Dodaj do ulubionych

Problemy z pamięcią, duże

27.10.10, 14:04
W drogerii proszę o coś do czyszczenia ług. Kobieta na szczęście słyszy "fug". Wiem, że ługa to zasada, ale jak do k**** n*** zwie się to coś pomiędzy płytkami glazury... Chcę kupić coś na powierzchnię deski do prasowania. Lekki uśmieszek pani: "pokrowiec". Coś opowiadam i sobie pomagam opisowo. Gdy piszę - mogę i godzinę sprawdzać, gdy mówię - słychać, że coś jest nie tak. Brakuje słów. One są, w pamięci długotrwałej, przypływają za minutę np. Rzucam okiem na oglądany przez kogoś w domu film. Twarz aktora znam, nazwisko przypływa po 5 min. Rozpacz.
Jak sobie radzicie? Krzyżówki? Literaki? Nootropil już brałam kiedyś. Po lekach bez recepty mam cos w rodzaju hipo - odpada więc.
Że po 30. pamięc słabnie - ok. Ale fatalnie, gdy się z kims rozmawia i czarne dziury w głowie i rozmowie. Hm, depresja...
Obserwuj wątek
    • kamyczek_0 Re: Problemy z pamięcią, duże 27.10.10, 14:25
      Ja też poproszę receptę na pamięć.
      • 36.a Re: Problemy z pamięcią, duże 27.10.10, 14:29
        kupiłam mieszankę studencką (orzechy, rodzynki)...
        • dr.zabba Re: Problemy z pamięcią, duże 28.10.10, 08:50
          Ale pamietałaś w sklepie, że to mieszanka studencka, czy musiałaś omówić: orzechy, rodzynki? smile
    • kamyczek_0 Re: Problemy z pamięcią, duże 27.10.10, 15:25
      Tylko, że mi żołądek szwankuje chyba po Mydocalmie, bo Abilify biorę 7,5mg (czyli pół tabletki. Weź tą tabletkę podziel na połowę, to jest dopiero wyczyn - takie mikro coś). Nie boli, ale jakoś tak dziwnie. Ranigast biorę, pomaga. Także z orzechami to nie zaryzykuję.
      • dzedlajga Re: Problemy z pamięcią, duże 27.10.10, 16:42
        bo Abilify biorę 7,5mg (czy
        > li pół tabletki. Weź tą tabletkę podziel na połowę, to jest dopiero wyczyn - ta
        > kie mikro coś)

Spróbuj kupić gilotynkę do leków w aptece. Abilify pięknie się dzieli na równiutkie połówki
        • kamyczek_0 Re: Problemy z pamięcią, duże 27.10.10, 16:55
          O fajnie, nie widziałam, że można coś takiego kupić smile
    • xsenia Re: Problemy z pamięcią, duże 27.10.10, 18:14
      > Że po 30. pamięc słabnie - ok.

czas do piachu

Ale fatalnie, gdy się z kims rozmawia i czarne d
      > ziury w głowie i rozmowie. Hm, depresja..

robisz różne ruchy w lekach. to ma swoje konsekwencje.

• 36.a Re: Problemy z pamięcią, duże 27.10.10, 18:49
        E tam, chyba jesteś starsza.

Wszystkim nam robią ruchy w lekach...
        • dr.zabba Re: Problemy z pamięcią, duże 28.10.10, 08:51
          I wszyscy mamy z tym problemy.
          • quaxo Re: Problemy z pamięcią, duże 03.11.10, 18:46
            Wiesz co, właśnie odkryłem, że ja też. Poprzednia wizyta u lekarza w stanie mieszanym była z karteczką - żeby nie zapomnieć objawów... A teraz jestem ustabilizowany, ale na przykład czytam co napisałem na forum o SM i połowy z tego nie pamiętam. Z niektórych traumatycznych przeżyć też niedużo. Mam problemy na przykład z tym ile czasu temu coś było - na przykład w zeszłym tygodniu czy dwa tygodnie temu. Trochę mnie to przeraża...
    • awanturka Re: Problemy z pamięcią, duże 27.10.10, 20:13
      Ja od pewnego czsu mam dokładnie tak samo. identycznie.

lekarz mówi, że to od depresji ale raczej nie bo bywałam nieporównywalnie gorszych stanach a takich problemów nie miałam. jakoś poczatek tych problemów pokrywa za czasem kiedy zaczełam zażywać abilify. Jest jakis związek? Czy to mozliwe? (w ulotce na ten temat nic nie piszą).

Co do ćwiczenia pamięcii too próbuję. Tylko jest to dołujące nie móc sobie przypomnieć rzeczy najoczywistszych (np. nazwiska najlepszej przyjaciółki). Wysilam się, wysilam i nic... a potem gdy juz przestanę o tym mysleć za kilka godzni przypomina mi sie to bez żadnego probblemu. Wydaje mi się, ze napięcie związane z przypominaniem sobie "na siłę" tylko pogarsza sprawę.
    • kebli Re: Problemy z pamięcią, duże 27.10.10, 21:21
      Mam dla ciebie odpowiedź. Miałam identycznie. Lekarz przepisał mi lucetam. Działa rewelacyjnie i nawet ktoś mi zwrócił na to uwagę, że od jakiegoś czasu moje wypowiedzi są pełniejsze, dłuższe. Naprawdę pomaga.
      • xsenia Re: Problemy z pamięcią, duże 27.10.10, 22:39
        piracetam można kupić w czechach bez recepty
        próbowałam za studenckich czasów w okolicach sesji. dla mnie placebo.
      • dr.zabba Re: Problemy z pamięcią, duże 28.10.10, 08:51
        Lucetam = Nootropil (piracetam)
    • sensi41 Re: Problemy z pamięcią, duże 27.10.10, 23:11
      Miło przeczytać,że nie jestem sama z tym problemem. Wspomniałam nawet kiedyś dochtorowi,że mi słowa umykają. Stwierdził,że to dlatego,że szybko myślę big_grin
    • dr.zabba Re: Problemy z pamięcią, duże 28.10.10, 08:57
      IMHO problemy z pamięcią krótkoterminową, przypominaniem sobie nazw i tp wynikają z różnych przyczyn:
      - leki
      - ruchy w lekach
      - depresja
      - zmęczenie
      - dużo obowiązków naraz
      - posiadanie trójki dzieci smile
      - trochę też wiek...
      Dużo ludzi ma z tym problemy, którym to stwierdzeniem nie neguję, że są osoby, które tego problemu nie mają. Najbardziej taką dolegliwość zauważamy u siebie, u innych często nie zwracamy uwagi. Ale problem jest powszechny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka