kasiulek10 Re: Co teraz czytasz? 21.12.03, 12:59 "Czwarta ręka" Johna Irvinga-zaczęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Co teraz czytasz? 21.12.03, 15:35 W moim czytelniczym życiorysie nastąpiła długo oczekiwana tragedia. Po kilkuletnim zwiedzaniu antykwariatów, księgarń i bibliotek zdobyłem, kupiłem lub pożyczyłem i nie oddałem, wszystkie dzieła Raymonda Chandlera. Gdy już nazachwycałem się dziełami dzielnego Marlowa, przejąłem się tragedią córek pułkownika i opłakałem smutny koniec pewnego Myszki, powstało dręczące pytanie „i co dalej?”. Kto zastąpi mi Chandlera w te długie wieczory gdy w lodówce tylko wódka, w paczce kilka papierosów a żadnej panny nie ma się co spodziewać? Nic tylko się powiesić lub zacząć czytać Sartre’a. Pomocny, jak zwykle, okazał się przypadek (oraz potęga reklamy). Gdy parę tygodni temu buszowałem wśród regałów księgarskich, moją uwagę przykuła niepozorna książeczka o banalnym tytule: „15 opowiadań nowojorskich.” Nazwisko autora nie mówiło mi kompletnie nic: Damon Runyon. Spojrzałem na tylną stronę okładki a tam oprócz krótkiego biogramu autora, swój pean (a raczej peanik) na jego cześć zamieszcza Tom Waits i twierdzi, że większość jego historii to opowieści Runyona. Nie potrzebowałem już żadnej innej zachęty. Wykładam 25 zet i biegnę do domu, do wódki i papierosów i cieszę się, że żadna panna nie przeszkodzi mi w lekturze. I to było to. Znów Ameryka, znów prohibicja i gangsterzy, dziwki o złotych sercach i debilni gliniarze. Nie ma tu co prawda rozbudowanych intryg kryminalnych lecz Runyonowi udało się oddać w tych 15 krótkich opowiadaniach cały urok tego świata i czasu, gdy mężczyźni byli naprawdę mężczyznami, kobiety kobietami a król przemiłym dzieciakiem. A wszystko to opisane przecudownym językiem, dzięki któremu mogłem się przekonać, że fraza Chandlerowska, mimo iż mistrzowska nie jest jedyna. Polecam tę książkę wszystkim, którzy lubią dobrą seksistowsko-szowinistyczną literaturę i mam nadzieję, że wydawnictwo Uraeus będzie kontynuowało wydawanie dzieł Runyona. Odpowiedz Link Zgłoś
so_so Re: Co teraz czytasz? 22.12.03, 23:26 ....jeśli kolega taki rozsmakowany w klimatach seksistowsko-szowinistycznych, to polecam Martina Amisa np. 'Forse', 'Pola Londynu', 'Informacja':) Odpowiedz Link Zgłoś
nastazja2 Re: Co teraz czytasz? 21.12.03, 16:07 HIPNOTYZER Lecha Majewskiego, jest w tym nastrój jak w ksiązkach Umberto Eco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Co teraz czytasz? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.12.03, 19:28 "Sezon w piekle. Iluminacje" Rimbauda "Listy miłosne i nienawistne" Strindberga "Liryki najpiękniejsze" Pounda "Zaproszenie na egzekucję" Nabokova :) Odpowiedz Link Zgłoś
oratio "Modlitwa o deszcz" Wojciecha Jagielskiego 25.12.03, 19:49 Oczywiście mowa o Jagielskim z Wyborczej. Jest to opowieść o Afganistanie targanym wojną... Zbierałem się do "Życia seksualnego Cathrine M.", ale jakoś mi nie wyszło ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exile Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 16:48 wie moze ktos gdzie moglbym znalezc Proces F.Kafki w wersji ebook? blagam o pomoc. nr gg.1974777, albo mail exile...@os.pl, z gory dzieki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
kwartira50 Nietzsche i Puszkin :D 27.12.03, 16:58 Czytam aktualnie dzieło "Wędrowiec i jego cień" Nietzschego. To kontynuacja "Ludzkiego, arcyludzkiego". A jeszcze czytam "Oniegina" w oryginale - to lektura szkolna :) Odpowiedz Link Zgłoś
fuerstathos Re: Co teraz czytasz? 27.12.03, 21:28 właśnie skończyłam "Szachownicę flamandzką" Perez-Reverte, przedtem był "Tymek i Mistrz" część 1, zaraz obejrzę jakiś filmik, a jutro zabieram się za "Wichrowe wzgórza" - moja ulubiona książka - nareszcie mam swój egzemplarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.03, 14:23 Czytacie kilka ksiazek jednoczesnie? Ja teraz wyjatkowo duzo jak na siebie bo chyba 5 na raz, ale zwykle to ze 3 zaczeta mam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bar_a Re: Co teraz czytasz? IP: *.tychy.net.pl / *.media-com.com.pl 28.12.03, 20:30 Trzy to standard.Teraz Nędznicy Hugo,Kilka nocy poza domem Piątka i Człowiek w trzech mundurach Dejczera Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: Co teraz czytasz? 01.03.04, 21:10 Pielgrzymkę do ziemi świętej Egiptu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolwik Re: Co teraz czytasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.04, 15:14 uwielbiam Anne Karenine czytam "czekajac na barbarzyncow" autor: couetzee Odpowiedz Link Zgłoś
marcinuss Re: Co teraz czytasz? 03.03.04, 15:24 M.V.Llosa - Rozmowa w "Katedrze" N. Davies - Boże Igrzysko P.K.Dick - Cudowna broń R.Tolkien-Silmarilion J.Jones - Stąd do wieczności Odpowiedz Link Zgłoś
woman-in-love Re: Co teraz czytasz? 03.03.04, 19:07 "Biegnąca z wilkami" Clarissy Ponkoli Estes. Polecam zwłaszcza kobietom. Książka z rodzaju psychologicznych, taka oparta na starych basniach z różnych stron świata - pomaga pojąć ciemne strony własnej psychiki i zrozumieć, dlaczego niekiedy niszczymy własne życie. Sprzyja uporządkowaniu życia, fascynuje. Nie czyta sie łatwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
michaelandro Re: Co teraz czytasz? 03.03.04, 20:30 "śmierć pięknych saren" Ota Pavel... bardzo fajne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nefi Biegnaca z wilkami IP: 80.51.242.* 30.03.04, 01:11 Biegnaca z wilkami - Clarissa Pinkola Estes. Autorka pisala ja 21 lat. Jest to archeologia duszy kobiecej, jej dzikiej natury, ktora byla i jest tlamszona na przestrzeni naszych dziejow. Ksiazka trudna w tresci. Mezczyzna i chlopiec - Yony Parsons. Przeciwwaga pierwszej pozycji. Czyta sie lekko i przyjemnie. Mistrz i Malgorzata - Michal Bulhakow. Klasyka uznana. Dla kogos kto lubi wymieszanie realnosci z metafizyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Co teraz czytasz?- "Nostalgia anioła" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 11:11 "The Rainbow"Lawrence'a.Po 80 stronach moge stwierdzic,ze mimo pokaznego rozmiaru i niezbyt latwej angielszczyzny(w kazdym razie dla mnie)na pewno ja skoncze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Co teraz czytasz? IP: *.acn.pl 30.03.04, 11:52 Czytam obecnie dwie książki: "Buszujący w zbożu" oraz "Kto zabił Kurta Cobaina?" Odpowiedz Link Zgłoś
agnsob Co teraz czytasz? 30.03.04, 12:54 Pontyfikat 25 lat J.Poniewierskiego polecam wszystkim których interesuje świat współczesny, polityka światowa i oczywiście osoba Papieża Pułapki językowe J.Podracki SUPER! Ksiazka o gramatyce (i nie tylko) a super sie czyta, duzo sie można dowiedzieć o błędach językowych jakie popełniamy na co dzień A w ogóle to przeprowadzam sie do mojego chłopaka i zaczynam zwozic ksiazki jest przerazony ! a to dopiero 1/10 zbioru :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajdi26 Re: Co teraz czytasz? IP: *.urzad / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 17:04 Właśnie kończę czytać wspaniałe opowiadania Tadeusza Borowskiego. Po prostu łzy cisną się do oczu,ale jest warto-cała prawda o ludziach, cierpieniu.Polecam również"Medaliony"Zofii Nałkowskiej. W tym roku zdaję maturę-trzymajcie kciuki.Pozdrawiam,pa,pa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gut szwejk IP: *.pl / 217.153.7.* 30.03.04, 17:33 szwejk - zawsze i wszedzie i jeszcze raz i rano i popoludniu kazdy fragment PS. niech zyje burdel w twierdzy przemysl i pijany kapelan - taki ze mnie hedonista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Co teraz czytasz? IP: *.crowley.pl 30.03.04, 17:34 Właśnie skończyłam 'Samotność w sieci' Wisniewskiego i gorąco polecam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: Co teraz czytasz? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.03.04, 17:35 Gazetę Wyborczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Co teraz czytasz? IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 30.03.04, 17:57 "Podróż" Idy Fink Odpowiedz Link Zgłoś
nemway Gra w klasy - Cortazara 30.03.04, 19:32 "Gra w klasy" Cortazara - genialna książka (czytam po raz drugi, a w zasadzie to trzeci - Ci, co książkę znają, wiedzą o co chodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
nemway I jeszcze kilka 30.03.04, 19:47 ostatnio czytałam: "Czekając na barbarzyńców" Coetze - taka sobie, mnie specjalnie nie wciagneła, "Daisy Miller" - opowiadania Henry'ego James'a - ciekawe, ale tez bez rewelacji "Pani Bovary" G. Flaubert - niesamowita powieść! jedna z lepszych jakie czytałam a w najbliższym czasie mam zamiar zabrać się za: cykl "Świat Dysku" Prachett'a "Wojnę polsko-ruską pod flagą biało czerwoną" Masłowskiej "Miasto utrapienia" Pilcha to tyle w planach, teraz potrzeba tylko czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
jennie Re: I jeszcze kilka 30.03.04, 20:09 ja wlasnie koncze 'Chocolat' Joanne Harris. niezwykle czarujaca. i te wszechobecne czekoladki... niesamowity klimat. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filozof Re: czego teraz nie czytasz? IP: *.net81-64-36.noos.fr 30.03.04, 22:28 czytam od dluzszego czasu "The Economist" z polowy lutego. Urodzil mi sie wtedy syn, a ja nie przeczytalem jeszcze zadnej dobrej a zadrukowanej strony nosze tylko pod pacha ten stary numer nudnego tygodnika, ale nie wyrzucam go do smietnika po drodze do metra, bo sie przywiazalem Horatio napisał: > Ja zaczynam "Annę Kareninę" - nic zmusi mnie do myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Wladce pierscieni, 2 czesc IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 10:37 Wladce pierscieni, 2 czesc (dokladnie polowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
garg_ul Modlitwę za Owena. nt. 31.03.04, 19:08 _________________________________ Bądź altruistą - szanuj egoizm innych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filozof Re: Leo Lipski IP: *.net81-64-36.noos.fr 01.04.04, 00:21 czy byly jakies tlumaczenia na jezyki europejskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babsi_22 Re: Co teraz czytasz? IP: *.bts.net.pl / *.bts.net.pl 02.04.04, 19:06 Własnie skonczyłam Ewe Lune I.Allende podobała mi sie bardzo pomysłowa (jak dla mnie), teraz czytam Kobiete z wydm narazie trudno cokolwiek powiedziec wydaje mi sie ze pod pozorem strasznie błahej i prostej historii, kryje sie cos bardzo waznego. A czeka na mnie Podrecznik wojownika światła P.Coelho, Wywiad z wampirem A.Rice i Czekając na barbarzyńców Coetzee juz sie nie moge doczekac chociaz słyszałam że ta ostanio niezbyt ciekawa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monia___ Re: Co teraz czytasz? 04.04.04, 11:12 "Czy Pan Bog gra w kosci? Nowa matematyka chaosu" Odpowiedz Link Zgłoś