Dodaj do ulubionych

książki o chad

07.02.18, 17:12
Możecie polecić jakies książki o chad ? by móc samoedukować się?
przejrzałam internet i wszelakie badania naukowe jakie moge znaleźć, głowa mi peką i chce płakać, że to nie jest choroba na chwilę.
Obserwuj wątek
    • dkmn Re: książki o chad 07.02.18, 21:30
      Mi wystarczało w zasadzie to co znalazłem w internecie. Jak wpiszesz w google "chad książka" to wyskakuje parę pozycji. Nie dowiesz się z tych książek nic więcej niż to co można przeczytać w różnych opracowaniach naukowych dostępnych w internecie. Ale na pewno warto wiedzieć wszystko na temat tej choroby jeżeli się ją ma. Życzę więc owocnej edukacji a jakbyś miała jakieś pytania odnośnie CHAD to pytaj śmiało na forum. Ktoś na pewno Ci odpowie.
      • pola.t Re: książki o chad 09.02.18, 10:12
        Poczytalam troche forum i wiem że nie chce sie leczyc farmakologicznie chcialabym zrozumiec ta chorobe.
        • isbe Re: książki o chad 09.02.18, 10:19
          pewnie jesteś w fazie manii, chcesz rozumieć itd. Nie namawiam na leczenie farmakologiczne, ale tego się nie da zrozumieć i nad tym panować. Odbija ci czy chcesz czy nie. są fazy lepsze i gorsze, też mialam okresy bezlekowej stabilizacji ale w końcu straciłam męża, dziecko, szacunek wobec siebie... odebrano mi wszystko i tylko komornicy się nade mną pastwią. Co z tego że rozumiem czemu, skoro nie potrafię się kontrolować. Odbija i już, wtedy o tym nie myślisz, jesteś w innym, nierzeczywistym świecie. Dopiero po tem są konsekwencje, często bardzo bolesne i dla ducha i dla kieszeni
          • ergo_pl Re: książki o chad 09.02.18, 14:03
            Chorobę trzeba leczyć.
            • pola.t Re: książki o chad 09.02.18, 16:29
              Ja nie mam mani ja po prostu nie chce sie leczyc. Mam wazenie ze dg jest mylna ze to co sie ze mna dzieje to normalne, inni tez tak maja.
        • 39.a Re: książki o chad 11.02.18, 15:15
          Cześć.

Dlaczego nie chcesz leczyć się farmakologicznie?
          I jeśli możesz, opowiesz o swoich zachowaniach, które sprowokowały taką diagnozę?

Dużo ostatnio tu pisaliśmy o odstawieniu leków, ale weź pod uwagę całość historii. U mnie diagnozę ChAD postawiono prawdopodobnie na wyrost i odstawiłam (pod kontrolą lekarza) sporą część leków. NIE WSZYSTKIE!
          Jeśli nie masz zaufania do jednego dra, skonsultuj się z następnym.
          Zdrowia.
          • pola.t Re: książki o chad 11.02.18, 20:47
            Poczytalam w weekend co leki robia z ludźmi a i tak poprawy nie ma. Nie ma lekow na ms. Nie ma lekow by chcialo sie zyc. Nikt za mnie nie podejmie decyzji czy dzis wstane z lozka czy nie dam rady.
            Zdaje sobie sprawe z tego ze jestem w ciemnej d, ze pewne zachowania beda sie nasilac, ze nie bedzie lepiej.
            Kiedys juz leczylam sie i niewiele to zmienilo jestem w miejscu gdzie byc nie chce mentalnie tylko w jednym tkwie w bezsilnosci. I to nie tak ze to depresja, nie tak ze przyjdzie hipomania bo nie przyjdzie.
            Ostatnio wymyslili mi chad, moj przyjaciel dr zwrocil mi na to uwage i moj dr tez taka dg taka postawil.
            • 39.a Re: książki o chad 12.02.18, 10:26
              Zaznaczę, że gdybam, bo jest za mało danych, nie napisałaś właściwie nic o sobie.
              Tkwienie mentalnie w syt., w warunkach w ktorych być się nie chce to nerwica, nie inna jednostka chorobowa. Myślałaś o terapii? Jak my, jako forum, mozemy Tobie pomóc?
              Skoro lubisz czytać, spróbuj uciec w świat literatury. Narkotyk, ale jeden z przyjemniejszych i malo prawdopodobne, ze zrujnuje Ci życie.
              Jakie leki brałaś? W żaden sposób nie pomogły?
              Co możesz zrobić sama dla siebie, aby bylo Ci lżej?
              • 39.a Re: książki o chad 12.02.18, 10:30
                MS to multiple sclerosis? Poszukałabym pozutywnych przypadków. Ludzi, ktorzy sobie lepiej radzą niż ja. Zauważałabym wszystkie dobre chwile.
                • 39.a Re: książki o chad 12.02.18, 10:33
                  Monica Basco. Poszukaj podręcznika o zaburzeniu afektywnym dla lekarza, jest i dla pacjenta.
                  • pola.t Re: książki o chad 12.02.18, 12:31
                    Nie mam MS stwardnienia rozsianego a mam ms mysli s. Dzis snilo mi sie ze odebralam sobie zycie obudzilam sie przerazona i nie poszlam do pracy.
                    Bralam wiekszoac SSRI SNRI i cyklicznie sie wszystko powtarzalo.
                    Oczekuje nadzieii.
                    Podrecznik dla chorujacych na chad wlasie czytam.
    • biala_malpa Re: książki o chad 11.03.18, 12:51
      "Świadomą drogą przez depresję. Wolność od chronicznego cierpienia" Williams, Teasdale, Segal, Kabat-Zinn
      "Nie ma ja nie ma problemu" Anam Thubten
      "(Nie)zwyczajne Ja" Jolanta Toporowicz

Pozdrawiam
      • matylda333 Re: książki o chad 12.03.18, 17:32
        Mam i polecam
    • kociaczek456 Re: książki o chad 13.03.18, 14:12
      Nie jestem za tym by o tym czytać, jak wpadło mi w ręce kilka pozycji o chorobie maniakalno-depresyjnej to mój stan się pogorszył. Lepiej zostawić tę wiedzę lekarzom, chyba, że chcesz czytać relacje osób, które przeszły przez to samo co my.
      • matylda333 Re: książki o chad 13.03.18, 15:54
        Nie mowie o samobiczowaniu sie i plawieniu w chorobie ale o psychoedukacji. Łatwiej byc partnerem w leczeniu dla lekarza jak ma sie wiedze o chorobie i samoobserwacji, oczywiscie o ile jest zachowany krycyzm choroby.
        • martyna2525 Re: książki o chad 14.03.18, 17:14
          Bardzo ciekawie pisze prof Święcicki w swoich publikacjach na temat Chadu.
          • dragon2016 Re: książki o chad 14.03.18, 20:44
            Tak to prawda co piszesz jak masz samokrycytyzm możesz zostać dobrym partnerem lekarskim.
    • chad62 Re: książki o chad 23.03.18, 18:45
      Ciekawe sa filmy na YouTube . Dokumentalne pokazuja co i jak polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka