awanturka 16.02.05, 15:25 polityka.onet.pl/162,1215900,1,0,artykul.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda16 Re: Piszą o nas! - link 16.02.05, 21:35 dzieki. Ale jedno mi sie nie podoba w tym artykule pisza o tej najbardziej spektakularnej odmianie CHAD czyli o typie I, nie wspominaja o II z hipomaniami. Ja np. nigdy nie popelniam szalenstw finansowych i nie mam takich odjazdow w hipo. No i niech no ja teraz komus powiem ,ze mam CHAD, przechlapane. Zaraz pomysla, ze trzeba na mnie uwazac, trzeba kontrolowac, zabezpieczac konta itp. Ja tymczasem funkcjonuje od lat w swoim srodowisku w miare normalnie choc z olbrzymim trudem i wysilkiem, tylko wtajemniczone osoby wiedza, ze jestem chora. Artykul jednak zbyt uogolnia, ale to takie medialne. Odpowiedz Link
awanturka Re: Piszą o nas! - link 16.02.05, 22:53 Masz rację. Wszędzie opisują CHAD typu I, rzeczywiscie jest bardziej "medialny". Mnie nikt nie wierzy, ze mam diagnozę CHAD bo nikt u mnie zadnych zachwań opisywanych w mediach nie zauważa. No i nie wspomina się, że można mieć CHAD mając prawie wyłacznie stany mieszane czy dysforyczne co już do żadnego z opisów nie pasuje ani trochę. No, ale dobrze, że choć tyle. - awanturka Odpowiedz Link
asta_la_vista Re: Piszą o nas! - link 17.02.05, 00:42 z jednej strony dobrze, że coś piszą na ten temat że może więcej takich artykułów, społeczeństwo się z tym powoli "obędzie" i choroby psychiczne przestaną wreszcie być tematem tabu ale... czasem nie napisanie niczego może być mniej szkodliwe niż napisanie tylko części no bo faktycznie przeciętny czytelnik, nie mający styczności z zagadnieniem będzie kojarzył CHAD z typem I, co to ma samobójcze depresje i jest nieobliczalny, a nawet niebezpieczny w manii i jaka tu ulga dla chorujących? np. dla tych właśnie z typem II? dalej lepiej się nie przyznawać a gdyby tak samemu się tym zająć? napisaniem podobnego artykułu? tylko nieco głębiej traktującego zagadnienie, ale nie będącego jednocześnie suchym i skomplikowanym wykładem? w sumie można by spróbować, szczególnie jeśli ma się możliwość kontaktu z jakimś psychiatrycznym autorytetem... może akurat gdzieś udałoby się to umieścić celem edukacji społeczeństwa? myślicie, że taki zwykły szary obywatel miałby jakąś szansę coś w tym kierunku zmienić? swoją drogą ciekawe... Odpowiedz Link
jagoda16 Re: Piszą o nas! - link 17.02.05, 10:29 mysle, ze przecietny obywatel mialby szanse, np. piszac polemiczny list do redakcji , jako reakcje na artykul; zwlaszcza 22.02 moga cos opublikowac. Uwaga jesli ktos chce cos napisac to numer Polityki zamykany jest piatek/ sobota. Byl tam tez adres dziennikarza, ktory szuka kontaktu z osobami uczestniczacymi w forach. Ja poki co nie mam poweru, a poza tym wyjazdzam na ferie Odpowiedz Link
smutaska3 Re: Piszą o nas! - link 17.02.05, 11:40 ja tez jestem wkurw... bo curfa mialam przez kilka dni w zyciu moze hipomanie, ktora byla pelna mysli samobojczych i wkurwiania sie na wszystkich... a do tego ciagle mam depresje...i zeby cos zdziaalc to musze flaki wyprobowac.. no a jakis debil sobie pomysli bog wie co...ale i tak mam to w dupie Odpowiedz Link
aneta10ta Re: Piszą o nas! - link 19.02.05, 14:39 smutaska3 napisała: > no a jakis debil sobie pomysli bog wie co... A mnie bawi skuteczne potwierdzanie bog-wie-czego nie tylko debilom. Aneta Odpowiedz Link
asta_la_vista Re: Piszą o nas! - link 17.02.05, 17:43 cholera, to nawet mimo chęci i tak nie zdążę na ten numer, bo mam jeszcze po drodze egzamin jutro i nawet nie mam kiedy nad tym usiąść. a i nie wiem czy moja wiedza jest wystarczająca w tej materii, żeby się szerzej wypowiadać... ale i tak uważam, że nie powinno się tego tak bez dodatkowych wyjaśnień zostawić. pozdrawiam Jagodo miłych ferii życzę! Odpowiedz Link
jagoda16 Re: Piszą o nas! - link 17.02.05, 20:16 napisalam kilka slow do autora artykulu, ale krotko, nie jakis wyczerpujacy list, przeslalm mu tez link do tego watku. Odpowiedz Link
asta_la_vista Re: Piszą o nas! - link 18.02.05, 19:10 też parę słów skrobnę pozdrawiam Was ciepło asta Odpowiedz Link