Dodaj do ulubionych

forumowy słownik ortograficzny

18.10.05, 18:02
Też mam pewnie gorszy dzień, bo nie myslę dłużej cztrać i nie reagować. Więc
zaczynam od słowa :obejrzeć a nie obejżeć. Jesli ktoś jest tak czuły na
puncie swojej twórczości, to może niech czasem zajrzy do słownika.
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: forumowy słownik ortograficzny 18.10.05, 18:09
      mnei sie wydaje ze na tym forum i tak jest calkiem, calkiem z ortografia..
      • woman-in-love Re: forumowy słownik ortograficzny 18.10.05, 18:13
        tak, czy owak - wolę kiedy pisze się chaotycznie a nie haotycznie (postanowiłam
        być asertywna)
      • wisteria Re: forumowy słownik ortograficzny 18.10.05, 18:17
        .... przepraszam ze sie tutaj wtrace, ale jako osoba zyjaca od
        30-stu prawie lat z czlowiekiem, ktory robi okropne bledy
        ortograficzne, przekreca slowa w tekscie czytanym, moge powiedziec
        ze nie wynika to z tego zeby komus dokuczyc, a juz napewno nie zeby
        obrazic. Fakt, ze czesto jestesmy niedbali w pisaniu, a poprawianie
        jest rzecza dobra. Dziekujemy.
    • petar2 Re: forumowy słownik ortograficzny 18.10.05, 20:18
      Brawo Woman!
      Wtrącę swoje 3 grosze: irytujący (przynajmniej mnie) "sex" zamiast "seks".
    • marcin1973 Re: forumowy słownik ortograficzny 18.10.05, 23:09
      woman-in-love napisała:

> Też mam pewnie gorszy dzień, bo nie myslę dłużej cztrać i nie reagować. Więc
      > zaczynam od słowa :obejrzeć a nie obejżeć. Jesli ktoś jest tak czuły na
      > puncie swojej twórczości, to może niech czasem zajrzy do słownika.
      Muszę zajrzeć do słownika, by zrozumieć spiew słowika:--)
    • charl75 jejku jak sie ciesze, 18.10.05, 23:18
      ze ktos wreszcie uderzyl z grubej rury i bardzo dobrze, bo wydaje mi sie, ze
      internet to juz "skarbnica" bykow, byczkow itp. Mysle, ze choroby nie moga
      usprawiedliwiac wszystkiego, a troche nauki nie zaszkodzi, nikomu.
      • ewolwenta Re: jejku jak sie ciesze, 18.10.05, 23:21
        A przecież wystarczy przepuścić posta przez Worda i większość byków można
        wyeliminować. Trzeba tylko chcieć sobie zadać odrobinę trudu.
        • gomory Re: jejku jak sie ciesze, 23.10.05, 09:40
          Ewolwento, czy Ty masz swiadomosc ile kosztuje Word?
          • woman-in-love Re: jejku jak sie ciesze, 23.10.05, 10:40
            gomory napisał:

> Ewolwento, czy Ty masz swiadomosc ile kosztuje Word?

Pewnie drozej niż ppapierowy słownik ortograficzny, ogólniedostępny od szkoły
            postawowej ;-))
    • szczery43 Re: forumowy słownik ortograficzny 18.10.05, 23:50
      Szkoda zachodu :) Teraz 70% to dyslektycy / dysgraficy. Ale matury oczywiście
      zdają, bo czemu nie? Czekam na pierwszego niemego śpiewaka :D
      • petar2 Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 10:11
        szczery43 napisał:

> Szkoda zachodu :) Teraz 70% to dyslektycy / dysgraficy. Ale matury oczywiście
        > zdają, bo czemu nie? Czekam na pierwszego niemego śpiewaka :D

Trochę przesadziłeś. Dyslektyków, wg wydanych zaświadczeń lekarskich jest ok
        30%, rekord z tego co pamietam w Sopocie, coś blisko 50%.
        Więc co drugi, a prezydent ma być z Sopotu, więc może zamiast analizować
        programy wyborcze i życiorysy przodków lepiej zrobić im test ortograficzny ...
        • nikita371 Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 11:57
          Chyba najbardziej irytuje mnie "męszczyzna".
        • matko74 Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 11:59
          Kurcze, paranoję urządzacie. Rozumiem, że na byki językowe trzeba zwracać
          uwagę, ale może wkrótce wpisy z błędami będziecie po prostu eliminować? Wtedy
          też okaże się, że poprawnie językowych purytanów zostanie garstka. Każdemu się
          zdarza napisać błędnie pisząc pośpiesznie. Są też Ci, którzy z wiekiem
          poprawności ortograficznej nie nabiorą, bo "czym skorupka za młodu nasiąknie,
          tym na starość trąci". Rażą mnie błędy ortograficzne i to jak! Nie jest to
          jednak powód, by piać i gromy słać! Nie tutaj. Tym bardziej kiedy wycina się
          choćby zodiaki, które więcej z tematem forum mają wspólnego, aniżeli ortografia!
          • abdulian Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 12:08
            Spokojnie :) nikt tu nikogo nie piętnuje, błędy się przytrafiają absolutnie
            wszystkim - mi na przykład bardzo regularnie literówki bo mam idiotyczną
            klawiaturę przy komputerze (zamierzam zmienić) a jak pisze na laptoku to
            zdecydowanie mniej...

Obiecuję nie słać gromów, nie piać i nie czepiać się :) u nas i tak jest
            cudownie. Na czatach dla młodzieży jest tragedia, horror i teksańska masakra
            piłą łańcuchową w jednym. Z resztą moja mama, która jest nauczycielką, jest tym
            faktem załamana. Nikt nie chce walczyć tylko leci po zaświadczenie, bo to
            najłatwiejsze...
            • anais_nin666 Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 12:36
              Abdulianie, skoro juz się czepiamy ..., to ten Twój "laptok" to czeski błąd czy
              też ...:)?
              Pospieszne pisanie powoduje, ze robimy mase literowek, ktore mogą uchodzic za
              bledy. To po pierwsze, druga rzecz to kwestia celowej nieprawidlowej pisowni,
              ja np. lubie sobie napisać "miszcz" zamiast mistrz:) - brzmi to zabawnie w
              tekstach podbarwionych ironią ;)
              Inną sprawą jest genralna niedbałośc w necie o pisownię. Fatalna interpunkcja,
              często jej brak, "ignorowanie" wielkich liter, niestosowanie polskich znaków
              (ogonków przy a, kreseczek czy kropek na z itd.), ortografia taka jak opisała w
              wątku WiL - ale to jest tendencja światowa. Upraszczamy język, którym
              posługujemy się w Internecie, tworzymy "nowomowę" netową (wszelkie skróty: cze,
              pozdro), przeinaczenia, zdrobnienia (nio, cio - to już horror, zwlaszcza gdy
              dorosli ludzie sie w ten sposob pieszcza, brr).
              Nie lubie tej tendencji, sama staram się zachowywać wszelkie formy przynależne
              słowu pisanemu, ale i mnie zżera pośpiech, więc literówek w moich postach bez
              liku. Kajam się niniejszym za swą niedbałośc:)
              • abdulian Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 12:39
                Anais, mój "laptok" jest z premedytacją :) tak od dawna mówię :P wiąże się to ze
                śmieszną historią, ale o tym może innym razem :)

Wyraz który mnie śmieszy do łez to:

RZUŁF

To takie zwierzątko jakby ktoś nie wiedział :)))))))))))))))))))
                • anais_nin666 Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 20:04
                  Abdulian - stąd moje pytanie o tego laptoka:) Tak samo mówi moja teściowa, tylko
                  że akurat ona sądzi, że to nazwa poprawna:)
                  • abdulian Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 23:59
                    No właśnie :) ja i zawodowo, i wśród znajomych, i całkiem prywatnie też tak
                    mówię :P ostatnio mówi tak masa ludzi, więc powiedzonko straciło juz na swojej
                    świezości, może czas je zmienić :)
              • witkacy1975 Moja Miszczyni.... :))))))))))))) 19.10.05, 22:33
                ...
              • mala-izunia Re: forumowy słownik ortograficzny 20.10.05, 02:05
                Jezeli chodzi o polskie znaki (ognki, kreseczki, kropeczki), to czesto nie
                uzywaja ich ludzie piszacy zza granicy, tak jak ja. I uwierzcie, jestem
                polonistka. Pozdrawiam
          • ewolwenta Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 12:29
            Nikt nie będzie ciął za ortografię. Ten wątek jest tylko delikatną próba
            zasugerowania, że naprawdę niewiele trzeba aby większość rażących byków usunąć.
            Wystarczy raz uważnie przeczytać napisany post. Taki rzut okiem na tekst przed
            wysłaniem go, jest dobrym nawykiem i wyrazem szacunku dla odbiorcy. Łatwiej
            wtedy też zauważyć nieścisłości w wypowiedzi, częste przy silnych emocjach.
    • ewolwenta Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 12:35
      prubóję - dwa w jednym (szampon?)
      chociarz - czy to jakieś miasto? Nie, bo z małej litery.
      • woman-in-love Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 15:59
        No to jeszcze dopowiem. Są tacy, którzy "błędzą" z wdziękiem. Była kiedyś tutaj
        Mia-majta. Może ktoś pamięta: błąd na błędzie. Ale był w tym jakiś wdzięk. Lecz
        jeśli ktoś pisze gniota , dokopuje innym i do tego sadzi pospolite byki, to już
        za wiele. Cieszę się z odzewu, bo juz myslałam, że miesięczna przerwa w seksie
        zrobiła ze mnie zrzędę :-)
    • marialaskipelna Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 16:37
      Nareszcie ktoś to powiedział głośno.
      • woman-in-love Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 16:42
        Na pohybel Poprawności Politycznej ! Polka szczera jest i basta ;-))))
        • ewolwenta Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 17:02
          rzadko! a nie „żadko”
          chyba że miało być czule żabko?
          • uwolniony Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 18:07
            może być żabko :)
            potwierdzam opinie przed-pisaczy... tutaj nie jest źle z ortografią... czasami
            bywają inne problemy :)
            • woman-in-love Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 19:05
              Uwolniony - jeżeli jesteś uroczy - wybaczamy błędy, ale bycie burakiem plus
              fatalna ortografia - to nie do zniesienia, a niestety....bywa!
              • lolobrigida Re: forumowy słownik ortograficzny 19.10.05, 20:19
                Korzystając z okazji chciałam Cię Woman przeprosić,
                że w wątku "Sztuka rozmowy o seksie" nazwałam Cię Women (wiem, że jesteś jedyna
                w swoim rodzaju):-)
                uff, z angielskim mam problemy.
                Co do polskiego, jestem ortodoksyjna do bólu.
                Aczkolwiek biorę poprawkę wobec osób,
                które mają coś do powiedzenia.
                Generalnie sposób pisania - według mnie - świadczy o człowieku i kropka.
                Tak trzymaj WOMAN:-)
                Pozdrawiam.
                Brygida
                • woman-in-love Re: forumowy słownik ortograficzny 21.10.05, 19:13
                  Dzingiel - z całą sympatią - rzyga się przez er-zet :-)
                  • gwiazda37 Re: forumowy słownik ortograficzny 23.10.05, 11:43
                    Minęło trochę czasu od mojego bycia na forum i..... aż podskoczyłam jak
                    zobaczyłam temat o ortografii.
                    Woman-in-love, brawo. Dzięki, że poruszyłaś ten temat..........

DYSLEKSJA [gr.]:
                    1) zaburzenia czynności czytania występujące w następstwie uszkodzenia (wskutek
                    urazu, choroby) niektórych okolic mózgu; łagodna postać aleksji;

2) dysleksja rozwojowa, niemożność opanowania przez dziecko umiejętności
                    czytania mimo co najmniej przeciętnego poziomu rozwoju umysłowego, prawidłowego
                    rozwoju fiz., właściwej motywacji oraz sprzyjających warunków socjoekon. i
                    prawidłowej metody nauczania; często towarzyszą jej trudności w pisaniu
                    (dysgrafia); u dzieci z dysleksją rozwojową zwykle stwierdza się zaburzenia
                    percepcji wzrokowej, słuchowej, integracji percepcyjno-motorycznej,
                    lateralizacji, niekiedy także zaburzenia mowy, uwagi i pamięci; pierwotną
                    przyczynę dysleksji rozwojowej wielu badaczy upatruje w zakłóceniach rozwoju
                    ośrodkowego układu nerwowego; nie wyklucza się roli czynnika genet.
                    (dziedziczenia) oraz emocjonalnego w patogenezie dysleksji rozwojowej;
                    współcześnie przeważa pogląd, że dysleksja rozwojowa nie jest zjawiskiem
                    jednorodnym, zarówno pod względem objawowym, jak i etiologicznym; dziecko z
                    dysleksją rozwojową wymaga specjalistycznej terapii psychol.-pedag., w toku
                    której w większości przypadków uzyskuje się znaczną poprawę funkcjonowania

Jak widać dysleksja nie ma nic wspólnego z ortografią. Albo nauczy się człowiek
                    ortografii albo nie........ Teraz co trzecie dziecko jest
                    dylektykiem......jest to poprostu wygodnictwo i pójście na łatwiznę.........i
                    stwierdzenie, że "uczniowie dotknięci tymi przypadłościami nie mogą, między
                    innymi, mieć
                    obniżanych ocen z powodu błędów ortograficznych w pracach pisemnych, ale muszą
                    natomiast znać zasady pisowni" jest dla mnie niezrozumiałe. Czyli mówiąc
                    prościej dysortograf MOŻE napisać nawet
                    "korzóh" pod warunkiem, iż zapytany o poprawną pisownię bezbłędnie
                    przeliteruje "kożuch".
                    A więc dysleksja nie ma nic wspólnego z ortografią. Albo nauczy się człowiek
                    ortografii albo nie........
                    Już leciały na mnie gromy na forum, że jestem nietolerancyjna, że mam kompleksy
                    i dlatego doszukuję się u innych błędów ortograficznych............
                    Błąd jest błędem..........tego nie da się ukryć, ale jeśli ktoś jest wzrokowcem
                    to błędy typu < korzóh,odświerzacz powietża,cusz czy ryrz > sprawiają, że i ta
                    druga osoba robi błędy...........
                    No to się teraz naczytam..........:))))

• anais_nin666 Re: forumowy słownik ortograficzny 23.10.05, 17:24
                      A więc dysleksja nie ma nic wspólnego z ortografią. Albo nauczy się człowiek
                      > ortografii albo nie........
                      Nie do końca masz rację. Osoba dotknięta dysgrafią nie może sobie wpoic zasad
                      poprawnego zapisu i już (jeden ze słynniejszych dyslektyków robiących błędy
                      ortograficzne i mających problemy z pisownią ogólnie to Jacek Żakowski), ale ta
                      przypadlosc dotyka niewielki procent osob. Wiekszosc mowiaca o swoich problemach
                      z prawidlowoa pisownią to lenie, ktorym wygodniej jest zdobyc zaswiadczenie niz
                      wkuc pare zasad.
                      Swoja droga dziwie sie temu, bo dla mnie dosc obciachiowe jest pisanie z bykami
                      nawet gdy faktycznie jest to wynik choroby.
                      • petar2 Re: forumowy słownik ortograficzny 25.10.05, 10:36
                        > Wiekszosc mowiaca o swoich problemach
                        > z prawidlowoa pisownią to lenie, ktorym wygodniej jest zdobyc zaswiadczenie
                        > niz wkuc pare zasad.
                        >Swoja droga dziwie sie temu, bo dla mnie dosc obciachiowe jest pisanie z bykami
                        > nawet gdy faktycznie jest to wynik choroby.

Skoro to choroba to nie wystarczy wkucie paru zasad. Tym bardziej, że
                        ortografia i gramatyka w naszym języku nielekka.
                        Poza predyspozycjami znaczenie ma oczytanie i zwracanie uwagi na to jak się
                        mówi i pisze. Czyli przywiązanie pewnej wagi do formy, nie tylko do treści.
                        Ilość specjalistów i ludzi z tytułami naukowymi zaczynających zdanie od "to
                        znaczy ..." jest spora :-)

Mnie bardziej niż błędy ortograficzne, które mogę zrozumieć z w/w powodów,
                        śmieszy wtrącanie bez sensu pojedyńczych słówek obcych, tak chyba dla ożywienia
                        wypowiedzi.
                        Z ostatnio zapamietanych na tym forum poza standardowym "sex" to: "bravo!
                        bravo!" czy "według mojej opinion".
                        Takie wstawki są celowe i podkreślające gdy jest to charakterystyczny zwrot w
                        j. obcym, nie mający wyraźnych odpowiedników, np "last but not least".
                        • ewolwenta Re: forumowy słownik ortograficzny 25.10.05, 11:41
                          > Ilość specjalistów i ludzi z tytułami naukowymi zaczynających zdanie od "to
                          > znaczy ..." jest spora :-)

Petar2?
                          Czy aby nie liczba specjalistów?
                          A może to tacy specjaliści, co to się ich na wagę odmierza?

• petar2 Re: forumowy słownik ortograficzny 25.10.05, 11:47
                            > Petar2?
                            > Czy aby nie liczba specjalistów?
                            > A może to tacy specjaliści, co to się ich na wagę odmierza?

Punkt dla Pani :-))))
                            Niestety, z gramatyką u mnie bywa różnie.
                        • anais_nin666 Re: forumowy słownik ortograficzny 25.10.05, 13:08
                          Wiekszosc mowiaca o swoich problemach
                          > > z prawidlowoa pisownią to lenie, ktorym wygodniej jest zdobyc zaswiadczen
                          > ie
                          > > niz wkuc pare zasad.
                          > >Swoja droga dziwie sie temu, bo dla mnie dosc obciachiowe jest pisanie z b
                          > ykami
                          > > nawet gdy faktycznie jest to wynik choroby.
                          >
                          > Skoro to choroba to nie wystarczy wkucie paru zasad. Tym bardziej, że
                          > ortografia i gramatyka w naszym języku nielekka.

Dlatego też pisałam nie o tych prawdziwie chorych, a o leniach, którzy szukają
                          usprawiedliwień swego lenistwa. Nie oszujujmy się - nie kazdy z zaświadczeniem
                          dysleksji to dyslektyk.
    • woman-in-love Re: Ewolenta, mam prośbę. 25.10.05, 13:16
      tesciowa U-j-a-rz-m-i-o-n-a
    • ewolwenta Re: forumowy słownik ortograficzny 25.10.05, 14:01
      A kto pyta nie błądzi...

spróbować!!!
      szczerze!!!

• petar2 Re: forumowy słownik ortograficzny 25.10.05, 14:17
        ewolwenta napisała:
        > A kto pyta nie błądzi...
        > spróbować!!!
        > szczerze!!!

A jak pisać wyraz "szczeże"?
        Przez 'ż' z kropką, święcie wieżę!
        Nie zmienię zdania w tej mieże
        Nawet gdy po ostrym seksie sobie lerzę
        Patrząc na z rozdartych poduch lecące pieże
        I popijam piwko zimne i świerze.
        • ewolwenta Re: forumowy słownik ortograficzny 25.10.05, 14:48
          NIEEEEEEEEEE
          • petar2 Re: forumowy słownik ortograficzny 25.10.05, 15:02
            ewolwenta napisała:
            > NIEEEEEEEEEE

Gdy kobieta krzyczy NIEEE
            Facet już wtedy wie
            Że gdy postąpi śmielej
            Otrzyma od Niej wiele :-)
            • woman-in-love Re: forumowy słownik ortograficzny 26.10.05, 11:50
              z pewną taką nieśmiałością zaznaczam, że hipotezę się wysnuwa, a nie "wysnówa"
              ja wysnuwam, ty wysnuwasz, on/oa/ono wysnuwa itd. :-)
              • woman-in-love do agaaag 03.11.05, 10:58
                zwiącek z pracoCHolikiem na pewno nie ma sensu, ale może pracoHolik dałby się
                naprawic?
                • woman-in-love Re: jesion 07.11.05, 09:31
                  jak mozesz radzić ludziom cos takiego?! Zastanowić się POZADNIE?
                  Chyba "porządnie"? Może będzie z lepszym skutkiem???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka