Dodaj do ulubionych

Prośba o radę

04.03.18, 20:59
Napisałam już na innym forum ale może Wy też macie jakiś pomysł by mi doradzić.
otóż
Mam pytanie ale najpierw opiszę syt to co wiem.
Osoba chorująca na CHAD o diagnozie wie od ok 2 lat ale ciągle nie jest pogodzona do końca z diagnozą. Przez okres leczenia miewała epizody depresyjne lub mieszane -depresyjne. Odkąd się leczy nie było nigdy hipomanii i manii. Wcześniej przed leczenie hipomania na lekach i nagle buum.
W listopadzie -grudniu epizod depresyjny z myślami s ( i wg mnie czymś więcej bo to ukrywała )wyautowało ją z życia konkretnie, nie zgodziła się na szpital a w zamian miała wizyty u lekarza dwa razy w tyg w tym okresie ( na szczęście lekarz nie dał się nabrać na to do czego nie chciała się przyznać).
Po co to piszę, przeraża mnie jej ostatni pomysł i to że na samym pomyśle się nie skończyło bo wprowadziła go w czyn. A mianowicie stwierdziła, że odstawi neuroleptyk by przekonać się czy to naprawdę Chad czy tylko depresja. Od grudnia była na leku przeciwdepresyjnym, stabilizatorze, przeciw lękowym i neuroleptyku . Lekarz jej powiedział, że mus mieć neuroleptyk by nie wpaść w manię a ona twierdzi że nigdy w mani nie było więc jak ma mieć teraz.
jak mam jej wyperswadować kolejne eksperymenty? czy może zrobić się znów niebezpiecznie? rozumiem, że nie może pogodzić się z diagnozą ale nie przyjmuje do wiadomości że może sobie zaszkodzić .oczywiście nie przyznała się lekarzowi, że odstawiła neuroleptyk i przeciw lekowy.
p.s nie żebym brała odpowiedzialność za jej decyzje ale zwyczajnie nie chciałabym by przeżywała coś podobnego do ostatniego epizodu.
macie jakiś pomysł by ją przekonać?
Obserwuj wątek
    • megan.k Re: Prośba o radę 04.03.18, 22:39
      To jest jej decyzja i ma do niej pełne prawo. Zrozumiałabyś to lepiej, gdybyś zażyła chociaż jedną tabletkę neuroleptyka. Czasami lepiej zaryzykować wystąpienie manii, niż próbować żyć, będąc przymulonym lekiem przeciwpsychotycznym.
      • matylda333 Re: Prośba o radę 04.03.18, 23:14
        Alez ja biore neuroleptyki mam sie dobrze. A ona na neuroleptyku tez dobrze funkcjonuje tylko dlaczego to chce zmienić?
        • megan.k Re: Prośba o radę 05.03.18, 06:12
          Tylko, co to znaczy dobrze funkcjonować na neuroleptyku? Czy to znaczy dokładnie to samo, co przed zastosowaniem leku przeciwpsychotycznego? Chodzi mi przede wszystkim o jasność myślenia, wypowiadanie się, pamięć, koncentrację, inteligencję. Jesteś pewna, że ten lek nie robi z Ciebie zombi? Czy byłaś taka sama przed zachorowaniem na CHAD?
          • matylda333 Re: Prośba o radę 05.03.18, 08:44
            Nie robi ze mnie zombi pracuje i calkiem zwyczajne prowadze zycie. Nie jestem spiaca czy stlumiona intelektualnie. Nawet sie usmiecham smile
            • megan.k Re: Prośba o radę 05.03.18, 20:09
              Takie samo życie jak kiedyś przed chorobą?
              • matylda333 Re: Prośba o radę 05.03.18, 21:29
                Tak. Nawet powiem ze lepsze bo stabilniejsze.
      • ergo_pl Re: Prośba o radę 05.03.18, 00:22
        Z tym ryzykowaniem wystąpienia manii, to bym polemizowała...
        • megan.k Re: Prośba o radę 05.03.18, 06:18
          Leki przeciwpsychotyczne powinno się stosować tylko w przypadku manii z zaburzeniami psychotycznymi i to tylko przez możliwie krótki czas po epizodzie, a nie jako stały składnik leczenia. Psychiatrzy sami powinni przetestować te leki na sobie, żeby w końcu zrozumieć, jak one tak naprawdę działają. Mi takie podejście psychiatrii do tematu odebrało kilka lat życia, więc wiem, o czym piszę.
          • matylda333 Re: Prośba o radę 05.03.18, 08:52
            Leki przeciw psychotyczne zapobiegaja manii/psychozie czesto bierze sie je by nie wyleciec w kosmos a nie tylko w stanie manii czy psychozie.W duzej mierze zalezy jaki bierze sie neuroleptyk bo sa takie, ktore bardziej czy mniej wplywaja na funkcjonowanie.
            • ergo_pl Re: Prośba o radę 05.03.18, 10:02
              Dokładnie.
            • megan.k Re: Prośba o radę 05.03.18, 20:16
              Właśnie, dobrze to ujęłaś: bardziej albo mniej wpływają na funkcjonowanie, ale jednak wpływają. Najlepiej to zauważyć, kiedy się je odstawi. Wiele osób na tym forum już o tym pisało.
              • matylda333 Re: Prośba o radę 05.03.18, 21:47
                Powtorze jeszcze raz. Neuroleptyki sa rozne i np olanzepina moze spowalniac a np solian juz nie i to nie zawsze i u wszystkich. Nie mozna tak tupac nozka "nie bo nie" nie znajac mechanizmu dzialania tych lekow. Dzialaja na neuroprzekazniki i w zaleznosci od ich deficytow (u kazdego z pacjentow sa one inne) moga roznie dzialac. Dwoch roznych choryb bioracych ten sam lek moze sie roznie czuc i moze on dzialac lub nie dzialac to dotyczy wielu lekow np na nadcisnienie jednemu lek pomoze a inny musi zmienic i szukac innego co zadziala.
                • megan.k Re: Prośba o radę 06.03.18, 05:59
                  Podobnie jak każdy ma wybór, czy brać takie leki, ryzykując skutki uboczne czy też z nich zrezygnować, stosując tylko stabilizatory. Ty założyłaś ten wątek, żeby się poradzić, jak namówić kogoś do ponownego brania leków przeciwpsychotycznych. Pytam się dlaczego, jakie masz do tego prawo, żeby decydować o jakości czyjegoś życia? Nie każdy chce prowadzić tylko normalne życie, niektórzy potrzebują czegoś więcej i nie myślę tu wcale o huśtawkach nastroju.
                • megan.k Re: Prośba o radę 06.03.18, 06:04
                  Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego tak wiele osób leczących się z powodu diagnozy CHAD tak trudno odnajduje się w pracy zawodowej, nawet ją mając, a także normalnie po prostu w życiu. Powtórzę jeszcze raz moje pytanie z wątku: Zaburzenia psychotyczne. Czy geniusz na psychotropach byłby dalej geniuszem?
                  • matylda333 Re: Prośba o radę 06.03.18, 07:53
                    Dlatego chce ja namowic do brania lekow bo juz widzialam i poniekad uczestniczylam w tym jak kiedys je odstawila. O malo co nie skonczylo sie szpitalem. Nie zmusze ja moge tylko przekonywac i prosic. Zakladajac ten watek mialam na celu uzyskac ewentualne argumenty a nie agresywne zachowanie.
                    Megan rozumiem ze jestes przeciwna psychotykom bo masz zle doswiadczenia ale uszanuj moje zdanie ktore jest przeciwne a nie naskakuj jakbym ci cos zrobila.
                    • ergo_pl Re: Prośba o radę 06.03.18, 09:31
                      Megan - od razu nie i nie, a przede wszystkim nie zapytałaś, nie wiesz, w jakim stanie jest ta dziewczyna!
                    • megan.k Re: Prośba o radę 06.03.18, 20:29
                      Szanuję Twoje zdanie, jeśli dotyczy tylko i wyłącznie Ciebie, a nie innych. Inni mają prawo sami decydować o swoim życiu.
                      • ergo_pl Re: Prośba o radę 06.03.18, 23:44
                        Czyli wg Ciebie na przykład jak ktoś zdecyduje, że chce wskoczyć pod pociąg, niech se skacze, tak?
                        • ergo_pl Re: Prośba o radę 06.03.18, 23:59
                          He,he, a jak koleżanka chce skakać z balkonu, to jej decyzja, szanujemy więc wink Obłęd. Sztywność myślenia. Biało-czarno.
                          • megan.k Re: Prośba o radę 07.03.18, 16:34
                            A skąd wiesz, że koleżanka nie chciała wyskoczyć z balkonu właśnie z powodu np. skutków ubocznych leków przeciwdepresyjnych, które mają właśnie jako jeden z licznych objawów ubocznych również myśli samobójcze?
                            • ergo_pl Re: Prośba o radę 07.03.18, 23:43
                              Zauważ, że nigdzie nie napisałam, że koleżanka ma brać lub nie brać neuroleptyku, nawet by mi do głowy nie przyszło coś takiego! I jestem zszokowana, że w ogóle w tej kwestii można się wypowiadać, tak jak to niektórzy komentujący uczynili... Jakie to cholernie nieodpowiedzialne. Nie do przyjęcia.
                              Odniosłam się do "sztywnego" ogólnego stwierdzenia.
                              • megan.k Re: Prośba o radę 08.03.18, 05:51
                                Masz rację, teraz się z Tobą zgadzam. smile
                        • megan.k Re: Prośba o radę 07.03.18, 16:43
                          Temat dotyczy jakości życia na lekach przeciwpsychotycznych, a nie życia tak w ogóle. Oczywiście, że nie można patrzeć bezczynnie na wszelkie próby samobójcze, przestępstwa, krzywdzenie innych ... Ale ja po swoich doświadczeniach z lekami jestem ostrożna w doradzaniu komuś, żeby je brał, jeśli sam tego nie chce, bo może właśnie ma ku temu poważne powody. Zauważ, że z pierwszego postu autorki wątku nie wynika, żeby koleżanka była aktualnie w manii. Może najpierw należało jej po prostu poradzić konsultację lekarską, a nie powrót do leków. Może psychiatra sam uznałby, że w obecnym stanie zdrowia pacjenta te leki nie są już konieczne.
                          • pola.t Re: Prośba o radę 07.03.18, 18:13
                            Życie jest do d i czy na lekach czy bez leków i tak to wszystko to jeden chłam. Dązymy nie wiadomo po co i za czym, o sensie życia to tylko poematy piszą a z realnością ma się to nijak. Budzisz się idziesz do pracy musisz tam przetrwac czy wydaje Ci się że to najcięższy dzien w twoim życiu ty musisz tam trwac by za coś zyć .Po co to wszystko, kto na to ma siły bo ja już ich nie powiadam. amen
                            • megan.k Re: Prośba o radę 08.03.18, 06:37
                              A może po prostu trzeba zmienić pracę na bardziej satysfakcjonującą, do której rano idzie się z przyjemnością? A jak chciałabyś, żeby wyglądało Twoje życie? Czy na pewno nie ma w nim nic, co sprawia Ci radość? Może więc warto pomyśleć o zmianach? Jeszcze niedawno byłaś bardziej optymistyczna, czyżby to jednak dół po górce? Co się takiego wydarzyło, że wszystko się zmieniło, Twoje spojrzenie na życie?
                              • pola.t Re: Prośba o radę 08.03.18, 08:41
                                Wczoraj przyjaciel musial mnie przyprowadzic do domu ze spaceru nie bylam w stanie wrocic stalam i krzyczalam ze zycie jest do d i bezsensu. Sama siebie nie rozumiem i wiem ze ciezko ze mna wytrzymac, on mnie w koncu zostawi bo nie jest mu potrzebne dziecko do opieki. Zwariuje z rozpaczy mam ochote gryzc kopac krzyczec ze to niesprawiedliwe.
                                • megan.k Re: Prośba o radę 08.03.18, 19:22
                                  Z tego, co piszesz, wynika, że leki nie za dobrze Cię stabilizują. Czy rozmawiałaś o tym ze swoim lekarzem?
                                  • pola.t Re: Prośba o radę 08.03.18, 19:34
                                    Mam taki niepokoj ze mam ochote sobie cos zrobic. On wyszedl na zakupy ja sie boje wyjsc bo znow nie bede umiala wrocic i bede krzyczec. Nie wiem co mam juz robic by sie ratowac przeciez to bez sensu.
                          • ergo_pl Re: Prośba o radę 07.03.18, 23:48
                            megan.k napisała:

> Temat dotyczy jakości życia na lekach przeciwpsychotycznych

???
                            Najwyraźniej pomyliłaś wątki...

• megan.k Re: Prośba o radę 08.03.18, 05:49
                              Odniosłam się do tego, co sama napisałam w tym wątku. Może źle się wyraziłam. smile
    • dkmn Re: Prośba o radę 06.03.18, 09:31
      matylda333 napisała:
      > macie jakiś pomysł by ją przekonać?
      Jeszcze nie dawno przekonywałaś nas że każdy ma prawo do własnych wyborów. Teraz widocznie Ci się odmieniło ale to dobrze bo pewnie zauważyłaś że przy chorobie psychicznej nic nie jest czarno-białe. Zadaj sobie pytanie czy ta osoba jest obecnie w stanie podejmować rozsądne decyzje czy nie. Jeżeli myśli logicznie i stwierdziła że nie chce brać leków przeciwpsychotycznych to ma prawo do takiego wyboru. A jeżeli nie myśli logicznie to z taką osobą wtedy się nie dyskutuje bo to nic nie da. Dla mnie sprawa jest banalnie prosta.
      • matylda333 Re: Prośba o radę 06.03.18, 09:38
        Tylko konsekwencje sa juz nie takie prostebo to ja ja bede sciagac z balkonu. Ok juz nie marudze ogarne jakos temat.
        • ergo_pl Re: Prośba o radę 06.03.18, 10:15
          Matylda, pozostaje mieć rękę na pulsie, nic innego. Trzymaj się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka