sephire 04.01.07, 09:19 Poszukuję osób z CHAD, które miały kontakt z terapia systemową Berta Hellingera. Mój mail : sephire@op.pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avoid Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 04.01.07, 11:48 bylam na kilku seansach. Poczatkowo bylam zafascynowana odczuciami innych ludzi i ich zachowaniami. Ale mnie to nic nie pomoglo a wrecz czulam sie po niej upokorzona i zniesmaczona (2 razy ustawialam). Mimo, ze taka terapie prowadzi psycholog to nie ma to nic wspolnego z terapia prowadzona w gabinecie. Porownujac sobie prace terapeuty od hellingera a prace psychologa indywidualnego zauwazylam cala mase bledow, ktore tylko szkodza uczestnikowi takiej terapii systemowej. Z informacji wiadomo, ze hellinger psychologiem nie jest i nie ma zadnego wyksztalcenia w tej dziedzinie. Dla mnie to zwykly oszolom, szaman jak go nazywaja. Bo w koncu jak ktos przebywa kilkanascie lat obcujac z pelmieniem Zulusow i pozniej kulture tego ludu probuje przeniesc na kanwe innej kulturowo cywilizacji (np. europejskiej) to jakie skutki ma to przyniesc? Terapia Hellingera jest b. ostro krytykowana w Niemczech skad pochodzi bo przyniosla wiele szkod ludziom bioracych w niej udzial. W Polsce jeszcze sie o tym nie mowi. Nie rozumiem np. tego jak moja choroba czy rozne przykre wydarzenia w zyciu maja miec zwiazek z moimi przodkami, o ktorych nic nie wiem. Jak tez mozna mnie utozsamiac z jakas zaprzeszla osoba ofiara z mojej rodziny? Dla mnie to wierutna bzdura i odradzam ta terapie. Naprawde lepiej isc do rekomendowanego i sprawdzonego psychologa niz ludzic sie, ze to szamasntwo, ten teatr w czyms pomoze. Przyklad: mam troche problemow w zwiazku wynikajacych troche z charakteru, troche z choroby, troche ze skutkow ubocznych lekow. Uslyszalam opinie od takiego 'psychologa', ze moze to partner nie ten, a ja mowie, ze mi na nim zalezy i nie chce innego. To moze jak po miesiacu sie to nie zmieni to nalezy z nim zerwac itp. Sorry ale ktory psycholog w taki sposob doradza? Takie seanse sa prowadzone w grupie ok. 30 osob i w niczym nie przypomina to terapii grupowej. Dla osob wrazliwych takich jak my moze to przyniesc wiele szkod bo z hcoroby nas na pewno nie wylecza. Ale mozna sie dowiedziec, ze twoja choroba wynika np. z powodu, ze dziadek zdradzil babcie itp. bzdury. Jeszcze raz powtorze: jak mozna tak odlegla i rozna kulture wprowadzac do naszej, europejskiej? Jak mozna ludziom wmawiac powiazania rodzinne z naszymi dzisiejszymi problemami. Na necie krazy gdzies info: "Niebezpieczny Bert Hellinger" i ja sie z tym w 100% zgadzam. Aha jeszcze jedno ta terapia moze uzalezniac bo widzialam osoby, ktore byly na seansach juz kilkanascie razy A to koszt rzedu - obserwator 120 zl, ustawiajacy 250 zl. Efekt? zalosny. Nie polecam!!!!!! Odpowiedz Link
sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 04.01.07, 12:33 A kto Cie ustawiał Avoid ??? sam hellinger czy ktoś z Polaków??? Odpowiedz Link
avoid Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 04.01.07, 12:42 na szczescie nie sam Hellinger. Zreszta nie wiem jaka skutecznosc ma terapia prowadzona przy pomocy tlumacza? Zreszta slyszalam takie bajki o tej terapii, ze myslalam, ze pojde ze swoim problemem i on minie po jakims czasie jak reka odjal. Nic bardziej zludnego, w moim przypadku potrzebuje terapii u fachowca, ktory jest dla mnie przez cala sesje, a nie 5 czy 15 minut przy obecnosci kilkunastu osob. Bylam na seansie w Poznaniu. Odpowiedz Link
sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 04.01.07, 18:39 Avoid może na nie szczęście że nie sam Hellinger bo co do kwalifikacji innych mozna mieć wątpliwości... Poza tym piszesz 5 czy 5 minut - z tego co wiem ( z teorii zaznaczam nie z praktyki ) ustawienie przez Hellingera trwa nawet ponad godzinę więc jest róznica... Jesli możesz opisz mi jak wygladało to ustawienie ( może na maila sephire@op.pl jesli nie chcesz na forum ) bo szukam wiarygodnych inforamcji na ten temat a Ty jesli to przezyłaś masz takowe. Nie zrozum mnie źle że Cię przekonuję tylko dużo czytałam na ten temat i praktycznie zjawisko dynamiki systemowej wystepuje we wszystkich dawnych kulturach - ludy pn ameryki, syberii, inkowie, żydzi a nawet chrześcijanie choć zostało to nieco zdezawuowane - także musi coś w tym być... Aha, napisz jeszcze kiedy uczestniczyłaś w ustawieniu bo zgodnie ze wskazówkami Heellingera zmiany przychodzą stopniowo a efekty moga byc zauważalne nawet po roku... Pozdrawiam Cię i do "napisania", ania Odpowiedz Link
avoid Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 05.01.07, 10:38 a jakie to niby Bert ma kwalifikacje? Sam je sobie stworzyl a jego seanse nie maja nic wspolnego z psychologia tylko z show. Na cala Polske masz ok. 40 wykreowanych przez niego terapeutow, z ktorych czesc podobno jest psychologami, a nawet psychiatrami brrr. To co sie o tym pisze to jedno, a to co sie sprawdza na sobie to drugie. Jak idziesz z jakas blahostka, ze np. nie mozesz znalezc pracy to taki seans nijak cie nie uszkodzi psychicznie, a taki terapeuta moze ci powiedziec cos co uslyszysz od kazdej zdroworozsadkowej osoby. Nie bede opisywac ustawienia bo na necie kraza opisy takowych a kazde wyglada w taki sam sposob. Ja tez na poczatku bylam zafascynowana, ze moze wreszcie znalazlam cos dla siebie i to mnie jakos uleczy. Proponuje Tobie isc i powiedziec, ze masz Chad. Zobaczysz jaka otrzymasz odpowiedz i byc moze recepte na zycie. Mnie sie nie podoba autorytarny styl zachowania terapeutow i samego Berta swiadczacy jakoby o ich nieomylnosci i wiedzy jedynej prawdziwej. Po tych seansach zrozumialam, ze to wielka sciema. A ilosc osob chodzacych na te seanse wciaz rosnie. Ludzie sie ludza, ze nie beda musieli chodzic do psychologow na terapie bo Hellinger ich uzdrowi. Co do dynamiki systemowej to i owszem moze sobie byc zalozeniem pewnych kultur ale w dzisiejszych czasach nie bardzo ma to racje bytu. Nie mozna bowiem tlumaczyc ludziom czegos co sprawdzalo sie setki lat temu. Nie stad pochodza nasze dzisiejsze problemy. Nie z powodu zaprzeszlych chorych relacji u naszych przodkow. To, ze np. masz raka nie jest odpowiedzia na to, ze w Twojej rodzinie ktos zostal wykluczony czy ze nastapila zdrada itp. Ja na ustawieniach bylam w pazdzierniku i listopadzie i wierz albo nie przy publicznosci ok. 30 osob nie da sie pewnych rzeczy powiedziec ze wzgledu na intymnosc wstyd czy brak poczucia bezpieczenstwa jakie masz na terapii indywidualnej. Zreszta taki hellingerowski terapeuta szybko cie uciszy, zebys za duzo nie mowila bo on ma swoja wizje problemu. Powtarzam raz jeszcze jak idziesz z czyms banalnym to mozesz sie ludzic, ze za pare miesiecy nastapi przelom ale jak masz powazny problem, to zebys sie czasem nie zdziwila. Ja wole przepracowanie problemu u normalnego psychologa i widocznosc efektow nawet dlugotrwala ale poparta praca przy jego pomocy. Seans hellingerowski Ci tego nie zapewni. Mysle, ze powinnas sie sama przekonac i wtedy ocenic przydatnosc takiej terapii hellingerowskiej. Powodzenia Odpowiedz Link
sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 06.01.07, 13:23 Avoid jeśli zgadzasz się chciałabym pogadać z Tobą na gg - mój nr 3170715 - pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link
sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 07.01.07, 11:31 Może źle się wyraziłam - nie kwalifikacje ale intuicyjne postrzeganie praw które są podstawą stworzonej przez niego terapii i teorii potwierdzone w empirycznym zastosowaniu na setkach przypadków - to prawda, że sam je stworzył ale podstawy tej terapii i prawa nią rządzące widoczne są w bardzo wielu kluturach i cywilizacjach więc nie dokonał on odkrycia czegoś co nie istniało, lecz nazwijmy to usystematyzował to w formę bardziej przystępną dla współczesnego człowieka, gdyż np. przeniesienie rytuałów szamańskich czy praktyk Żydów ortodoksyjnych w ich formie pierwotnej byłoby trudne do przyjęcia i zrozumienia dla przciętnego człowieka. Jeśli chodzi o moją prośbę o opis ustawienia chodziło mi raczej o wskazówki do czego ( tzn. wydarzenia czy jakiejś konstelacji rodzinnej ) terapeuta "przypisał" CHAD bo wiem, że wg Hellingera istnieje pewna prawidłowość w występowaniu różnych chorób i problemów w powiązaniu z pewnymi wydarzeniami czy układami rodzinnymi - opisuje on anoreksję, alkoholizm, hazard itp jako konsekwencję różnych ( ale podaje konkretnie jakich ) przeszłych i zaprzeszłych wyadarzeń czy stosunkó w rodzinie. Jak dotąd nie natknęłam się jednak na taką klasyfikację CHAD - stąd moja prośba. Pytam o to wszystko bo mój "przypadek" jest inny niż myślisz - nie jestem chora - poszukuję natomiast wszelkich informacji i ewentualnych rozwiązań dla mojego przyjaciela, który boryka się z tą przypadłością, zatem ciąży na mnie tym większa odpowiedzialność za ewentaulne namówienie go na taką terapię stąd chciałąbym zdobyć jak najbarzdiej wiarygodne informacje gdyż zdaję sobie sprawę z tego, że niektóre terapie mogą przynieść więcej szkody niż pożytku... Jeśli chodzi zaś o Twoją odpowiedź, iż to co sprawdzało przez setki lat nie sprawdza się w naszych "innych" czasach - myślę, że jesteś w błędzie gdyż pomimo radykalnej zmiany trybu życia współczesnego człowieka w porównaniu z tym bardziej pierwtonym - istota natury i psychiki ludzkiej się nie zmnieniła - myślę zatem, że tzreba szukać rozwiązań u źródeł - w metodach i praktykach nie skażonych przez marketing, reklamę jak również interes koncernów farmaceutycznych - stąd moje zainteresowanie tą metodą, gdyż wg współczesnej wiedzy medycznej nie ma jasno zdiagnozowanych ani przyczyn ani metod leczenia CHAd i wielu innych chorób. Jeśli zechcesz chciałabym abyśmy wspólne zastanowiły się i obiektywnie rozważyły tę metodę bo widzę, że coś wiesz na ten temat a przede wszystkim dotyczy Cię to bezpośrednio bo przeciez MUSI być jakieś rozwiązanie - skoro tardycyjna medycuna zawodzi może trzeba szukać gdzie indziej. Jesli masz gg byłoby łatwiej - mówj nr 3170715 Pozdrawiam Cię serdecznie Ania Odpowiedz Link
sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 07.01.07, 16:47 Dla Avoid : podaj swojego maila - znalazłam bardzo ciekawy artykuł nt związku CHAD i różnych zaburzeń w rodzinie - może Cię to zainteresuje. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link
planasana Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 05.01.07, 12:47 Znalazlam forum o terapii Hellingera, zajrzyj. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39021 Odpowiedz Link
sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 05.01.07, 18:01 Dzięki Planasana za post! Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link