Dodaj do ulubionych

seny leków

30.12.06, 21:21
czy wszystkie leki na chad sa takie drogie???
leczylam sie na depresje i wydatek 40zl miesiecznie byl dla mnie
wystarczajacy ale jak czytam Wasze posty to az mi skora cierpnie:200zl za
lek???
nie ma tanszych odpowiednikow??
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: seny leków 31.12.06, 01:25
      Nie wiem, szczerze mówiąc ja płacę jakoś niespecjalnie wiele. Depakine nie
      pamiętam ile ale nie tragedia a Zolafren dostaję od X czasu gratis od lekarza w
      ramach tzw darmowych próbek. Dużo go nie zjadam, więc starcza...
      • megan.k Re: seny leków 31.12.06, 13:28
        Depakine jest bezpłatna, Zolafren kosztuje kilka złotych, najdroższe są antydepresanty np. EFECTIN 28 kapsułek kosztuje ok. 53 zł.
        • aga345 Re: ceny leków 31.12.06, 16:15
          z antydepresantow bralam jak na razie seronil 40mg. na miesiac wynosil mnie ok
          26zl ( ze znizka oczywiscie). nie wiem jaki antydepresant lekarz teraz mi
          dobierze przy stabilizatorze. moze seronil zostanie...ale nie wiem bo nie
          jestem lekarzem.
          tzn ze co..lekarz wypisuje recepte na depakine i dostajesz to za darmo w
          aptece??
          • megan.k Re: ceny leków 31.12.06, 17:05
            Tak Depakine przepisana na receptę przez psychiatrę jest bezpłatna. Pernazinum również jest bezpłatny.
        • awanturka Re: seny leków 31.12.06, 21:15
          Za zolafren płacę 130 zł miesięcznie (dawka 5 mg dziennie) a nie parę złotych!
          • megan.k Re: seny leków 31.12.06, 21:54
            16.11.2006 kupowałam ostatnio Zolafren, cena bez ryczałtu faktycznie wynosi 139,77 , ale jest to lek z ryczałtem i jego cena na receptę od psychiatry na chorobę przewlekłą wynosiła 3,63.
            • lolinka2 Re: seny leków 01.01.07, 01:26
              a zasada jest taka, że nie na każdą chorobę można go z ryczałtem wypisać i
              dlatemuż...
              • megan.k Re: ceny leków 01.01.07, 05:25
                Pytanie dotyczyło leków na CHAD. Ja mam CHAD i Zolafren kupiłam z ryczałtem.
                • avoid Re: ceny leków 01.01.07, 10:49
                  z lekow antydepresyjnych najpierw dostalam Seroxat jako probke i nie zaplacilam
                  nic. Pozniej juz musialam go kupic i kosztowalo mnie to ponad 40 zl.
                  Nastepnym lekiem bylo Lexapro, ktore kosztuje najtaniej (w niektorych aptekach)
                  ponad 80 zl a normalnie ponad 100 zl.

Zolafren dostawalam z P na chad i placilam ok. 3.60 zl.
                  Tegretol kosztuje ok. 2 zl ja kupuje 200 (wersja 400 jest za darmo).

Caly czas kontrowersyjnym lekiem jest Lamitrin - niektorzy psychiatrzy wypisuja
                  go z P i wtedy opakowanie 100 kosztuje ok. 7-8 zl.
                  Oficjalnie Lamitrin jest juz wpisany jako lek na chad ale nie jest dla
                  chadowcow refundowany zatem literka P zalezy chyba od polityki szpitala (ja to
                  P mam wpisywane od poczatku).

Natepnie jest Lit, ktory rowniez jest za darmo.
                  • aga345 Re: ceny leków 01.01.07, 16:49
                    dzieki wielkie za informacje.
                    szkoda tylko ze te leki od ktorych sie najbardziej tyje sa za darmouncertain ( wiem ze
                    mam wymagania ale 22kobieta chyba moze miec jakies wymagania w stosunku do
                    swojego wygladu zewnetrznego).
                    a ktore z tych lekow sa najlepsze? tzn czym sie rozna w dzialaniu? czy to jest
                    tak jak z antydepresantami? ze wszystkie podobnie dzialaja.
                    • megan.k Re: ceny leków 01.01.07, 18:25
                      Polecam stronkę na temat choroby afektywnej dwubiegunowej. Tam znajdziesz również informacje o leczeniu i stosowanych lekach.

afektywne.webpark.pl/afektywne.html
                    • girl.interrupted Re: ceny leków 07.01.07, 16:48
                      aga345 napisała:

>
                      > mam wymagania ale 22kobieta chyba moze miec jakies wymagania w stosunku do
                      > swojego wygladu zewnetrznego).
                      gdy zachorowałam i dali mi depakine, to nie dość, że cykl menstruacyjny mi się
                      kompletnie rozwalił i tak jest prawie do dziś, to jeszcze piękne długie włosy
                      zaczęły mi wychodzić garściami. a włosy i szczupła sylwetka to były jedyne
                      cechy wyglądu zewn, z których byłam zadowolona. zrobiła się ze mnie łysiejąca
                      bambaryła, z nadwagą walczyłam aż dwa lata.
                      biorę prochy w sumie za ok. 200 zl miesięcznie, ale gdyby nie one, tyłabym
                      jeszcze bardziej i wskutek ogromnego spowolnienia fizycznego i intelektualnego
                      nie nadawała się na studia. niestety, ale chcę coś osiągnąć w życiu, a nie
                      wegetować na marnej rencie. dobór prochów zgodnie z zasadą 'you have what
                      you've paid for'
                      > a ktore z tych lekow sa najlepsze? tzn czym sie rozna w dzialaniu? czy to
                      jest
                      > tak jak z antydepresantami? ze wszystkie podobnie dzialaja.
                      antydepr. działają w różny sposób na neuroprzekaźniki, mi dobierali je metodą
                      prób i błędów, co raz skończyło się b.ciężką manią psychotyczną. anty różnią
                      się trochę substancjami czynnymi, zazwyczaj jeśli taki lek nie podziała w ciągu
                      ok 4 tygodni, to lekarz zmienia go na inny. a skuteczność leku zalezy od wielu
                      czynników. nie potrafię Ci jednoznacznie doradzić, być może właśnie te
                      refundowane za 1gr lub za 3,60 okażą się u Ciebie strzałem w 10tkę.
                      pozdrawiam, trzymaj się.

• smutny_czlowiek Re: seny leków 15.02.07, 11:21
      ja biore Lexapro miedzy innymi 20mg na dobe i za opakowanie na 2tyg place
      144zl;/
      • suchyxxx2 Re: seny leków 15.02.07, 12:36
        antydepresantów nie wolno brać w chad bo powodują manię-ryzyko wielkie
        dosyć.Można brać antydepresant przez krótki okres czasu jeżeli jesteśmy w dołku
        z powodu chad ale potem należy odstawić bo antydepresanty powodują również stany
        miesznae i rapid cyclingi.Ja w tej chwili schodzę z citalu za około 30-40zł bo
        okazało się że antydepresantów nie powinienem brać-to był koszmar jak jeszcze
        brałem całą tabletkę tego.Biorę depakinę 1000mg za darmo i uważam że jest to
        świetny lek-przytyłem trochę ale na początku-obecnie nie tyję ani nie chudnę i
        nieważne co jjem,włosy mi trochę wychodzą ale mało no i biorę cynk i specjalny
        szampon i jakoś nie jest źle.Senność też minęła praktycznie i uważam że ten tani
        lub darmowy lek jest najlepszy.W tej chwili schodzę z leku antydepresyjnego już
        na zawsze i będę brał depakinę samą za friko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka