Dodaj do ulubionych

Fobia spoleczna

06.10.04, 11:12
Mysle, ze cierpie na fobie spoleczna i nie wiem jak sobie pomoc, albo kto
moglby mi pomoc. zawsze balam sie ludzi, nie umialam utrzymywac blizszych
kontaktow z ludzmi (poza paroma osobami). Nie wiem jak sie z tego wydobyc.
Obserwuj wątek
    • justyna41 Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 11:13
      Zapomnialam dodac, ze tez jestem dwubiegunowa.
      • sheila_take_a_bow Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 12:42
        A jak jestes na biegunie przeciwnym depresji, to tez sie ludzi boisz?
        • justyna41 Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 12:54
          Tez, ale wtedy nadrabiam brawura.
          • nevada_blue Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 14:34
            to coś jak ja..
            też sie boję ludzi i niechętnie wśród nich przebywam..
            może poza paroma osobami, przy którym czuję się w miarę swobodnie..

w depresji - kontaktów prawie zero
            w hipomanii (?) - po prostu nie cierpię z powodu obecności ludzi wokół mnie..
            ale żebym kiedyś jakoś bardziej szukała ich towarzystwa? - nie ma takiej opcji..

choć, wprawdzie rzadko, ale czasem tego towarzystwa rzeczywiście brakuje..
            i wtedy dopada świadomość samotności, której nie potrafi się pokonać..

tylko ja nigdy nie myślałam o tym jako o fobii społecznej..
            ot, taka samotnicza natura smile

pozdrawiam serdecznie!
            [nevada]
            • justyna41 Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 16:37
              Ja w depresjii tez raczej unikam kontaktow, za to w manii "lgne" do ludzi,
              musze sie pilnwac, bo jestem zbyt rozmowna i narzucajaca sie.

Pozdrowienia,
              justyna41
            • nevada_blue Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 17:10
              nevada_blue napisała:

> w hipomanii (?) - po prostu nie cierpię z powodu obecności ludzi wokół mnie..
              > ale żebym kiedyś jakoś bardziej szukała ich towarzystwa? - nie ma takiej
              opcji..

chyba, żeby spojrzeć na ten krótki tydzień kiedy jeździłam po Polsce i w każdym
              mieście proponowałam spotkania ludziom z duplikatu, których wcześniej nawet na
              czy nie widziałam..

hmm, poprawka - jest taka opcja smile
              ale co fakt - raczej się ze sowją obecnościa nie narzucam smile
    • nevada_blue Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 14:36
      na fobię społeczną, jak na każdą fobię chyba, to raczej terapia behawioralno-
      poznawcza.. albo coś w ten deseń smile
      tak mi sę zdaje smile

pozdrawiam!
      [nevada]
      • justyna41 Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 16:05
        nevada_blue napisała:

> na fobię społeczną, jak na każdą fobię chyba, to raczej terapia behawioralno-
        > poznawcza.. albo coś w ten deseń smile
        > tak mi sę zdaje smile
        >
        > pozdrawiam!
        > [nevada]
        >

A terapia psychoanalityczna?
    • awanturka Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 16:06
      Cytat z pewnej madrej ksiażki (jak ktoś zainteresowany moge podac autora, nazwisko bardzo długie i bardzo trudne, chyba autor jest grekiem) .

"Pacjenci z CHAD często cierpia tez z powodu bliżej nieokreślonych problemów w kontaktach z innymi ludźmi niekiedy błędnie interpretowanymi jako fobia społeczna..."
      • justyna41 Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 16:35
        To bardzo ciekawe, co napisalas. Nigdy wczesniej nie slyszalam o tym. Moglabys
        napisac cos wiecej?

Gdybys mogla podac autora, bylabym wdzieczna. Czy ta ksiazka byla wydana w jez.
        polskim?

A moze macie namiary jeszcze na inne ksiazki na temat CHAD?
        • awanturka Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 18:47
          W ksiażce jest niestety tylko zacytowane zdanie, a poza tym, nie ma nic na interesujacy Cię temat.

Mnie temat też interesuje, wprawdzie na duże kłopoty w kontaktach z ludźmi się obecnie nie skarżę, ale wczesniej (tzn w dziecinstwie i młodości) był to duży problem. I już wtedy jakoś wiedziałam, że to nie poprostu introwertyczne usposobienie, nieśmialośc czy coś w tym rodzaju, ale własnie coś dziwnego, nieokreślonego. Męczyłam się z tym bardzo gdzieś do 30 roku życia, potem nastapił jakiś przedziwny przełom, i od tej pory jest, w zasadzie, w tym względzie, w porzadku. A przełom ten zbiegł się w czasie z momentem, gdy zaczęłam w sposob ciagły i nie przerwany przyjmowac leki (wcześniej tylko wtedy gdy było ze mna wyraźnie źle). Czyżby wpływ leków? Sama nie wiem.

Podaję tytuł i autora ksiażki "Przezwyciężyc depresję" - Demiti Francis Papolos, Janice Papolos - Dom Wydawniczy REBIS, Poznan 1994.

Ksiażka raczej dotyczy endogennej depresji, CHAD poświecono w niej niewiele miejsca, ale sa tam dośc ciekawe informacje o tej chorobie, niestety temat, który Cie interesuje, nie został w niej rozwinięty. Ksiażka wyszła w serii ksiażek popularnonaukowych wydawnictwa REBIS, ale to raczej coś w rodzaju podręcznika psychiatrii i neurofizjologii, tylko ostatnia częśc ma raczej poradnikowy charakter.

- awanturka
          • allvo Re: Fobia spoleczna 06.10.04, 21:10
            W tej chwili trudno mi przypomnieć sobie konkretne źródła, ale pamiętam, że
            czytałam już artykuły nt. powiązań różnych zaburzeń lękowych, m.in. fobii
            społecznej, z chad. Według rozmaitych badań z powodu fobii społecznej cierpi
            około 20% pacjentów z chad, najczęściej w okresach podwyższonego nastroju jej
            objawy znacznie się zmniejszają lub znikają, by później powrócić.

Podobno fobię społeczną najbardziej efektywnie leczy się przy pomocy terapii
            behawioralnej lub behawioralno-poznawczej, których jednak nie stosuje się w
            fazie głebszej depresji. Również antydepresantami (słynny Seroxat "lek na
            nieśmiałość"), ale w przypadku chad raczej się ich unika ze względu na
            potencjalną hipomanię.

O terapii behawioralnej i jak ją stosować samemu, w przypadku braku innych
            możliwości
            socialanxiety.factsforhealth.org/behavior.html
            Podobno psychonaliza nie okazała się być zbyt efektywna w leczeniu fobii
            społecznej.

• justyna41 Re: Fobia spoleczna 07.10.04, 11:04
            Dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka