaton jak pięknie być sobą"
      oraz "Firma Agaton-Gagaton: wypróbuj bez szorowania" Marty Fox. Po prostu G E N
      I A L N E. Jej wspaniałe odzywki, jak np. skrót "ADR" (jak ktoś wie co to
      znaczy, to jego szczęście, jak ktoś nie wie: zapraszam, do lektury). Albo jak
      Agaton był na konkursie na sobowtóra Jaggera. Polecam! P.S. Moja sygnaturka
      pochodzi właśnie od tej autorki.
      • Gość: Majka Re: Książki do śmiechu IP: 5.5.* / 80.58.55.* 09.04.04, 20:05
        wspomniana Chmielewska nigdy mnie jakos nie smieszyla, natomiast uwielbialam
        jako dziecko Musierowicz i ciagle do niej wracam, po dobrych 15 latach. Poza
        tym, wczesne pamietniki Adriana Mole´a i zdecydowanie Grzesiuk.Napisac smieszna
        ksiazke o obozie koncentracyjnym, na przyklad ("Piec lat kacetu"), to jest
        sztuka...a przede wszystkim polecam jego "Boso ale w ostrogach"
    • Gość: thaliena Re: Książki do śmiechu IP: 194.250.98.* 19.08.03, 12:10
      czytam na innym wątku, że wszyscy płakali na steinbecku. czy nikt nie
      czytał "Tortilla Flat"? :)))

do śmiechu jest zdecydowanie paragraf 22 i jeszcze przychodzi mi do głowy polka
      gretkowskiej
    • Gość: thaliena Re: Książki do śmiechu IP: 194.250.98.* 19.08.03, 12:22
      jeszcze taka refleksja:

porównując to co podawaliśmy jako książki przy których zrywaliśmy boki w roku
      2001 i teraz, widac jak na dłoni że nic się nie zmieniło. wciąż padają te same
      nazwiska i tytuły.

czyżby nikt nic nowego nie znalazł? :(
      • Gość: aga Re: Książki do śmiechu IP: 213.76.10.* 19.08.03, 16:45
        No jak to? A móje typy- Cosby i Guareschi? Pozdrawiam i dziękuję za
        podpowiedzi , szkoda że w mojej bibliotece mało co można znależć.
    • Gość: li Re: Książki do śmiechu IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 20:22
      polecam tez Stanisława Barańczaka "Ksiązki najgorsze i pare innych ekscesów
      krytycznoliterackich " a tam cale mnostwo książek - przy fragmentach usmiałam
      się do łez ! :o)
    • Gość: anshka2 Re: Książki do śmiechu IP: *.escape.pl 28.08.03, 11:05
      "Przygody Singbada Żeglarza" Leśmiana.
      A ostatnio "Przygoda fryzjera damskiego" Mendozy
    • ksywa Re: Książki do śmiechu 28.08.03, 11:46
      Ostatnio ubawił mnie "PL-BOY" M. Szczygielskiego. Klimat momentami jak z
      niezpomnianego Lesia.
      • Gość: ja Re: Książki do śmiechu IP: 212.106.6.* 02.02.04, 16:24
        Ja jeszcze polecam Zoszczenke, szczegolnie Niebieska Ksiege.
    • Gość: 3x Re: Książki do śmiechu IP: 62.233.183.* 05.02.04, 01:29
      3 panow w lodce
      Jak zostac Brytyjczykiem
      Lesio i inne...
      Sniadanie mistrzow
      Bridget Jones (1 czesc), bo drugiej nie strawilam
      Aforyzmy Leca
      Ostatnio Mysza
      • Gość: 3x Re: Książki do śmiechu IP: 62.233.183.* 05.02.04, 01:31
        No i wszystkie ksiazki Samozwaniec Magdaleny. Czy Pani mieszka sama i reszta..
    • Gość: bercikova Re: Książki do śmiechu IP: *.biaman.pl 06.02.04, 01:13
      Piasecki S. "Zapiski oficera armii czerwonej"
    • Gość: An Re: Książki do śmiechu IP: 212.182.77.* 06.02.04, 15:43
      Z nowości polecam Humor w genach Hanny Zborowskiej z Kobuszewskich.Dawno nic
      mnie tak nie rozbawiło.
      • Gość: ania jesli ktos czyta po niemiecku to IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.04, 15:32
        alex shearer - WENN MÄNNER ZU OFT LÜGEN
        alex shearer Glücklich verheirateter Mann
      • Gość: wisia Re: Książki do śmiechu IP: *.bs.katowice.pl 13.04.04, 10:21
        Książka rzeczywiście prześmieszna, zwłaszcza momenty z dzieciństwa autorki.
        Płakaliśmy ze śmiechu (ja i moje dziecko- 11 lat) nad np.: modlitwą za mamusię.
        Polecam każdemu.
    • Gość: Marcoo Re: Książki do śmiechu IP: *.bobry-net.org 28.02.04, 20:16
      CK- dezerterzy- książka była równie fajna jak film (jak nie lepsza)
    • Gość: aśka Re: Książki do śmiechu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 19:23
      no proste, że "Dziennik Bridget Jones" - druga część śmieszniejsza! :) I
      wspomniani już wyżej Mikołajek, Chmielewska, Mrożek, Eco... "C.K. Dezerterzy"
      stoją na półce i cierpliwie na mnie czekają, aż sie za nie wezmę. Podobnie
      jak "Satiricon", chociaż fragmenty zapodane przez Krawczuka zapowiadają się
      całkiem nieźle. A coś lekkiego, ale żeby się nie uśmiac do rozpuku (dobre do
      czytania w środkach komunikacji miejskiej, gdzie nie wypada sie głośno
      śmiać :) ) to komedie Moliere'a. OCH! I byłabym zapomniała o "Łysej śpiewaczce"
      Ionesco - BOSKA!!! :) "Lekcja" też niezła.
    • fey Re: Książki do śmiechu 03.03.04, 12:22
      'Sceny z życia smoków' Beaty Krupskiej ;)))
    • pecorella Re: Książki do śmiechu 04.03.04, 10:34
      Jestem zagorzałą czytelniczką autobiografii i poza wszystkim znaną biografią
      Chmielewskiej, przy której się ubawiłam, dodałabym jeszcze:
      1. "Księżyc jest balonem" David Niven
      2. "Pan raczy żartować, panie Feynman!" Richard P. Feynman
      i druga część: "A co ciebie obchodzi, co myślą inni?" Richard P. Feynman
      wszyscy moi znajomi czytając te książki płakali ze śmiechu, ja również :).
      Polecam!
      • Gość: abeca Re: Książki do śmiechu IP: 212.182.77.* 04.03.04, 16:35
        Z innych smiesznych autobiografii polecam jeszce raz (bo wysłałam informację
        już o niej już wcześniej)
        "Humor w genach" Hanny Zborowskiej z Kobuszewskich, początkowych kilka stron
        nie jest śmiesznych, ale potem jest kilka sytuacji przy których można paść,
        cały cykl Jamesa Herriota "Wszystkie stworzenia duże i małe"(pierwszy tom:
        Jeśli tylko potrafiłyby mówić),
        Bernardo Guareschi "Rodzinka"-nie jest to może w pełni autobiografia, ale
        śmieszne opowiadania na temat żony i dzieci narratora,
        Shirley Jackson "Zycie wśród dzikusów","Poskramianie demonów"- o amerykańskiej
        rodzinie z małymi dziećmi,podobało mi się kiedyś,teraz trochę mnie męczyły te
        dzieci
        Alice Taylor "Jak wolne ptaki", "Gasząc kaganek", "Miasteczko", "Noc przed
        Bożym Narodzeniem"-atobiografia pisarki irlandzkiej trochę tylko śmieszna ale
        bardzo ciekawa, szczególnie dla osób które pochodzą ze wsi tak jak autorka
        • pecorella Re: Książki do śmiechu 04.03.04, 18:19
          Jak mogłam zapomnieć o książce, w przypadku której już nazwiska autorów mówią,
          że na pewno będzie śmiesznie :)
          "Podróże małe i duże" W.Mann, K.Materna
          • Gość: taki jeden Re: Książki do śmiechu IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.04, 14:19
            No, i jeszcze oczywiście Ibsen jako genialny komik... ups, sorki, zapomniałem się.

Moi osobiści mistrzowie to giganci z Teksasu: Joe R. Lansdale, Neal Barrett,
            Howard Waldrop i Terry Bisson, oraz nowojorczyk Larry Beinhart. Poważne ryzyko
            uszkodzenia przepony (żuchwę już mam wybitą). A do towarzystwa Denis Leary ("No
            Cure for Cancer" - i książka, i płyta NISZCZY).
            Henry Rollins pisze rzeczy ponure, ale słuchanie... Każda płyta "spoken word" to
            gwarantowane spazmy.
            • Gość: ZygZak Re: Książki do śmiechu IP: *.szczytno.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 19:34
              Wiech "Śmiech śmiechem"
        • Gość: lucyna Re: Książki do śmiechu IP: *.net.autocom.pl 12.04.04, 12:34
          potwierdzam, o malo nie posikalam sie ze smiechu czytajac "Humor w genach",
          ale "Parada fiołków" Siesickiej tez jest cudowna:) a nikt nie pamieta
          o "Porwaniu Baltazara Gąbki" Pagaczwskiego;D? no i oczywiscie wszystkie
          Mikołajki i ksiazki Musierowicz:)pozdrawiam wszystkich:)
    • envi Re: Książki do śmiechu 06.03.04, 02:28
      czytam co piszecie i uważam że niektóre te książki wcale nie są śmieszne i
      niczym nie rozśmieszają.jak różni bywają ludzie...znów mnie świat zadziwia...
    • Gość: marianyx Re: Książki do śmiechu IP: *.interkam.pl / *.interkam.pl 06.03.04, 22:18
      zdecydowanie "Mały Wielki Człowiek"
      zdecydowanie "Cztery róże dla Lucienne"
      zdecydowanie "Księga Prawd Ostatecznych"
    • stokrotkamarkotka Re: Książki do śmiechu 09.04.04, 09:57
      Kariera Nikodema Dyzmy,
      Dziennik Brigdet Jones i II czesc rowniez,
      Dostojewski-bywa naprawde zabawny
      Bulhakow-np Fatalne jaja
      • Gość: Lila Róż Woody Allen "Skutki uboczne"- polecam gorąco:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 14:22
    • Gość: Valhala Re: Książki do śmiechu IP: *.net 09.04.04, 16:04
      Paragraf 22
    • Gość: prezzz Re: Książki do śmiechu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.04, 18:00
      "Wilt" Toma Sharpe. Przeczytałem dwa dni temu i była to trzecia książka
      (po "Lesiu" i "Całym zdaniu nieboszczyka" Chmielewskiej, przeczytanych dobrych
      10 lat temu), która wywołała u mnie niekontrolowane wybuchy śmiechu.

Do tego oczywiście książki Pratchetta. Nie tylko z serii o Świecie Dysku, ale i
      np. trójksiąg opowieści o Nomach. Gorąco polecam.
      • Gość: Majka Re: Książki do śmiechu IP: 5.5.* / 80.58.55.* 09.04.04, 20:08
        ah, i koniecznie "Paragraf 21". Klasyka.
    • nieszczegolny Re: Książki do śmiechu 09.04.04, 20:46
      przede wszystkim paragraf 22, potem faktycznie lesio, śniadanie mistrzów, don
      kichote, szwejk, guslar (mam z podpisem bułyczowa, odkupiłem za 25zł -
      doskonale zachowaną - od gościa, co wódkę z nim pijał) dobry jest stomma,
      przeblyski ma pilch, przez łzy wielki Hrabal.
    • Gość: marta Re: Książki do śmiechu IP: *.ccip.fr 09.04.04, 23:05
      Pratchett , z szczegolnosci PIRAMIDY, sa SWIEEETNE :)))))))))))
    • Gość: zła_kobieta Re: Książki do śmiechu IP: 62.233.217.* 10.04.04, 11:07
      "Nieprzystojne obnażenie" Toma Sharpe'a. Opis zwalczania pociągu afrykanerskich
      policjantów do murzyńskich kobiet za pomocą elektrowstrząsów może przyprawić o
      czkawkę ze śmiechu.
      A "Trzech panów w łódce.." to klasyka:) Jak Wuj Podger wbijał gwozdek do
      obrazka:)))
      Idę poszukać i sobie jeszcze raz przeczytać:)
      • Gość: sylwia Re: Książki do śmiechu IP: *.crowley.pl 10.04.04, 17:12
        'Dziennik Trójkowej Bridget Johnes' - tutaj to dopiero boki można zrywać, nie
        to co orygniał, naprawdę polecam:)
    • jakobe.mansztajn do zachichotania 10.04.04, 17:38
      do łez mię rozbawił "paragraf 22" - do łez tak prawdziwych, że aż niewymownie
      smutnych

buzia
      • Gość: ja do zachichotania?? IP: *.core.lanet.net.pl 11.04.04, 02:19
        Tragikomiczny Paragraf bardzo mnie się podobał, ale większość z powyższych propozycji jest żenująco żałosna. "Moralność Pani Dulskiej" śmieszyła kilka pokoleń temu, teraz jest po prostu nudna, Lesio jest niezwykle smutny, zaś "Pamiętniki Adriana ..." są może i śmieszne, ale ja chyba te fragmenty przeoczyłem. Szymborska swoje miejsce ma w kategorii obok (książki depresyjne), tu się chyba przypadkiem znalazła. "Bajki robotów" Lema śmieszą chyba ten sam target, który rozśmiesza Federowicz swoim dziennikiem(podobno satyrycznym), ale to grupa niszowa. Co tu robi Nepomucka? Nic dziwnego, że Polacy za taki smutny naród są uważani.
    • ulalka Re: Książki do śmiechu 10.04.04, 22:39
      wiele :) ostatnio "Kariera Nikodema Dyzmy" :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka