Dodaj do ulubionych

Ten tydzień

22.11.10, 08:52
Ten tydzień będzie dla mnie "białym tygodniem".
Dziś zaczynam z lekarzem rodzinnym, a skończę... chyba na gastroskopii wink
Jutro wcześnie z rana gastrolog [już się boję co mi powie], wieczorem psychiatra [nowy!!!].
Na szczęście tylko dziś idę sama... a od jutra już Marcinos będzie ze mną pod/w gabinecie smile

Sama już nawet nie wiem czego boję się bardziej. Czy tej rury w żołądku, czy opowiadania swojej historii u nowego psychiatry - strasznie tego nie lubię. Aby się w czymś nie walnąć, przygotowuję sobie ściągę z rozpiską leków, dat itd wink
Nigdy tego człowieka nawet na zdjęciu nie widziałam, więc nie wiem absolutnie, czy złapię z nim jakiś kontakt i czy zechce coś mówić...
Ale pamiętam, gdy szłam pierwszy raz do Pani Ładnej. Też strasznie się bałam, też Wam o tym pisałam... i było ok. Bardzo ok. Więc może teraz też tak będzie?
W najgorszym przypadku Marcin będzie mówił za mnie.

Jestem dziś lekko nakręcona [więc piszę, piszę i piszę]. Wczoraj z rana tak się nakręciłam, że całe popołudnie przespałam wink

Dziś NARESZCIE z M. się zobaczę. Ufffff...

I mam takie pytanie - zupełnie z innej beczki. Siostra wysłała nam zaproszenie, na wystawę/wernisaż, którą sama organizowała. I takie pytanie - czy wypada, aby na otwarcie przynieść jej małego kwiatka - jako nagrodę dla organizatora? Czy takiego czegoś się nie praktykuje? Wiecie może? Bo ja niestety się na tym nie znam, a nie chcę wyjść tam na głupola.. wink

P.S. Miłego tygodnia!
Obserwuj wątek
    • majagor Re: Ten tydzień 22.11.10, 08:57
      Na ową wystawę nawet mój ojciec się wybiera.
      Ojciec, który w życiu nie był na czymś takim.
      Ale teraz zdecydował, że ubierze się ładnie i jedzie z nami.
      To będzie wystawa dotycząca pani działającej w AK, pani, która Oświęcim przeżyła [i pisała w nim pamiętnik], pani, która prężnie działała w kulturze Pomorza i Kujaw. Pani owa jest /była prababcią naszego Antosia smile
      Dodatkowo odbędzie się tam mały recital wnuka owej Pani [czy tatusia Antka].

Jak z tymi kwiatami? Wypada?
    • lolinka2 Re: Ten tydzień 22.11.10, 10:01
      Maja, myślałam o Tobie w kontekście gastro.
      Właśnie mam na tapecie artykuł z bieżącymi zaleceniami w temacie.
      Artykuł stanowi że u osób młodych oznacza się przede wszystkim H. pylori, bo to H. pylori są odpowiedzialne za powstawanie owrzodzeń, historie o stresie to mocno przestarzała teoria.
      Dwa - jeśli nie ma a) krwawień, b) obciążeń nowotworem w rodzinie (u Ciebie są) odstępuje się od gastroskopii.
      Czyli, reasumując, Tobie powinni gastroskopię zrobić - to raz, i H. pylori sprawdzić - to dwa.

Artykuł jest z "The Lancet" 24 października 2009.
      • majagor Re: Ten tydzień 22.11.10, 10:25
        Dzięki za info!
        Oczywiście nowotworem jestem zagrożona.
        A co do krwawień... też je miałam... W styczniu trafiłam na ostry dyżur po wymiotach "czymś przypominającym krew". Wtedy właśnie miałam sondę przez nos wkładaną i dostałam pierwsze skierowanie na gastroskopię.
        Jutro idę na wizytę do jakiegoś profesora, który mam nadzieje dobrze poprowadzi moje leczenie.
        Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
    • 36.a Re: Ten tydzień 22.11.10, 11:42
      też biały tydzień...
      a 30.XI - psychiatra od Lolinki, zobaczymy
      • lolinka2 Re: Ten tydzień 22.11.10, 11:57
        umówiłaś się? fajnie!!!
        Ja będę u niego 14 XII jakimś głębokim wieczorem (po pracy).
      • drugikoniecswiata Re: Ten tydzień 23.11.10, 13:18
        oo, przetestuj, przetestuj, jestem za, może wtedy i ja się kopsnę
        może go namów do przeprowadzki w jakieś bliższe okolice?
    • poetkam Re: Ten tydzień 22.11.10, 11:50
      O, to i ja białay trydzień , w połowie tygodnia mam smile Do psychiatry w środę wreszcie się wybieram.

Maju, spokojnie, ważne , że sama nie będziesz u tych lekarzy. Będzie dobrze, zobaczysz. Trzymam kciuki smile

---
      "Bytka abo ne bytka to je zapytka"
      ---
      poetkowewiersze.blox.pl/html
      • majagor Re: Ten tydzień 22.11.10, 14:21
        Rodzinny już załatwiony. Szybko i sprawnie poszło smile
        Teraz już tylko te "poważniejsze" sprawy pozostały... Jutro wstaję o 6.30 i jedziemy do pana profesora... od gastrologii...
        Boję się...!
        • lolinka2 Re: Ten tydzień 22.11.10, 14:47
          Eeee... dasz radę.
          Naprawdę gastroskopia NIE jest strasznym badaniem. Nie jest przyjemna, ale straszna też nie i naprawdę te obiegowe historie na temat SĄ mocno przesadzone. Dobrze przeprowadzone badanie boleć nie będzie, będzie mało komfortowe, ale naprawdę bezbolesne (mówi to ta, co miała kilkakrotnie i do tego sondę dwunastniczą, więc doświadczenie praktyczne tongue_out)

Będziesz miała wsparcie na miejscu.
          A my tu czekamy na raport o stanie zdrowia smile
          • majagor Re: Ten tydzień 23.11.10, 11:18
            No i byłam u gastrologa. Dostałam skierowanie na gastrologię, USG jamy brzusznej + badanie krwi w kierunku markera nowotworowego AFP.
            Nie wiem, czy to dobrze, czy źle... ale zalecone badania porobię sobie i wtedy kolejny raz zgłoszę się do owego pana prof. na konsultację.
    • drugikoniecswiata Re: Ten tydzień 23.11.10, 13:17
      to ja odpowiem na drugie pytanie,
      choć nie wiem, czy się nie zdezaktualizowało
      wypada
      wypada
      wypada
      i pewnie że wypada, dużego też, nie tylko małego.
      dlaczego miałoby NIE wypadać?

jeśli już gdzieś miałabym mieć wątpliwości, to czy wypada NIE przynieść wink
      [no ale to moje zdanie]
      • sensi41 Re: Ten tydzień 23.11.10, 14:23
        Też jej tak mówiłam-najlepiej stroczyka big_grin
        • majagor Re: Ten tydzień 24.11.10, 12:48
          Jeśli więc wypada, to kwiatek będzie smile
          Wystawa jutro - więc komentarz w świetnym terminie się pojawił.

P.S. Sensi storczyka to ja Tobie obiecałam, nie pamiętasz?
    • majagor Re: Ten tydzień 26.11.10, 11:39
      No i biały tydzień mija.
      Odebrałam wyniki markera nowotworowego - jest ok smile
      Miałam dziś także USG jamy brzusznej - jest ok... tyle, że moja nerka ma tendencję do dwudzielności... Czyżby z jednej nerki powstały mi dwie? wink Fajnie to na monitorze wyglądało.
      Dwóch lekarzy na zmianę mnie badało i nie mogło wyjść z podziwu, jaka ja się narodziłam wink
      Na szczęście, nie będzie mi to w niczym przeszkadzać... więc jeśli chce niech się dzieli wink
      W przyszłym tygodniu gastroskopia!
      • majagor Re: Ten tydzień 26.11.10, 12:44
        Aaaa bo zapomniałam.
        Otwarcie wystawy się udało. Wszyscy strasznie byliśmy dumni z siostry, że tak pięknie to zorganizowała. Wystawa ta została już teraz wyróżniona przez IPN, jako jedna z "lepszych" smile
        Było pełno ludzi, także starszych osób - jeszcze znajomych Babci, którzy strasznie się wzruszyli i ze łzami w oczach słuchali opowieści o Babci, o jej życiu, dorobku, oglądali Jej zdjęcia, czytali Jej pamiętniki - zaznaczyć można, że wszystkie eksponaty moja siostra znalazła... w piwnicy. Wiele z nich teraz trafi do muzeum narodowego w Wawie oraz muzeum etnograficznego w Bydgoszczy - siostra nie jest w stanie tak zadbać o papiery, zdjęcia, nagrania, by nie zniszczyły się za 10, 20 lat - stąd decyzja o ich oddaniu.
        Po sali biegały także małe dzieci [m.in. nasz Antoś] bo wystawa ta choć mówi o poważnych sprawach, jest "dostępna" dla dzieci. One mają tam także co robić, mają swój kącik, mogą rączkami, uszami "dotykać" historii. A i sobie potańcowały przy dźwiękach trąbki wink

Kwiatki bardzo się należały siostrze!

I wiecie co, jak z moją siostrą mi się układa, tak mi się układa. Nie zawsze jest między nami kolorowo. Ale wczoraj byłam z niej strasznie DUMNA. Fajnie mieć piękną siostrę, która piękne rzeczy robić potrafi!
        • sensi41 Re: Ten tydzień 26.11.10, 13:50
          majagor napisała:
          > I wiecie co, jak z moją siostrą mi się układa, tak mi się układa. Nie zawsze je
          > st między nami kolorowo. Ale wczoraj byłam z niej strasznie DUMNA. Fajnie mieć
          > piękną siostrę, która piękne rzeczy robić potrafi!
          >
          No w końcu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka