Dodaj do ulubionych

PROSZE O RADE - UK

23.01.04, 11:16
witam,
mam pytanie do wszystkich ktorzy troche juz mieszkaja i znaja UK, ktorzy
pracuja lub podrozuja.
chce wyemigrowac w najblizszym czasie do anglii ale bronie sie rekami i
nogami przed londynem. chcialbym wyladowac w jakims milym i przyjemnym
miescie - nie za duzym i nie za malym zeby prace mozna bylo znalezc...
spedzilem kiedys kilka tygodni w edinburgu i tam mi sie bardzo podobalo,
jednak jezyk angielski tam uzywany troche mnie przerazal.
podzielcie sie doswiadczeniem, pogladami i wrazeniami...
z gory dzieki za sugestie i rady...
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nexus7 Re: PROSZE O RADE - UK 26.01.04, 09:55
      Edinburgh malym miastem raczej nie jest, chociaz akurat o prace tam teraz
      podobno bardzo latwo.
      Sam od kilku lat mieszkam w Nottingham i bardzo sobie chwale. Miasto niewielkie
      (wielkosci Bydgoszczy), dosc sympatyczne. Polaczenia z Londynem doskonale. O
      prace chyba nie jest bardzo trudno, zarabia sie mniej niz w stolicy ale koszty
      utrzymania sa dramatycznie nizsze. Miejscowy akcent jest raczej smieszny niz
      trudny :-))
      Gdybym mial wybierac jeszcze raz to rozwazylbym rowniez York - bardzo pieknie
      tyle, ze troche daleko.

Pozdrawiam
      • barczyc Re: PROSZE O RADE - UK 27.01.04, 10:27
        dzieki - cenna informacja
      • barczyc DO NEXUSA 7 27.01.04, 10:31
        a co myslisz o miastach w Walii???
        • nexus7 Re: DO NEXUSA 7 27.01.04, 14:28
          Dobrze o nich mysle :-) Nie znam bardzo dobrze, ale z tego co widzialem to tez
          moga byc przyjemne. I polonii tez tam duzo ;-)
          • dorotkaw Re: DO NEXUSA 7 27.01.04, 21:11
            Cardiff jest bardzo pieknym miastem, wogole uwazam ze Walia jest bardzo ladna.
            • lol21ndm Re: Walia 28.01.04, 10:48
              Walia jest piekna, natomiast co do miast... Hmm... Po masowych zamknieciach
              kopalni w latach 80-tych, w Walii jest duzo bezrobocia. Co za tym idzie bieda i
              w niektorych miejscach sporo narkomanii (za czym znow idzie przestepczosc).
              Oczywiscie jesli chodzi o poludnie Walii (w tym Cardiff), to sytuacja jest duzo
              lepsza - tak samo jak w Anglii - Poludnie jest bogatsze/jest praca, etc.
      • babazgaga Re: PROSZE O RADE - UK 11.02.04, 00:12
        o mamo:):):):)
        Mieszkalam sobie przez ponad pol roku w notts, na forest fields. Dzielnica
        troche dodgy, ale nie powiem, bylo przemilo... Hinduskie warzywniaki rulezzz:)
        ale sie skonczylo. i jest to co jest
        Pozdrowienia sztraszni cieple. Dla brzydkiego robinhuda, oldyerusalem czy jak
        sie to nazywalo, dla lwow pod city hall (ajajaj ale byly randki) dal it'a a
        scream tego pod NTU i dla rockcity (???? tak to cie nazywalo???)
        Przekażesz?
    • poleczka2 Re: PROSZE O RADE - UK 04.02.04, 11:42
      Pozdrawiam. Polecam Oksford. Jeżeli szukasz pracy jako nauczyciel języka
      angielskiego (ELF) to raczej nie licz na możliwość pracy ale nie ma tu
      praktycznie bezrobocia, pracy jest bardzo dużo. Miasto jest bardzo tłoczne
      (centrum) bo bardzo popularne ale jest piękne. Jest też to drogie miasto, ceny
      domów są horendalne chociaż pewnie nie aż tak drogie jak w Londynie. No i
      wszędzie blisko, do Birmingham, do Londynu, wspaniała lokalizacja. Mam
      nadzieję, że zobaczymy się kiedyś w regionie.
    • neeki Re: PROSZE O RADE - UK 05.02.04, 22:16
      ja marzylam o Edynburgu. Kiedys spedzilam w Szkocji w Perthshire wakacje na
      truskawkach i kocham ten kraj. a edynburg szczegolnie. zawsze bede pamietac
      nocne wloczenie sie po miescie i zapach pieczonych ziemniakow. Teraz siedze w
      Londynie, ale moze niedlugo :)
      • justinn Re: PROSZE O RADE - UK 11.02.04, 12:31
        Mieszkam kolo Nottingham,wczesniej mieszkalem w Londynie. Londyn ma wielka
        zalete - nie mozna sie w nim nudzic. Zycie w innych miastach jest duzo
        spokojniejsze, czasem mam wrazenie,ze wszedzie poza L. jest zadupie. Jesli
        chcesz bardziej poznac UK polecam kazde inne miasto niz L. bo tam juz polowa to
        kolorowi
        • m.i.r.a.n.d.a Re: PROSZE O RADE - UK 03.07.04, 11:32
          witam!
          widze ze tu są w miare normalni ludzie wiec musze sie czegoś Was poradzić.
          Mieszkam w Polsce , skończyłam liceum i niedawno zdałam mature. Planuje wyjazd
          do Londyny samolotem na 15 lipca. Bradzo chcialabym znalezc tam prace najlepiej
          gdzies w agencjach cateringowych ( hotelarstwo , bankiety , kelnerstwo) wiem co
          sie teraz dzieje w Londynie gdyz od dwoch miesięcy śledze każdy wątek na forum
          LOndynek.net wiem naprawde duzo o realniach Londynu i o tym mieście . Dodam
          jeszcze ze jest tam mój tata od dwóch miesięcy pracuje na budowie w 5
          strefie. Mam też kolege który mieszka juz tam 2 lata i rozmawiałam z Nim
          ostatnio i mowił mi ze poszuka mi mieszkania bo od tego zależy najwięcej .
          Jak myslicie czy zaryzykowac i polecieć? Rodzice mnie namawiają zebym leciała
          ( tata dziś dzwonił i mówił ze da mi pieniądze na mieszkanie i na początkowe
          życie wieć o to zbyt sie bym nie martwiła) chodzi mi tylko ze nie chciałabym
          przetracić pieniędzy taty i naprawde znaleźć tą barową prace czy tym podobną.
          Prosze Was odpowiedżcice mi szczerze jak uważacie. Dodam jeszcze ze mój
          angielski jest dobry i na pewno bede umiała sie dogadac z w sprawie pracy itd.
          Tylko przeraż mnie ta liczba osób bedąxca teraz w lOndynie i nie chce wracać po
          tych 2 tygodniach do domu :( czekam na wpisy i pozdrawiam
          p.s a moze znacie jakieś tanie linie lotnicze skąd mogłabym dolecieć na
          heathrow bo na stansted to za daleko :/ pozdrawiam
          • lemon19 Re: PROSZE O RADE - UK 14.06.05, 16:33
            DROGA MIRANDO!!!

STATYSTYCZNIE 8 NA 10 POLAKÓW WRACA DO POLSKI, WIĘC BYNAJMNIEJ NIE NASTAWIAJ
            SIĘ ZBYT POZYTYWNIE, BO JEŚLI MASZ MIESZKANIE TO NIE OZNACZA TO OD RAZU
            SUKCESU. JEŚLI NIE ZNAJDZIESZ OD RAZU PRACY, KASA CI SIE ROZPŁYNIE I PO
            SPRAWIE. MASĘ ZNAJOMYCH TO PRZEŻYWAŁO. ZNALI JĘZYK, MIELI ZNAJOMOŚCI I NIC.
            TYLKO NIE WIEM CO CI PORADZIĆ... MOZE TO ZEBYS SIE ZA BARDZO NIE GORACZKOWALA
            ANGLIĄ I LONDYNEM. POZDRAWIAM I ZYCZE POWODZENIA ;-)

m.i.r.a.n.d.a napisała:

> witam!
            > widze ze tu są w miare normalni ludzie wiec musze sie czegoś Was poradzić.
            > Mieszkam w Polsce , skończyłam liceum i niedawno zdałam mature. Planuje
            wyjazd
            > do Londyny samolotem na 15 lipca. Bradzo chcialabym znalezc tam prace
            najlepiej
            >
            > gdzies w agencjach cateringowych ( hotelarstwo , bankiety , kelnerstwo) wiem
            co
            >
            > sie teraz dzieje w Londynie gdyz od dwoch miesięcy śledze każdy wątek na
            forum
            > LOndynek.net wiem naprawde duzo o realniach Londynu i o tym mieście . Dodam
            > jeszcze ze jest tam mój tata od dwóch miesięcy pracuje na budowie w 5
            > strefie. Mam też kolege który mieszka juz tam 2 lata i rozmawiałam z Nim
            > ostatnio i mowił mi ze poszuka mi mieszkania bo od tego zależy najwięcej .
            > Jak myslicie czy zaryzykowac i polecieć? Rodzice mnie namawiają zebym leciała
            > ( tata dziś dzwonił i mówił ze da mi pieniądze na mieszkanie i na początkowe
            > życie wieć o to zbyt sie bym nie martwiła) chodzi mi tylko ze nie chciałabym
            > przetracić pieniędzy taty i naprawde znaleźć tą barową prace czy tym podobną.
            > Prosze Was odpowiedżcice mi szczerze jak uważacie. Dodam jeszcze ze mój
            > angielski jest dobry i na pewno bede umiała sie dogadac z w sprawie pracy
            itd.
            > Tylko przeraż mnie ta liczba osób bedąxca teraz w lOndynie i nie chce wracać
            po
            >
            > tych 2 tygodniach do domu :( czekam na wpisy i pozdrawiam
            > p.s a moze znacie jakieś tanie linie lotnicze skąd mogłabym dolecieć na
            > heathrow bo na stansted to za daleko :/ pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka