Dodaj do ulubionych

potrzebuje rady

11.03.15, 12:35
Witam Was proszę o rade każdy z Was jest doświadczony w depresji, ja potrzebuje modrej rady. Choruje na depresję o około 9 miesięcy, początkowo odczuwałam bóle ciała, silna nerwica, jadłowstręt i wkońcu totalna bezsenność, zaczełam przyjmować pramolan, lekka poprawa, ale nastrój stopniowo się pogarszał, zaczełam mieć myśli samobójcze, nie mogłam wytrzymać tak cierpiałam, zmiana na Cital, po 3 tygodniach poprawa, i tak już zostało, mam straszne wahania nastroju jednego dnia się uśmiecham popołudniu płacze, innego dnia czuje się strasznie źle, strasznie ten nastrój się waha, odczuwam też brak sił, podczas gorszych dni odczuwam niechęć do dalszego życia, nie wiem co robić, biore Cital w dawce 1,5 tabletki, troche pomaga ale nie powoduje jednolitego nastroju, jak jest u Was proszę o rade, ide do lekarza za 3 tygodnie, czy te wahania to już tak zostaną, czy powinnam coś zmienić w leczeniu, ciężko mi tak żyć, pomóżcie
Obserwuj wątek
    • jaskolka82 Re: potrzebuje rady 11.03.15, 14:06
      Witaj, na pewno nie myśl, że tak już będzie zawsze z tymi wahaniami. Może trzeba jeszcze poczekać ok. 3 tygodni właśnie, kiedy masz wizytę, aż leki w pełni zadziałają i ustabilizują twój stan. Zależy jakie są to wahania, opowiedz szczegółowo lekarzowi o nich. Napisz coś więcej na temat tych wahań, jak długo one trwają, jak wtedy się czujesz, co robisz wtedy itp.
      • klaudia1508 Re: potrzebuje rady 11.03.15, 14:51
        tylko, że ja zażywam już Cital przeszło pół roku, wydawało mi się, że jest lepiej, ale teciągłe doły są straszne, jest tak, że kilka dni czuje się naprawde dobrze potem przychodzi kolejny dzień i jest straszny dół smutek nie do wytrzymania, i tak w kółko, rano ok potem nagła zmiana nastroju płacz, a za chwilę w miare ok, nie ma to związku z pogodą bo zdarzają się gorsze dni gdy świeci słońce, najgorsze jest to, że takie wahania nastroju powodują u mnie myśli rezygnacyjne, wtedy czuje się niepotrzebna, że tylko marnuje innym życie... czy chorując na taką chrobe jak chad mając dobrane leki ma się nastrój wmiare jednolity, nie moge sobie poradzić z tą depresją...
        • jaskolka82 Re: potrzebuje rady 11.03.15, 15:07
          A u Ciebie zdiagnozowano CHAD? Jeśli tak, to powinnaś brać leki stabilizujące nastrój, a nie tylko przeciwdepresyjne.
          • klaudia1508 Re: potrzebuje rady 11.03.15, 15:20
            nie zdiagnozowano, narazie lekarz mówi wyłącznie o silnej depresji i na początku o nerwicy, nie wiem czy to samopoczucie ulegnie stabilizacji? Jak jest u Ciebie?
            • jaskolka82 Re: potrzebuje rady 11.03.15, 16:01
              ja mam CHAd, zaczeło się od ostrej manii, potem wiele miesiecy depresji, i stopniowe polepszanie nastroju, potem przez 2 lata raz dołek, raz "normalnie", teraz od jakichs 5 miesiecy - stabilnie. Ale z tego co piszesz, to ja też przeżyłam taka depresję jak Ty. Potworne cierpnienie, napiecie, lek, mysli samobojcze - na tyle nie do wytrzymania że na wlasna prosbe poszlam do szpitala, dopiero tam dostalam antydepresanty. Wyjscie z depresji trwa, czasem tak jak u Ciebie, czasem krocej, a czasem i dłużej.. Ale stan stabilny jest możliwy do osiągnięcia jak najbardziej, czasem dobór leków trwa dłużej. Masz mozliwość kontaktu telefonicznego ze swoim lekarzem , tel. komórrkowy do niego?
            • klaudia1508 Re: potrzebuje rady 11.03.15, 19:27
              cital zażywam od września w dawce 30mg czyli półtorej tabletki, niestety mam silne skutki uboczne...
        • rainbow_73 Re: potrzebuje rady 11.03.15, 20:21
          Co lekarz na Twój stan? Nie proponował zmiany leku albo dorzucenia czegoś ponad to, co przyjmujesz?
          Byłam dziś u psych poskarżyć się na podobne do Twoich dolegliwości. Zaproponowała mi włączenie drugiego antydepresantu albo zaciśnięcie zębów i przeczekanie, gdyż przyjmuję i tak wiele różnych leków, a wątrobę mam tylko jedną, o czym sama mnie od czasu do czasu informuje.
          Z problemem nie jesteś sama, masz do współpracy psychiatrę.
          • 39.a Re: potrzebuje rady 11.03.15, 20:42
            Jeśli jesteś w stanie pić czerwoną herbatę - bardzo polecam.
            Ma dobroczynny wpływ na wątrobę. Lekarz stwierdził, że moja w.
            wygląda tak jakbym nie brała żadnych leków (biorę dodatkowo na nadciśnienie).
            Ważny walor: POPRAWIA NASTRÓJ. Sprawdziłam na sobie, bo co wieczór
            piję na przemian białą, zieloną i puerh w ilościach znacznych. Od ponad 5 lat.
            Jeśli zamierzasz spróbować: kup wyłącznie w sklepie z herbatami, wyłącznie
            na wagę. Najlepiej bez aromatów. Idzie się przyzwyczaić, a nawet delektować.

• rainbow_73 Re: potrzebuje rady 11.03.15, 21:11
              Ostatni sklep z herbatami w moim mieście splajtował jakiś czas temu. Pozostają mi pudełeczka. Spróbuję i tego. Jeśli chodzi o smak, nie mam żadnych zahamowań. Ostatnio popijam zieloną herbatę otrzymaną w prezencie. Kupię sobie czerwoną. A co mi tam...smile
        • jaskolka82 Re: potrzebuje rady 11.03.15, 23:09
          Jeśli bierzesz już tak długo ten lek i czujesz sie tak jak piszesz, to rzeczywiscie lekarz powinien Ci go zmienić na inny. Powiedz lekarzowi że chcesz zmiany leku, bo ten działa słabo na Ciebie
    • jaskolka82 Re: potrzebuje rady 11.03.15, 16:02
      jak długo bierzesz już ten Cital i ile mg dziennie?
    • 39.a Re: potrzebuje rady 11.03.15, 19:12
      Dzień dobry. Kwestia podstawowa: w jakim jesteś wieku i jaka jest Twoja obecna syt. życiowa?
      Co można byłoby ewentualnie zmienić, aby było lepiej?
      • klaudia1508 Re: potrzebuje rady 11.03.15, 19:21
        mam 29 lat mieszkam sama z mężem, pracuje zawodowo, staram się żyć normalnie pomimo tej okropnej depresji, od kilku tygodni regularnie ćwicze, zażywam wit D i magnez, będę próbował też psychoterapii, nie wiem co zmienić... zanim ta okropna depresja zapukała, byłam naprawdę szczęśliwa, pełna planów i nadziei na przyszłość, marzyłam z mężem o dziecku... teraz te marzenia szlak trafił, załamuje mnie ten stan, wydaje mi się że zmarnuje życie mężowi, jest zmuszony opiekować się mną...
        • 39.a Re: potrzebuje rady 11.03.15, 19:47
          Masz jakaś książkę/podręcznik na temat depresji?
          Czytałam na f Depresja, że radzono Ci zmienić lek, idź tym tropem.
          Są pacjenci, którzy doznają ulgi już przy pierwszym wyborze, ale
          poproś koniecznie o inny antydepresant. Walcz o siebie.

PS. Nie mieszkasz sama, mieszkasz z mężem smile
        • bla-01 Re: potrzebuje rady 14.03.15, 23:06
          Moja znajoma po tym leku dostała manii więc radzę Ci zmienić na inny. Dobrze że stosujesz witaminę D i magnez. Radziłabym Ci dołożyć do tego witaminę B-complex, bo bardzo często depresja jest spowodowana niedoborem witaminy B3, B6 i B12, tym bardziej że leki antydepresyjne zaburzają wchłanianie tych witamin .Z minerałów dorzuciłabym jeszcze cynk w formie pestek z dyni i lecytynę.Witaminy i minerały należy brać podczas posiłku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka