Gość: cirrii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 23:10 co sadzicie o jego pisarstwie, ktora powiesc wam sie najbardziej podobała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
g.i.jane Re: IRVING? 18.11.03, 12:15 Najbardziej podobała mi się "Jednoroczna wdowa". Polecam. Najmniej "Uwolnić niedźwiedzie". Odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: IRVING? IP: *.chello.pl 18.11.03, 13:16 A mi kiedys w rece wpadl tom jego opowiadan "Szukajcie prawdy na ulicach miast" chyba... Polecam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony zajebisty IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.11.03, 14:00 lubię go za klimat, czającą się gdzieś w tle nostalgię za harmonią i trwałościa, lęk, świadomość kruchości i w sumie beznadziejności ludzkiego żywota, jego niestałości i przypadkowości. za groteskę podlaną fatalizmem i ironią wobec złośliwości losu, wyrazistość postaci, ich zakręcenie, za odjechane fabuły. no i oczywiście za humor. polecam dwie jego powieści; hotel new hampshire i świat według garpa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cirrii Re: zajebisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 18:10 ja polecam "Jednoroczną wdowe", i "Małżeństwo wagi pólsredniej", przez "Metodę wodna" nie przebrnełam... Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: IRVING? 18.11.03, 18:11 Li i jedynie " Hotel New Hampshire"..reszta to ciągłe powielanie pomysłów i motywów. Odpowiedz Link Zgłoś
pra_klamka Re: IRVING? 18.11.03, 21:55 Ja zainteresowaniem przeczytałam "Świat wg Garpa", ale po "Metodzie wodnej" stwierdziłam, że chyba jednak nie lubię Irvinga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stella Re: IRVING? IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.03, 10:29 Uwazam, ze Irving nie tylko dobrze wyglada ale tez dobre ksiazki pisze. Faktem jest, ze buduje fabule wedlug schematu, ktorego uzywa w prawie kazdej swojej pozycji. Uzywa powtorzen i powiela pomysly. Ale jednak potrafi robi to po mistrzowsku wciagajac czytelnika w wir powiesciowych wydarzen. Jego ksiazki to nie tylko obraz wysublimowanego sexu ale ciekawie opowiedziana historia o ludzkich losach z duza doza humoru. Do pozycji juz poleconych dorzuce jeszcze "Modlitwe za Owena". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: IRVING? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 16:29 Ja również "Regulamin tłoczni win" i "Syn cyrku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cirrii Re: IRVING? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 18:34 o tej ostatniej pozycji nie znam? W polskim przekładzie to czytałas? Odpowiedz Link Zgłoś
charade Re: IRVING? 20.11.03, 21:47 Moje ulubione jego książki to: "Hotel New Hampshire" (najlepsza !), "Świat wg Garpa", "Jednoroczna wdowa" (przez niektórych uważana za słabą, ale mnie się bardzo podobała), "Regulamin tłoczni win"(cudowna, chwytająca za gardło i serce książka). "Metoda wodna" była koszmarna, czytałam po łebkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cirrii Re: IRVING? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 22:34 a możesz napisac mi wszystkie pozycje, które ukazały się w Polsce? Troche juz przeczytałam, a nie wiem czego jeszcze szukac, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
charade Re: IRVING? 22.11.03, 23:21 Oj, do mnie było to pytanko ? Niestety aż tak dobrze nie orientuję się w wydawnictwach, ale sądzę, że te wszystkie wymienione w tym wątku były wydane, na pewno widziałam je w księgarniach czy bibliotekach. Odpowiedz Link Zgłoś
klea Re: IRVING? 22.11.03, 22:23 Gość portalu: cirrii napisał(a): > co sadzicie o jego pisarstwie, ktora powiesc wam sie najbardziej podobała? Czytałam tylko "Regulamin tłoczni win", zachęcona obejrzanym na podstawie ksiązki filmem i Irving mnie nie zachwycił. Może to dlatego, że pewne refleksje, itp. wywołał już film, a książka mnie nawet jakoś szczególnie nie wciągnęła. Sam sposob pisania też mi nie przypadł do gustu. Oczywiście, to wszystko kwestia indywidualnego odbioru :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
d0minika Re: IRVING? 23.11.03, 11:16 Ja z Irvina czytałam jedynie "Świat według Garpa" i doszłam do wniosku, że jest dziwny. Potem stwierdziłam, że chyba mi się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
zakulina Re: IRVING? 23.11.03, 15:52 uwielbiam! Zawsze, jak czytam, wydaje mi sie, ze to wlasnie ta jego najlepsza najwspanialsza ksiazka... a potem siegam po kolejna, i to wlasnie te lubie najbardziej. na topie sa na pewno Hotel New Hempshire, Jednoroczna wdowa, Regulamin tloczni win. Swiat wedlug Garpa i Syn cyrku tez super... Modlitwa za Owena bardzo przygnebia, od poczatku wiadomo, ze glowny bohater umrze... na pewno ta ksiazka daje najmniej nadziei... Ale czyta sie cudownie. Wszystkie jego ksiazki przetlumaczono na polski, niestety - wiec mozemy tylko czekac na kolejna napisana. Wydawali je rozni wydawcy - ale Proszynski chyba ma w swojej ofercie wszystkie, co do jednej. Wiec jak ktos szuka czegos, czego jeszcze nie czytal, to na stronie proszynskiego znajdzie... A odradzam Uwolnic niedzwiedzie, widac, ze to pierwsza ksiazka, i warsztat jeszcze troche szwankowal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: IRVING? IP: *.avamex.krakow.pl 23.11.03, 19:43 Witam. W Polsce wydano jeszcze : "Ratować Prośka","Wymyślona dziewczyna","Czwarta ręka " i "Moje filmowe perypetie". Niestety,nie udało mi się nigdzie zdobyć tych trzech ostatnich .Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś