pola.t 07.02.18, 17:12 Możecie polecić jakies książki o chad ? by móc samoedukować się? przejrzałam internet i wszelakie badania naukowe jakie moge znaleźć, głowa mi peką i chce płakać, że to nie jest choroba na chwilę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dkmn Re: książki o chad 07.02.18, 21:30 Mi wystarczało w zasadzie to co znalazłem w internecie. Jak wpiszesz w google "chad książka" to wyskakuje parę pozycji. Nie dowiesz się z tych książek nic więcej niż to co można przeczytać w różnych opracowaniach naukowych dostępnych w internecie. Ale na pewno warto wiedzieć wszystko na temat tej choroby jeżeli się ją ma. Życzę więc owocnej edukacji a jakbyś miała jakieś pytania odnośnie CHAD to pytaj śmiało na forum. Ktoś na pewno Ci odpowie. Odpowiedz Link
pola.t Re: książki o chad 09.02.18, 10:12 Poczytalam troche forum i wiem że nie chce sie leczyc farmakologicznie chcialabym zrozumiec ta chorobe. Odpowiedz Link
isbe Re: książki o chad 09.02.18, 10:19 pewnie jesteś w fazie manii, chcesz rozumieć itd. Nie namawiam na leczenie farmakologiczne, ale tego się nie da zrozumieć i nad tym panować. Odbija ci czy chcesz czy nie. są fazy lepsze i gorsze, też mialam okresy bezlekowej stabilizacji ale w końcu straciłam męża, dziecko, szacunek wobec siebie... odebrano mi wszystko i tylko komornicy się nade mną pastwią. Co z tego że rozumiem czemu, skoro nie potrafię się kontrolować. Odbija i już, wtedy o tym nie myślisz, jesteś w innym, nierzeczywistym świecie. Dopiero po tem są konsekwencje, często bardzo bolesne i dla ducha i dla kieszeni Odpowiedz Link
pola.t Re: książki o chad 09.02.18, 16:29 Ja nie mam mani ja po prostu nie chce sie leczyc. Mam wazenie ze dg jest mylna ze to co sie ze mna dzieje to normalne, inni tez tak maja. Odpowiedz Link
39.a Re: książki o chad 11.02.18, 15:15 Cześć. Dlaczego nie chcesz leczyć się farmakologicznie? I jeśli możesz, opowiesz o swoich zachowaniach, które sprowokowały taką diagnozę? Dużo ostatnio tu pisaliśmy o odstawieniu leków, ale weź pod uwagę całość historii. U mnie diagnozę ChAD postawiono prawdopodobnie na wyrost i odstawiłam (pod kontrolą lekarza) sporą część leków. NIE WSZYSTKIE! Jeśli nie masz zaufania do jednego dra, skonsultuj się z następnym. Zdrowia. Odpowiedz Link
pola.t Re: książki o chad 11.02.18, 20:47 Poczytalam w weekend co leki robia z ludźmi a i tak poprawy nie ma. Nie ma lekow na ms. Nie ma lekow by chcialo sie zyc. Nikt za mnie nie podejmie decyzji czy dzis wstane z lozka czy nie dam rady. Zdaje sobie sprawe z tego ze jestem w ciemnej d, ze pewne zachowania beda sie nasilac, ze nie bedzie lepiej. Kiedys juz leczylam sie i niewiele to zmienilo jestem w miejscu gdzie byc nie chce mentalnie tylko w jednym tkwie w bezsilnosci. I to nie tak ze to depresja, nie tak ze przyjdzie hipomania bo nie przyjdzie. Ostatnio wymyslili mi chad, moj przyjaciel dr zwrocil mi na to uwage i moj dr tez taka dg taka postawil. Odpowiedz Link
39.a Re: książki o chad 12.02.18, 10:26 Zaznaczę, że gdybam, bo jest za mało danych, nie napisałaś właściwie nic o sobie. Tkwienie mentalnie w syt., w warunkach w ktorych być się nie chce to nerwica, nie inna jednostka chorobowa. Myślałaś o terapii? Jak my, jako forum, mozemy Tobie pomóc? Skoro lubisz czytać, spróbuj uciec w świat literatury. Narkotyk, ale jeden z przyjemniejszych i malo prawdopodobne, ze zrujnuje Ci życie. Jakie leki brałaś? W żaden sposób nie pomogły? Co możesz zrobić sama dla siebie, aby bylo Ci lżej? Odpowiedz Link
39.a Re: książki o chad 12.02.18, 10:30 MS to multiple sclerosis? Poszukałabym pozutywnych przypadków. Ludzi, ktorzy sobie lepiej radzą niż ja. Zauważałabym wszystkie dobre chwile. Odpowiedz Link
39.a Re: książki o chad 12.02.18, 10:33 Monica Basco. Poszukaj podręcznika o zaburzeniu afektywnym dla lekarza, jest i dla pacjenta. Odpowiedz Link
pola.t Re: książki o chad 12.02.18, 12:31 Nie mam MS stwardnienia rozsianego a mam ms mysli s. Dzis snilo mi sie ze odebralam sobie zycie obudzilam sie przerazona i nie poszlam do pracy. Bralam wiekszoac SSRI SNRI i cyklicznie sie wszystko powtarzalo. Oczekuje nadzieii. Podrecznik dla chorujacych na chad wlasie czytam. Odpowiedz Link
biala_malpa Re: książki o chad 11.03.18, 12:51 "Świadomą drogą przez depresję. Wolność od chronicznego cierpienia" Williams, Teasdale, Segal, Kabat-Zinn "Nie ma ja nie ma problemu" Anam Thubten "(Nie)zwyczajne Ja" Jolanta Toporowicz Pozdrawiam Odpowiedz Link
kociaczek456 Re: książki o chad 13.03.18, 14:12 Nie jestem za tym by o tym czytać, jak wpadło mi w ręce kilka pozycji o chorobie maniakalno-depresyjnej to mój stan się pogorszył. Lepiej zostawić tę wiedzę lekarzom, chyba, że chcesz czytać relacje osób, które przeszły przez to samo co my. Odpowiedz Link
matylda333 Re: książki o chad 13.03.18, 15:54 Nie mowie o samobiczowaniu sie i plawieniu w chorobie ale o psychoedukacji. Łatwiej byc partnerem w leczeniu dla lekarza jak ma sie wiedze o chorobie i samoobserwacji, oczywiscie o ile jest zachowany krycyzm choroby. Odpowiedz Link
martyna2525 Re: książki o chad 14.03.18, 17:14 Bardzo ciekawie pisze prof Święcicki w swoich publikacjach na temat Chadu. Odpowiedz Link
dragon2016 Re: książki o chad 14.03.18, 20:44 Tak to prawda co piszesz jak masz samokrycytyzm możesz zostać dobrym partnerem lekarskim. Odpowiedz Link
chad62 Re: książki o chad 23.03.18, 18:45 Ciekawe sa filmy na YouTube . Dokumentalne pokazuja co i jak polecam. Odpowiedz Link