Gość: ja Re: Co teraz czytasz? IP: *.244.131.158.mielec131.ptc.pl 21.07.04, 23:50 no ja właśnie zaczęłam ROK1984 Orwella ,,podobno warto czytac, ja po pierwszych kilkudziesieciu stronkach nadal nie jestem tego pewna :( no a wlasnie co przeczytalam LALKE . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Co teraz czytasz? IP: *.ols.vectranet.pl 21.07.04, 23:57 wilsona polecam 'ulice marzycieli'. sama historia moze nie porywa, ale w tle doskonale przedstawiona irlandia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marciar Re: Co teraz czytasz? IP: *.bzmw.gov.pl / 62.89.110.* 22.07.04, 08:40 Ja ostatnio przeczytalam ksiązki Anity Shreve "Ciężar wody" i "Ostatni raz". Moze ktos zaraz napisze ze to lipne romansidla ale autorka ma fantastyczny sposób opisywania ludzkich uczuć i tragedii. Książki tak mnie wciagneły ze przeczytalam obie w ciagu dwoch tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Marqueza Re: Co teraz czytasz? IP: 80.51.255.* 22.07.04, 08:54 a ja polecam wszystko co napisał Marquez! Ubóstwiam tego człowieka, a teraz zabieram się po raz kolejny (7) za "Sto lat samotności". TA książka jest tak niesamowita, że za każdym razem odnajduję w niej rzeczy, których wczześniej nie dostrzegłam.Polecam!!! "(...) plemiona skazane na sto lat samotności nie mają drugiej szansy na ziemi..." Odpowiedz Link Zgłoś
caipirinha Re: Co teraz czytasz? 22.07.04, 09:11 "Krzesło do krępowania" Kathryn Harrison "Zbrojni" Terry Prathchett "Klara Callan" Richard B. Wright Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxima Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 20:22 caipirinha jak ci sie podoba "Krzesło do krepowania", ja tez to właśnie czytam, średnio mnie to rusza- jak na razie.... Czytałaś może coś jeszcze Harrison, jestem cieakwa twojej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkk Re: Co teraz czytasz? IP: 212.244.29.* 22.07.04, 09:50 "Mój dług" Sławka Sikory - i tylko szkoda, że dzieje się naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
qbabrzezio Chuck Palahniuk-Podziemny krag 22.07.04, 10:15 Boże jak ja sie długo naszukałem tej ksiązki!jestem w połowie choc mógłbym przeczytać na raz,ale się delektuje,tylko szkoda że wcześniej oglądałem film (choć to też arcydzieło). Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martinez Re: Co teraz czytasz? IP: *.uw.lublin.pl / *.lublin.uw.gov.pl 22.07.04, 10:36 Obecnie czytam powiść chińską nieznanego autora "Kwiaty śliwy w złotym wazonie". Opisy scen erotycznych za pomocą odwołań do świata roślin i zwierząt są rewelacyjne, poza tym dużo intryg i korupcja na niesamowitą skalę, przypominającą trochę obecną sytuację w naszym kraju. Troche dziwne zestawienie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
josehl to i owo o demonach ;) 22.07.04, 11:43 "Klub Dumas" A.P.Reverte. wciagajaca, tajemnicza i traktuje o bibliofilach (choc demonicznie..;). w tym samym czasie rowniez wspomnienia Simone de Beavouire "W sile wieku". skusila mnie obecnoscia Sartre'a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: to i owo o demonach ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 16:18 POżyczyłam to sobie właśnie z biblioteki i tak dumam, zaczynać czy nie? Film Polańskiego widziałam, byłam rozczarowana, i to może mnie trochę powstrzymuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulla Re: Co teraz czytasz? IP: *.Proxy.PointOfView / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 13:01 Ja z kolei wsiąkłam bez pamięci w "Złego" Tyrmanda. Po prostu majstersztyk. Chłonę jak gąbka. Polecam wszystkim którzy jeszcze się za to nie zabrali! Kryminał, romans, naturalizm Warszawy tuż po wojnie - doskonałość stylu i połączenia tych wątków ze sobą zasługuje na OSCARA. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: Co teraz czytasz? IP: *.chello.pl 23.07.04, 20:40 Ja też kończę czytać Annę Kareninę :) Fajna książka, chociaż nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe. Pozdrawiam :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Marek Krajewski: Koniec Swiata w Breslau /nt IP: *.piotrkow.net.pl 24.07.04, 14:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 13:19 "Wyznania gejszy" Arthura Goldena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ju jing Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 16:55 Ludzie jak bogowie Odpowiedz Link Zgłoś
smia Re: Co teraz czytasz? 26.07.04, 17:40 Good Omens - duetu Pratchett & Gaiman. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Co teraz czytasz? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 26.07.04, 19:32 Mistrz i Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: Co teraz czytasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 21:14 jak to co? kolejny (czwarty) tom przygód niejakiego Erasta Fandorina Odpowiedz Link Zgłoś
ramshe Re: Co teraz czytasz? 31.07.04, 14:52 Blaszany bębenek i Kryptonim Pingwin - Kurkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 16:28 Tętniące serce - Selmy Lagerlof, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rise Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 19:26 W domu czytam "Maga", a w pracy "Ono" no i chwilami a jak mi czasu starcza to Martna Edena. Wybuchowa mieszanka, nie wiem czy mi to wyjdzie na dobre...A ha za [pomniałam jeszcze dodać,że w autobusie czytam "Palacza zwłok" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 20:18 skończyłam czytać "Klub Dumas", a jestem w trakcie czytania "Miasto utrapienia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina "Zamek" Kafki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 00:05 i szukam jakiegoś pisarza tworzącego rzeczy podobne do Kafki. kogo polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iv Re: "Zamek" Kafki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 20:23 Abe Kobo "kobieta z wydm". W podobnym klimacie. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: "Zamek" Kafki 26.08.04, 08:05 Nie ma takiego drugiego, Kafka jest jedyny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutta Re: Co teraz czytasz? IP: 81.210.63.* 04.08.04, 11:48 Zaczęłam Kwintet awinioński, t. I Monsieur, albo książę ciemności Lawrence'a Durrella. Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: Co teraz czytasz? 05.08.04, 17:41 Hej :) Obecnie czytam trzy książki (kolejność jest wg rozpoczynania książek): "Dzieci północy" S.Rushdie - opowieść epicka o losach pewnej hinduskiej rodziny. Dużo tam historii Indii (zwyczaje, tradycje, kultura, religie, słownictwo...). Słownictwo daje wiedzę o języku Indii ale też zmusza do ciągłego spoglądania do słowniczka umieszczonego na końcu. Ale warto. Podobnie jak w twórczości Marqueza czy Carrolla jest to realizm magiczny. "Niewidzialny człowiek" Ralph Ellison - perełka literatury afroamerykańskiej na polskim rynku księgarskim. Jest to łamanie przez autora stereotypów problemów rasowych bez oszczędzania przy tym własnej rasy. R.Ellison ukazuje nieciekawą sytuację Murzyna w Ameryce lat 30-ych. Zdejmując maskę milczenia ukazuje brak tolerancyjności i dyskryminację czarnej rasy. Nie wiem czy ta książka będzie poczytna z uwagi na swój temat. Autor który kiedyś interesował się muzyką, przeplata oniryczność z realizmem - jak w typowym utworze bluesowym. Jej konstrukcję można porównać z książką G.Pereca "Człowiek, który śpi". Murzyn może trochę zasłużył w obecnych czasach (nie mam na myśli rekonstrukcji) na nieciekawą opinię ze względu na jego cechy rasowe, ale to nie usprawiedliwia szarogęszenia się "białasów" i czynienia Murzynów niewidzialnymi, niegodnymi uwagi. Bo biel to czystość i większość. "Dzienniki 1950-1962" Sylvia Plath - nie okrojone dzienniki znanej poetki amerykańskiej. S.P. opisuje w nich w pięknej poetyckiej formie swoje życie, bez żadnych radykalnych wniosków np. dotyczących kłopotów sercowych i niemocy pisania, a także swej umęczonej duszy - czyli codzienność życia kobiety. Boję się że w końcu ta lektura może się znudzić. Sylvia bawi się słowami. Podobno dzienniki były pisane jako wprawki do tworzenia wierszy. Ale nie umniejsza to wnikliwości, wrażliwości i pięknych określeń poetyckich. Na pewno można wiele się dowiedzieć o życiu S.P. Autorka "Szklanego klosza" próbuje tu określić własną osobowość, szuka siebie. Jako plus odczytuję to, że książka została wydana jako dokument, bez żadnej ingerencji wydawcy. Nic więcej nie mogę napisać bo dopiero przedwczoraj zaczęłam ją powoli wchłaniać. Dobrą przeciwwagą będą "Dzienniki" Maraia niedawno wydane, gdzie autor pisze bardzo lapidarnie w przeciwieństwie do komentowanych tu dzienników płci pięknej. Wszystkie pozycje są warte polecenia :) Pozdrawiam wszystkich moli książkowych Iskierka Odpowiedz Link Zgłoś
upiordliwy Re: Co teraz czytasz? 05.08.04, 20:34 Czytam "Ja Klaudiusz" wydaną przez Gazetę Wyborczą. Jest to ciekawa książka, ale mam wrażenie że autor chyba sam się pogubił w tych identychnych imionach... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Co teraz czytasz? 08.08.04, 14:24 Całe wakacje doskonale bawię się z Bohumilem Hrabalem, czytając jego książki."Postrzyżyny"- mam wrażenie ,ż siedziałam na tym kominie, u fryzjera przeżyłam to samo. Ciekawe czy ktoś z Was wie o co chodzi!?Miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Co teraz czytasz? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 22:47 Tortilla flat :) Odpowiedz Link Zgłoś
awenidapauliszta Re: Co teraz czytasz? 20.11.04, 00:42 Kupiłam to sobie z Wyborczą, ale żałuję. Taka przypowieść o prostaczkach - pijaczkach to nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pafcio_w Re: Co teraz czytasz? 26.08.04, 00:31 Zacząłem dzis "Cyfrową twierdzę" Browna. Chyba jutro skończę... a potem? Potem "szachownica flamandzka" Perez Reverte. Odpowiedz Link Zgłoś
charade Re: Co teraz czytasz? 26.08.04, 10:15 Teraz ? "Zaklinacza koni", niezła. Znudziła mnie potwornie na początku, ale zobaczyłam film i postanowiłam dać jej drugą szansę. Spodobała mi się w końcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 17:03 "Martin Eden" Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: Co teraz czytasz? 26.08.04, 17:19 "dziennik" anais nin "dzienniki" mansfield "all poems" anne sexton Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Co teraz czytasz? 27.08.04, 16:17 Dzisiaj wypożyczyłam (zachęcona recenzjami) "Marie i Magdalene" M. Samozwaniec, wiec najblizszy wolny czas bede spedzac z nią ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MałgosiaB Stefa 7 M.Reilly IP: 80.77.99.* 27.08.04, 16:28 Polecam, świetna akcja, pisana jak scenariusz filmu; nie spałam całą noc a rano nie warto było zasypiać. Wiedziałam, że mnie to czeka bo jego wcześniejsze książki "świątynia" oraz "Stacja Arktyczna"(której kontynuacją jest Strefa 7) wciągają jak diabli. Kto lubi dobrą literaturę na pewno się nie zawiedzie Odpowiedz Link Zgłoś