Dodaj do ulubionych

Erich Maria Remarque

IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.03, 14:04
Obserwuj wątek
    • karodzaj Re: Erich Maria Remarque 12.11.03, 10:12
      widzę, że ktoś tu kiedyś dawno chciał zacząć nowy wątek.

przeczytałam kilka dni temu "Łuk triumfalny", więc może znajdzie się jeszcze
      kilka osóbchętnych do dyskusji. czy wiedzieliście, że Joanna to tak nprawdę
      Marelna Dietrich?
      • Gość: Stella Re: Erich Maria Remarque IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.03, 11:52
        Sorry, wyslalo mi sie za wczesnie- stad brak tresci. Jest drugi watek o
        Remarque- tam zapraszam do dyskusji.

pozdrawiam
        Stella
      • Gość: thaliena Re: Erich Maria Remarque IP: 194.250.98.* 12.11.03, 14:23
        nie, nie wiedzialam. skad masz takie informacje?
        • Gość: Stella Re: Erich Maria Remarque IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.03, 15:04
          Pierwowzorem postaci Joanny z "Luku triumfalnego" prawdopodobnie byla Marlene
          Dietrich z ktora Remarque mial romans w latach 1937-1940. Dokumentacja tego
          romansu sa listy obojga kochankow. Niestety nie zachowaly sie wszystkie listy
          Dietrich do Remarquea gdyz po smierci pisarza, jego pozniejsza zona Paulette
          Goddard zniszczyla korespondencje. Tak podaje biograf Remarque Wilhelm von
          Sternburg.
        • karodzaj Re: Erich Maria Remarque 13.11.03, 08:58
          z ksiazki (bardzo ciekawej zresztą) "Magiczne miejsca literackiej Europy"
    • Gość: czytelniczka Re: Erich Maria Remarque IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 15:41
      dla mnie absolutnym hitem tego autora jest "Czarny obelisk"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka