Dodaj do ulubionych

CHAD a terapia systemowa Hellingera

04.01.07, 09:19
Poszukuję osób z CHAD, które miały kontakt z terapia systemową Berta
Hellingera. Mój mail : sephire@op.pl
Obserwuj wątek
    • avoid Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 04.01.07, 11:48
      bylam na kilku seansach.
      Poczatkowo bylam zafascynowana odczuciami innych ludzi i ich zachowaniami.
      Ale mnie to nic nie pomoglo a wrecz czulam sie po niej upokorzona i
      zniesmaczona (2 razy ustawialam).
      Mimo, ze taka terapie prowadzi psycholog to nie ma to nic wspolnego z terapia
      prowadzona w gabinecie. Porownujac sobie prace terapeuty od hellingera a prace
      psychologa indywidualnego zauwazylam cala mase bledow, ktore tylko szkodza
      uczestnikowi takiej terapii systemowej.
      Z informacji wiadomo, ze hellinger psychologiem nie jest i nie ma zadnego
      wyksztalcenia w tej dziedzinie.
      Dla mnie to zwykly oszolom, szaman jak go nazywaja.
      Bo w koncu jak ktos przebywa kilkanascie lat obcujac z pelmieniem Zulusow i
      pozniej kulture tego ludu probuje przeniesc na kanwe innej kulturowo
      cywilizacji (np. europejskiej) to jakie skutki ma to przyniesc?
      Terapia Hellingera jest b. ostro krytykowana w Niemczech skad pochodzi bo
      przyniosla wiele szkod ludziom bioracych w niej udzial.
      W Polsce jeszcze sie o tym nie mowi.
      Nie rozumiem np. tego jak moja choroba czy rozne przykre wydarzenia w zyciu
      maja miec zwiazek z moimi przodkami, o ktorych nic nie wiem.
      Jak tez mozna mnie utozsamiac z jakas zaprzeszla osoba ofiara z mojej rodziny?
      Dla mnie to wierutna bzdura i odradzam ta terapie.
      Naprawde lepiej isc do rekomendowanego i sprawdzonego psychologa niz ludzic
      sie, ze to szamasntwo, ten teatr w czyms pomoze.
      Przyklad:
      mam troche problemow w zwiazku wynikajacych troche z charakteru, troche z
      choroby, troche ze skutkow ubocznych lekow.
      Uslyszalam opinie od takiego 'psychologa', ze moze to partner nie ten, a ja
      mowie, ze mi na nim zalezy i nie chce innego. To moze jak po miesiacu sie to
      nie zmieni to nalezy z nim zerwac itp.
      Sorry ale ktory psycholog w taki sposob doradza?
      Takie seanse sa prowadzone w grupie ok. 30 osob i w niczym nie przypomina to
      terapii grupowej.
      Dla osob wrazliwych takich jak my moze to przyniesc wiele szkod bo z hcoroby
      nas na pewno nie wylecza. Ale mozna sie dowiedziec, ze twoja choroba wynika np.
      z powodu, ze dziadek zdradzil babcie itp. bzdury.

Jeszcze raz powtorze:
      jak mozna tak odlegla i rozna kulture wprowadzac do naszej, europejskiej? Jak
      mozna ludziom wmawiac powiazania rodzinne z naszymi dzisiejszymi problemami.
      Na necie krazy gdzies info: "Niebezpieczny Bert Hellinger" i ja sie z tym w
      100% zgadzam.
      Aha jeszcze jedno ta terapia moze uzalezniac bo widzialam osoby, ktore byly na
      seansach juz kilkanascie razy
      A to koszt rzedu - obserwator 120 zl, ustawiajacy 250 zl.
      Efekt? zalosny.

Nie polecam!!!!!!
      • sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 04.01.07, 12:33
        A kto Cie ustawiał Avoid ??? sam hellinger czy ktoś z Polaków???
        • avoid Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 04.01.07, 12:42
          na szczescie nie sam Hellinger.
          Zreszta nie wiem jaka skutecznosc ma terapia prowadzona przy pomocy tlumacza?
          Zreszta slyszalam takie bajki o tej terapii, ze myslalam, ze pojde ze swoim
          problemem i on minie po jakims czasie jak reka odjal.
          Nic bardziej zludnego, w moim przypadku potrzebuje terapii u fachowca, ktory
          jest dla mnie przez cala sesje, a nie 5 czy 15 minut przy obecnosci kilkunastu
          osob.
          Bylam na seansie w Poznaniu.
          • sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 04.01.07, 18:39
            Avoid może na nie szczęście że nie sam Hellinger bo co do kwalifikacji innych
            mozna mieć wątpliwości... Poza tym piszesz 5 czy 5 minut - z tego co wiem ( z
            teorii zaznaczam nie z praktyki ) ustawienie przez Hellingera trwa nawet ponad
            godzinę więc jest róznica... Jesli możesz opisz mi jak wygladało to ustawienie
            ( może na maila sephire@op.pl jesli nie chcesz na forum ) bo szukam
            wiarygodnych inforamcji na ten temat a Ty jesli to przezyłaś masz takowe. Nie
            zrozum mnie źle że Cię przekonuję tylko dużo czytałam na ten temat i
            praktycznie zjawisko dynamiki systemowej wystepuje we wszystkich dawnych
            kulturach - ludy pn ameryki, syberii, inkowie, żydzi a nawet chrześcijanie choć
            zostało to nieco zdezawuowane - także musi coś w tym być... Aha, napisz jeszcze
            kiedy uczestniczyłaś w ustawieniu bo zgodnie ze wskazówkami Heellingera zmiany
            przychodzą stopniowo a efekty moga byc zauważalne nawet po roku... Pozdrawiam
            Cię i do "napisania", ania
            • avoid Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 05.01.07, 10:38
              a jakie to niby Bert ma kwalifikacje?
              Sam je sobie stworzyl a jego seanse nie maja nic wspolnego z psychologia tylko
              z show.
              Na cala Polske masz ok. 40 wykreowanych przez niego terapeutow, z ktorych czesc
              podobno jest psychologami, a nawet psychiatrami brrr.
              To co sie o tym pisze to jedno, a to co sie sprawdza na sobie to drugie.
              Jak idziesz z jakas blahostka, ze np. nie mozesz znalezc pracy to taki seans
              nijak cie nie uszkodzi psychicznie, a taki terapeuta moze ci powiedziec cos co
              uslyszysz od kazdej zdroworozsadkowej osoby.
              Nie bede opisywac ustawienia bo na necie kraza opisy takowych a kazde wyglada w
              taki sam sposob.
              Ja tez na poczatku bylam zafascynowana, ze moze wreszcie znalazlam cos dla
              siebie i to mnie jakos uleczy.
              Proponuje Tobie isc i powiedziec, ze masz Chad. Zobaczysz jaka otrzymasz
              odpowiedz i byc moze recepte na zycie.
              Mnie sie nie podoba autorytarny styl zachowania terapeutow i samego Berta
              swiadczacy jakoby o ich nieomylnosci i wiedzy jedynej prawdziwej.
              Po tych seansach zrozumialam, ze to wielka sciema.
              A ilosc osob chodzacych na te seanse wciaz rosnie.
              Ludzie sie ludza, ze nie beda musieli chodzic do psychologow na terapie bo
              Hellinger ich uzdrowi.
              Co do dynamiki systemowej to i owszem moze sobie byc zalozeniem pewnych kultur
              ale w dzisiejszych czasach nie bardzo ma to racje bytu. Nie mozna bowiem
              tlumaczyc ludziom czegos co sprawdzalo sie setki lat temu.
              Nie stad pochodza nasze dzisiejsze problemy.
              Nie z powodu zaprzeszlych chorych relacji u naszych przodkow.
              To, ze np. masz raka nie jest odpowiedzia na to, ze w Twojej rodzinie ktos
              zostal wykluczony czy ze nastapila zdrada itp.

Ja na ustawieniach bylam w pazdzierniku i listopadzie i wierz albo nie przy
              publicznosci ok. 30 osob nie da sie pewnych rzeczy powiedziec ze wzgledu na
              intymnosc wstyd czy brak poczucia bezpieczenstwa jakie masz na terapii
              indywidualnej.
              Zreszta taki hellingerowski terapeuta szybko cie uciszy, zebys za duzo nie
              mowila bo on ma swoja wizje problemu.
              Powtarzam raz jeszcze jak idziesz z czyms banalnym to mozesz sie ludzic, ze za
              pare miesiecy nastapi przelom ale jak masz powazny problem, to zebys sie czasem
              nie zdziwila.
              Ja wole przepracowanie problemu u normalnego psychologa i widocznosc efektow
              nawet dlugotrwala ale poparta praca przy jego pomocy.
              Seans hellingerowski Ci tego nie zapewni.

Mysle, ze powinnas sie sama przekonac i wtedy ocenic przydatnosc takiej terapii
              hellingerowskiej.
              Powodzenia smile
              • sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 06.01.07, 13:23
                Avoid jeśli zgadzasz się chciałabym pogadać z Tobą na gg - mój nr 3170715 -
                pozdrawiam, Ania
              • sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 07.01.07, 11:31
                Może źle się wyraziłam - nie kwalifikacje ale intuicyjne postrzeganie praw
                które są podstawą stworzonej przez niego terapii i teorii potwierdzone w
                empirycznym zastosowaniu na setkach przypadków - to prawda, że sam je stworzył
                ale podstawy tej terapii i prawa nią rządzące widoczne są w bardzo wielu
                kluturach i cywilizacjach więc nie dokonał on odkrycia czegoś co nie istniało,
                lecz nazwijmy to usystematyzował to w formę bardziej przystępną dla
                współczesnego człowieka, gdyż np. przeniesienie rytuałów szamańskich czy
                praktyk Żydów ortodoksyjnych w ich formie pierwotnej byłoby trudne do przyjęcia
                i zrozumienia dla przciętnego człowieka.

Jeśli chodzi o moją prośbę o opis ustawienia chodziło mi raczej o wskazówki do
                czego ( tzn. wydarzenia czy jakiejś konstelacji rodzinnej )
                terapeuta "przypisał" CHAD bo wiem, że wg Hellingera istnieje pewna
                prawidłowość w występowaniu różnych chorób i problemów w powiązaniu z pewnymi
                wydarzeniami czy układami rodzinnymi - opisuje on anoreksję, alkoholizm, hazard
                itp jako konsekwencję różnych ( ale podaje konkretnie jakich ) przeszłych i
                zaprzeszłych wyadarzeń czy stosunkó w rodzinie. Jak dotąd nie natknęłam się
                jednak na taką klasyfikację CHAD - stąd moja prośba.

Pytam o to wszystko bo mój "przypadek" jest inny niż myślisz - nie jestem
                chora - poszukuję natomiast wszelkich informacji i ewentualnych rozwiązań dla
                mojego przyjaciela, który boryka się z tą przypadłością, zatem ciąży na mnie
                tym większa odpowiedzialność za ewentaulne namówienie go na taką terapię stąd
                chciałąbym zdobyć jak najbarzdiej wiarygodne informacje gdyż zdaję sobie sprawę
                z tego, że niektóre terapie mogą przynieść więcej szkody niż pożytku...

Jeśli chodzi zaś o Twoją odpowiedź, iż to co sprawdzało przez setki lat nie
                sprawdza się w naszych "innych" czasach - myślę, że jesteś w błędzie gdyż
                pomimo radykalnej zmiany trybu życia współczesnego człowieka w porównaniu z tym
                bardziej pierwtonym - istota natury i psychiki ludzkiej się nie zmnieniła -
                myślę zatem, że tzreba szukać rozwiązań u źródeł - w metodach i praktykach nie
                skażonych przez marketing, reklamę jak również interes koncernów
                farmaceutycznych - stąd moje zainteresowanie tą metodą, gdyż wg współczesnej
                wiedzy medycznej nie ma jasno zdiagnozowanych ani przyczyn ani metod leczenia
                CHAd i wielu innych chorób.

Jeśli zechcesz chciałabym abyśmy wspólne zastanowiły się i obiektywnie
                rozważyły tę metodę bo widzę, że coś wiesz na ten temat a przede wszystkim
                dotyczy Cię to bezpośrednio bo przeciez MUSI być jakieś rozwiązanie - skoro
                tardycyjna medycuna zawodzi może trzeba szukać gdzie indziej. Jesli masz gg
                byłoby łatwiej - mówj nr 3170715

Pozdrawiam Cię serdecznie smile

Ania
              • sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 07.01.07, 16:47
                Dla Avoid : podaj swojego maila - znalazłam bardzo ciekawy artykuł nt związku
                CHAD i różnych zaburzeń w rodzinie - może Cię to zainteresuje. Pozdrawiam, Ania
    • planasana Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 05.01.07, 12:47
      Znalazlam forum o terapii Hellingera, zajrzyj.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39021
      • sephire Re: CHAD a terapia systemowa Hellingera 05.01.07, 18:01
        Dzięki Planasana za post! smile Pozdrawiam, Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka