28.12.14, 22:33
Mam pytanie, czy jeśli po zażyciu antydepresanta (w zasadzie na początku kuracji - po 2 dniach) pojawia się stan zbliżony do hipomanii , ale trwający tylko 2-3 godz przez 2 dni. a potem spokój i w następnych dniach nawet po zwiększeniu dawki też spokój, to może być po prostu uboczny efekt na początku leczenia antydepresantami, czy już może wskazywać na chad?
Obserwuj wątek
    • za_mszowe Re: Hipomania 28.12.14, 23:44
      Obserwuj się i zgłoś te objawy lekarzowi. Nie jestem psychiatrą ani farmaceutą ani duchem św(nie wiem co za lek bierzesz i co jest napisane w ulotce), ale to zdecydowanie za malo, żeby ze 100% pewnością dać Ci obstawę dodatkowych leków do antydepresanta oraz zmienić diagnozę.
    • poetkam Re: Hipomania 29.12.14, 08:30
      ewa155 napisała:

> Mam pytanie, czy jeśli po zażyciu antydepresanta (w zasadzie na początku kuracj
      > i - po 2 dniach) pojawia się stan zbliżony do hipomanii , ale trwający tylko 2
      > -3 godz przez 2 dni.

Dwie, trzy godziny, a potem przerwa - wszystko wraca do normy, kolejny dzień - dwie, trzy godziny znowu pobudzenie? Mówiłaś o tym lekarzowi?

Ja po zażyciu paxtinu (w sumie po ok. dwóch dniach stosowania) znalazłam się w stanie silnego pobudzenia stwierdzonego przez lekarza jako hipomania, po czym natychmiast włączył mi stabilizator - depakinę. Diagnoza : "podejrzenie" ChAD.

> dawki też spokój, to może być po prostu uboczny efekt na początku leczenia anty
      > depresantami, czy już może wskazywać na chad?

Koniecznie zgłoś to lekarzowi.
      Masz duże pojęcie o ChAD, choruje ktoś u Ciebie w domu?
      • arsen92 Re: Hipomania 29.12.14, 17:33
        Nieumyślne wywołanie fazy hipomaniakalnej przez podanie leku przeciwdepresyjnego wskazuje na pewną ukrytą skłonność do dwubiegunowości
    • za_mszowe Re: Hipomania 30.12.14, 14:23
      (sprawdziłam aktywność załozycielki posta na najróżniejszych forach o depresji i wynika, ze to naprawdę wiele lat leczenia - okolo 10)

jeśli to wystapiło epizodycznie, dwa razy po 2-3godziny (i nie ustłapiło), w ciagu wielu lat leczenia - nie musi być to od razu dwubiegunówka. też miałam antydepresanty wprowadzane zbyt gwałtownie, zaś po innych lekach były reakcje paradoksalne dające objawy innych zaburzeń, a nie pozmieniali mi ówczesnych diagnoz. oczywiście lepiej ewa155 porozmawiaj z lekarzem i zgłoś, że był tego typu przemijający objaw.
      • za_mszowe Re: Hipomania 30.12.14, 14:25
        miało być > jeśli to wystapiło epizodycznie, dwa razy po 2-3godziny (i później w ogóle ustąpiło)

mamy za mało danych na temat jakiegoś nowo zastosowanego leku, pewnie byl wprowadzany zbyt gwałtownie. no i w święta brak dostępu do lekarza.
      • ewa155 Re: Hipomania 30.12.14, 16:32
        byłam u lekarza, poszłam w stanie hipomaniakalnym, ale nie dostałam żadnej informacji że to może być chad, więc prawdopodobnie to efekt uboczny antydepa, zobaczymy co będzie później, w każdym razie tableteczki mam brać nadal
        • ewa155 Re: Hipomania 30.12.14, 17:20
          ale na wszelki wypadek dostalam tez stabilizator, tylko w sumie jak ze stabilizatorem lekarz teraz dowie się czy to depresja czy jednak chad, tego już nie wiem, biorę cital i depakine

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka