Dodaj do ulubionych

Piekny umysł

20.07.13, 22:01
Witajcie,jestem tu nowy,ale ze swoją chorobą walczę od dzieciństwa,dopiero teraz mając pełną świadomość co się działo z wytchnieniem rozpoznając wroga,myślę o tym cudzie i przekleństwie.
W tej chorobie jest coś urzekającego,coś w pełni sprawiedliwego.Ile dostaniesz w manii tyle musisz oddać w depresji.Znakomita równowaga w przestrzeni,ale destruktywna.
Moja babcia chorowała na CHAD,niestety została żle zdiagnozowana,dostała antydepa,który notabene ją upsychotycznił,resztę życia (ponad 35 lat) spedziła w psychiatryku ze schizofrenią.
Przez ostatnie kilka lat pracowałem w różnych miejscach i w zależności od stanu zajmowałem sie,albo pakowaniem towaru w kartony,albo naprawą skomplikowanej elektroniki.Siedziałem po nocach studiowałem schematy,jezdziłem na rowerze o trzeciej w nocy,remontowałem mieszkanie,lub poprostu je niszczyłem po to by potem zapaść w sen,rzucić pracę popaść w długi i poprostu próbować sie zabić.
Biorę stabilizator "lamotrix",który moim zdaniem świetnie działa
Szukam osób z warszawy bądz okolic,aby stworzyć coś w rodzaju grupy wsparcia.
Moim zdaniem każdy z nas ma "Piękny umysł" to dar,który kontrolowany stwarza niesamowite możliwości.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 39.a Re: Piekny umysł 20.07.13, 23:19
      Witaj na forum.
      Może dołączysz do grup wsparcia już istniejących? Są, ale zapewne ruszą znów od września.
      Tu na forum ogłaszały się 2 takie grupy, jedna z W-wy, druga tuż obok.

I myślę, że tu jest też znakomita grupa wsparcia.
      Zdrowia, każdemu z nas ono ogromnie potrzebne.
      • travis11 Re: Piekny umysł 20.07.13, 23:31
        Super bardzo chętnie
        smile
        • learning-to-fly Re: Piekny umysł 22.07.13, 00:07
          Hej,
          Też wydaje mi się, że lepiej będzie dołączyć do profesjonalnie prowadzonej grupy. To nie jest takie proste, jak się może wydawać. Bez nadzoru kogoś znającego się możesz trafić na domorosłego "psychologa", który Ci normalnie krzywdę zrobi.
          • travis11 Re: Piekny umysł 22.07.13, 23:03
            Hmm czyli taka grupa wsparcia to zły pomysł?Chciałbym sie spotkać z ludzmi walczącymi z tym samym.
            • 39.a Re: Piekny umysł 23.07.13, 01:53
              Jak najbardziej możesz. Możesz sam takową stworzyć, bardziej pewnie na zasadzie towarzyskich, nieformalnych spotkań.
              Istniejące grupy wspracia zwykle moderuje psycholog, czasem dwóch.
              To bardziej rodzaj grupowej terapii.
              • travis11 Re: Piekny umysł 23.07.13, 12:55
                Właśnie czegoś takiego nie chcę,wolę nieformalne spotkania,psychiatrę wybierałem bardzo długo,aby nie zrobił mi krzywdy,psychiatria to raczkująca dziedzina,bardzo łatwo zrobić z siebie warzywo.
                Dzięki za wpis
                Pozdrawiam
                • za_mszowe Re: Piekny umysł 23.07.13, 17:13
                  Skąd w ludziach taka niechęć do psychologów?
                  Tzn - niechęć do grupy tylko nadzorowanej przez psychologa. czy sama - wręcz tylko fizyczna obecność osoby z takimi kompetencjami - zrobiłaby z kogoś warzywo?
                  litości...

od kiedy psycholog jest psychiatrą?

skoro "zdiagnzowani pacjenci" są takimi ignorantami, to nie dziwię się, że ogólnie w społeczeństwie cokolwiek z "psycho" w nazwie budzi te bardzo negatywnie nacechowane skojarzenia i masę uprzedzeń.

(chyba zrobię kiedyś, jak mi się będzie nudziło, zbiorek "the best of" z tekstów z tego forum. choćby na swój wlasny użytek, na wypadek pogorszenia humoru)

kilka lat administrowałam/moderowałam "konkurencyjne" forum. niby taka nieformalna grupa, czasem były spotkania ogólnopolskie/lokalne. niby fajnie, ale troszke za duża odpowiedzialność dla tych osób współtworzących i dbających o dobrą atmosferę tam.
                  oczywiście prawie nikt nie poczuwał sie do odpowiedzialnosci, nawet za cokolwiek dotyczącego właasnej oosby. bo to "forum dla chorych, wiec na wszystko mozna sobie pozwolic, itp"
                  a były sytuacje typu np wyłudzanie na privach nagich zdjec od chcacych sie dowartosciowac, prawdopodobnie zaburzonych nastolatek. kilka spraw otarło się o odpowiedzialność karną.

grupa istnieje nadal, podobno w znacznie mniejszym skladzie, nie mialam czasu/zdrowia/nerwow się w to bawić. po bardzo brzydkiej akcji ze strony założycielki forum (włam na konto użytkownika jednej z adminek + włam na skrzynke mailową, konto bankowe, konto operatora telefonii kom i parę jeszcze innych kont tej osoby) wiekszosc stałych uzytkownikow odeszła.

znajomości przeniosłam poza net.
                  • travis11 Re: Piekny umysł 23.07.13, 18:41
                    Hmm widzisz nie dokładnie o to mi chodzi.
                    Wielokrotnie byłem u psychologów i cenię ich pomoc,tylko za każdym razem gdy juz opowiedziałem wszystko,wylałem serce,psycholog z tego czy innego powodu,musiał zmienić np miejsce zamieszkania,lub z innych powodów odejść z pracy (ciąża)
                    Trochę odechciało mi sie za każdym razem opowiadać to samo,uważam to za krzywdę.
                    Taki zbieg okoliczności mnie spotkał niestety.
                    Pozdrawiam
                    • avi_co Re: Piekny umysł 23.07.13, 19:58
                      Gdybyś zwrócił się z problemami do przyjaciela, i po zmianie miejsca zamieszkania utrzymywałby z Tobą kontakt, ciążą nie byłaby także w tym przeszkodą.
                      Samokształcenie jawi mi się jako terapia nie do przecenienia.
                  • avi_co Re: Piekny umysł 23.07.13, 19:52
                    za_mszowe napisał:

> Skąd w ludziach taka niechęć do psychologów?
                    Mogę odpowiedzieć tylko za siebie. Pomoc psychologa nie wykracza poza to, co sama mogę tu i ówdzie doczytać. Jeśli delikwent ma parę zaprzyjaźnionych osób, posłużą mu one pomocą nie mniej wartą niż dyplomowanego psychologa, który w głowie posiada x szufladek do wrzucania w nie kolejnych przypadków. Jeśli coś będzie wystawać, to się przytnie. Nie ma w tym niczyjej winy. Trudno domagać się psychologów o indywidualistycznym podejściu, żeby byli w liczbie, czyniącej ich ogólnie dostępnymi. Trudno, żeby mistrz przechadzał się po byle ulicy.
                    • za_mszowe Re: Piekny umysł 23.07.13, 20:03
                      avi, nie każdy ma takie bezcenne luksusy jak "kilka (prawdziwie) zaprzyjaźnionych osób". czasem łatwiej zdobyć namiary na tego "mistrza". (tak, wiem, że piszesz tylko o sobie)
                      • avi_co Re: Piekny umysł 24.07.13, 08:26
                        Mam zaledwie jedną w miarę bliską osobę, a i to krępuję się obciążać ją swoimi problemami. Nie tworzę z ludźmi głębokich więzi.
                  • 39.a Re: Piekny umysł 23.07.13, 22:04
                    Osobiście razi mnie żargon psychologiczny.
                    Czuję się jak idiotka, gdy uduchowiony pan z misją mówi mi "więc czuje Pani to i to?"
                    Wiem, co czuję. Jestem osobą o dość znacznej świadomości.

Może i rację ma kolega założyciel wątku, że lepsze są spotkania na gruncie towarzyskim.
                    • travis11 Re: Piekny umysł 23.07.13, 22:08
                      O to mi własnie chodzi,to my przez to wszystko przechodzimy,co może powiedzieć o tej chorobie ktoś kto nigdy tego nie doświadczył.Dlatego zależy mi na tym by spotkać się w towarzystwie,które poznało problem na własnej skórze np raz w miesiącu.
                      Pzdr
                      • za_mszowe Re: Piekny umysł 23.07.13, 22:51
                        > O to mi własnie chodzi,to my przez to wszystko przechodzimy,co może powiedzieć
                        > o tej chorobie ktoś kto nigdy tego nie doświadczył.Dlatego zależy mi na tym by
                        > spotkać się w towarzystwie,które poznało problem na własnej skórze np raz w mie
                        > siącu.

jak masz pomysł i siłę na rozkręcenie (oraz sprawne(!) koordynowanie) czegoś takiego u siebie, to próbuj, czemu niewink
                    • za_mszowe Re: Piekny umysł 23.07.13, 22:48
                      chyba dosyć pechowo trafiłaś... cięzko mi uwierzyć, że na każdej tzw "grupie wsparcia" prowadzący każdemu wpindala się w każdą wypowiedź wszystkim uczestnikom.
    • jasminka28 Re: Piekny umysł 23.07.13, 09:37
      Witam Cię serdecznie. Piekny umysł skojarzył misię z filmem o tym samym tutule pamiętam jak oglądałam go w kinie nie wiedząc jeszcze o swojej chorobie. Potem przyszła niszczycielska mania i wszystko w moim życiu zniszczyła. Jestem z Poznania i tutaj stworzyliśmy swoją "czadową" grupę wsparciasmile Naprawdę pozytywni ludzie, jestesmy jednak normalnismile Moja babcia ma schizofrenie ale z opowieści wiem ze miała Chad i została źle zdiagnozowana. No cóż miałam silne manie i rownie silne depresje, teraz jade jedynie na lamitrinie i jest dobrze. Pozdrawiam Cie cieplutko. Sylwia
      • travis11 Re: Piekny umysł 23.07.13, 12:53
        Witam,dobrze wiedzieć,że są ludzie tacy jak ja,że można się podzielić odczuciami,dlatego chciałbym zebrać parę osób do kupy i czasami spotkać sie na mieście.
        Ja biorę lamotrix jest ok,ale w tym wszystkim cieszę sie,że nie mam dołków,brakuje mi natomiast górek smile
        Pozdrawiam
        • za_mszowe Re: Piekny umysł 23.07.13, 17:19
          ameryki nie odkryłeś, ale chyba o takie zupełnie spontaniczne spotkania wiekszej grupy osob naraz to jakos trudno. pozdrawiamsmile dlugiej remisjismile
        • za_mszowe Re: Piekny umysł 23.07.13, 17:20
          powodzenia, tym bardziej że o takie zupełnie spontaniczne spotkania wiekszej grupy osob naraz to jakos trudno. pozdrawiamsmile dlugiej remisjismile
        • avi_co Re: Piekny umysł 23.07.13, 19:59
          travis11 napisał(a):

> cieszę sie,że nie mam dołków,brak
          > uje mi natomiast górek smile
          Wypij od czasu do czasu piwko w dobrym towarzystwiesmile
          • za_mszowe Re: Piekny umysł 23.07.13, 20:06
            avi_co napisała:
            > Wypij od czasu do czasu piwko w dobrym towarzystwiesmile

avi, zapraszasz do Trójmiasta? big_grin
            • avi_co Re: Piekny umysł 24.07.13, 08:28
              Ździebko daleko; jestem z Wielkopolskismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się