Gość: reta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 21:56 Podobają wam się jego książki? Jeśli tak to którą lubicie najbardziaj i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miss Q Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.piaseczno.sdi.tpnet.pl 25.10.03, 19:40 Klub Dumas i Szachownica. Ok jest też Ostatnia bitwa templariusza. Cmentarzysko bezimiennych statków to pomyłka, Fechtmistrz mnie nie wciągnął, Królowej poludnia jeszcze nie czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 25.10.03, 20:24 W kolejności: 1. Ostatnia Bitwa Templariusza 2. Szachownica Flamandzka 3. Klub Dumas 4. Fechmistrz 5. innych jeszcze nie czytałam Odpowiedz Link Zgłoś
mema Re: Arturo Perez-Reverte 25.10.03, 22:22 Ja przeczytałam tylko "Cmentarzysko zaginionych statków". I podobało mi się. nawet kilka cytatów sobie wynotowałam- np. o kobietach i mężczyznach. Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.lublin.mm.pl 26.10.03, 09:31 1. Fechmistrz 2. Ostatnia bitwa Templariusza 3. Klub Dumas I chyba wystarczy, podobają mi się ale troche jestem znużona. Odpowiedz Link Zgłoś
dark.raven Re: Arturo Perez-Reverte 17.11.03, 21:38 Czytalam tylkoo Szachownice ale byla to zupelnie inna ksiazka od tych ktore czytalam , ale podobala mi sie nawet ...nie spodziewalam sie takiego zakonczenia.Chcialabym przeczytac inne ksiazki tego autora Odpowiedz Link Zgłoś
westpoint Re: Arturo Perez-Reverte 18.11.03, 12:54 Koniecznie przeczytaj "Klub Dumas". Geniealna ksiązka. Jeżeli nie oglądałaś "Dziewiątych wrót", to przed przeczytaniem książki nie oglądaj tego fimu, bo tylko sobie opinię zepsujesz i z niechęcia (prawdopodobnie) do niej podejdziesz. Ja film oglądnęłam po przeczytaniu książki i nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. Film to kicha, za to ksiązka jest super (przeczytałam ją trzy razy). Miłego czytania! Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Arturo Perez-Reverte 18.11.03, 16:08 O ile pamietam rowniez jego jest Terytorium Komańczów troche nietypowa książka o korespondentach wojennych,polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miss Q Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 09:54 Oj, no właśnie. Klub Dumas genialny, a film tragiczny. Pominięty cały jeden wielki wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
westpoint Re: Arturo Perez-Reverte 19.11.03, 12:06 Gość portalu: Miss Q napisał(a): > Oj, no właśnie. > Klub Dumas genialny, a film tragiczny. Pominięty cały jeden wielki wątek. Moim zdaniem wątek najważniejszy, bo najbardziej tajemniczy.... Przez pominięcie go film stracił głebię którą by miał gdyby wątek nie został pominięty. A takto, ten film to takie nic... Odpowiedz Link Zgłoś
jjhop Re: Arturo Perez-Reverte 20.11.03, 14:14 Ja obejrzalem najpierw film ale nie zrobil na mnie wrazenia. Ksiazke przeczytalem duzo pozniej i oniemialem. Erudycja i gawedziarski chwilami styl APR zwala mnie z nóg. Film obejrzany po przeczytaniu ksiazki okazuje sie kicha konkretna :) a jedynym jego mocnym punktem jest J. Deep. Jesli chodzi o inne ksiazki APR to na razie czytalem tylko "Cmentarzysko..." i powiem, ze bardzo mi sie podobalo. Przeczytalem je juz dwa razy :). Pozdrawiawm Rafal Kotusiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 01:15 Jest (wbrew ostro lansowanym opiniom) dokładnie odwrotnie! To Polański z nieco gniotowatej powieści wydobył najbardziej wciągający wątek - ten "satanistyczny". Natomiast cała ta zatopiona w hiszpańskim sosie intryga dot. Klubu Dumas nuży, i to mocno. W ogóle czytając jego (wg. mnie jeszcze nudniejszą, mimo że fascynuje mnie sztafaż "romantyczny": średniowiecze, templariusze, stare miasta, kościoły, manuskrypty itp.) "Ostatnią bitwę Templariusza" miałem wrażenie, że jest to nudno napisany, "fabularny" dodatek do folderu turystycznego miasta Sewilla, zamówionego przez miejskich rajców w publicznym przetargu. Innych jego dzieł już nie czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
pappi Re: Arturo Perez-Reverte 18.11.03, 17:15 zdecydowanie najbardziej podobala mi sie szachownica flamandzka zreszta zostal na jej podstawie nakrecony film hiszpanski o ile dobrze pamietam pod tytulem "partia szachow" (lecial onegdaj na le cinema) dalej hmm mysle ze po rowni fechmistrz, o.b. templariusza i klub dumas co do cmentarzyska to jest tak ze jest to kolejna ksiazka taka sama jak ww i dlatego ciezko sie ja czyta i wrocilem do niej po jakims czasie i juz wydawala mi sie lepsza. K. Poludnia jest jzu troszke inna i dlatego ciekawsza. Terytorium komanczow to juz zupelnie cos innego swoista autobiografia zawodowej strony pisarza (a byl on takim hiszpanskim waldemarem milewiczem c pomieszanym z wojtkiem jagielskim z GW) fajna ksiazeczka pokazuje inna strone wojny pozdr kuba www.setowski.com Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Arturo Perez-Reverte 19.11.03, 09:39 lubię, lubię... a w jakiej kolejności? TERYTORIUM KOMANCZÓW- ja będę kiedyś dzienniarką. ta książka przykażdym czyutaniu robi na mnie ogormne wrażenie. SZACHOWNICA FLAMANDZKA- genialna intryga KLUB DUMAS- jeszcze bardziej genialna intryga i świetny film polańskiego. nie podobał mi się FECHTMISTRZ i KRÓLOWA POŁUDNIA, która była moim zdaniem najslabsza. Revertego w calości polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.utp.pl 21.11.03, 10:13 czytalem chyba wszystko co bylo przetlumaczone na jezyk polski poza "Szachownica flamandzka". Moja klasyfikacja 1. Ostatnia bitwa.. 2. Fechtmistrz 3. Krolowa Poludnia 4. Klub Dumas 5. Terytorium Komanczow 6. Cmentarzysko bezimiennych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 11:52 jestem w trakcie Królowej Południa-rewelacja!!! Natychmiast jak skoncze rzucam sie na inne jego pozycje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sza-tynka Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.03, 23:05 Przeczytałam "Szachwnicę flamandzką...jak narazie...tylko, ale bardzo mi sie podobała. Teraz zabieram się do "Cmentarzyska.... Dzieki waszemu forum poznałam inne tytuły tego pisarza :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
westpoint Re: Arturo Perez-Reverte 23.11.03, 23:39 Koniecznie przeczytaj "Klub Dumas". Genialna książka! Odpowiedz Link Zgłoś
mo79 Re: Arturo Perez-Reverte 30.11.03, 15:07 szachownica i klub dumas są genialne a ostatnia bitwa templariusza to dno kompletne , niewypal straszny spadek formy:( Odpowiedz Link Zgłoś
l_rajczi Re: Arturo Perez-Reverte 01.12.03, 23:51 Przede wszystkim cenie u tego autora, za to ze w kazdej swojej ksiązce potrafi umieśić bardzo wiele szczegółowych inforamcji na rózne tematy. na przyklad w Fechmistrzu znakomicie opisane są zwyczaje , metody walki itp. stosowane w pojedynkach XIXw. pozatym ciekawie przedstawia w tej ksiażce obraz polityki hiszpanskiej w owym okresie. polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Dziwna znajomość IP: 157.25.31.* 18.12.03, 13:52 Moja znajomość APR jest śmieszna. Ktoś mi powiedział, że "Szachownica..." jest bombowa no i kupiłam ją przyjaciołce na prezent. Przyjaciółka powiedziała, że rewelacja i od tej pory kupiłam kolejne 5 egzemplarzy (przeze mnie w rankingach podskoczy... ;-), ale wzystkie na prezenty dla różnych osób, a sama wciąż nie czytałam... Ale mam taki zamiar. Pójdę i kupię siódma sztukę. A może od kogos pożyczę?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gos2 Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 22:25 Zdecydowanie Szachownica!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lee Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.jwt.com.pl 23.12.03, 11:38 ja tez polecem Szachownice, mnie ta ksiazka bardzo wciagnela. Dostalam ja w prezencie i troche odkladalam przeczytanie, ale w koncu jak zaczelam to musialam tego samego dnia skonczyc dziekuje za Wasze rankingi co do pozostalych tytulow APR Odpowiedz Link Zgłoś
fuerstathos Re: Arturo Perez-Reverte 27.12.03, 21:46 Według mnie najlepszy jest "Klub Dumas" (ale nie trzeba oglądać "dziewiątych wrót") - może dlatego, że była to pierwsza książka tego autora, którą przeczytałam i mnie zafascynowała. W prawie wszystkich pozostałych powtarza się niestety podobny schemat. Następnie "Królowa poludnia" - bo trochę inna od pozostałych "Szachownica ..." hmmm... dobra, ale chyba akurat nie miałam nastroju na nią, czytałam chyba ze dwa tygodnie, tak wolno mi "wchodziła" "Ostatnia bitwa ..." - ciekawsza jest gdy po przeczytaniu innych dostrzega różne powiązania z innymi pozycjami tego autora "Cmentarzysko..." - nic nadzwyczajnego A jak odkryliście tego autora? Ja dzięki M. Musierowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacer_cynika Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.toya.net.pl 27.12.03, 23:52 Zdecydowanie "Fechmistrz". Dlaczego? Szczerze mówiąc nie wiem. Może dlatego, że jest to opowieść o człowieku, który całe swoje życie poświęcił doskonaleniu się w fechtunku, nie dbając o nic więcej. Jedyna rzecz, jakiej większość dzisiejszych ludzi jest w stanie się poświęcić, to pieniądze. Smutne to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Arturo Perez-Reverte IP: *.chello.pl 22.01.04, 19:03 Moim zdaniem najlepsza była "Szachownica Flamandzka" kryminał w dobrym stylu a jednocześnie przygoda z historią malarstwa. Wciąga. Poza tym polecam również "Klub Dumas" i "Fechmistrza". "Królowa Południa" moim zdaniem została przereklamowana. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Arturo Perez-Reverte 22.01.04, 19:06 Bardzo podobało mi się "Terytorium Komanczów". Długo zwlekałem z sięgnięciem po inne powieści tego autora, w końcu zaryzykowałem z "Fechmistrzem". I jak dla mnie - wystarczy. Rzecz niezła, ale tylko niezła. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś