alex_koz 24.05.08, 22:53 moga byc kanadyjscy pisarze, moga byc ksiazki, korych akcja dzieje sie w Kanadzie, moga byc nawet wolne skojarzenia a propos Kanady. bo znam tylko Fiedlera "Kanade zywicą pachnącą" i "Anię z Zielonego Wzgorza":)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka_azj Re: motyw: Kanada 24.05.08, 23:39 "Czułość wilków" Stef Penney - to Kanada końca dziewietnastego wieku. Wspólcześnie - niektóre książki Joy Fielding mają akcję umieszczoną w Toronto, ale właściwie mogłoby to być wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: motyw: Kanada 24.05.08, 23:42 I jeszcze "Wspomnienia przychodzą z deszczem" Mary Lawson merlin.pl/Wspomnienia-przychodza-z-deszczem-okladka-twarda_Mary-Lawson/browse/product/1,505654.html Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: motyw: Kanada 25.05.08, 05:24 tego jest bardzo duzo, jak wrzucisz a Google canadian novelists to bedziesz miala duzo nazwisk. ja polecam Carol Shields, Ann Marie McDonald. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: motyw: Kanada 25.05.08, 18:30 dziekuje bardzo za wszelkie wskazowki. zanim zadalam to pytanie to szukalam przez gugle i inne takie portale, ale niestety trudno mi bylo wynalezc wsrod wielu kanadyjskich autorow i motywow cos co warto przeczytac albo od czego chociaz warto zaczac. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: motyw: Kanada 26.05.08, 03:17 Ann-Marie MacDonald "Fall on your knees" Carol Shields akurat mnie sie nie podoba, ale jest poczytna pisarka. Polecam tez Joy Kogawa "Obasan" i rownolegle Gutersona "Cedry pod sniegiem" - o sytuacji japonskiej mniejszosci narodowej w Kanadzie w czasie II wojny swiatowej. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: motyw: Kanada 26.05.08, 10:52 staua napisała: > Polecam tez Joy Kogawa "Obasan" i rownolegle Gutersona "Cedry pod > sniegiem" - o sytuacji japonskiej mniejszosci narodowej w Kanadzie w czasie II wojny swiatowej. Tej pierwszej nie znam, ale "Cedry pod śniegiem" zdecydowanie umiejscowione są na wysepce San Piedro na Pacyfiku, w stanie Washington - blisko Kanady, ale jednak w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: motyw: Kanada 26.05.08, 12:59 "Zapach cedru" Ann-Marie MacDonald o tej ksiazce pisze Staua (chyba?) dzieje sie na Cape Breton we wsch. Kanadzie. Joy Fielding "Laleczka" Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: motyw: Kanada 26.05.08, 14:23 stella25b napisała: > "Zapach cedru" Ann-Marie MacDonald o tej ksiazce pisze Staua (chyba?) > dzieje sie na Cape Breton we wsch. Kanadzie. staua napisała: > Polecam tez Joy Kogawa "Obasan" i rownolegle Gutersona "Cedry pod > sniegiem" - o sytuacji japonskiej mniejszosci narodowej w Kanadzie w czasie II wojny swiatowej. Chodzi o książkę Davida Gutersona "Cedry pod śniegiem" (Snow falling oc cedras). Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: motyw: Kanada 27.05.08, 00:40 Pisalam o obydwu (nie znalam polskiego tytulu ksiazki MacDonald), rzeczywiscie, pomylilam sie z miejscem akcji ksiazki Gutersona. Za to "Obasan" na pewno jest o Kanadzie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ruskie-pierogi Re: motyw: Kanada 26.05.08, 13:28 Kroniki portowe Annie Proulx Three Days Road Joseph Boyden I więcej tu: http://www.amazon.ca/s/ref=nb_ss_b?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=canadian+literature&Go.x=0&Go.y=0&Go=Go Odpowiedz Link Zgłoś
o_matko Re: motyw: Kanada 26.05.08, 17:13 witam, w klimacie Kanady ja się już oblizuję na zapowiedziane wydanei w PL tytułów Alice Munro: www.wydawnictwodwiesiostry.pl/dla_doroslych.html - czytałam jej rzeczy po EN i sa świetne: subtelne, dojrzałe, a swiat - jako żywo prowincja kanadyjska! A do tego jeden z nich to super film - ekranizacja opowiadnka Munro, której dokonała... też Kanadyjka, uduchowiona Sarah Polley. A w tej samej serii "Znamię", które zakupiłam na Targach w W-wie też jest kanadyjskiej autorki (ciekawe, czy to zbieg okoliczności, że aż dwie Kanadyjki po sobie publikują...?) - powala z nóg!!! polecam z całego serca, choć nie jest to relaksująca lektura pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś