Dodaj do ulubionych

Chciałam się przywitać

02.09.14, 17:53
Jestem nowa, dopiero od 2 miesięcy pod opieką psychiatry, nie znam diagnozy, przynajmniej nic mi nie mówi o niej lekarz, ale sądząc po lekach podejrzewa dwubiegunówkę (dostałam convulex i mozarin), w sumie jestem przerażona, tak naprawdę ja nie czuję się chora, to moje otoczenie uważa, że nie jestem sobą. Chciałam się tylko przywitać, bo pewnie będę tu bywać częściej .
Obserwuj wątek
    • poetkam Re: Chciałam się przywitać 02.09.14, 21:36
      Witaj!
      Nie obawiaj się czytać, pytać, pisać - po to jest to forum smile
      • ergo_pl Re: Chciałam się przywitać 02.09.14, 23:32
        Cześć smile
    • avi_co Re: Chciałam się przywitać 03.09.14, 07:05
      salma4 napisała:

> tak naprawdę
      > ja nie czuję się chora, to moje otoczenie uważa, że nie jestem sobą.
      Z boku widać lepiejsad
      • salma4 Re: Chciałam się przywitać 03.09.14, 07:21
        niby wiem, że z boku widać lepiej, ale u mnie nie ma typowej manii, manijne mam chyba tylko, że wszystko mnie wkurza, jestem drażliwa prakytycznie cały czas i siedzę non stop z laptopem (najlepiej, żeby mi nikt wtedy nie przeszkadzał swoim byciem), ale te fazy mi sie przeplatają wielokrotnie w ciagu dnia, czasem mam odpał na sport (ale zawsze myślałam, że to raczej normalne, żeby uprawiać sport), nie mam ciągot do alkoholu, seksu przygodnego (w zasadzie wcale nie mam ciągot do seksu) tak naprawdę rodzina mówi, że najbardziej przeszkadza im moja drażliwość na każdym kroku.
        • avi_co Re: Chciałam się przywitać 03.09.14, 07:50
          Też nie miewam manii z ekscesami. Moje górki to lepszy humor i zwiększona energia, natomiast doły mam znacznie częściej i bywa, że bardzo głębokie. Chad ma bardzo różne oblicza.
          • salma4 Re: Chciałam się przywitać 03.09.14, 08:16
            to w górkach mam podobnie, więcej energii, chęci do robienia czegokolwiek, hmm, jakby się zastanowić, to znajomi których mam odpowiadają moim różnym stanom i albo kontaktuję się z kimś depresyjnym, albo z kimś pokroju ADHD, więc może to faktycznie też jakiś wyznacznik jest
            • avi_co Re: Chciałam się przywitać 03.09.14, 09:08
              Spróbuj uzbroić się w cierpliwość i poczekać na diagnozę. Nawet jeśli będzie to Chad, nie przerażaj się; choroba jak inne wymagające stałej kontroli i leczenia. Naprawdę da się z tym żyć.
              • salma4 Re: Chciałam się przywitać 04.09.14, 20:23
                właśnie mam zmienione leki na brintellix i tegretol, którys z nich strasznie wyciąga ze mnie lęki, cały dzień jestem rozedrgana wewnętrznie
                • chadokracja Re: Chciałam się przywitać 05.09.14, 01:11
                  Napewno już czytałaś w jakiej chorobie się przepisuje te leki . A co do lęków to warto iść do psych.bo to nie jest fajne. Ja miałam lęki po Ketrelu i po Pernazynie ,miałam po nich próby samob.i lekarka na to nic. Dostałam się do innej psych.i ona kategorycznie odstawiła mi te leki . No widzisz to jest jak ruletka ale warto bo leczę się od kilku lat i moje życie stało się znośniejsze dla mnie i moich bliskich. Powodzenia.
                  • salma4 Re: Chciałam się przywitać 05.09.14, 21:35
                    ja po kolejnym dniu leków mam serdecznie dość, zawroty głowy,wielka senność, totalne zamulenie, lęki i pojawiły się intensywne myśli samobójcze, aż się boję jutra i kolejnej porcji tabletek
                    • chadokracja Re: Chciałam się przywitać 05.09.14, 23:27
                      Moja droga w opisie leku jest napisane co może się zdażyć w trakcie ppoczatkowego brania leku. Tego nie unikniesz ,organizm musi się zmierzyć z nowym wyzwaniem. Nasz mózg przyzwyczaił się do pewnego stylu działania (toksycznego) a tu naraz karmimy go odtrutka ,która w efekcie pomoże mu lepiej funkcjonować. To jest zwykła chemia . Mamy zaburzony przepływ substancji chemicznych w mózgu a leki maja za zadanie to naprawić.
                      Mam pytanie byłaś kidyś na diecie odchudzajacej?
                      • salma4 Re: Chciałam się przywitać 06.09.14, 08:26
                        byłam
                        • chadokracja Re: Chciałam się przywitać 09.09.14, 13:59
                          Jak się czujesz ?
                          • salma4 Re: Chciałam się przywitać 10.09.14, 08:24
                            w sumie mam doła dalej, w ostatnich dniach to mnie po prostu znajomi pilnowali, pozytyw jest taki, że stabilizator mnie wycisza tak jakoś przyjemnie i ten stan akurat bardzo mi się podoba, bo nawet jak mnie ktoś wkurzy to mam inny poziom emocji, hmm, zastanawiam się, czy nie mogłabym być na samym stabilizatorze
    • salma4 Re: Chciałam się przywitać 16.09.14, 12:01
      Poszłam dzisiaj do innego psychiatry, tak chyba żeby się upewnić, że coś mi dolega, albo podświadomie liczyć na cud, no cóż cudu nie było, po moich opowieściach wyszło, że jednak chyba mam sporo wspólnego z afektem, więc leki są w sumie dobre, jednego czego się dowiedziałam, to to, że jestem ciekawym przypadkiem i mam trochę z różnych chorób/zaburzeń psychicznych (jak to powiedziała lekarz), w sumie ja się aż tak ciekawie nie czułam jak to usłyszałam.
      • za_mszowe Re: Chciałam się przywitać 16.09.14, 15:46

dlatego wymyślili termin "spektrum CHAD", żeby nie straszyć pacjentow w ten wysoce nieprofesjonalny sposob,tak jak ten ostatni Twój lekarz. Witaj, tak w ogolesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka