matylda333
04.03.18, 20:59
Napisałam już na innym forum ale może Wy też macie jakiś pomysł by mi doradzić.
otóż
Mam pytanie ale najpierw opiszę syt to co wiem.
Osoba chorująca na CHAD o diagnozie wie od ok 2 lat ale ciągle nie jest pogodzona do końca z diagnozą. Przez okres leczenia miewała epizody depresyjne lub mieszane -depresyjne. Odkąd się leczy nie było nigdy hipomanii i manii. Wcześniej przed leczenie hipomania na lekach i nagle buum.
W listopadzie -grudniu epizod depresyjny z myślami s ( i wg mnie czymś więcej bo to ukrywała )wyautowało ją z życia konkretnie, nie zgodziła się na szpital a w zamian miała wizyty u lekarza dwa razy w tyg w tym okresie ( na szczęście lekarz nie dał się nabrać na to do czego nie chciała się przyznać).
Po co to piszę, przeraża mnie jej ostatni pomysł i to że na samym pomyśle się nie skończyło bo wprowadziła go w czyn. A mianowicie stwierdziła, że odstawi neuroleptyk by przekonać się czy to naprawdę Chad czy tylko depresja. Od grudnia była na leku przeciwdepresyjnym, stabilizatorze, przeciw lękowym i neuroleptyku . Lekarz jej powiedział, że mus mieć neuroleptyk by nie wpaść w manię a ona twierdzi że nigdy w mani nie było więc jak ma mieć teraz.
jak mam jej wyperswadować kolejne eksperymenty? czy może zrobić się znów niebezpiecznie? rozumiem, że nie może pogodzić się z diagnozą ale nie przyjmuje do wiadomości że może sobie zaszkodzić .oczywiście nie przyznała się lekarzowi, że odstawiła neuroleptyk i przeciw lekowy.
p.s nie żebym brała odpowiedzialność za jej decyzje ale zwyczajnie nie chciałabym by przeżywała coś podobnego do ostatniego epizodu.
macie jakiś pomysł by ją przekonać?