Dodaj do ulubionych

Co robić? W kropce

02.02.07, 17:09
miałem przez 2 dni ostatnie manię i to taką silną-objawy? Za dużo
energii,bieganie zamiast chodzenia,uczucie e uda mi się wszystko,uśmiech na
twarzy jak naćpany bym byłsmile nie mogłem spać (o 00:00 położyłem się spać i do
4:30 ni cholery nie mogłem zasnąć aż połknąłem xanax i zasnąłem) czułem miłość
do świata i do ludzi-poprostu uczucie jakbym był na narkotyku-chyba nigdy
wcześnmiej tak wspaniale się nie czułem aha no i gadulstwo szybkie.Biorę cital
15mg-3/4 tabletki bo powoli schodzę i depakinę chrono 800mg na noc ale i tajk
nie pomaga to i antyderpesant i tak powoduje manię.Problem w tym że jak
odstawiam bardzo powoli lek antydepresyjny to mam okropne objawy
odstawienne-porównywalne jakbym odstawiał narkotyki i wraca silna depresja i
wtedy depakina chrono nie pomaga zabezpieczyć przed depresją.Co mam robić?
Narazie postanowiłem zmniejszać antydepresant aż do wycofywania-bo przy chad
nie można brać takich leków(nie zaleca się bo powodują manię i u mnie tak
jest).Będę rał tak - 3/4 tabletki zamiast całej przez miesiąc,1/2 tabletki
przez kolejny miesiąc i tak będę co miesiąc zmniejszał cital o
ćwiartkę-jeszcze tak wolno nie odstawiałem ale szybciej nie mogę.Wiem że
nastrój przy ćwiartce citalu bdzie normalny bo już taka dawka nie będzie
powodowała manii ale z kolei przy ćwiartce już będzie masakra-dostanę depresji
silnej mimo że lek odstawiam bardzo powoli.Czyli widzicie-zamknięte koło-biorę
lek antydepresyjny który pomimo brania stabilizatora powoduje manię a jak nie
biorę leku antydepresyjnego to dostaję bardzo głębokiej depresji mimo że biorę
stabilizator-czyżby poprosić lekarza o zmianę stabilizatora? Czy depakina
działa przeciwdepresyjnie i przeciw manii? Czy tylko przeciw manii? Bo wiecie
biorę antydepresant-jest źle bo mania pomimo brania depakiny 800mg a jak nie
biorę leku antydepresyjnego to też źle bo depresja mimo brania depakiny i
zespół odstawienny który nie mija:/// Czyżby depakina była zła dla mnie bo
poprostu nie działa zbyt specjalnie? Czy poprosić o antydepresyjny
trileptal(ulepszoną karbomazepinę) i dopiero schodzić z leku antydepresyjnego
powoli? Jak działają stabilizatory antydepresyjne? Też zwiększają poziom
serotoniny?
Obserwuj wątek
    • suchyxxx2 Re: Co robić? W kropce 02.02.07, 17:17
      Tak chyba depakina wcale praktycznie na mnie nie działauncertain bo powinna chronić
      przed manią mimo że biorę antydepresant-tak mówił lekarz a nie chroni bo
      częstomam taką 2 dniową manię.Powinna też chronić przed depresją jak odstawiam
      lek antydepresyjny a nie chroni.Dlaczego tak jest? przecież dawka 800mg nie jest
      już taka malutka.Brałem 600mg i stężenie kwasu walproinowego miałem 38 jednostek
      a powinienem mieć conajmniej 50-100 jednostek-tak zalecają i miewałem manię przy
      antydepresancie i depresję jak owy antydepresant odstawiałem więc lekarz mi
      zwiększył do 800mg 2 tygodnie temu i nic... nadal mam manię przy antydepresancie
      i nadal gdy go zmniejszam mam depresję.Lekarz mi pewnie zwiększy do 1000mg
      depakinę a ja znowu będę miał manię przy antydepresancie i znowu depresję przy
      próbie odstawienia antydepresanta... tak będzie bo widać depakina jakby wcale na
      mnie nie działała...mam dzisiaj zadzwonić do lekarza i poprosić o spotkanie jak
      najszybsze w celu zmiany stabilizatora? Bo ta depakina chyba przereklamowana
      jest a skuteczność ma mizerną u mnie a biorę ją już 8 miesięcy!!! Czy trileptal
      (ulepszona karbomazepina) działa antydepresyjnie? jak tak to wezmę od lekarza i
      odstqwię powoli lek antydepresyjny bo wtedy wystarczy mi trileptal-tylko niech
      mi ktoś wytłumaczy jak antydepresyjnie działają stabilizatory typu lamitrin?
      Podwyższają stężenie serotoniny czyw inny sposób działają?
    • maka100 Re: Co robić? W kropce 02.02.07, 18:40
      Moze lekarz powinien Ci dodac atypowy neuroleptyk, ktory bys bral gdy czujesz,
      ze zaczyna sie mania? U mojego syna, Depakina nie usuwala manii, tylko obnizala
      mu gorki i dolki. Gdy zaczynal miec manie dostawal risperdone (1 mg, a pozniej
      0.5 mg). Risperdone dziala bardzo szybko u niego, widac roznice juz po godzinie.
      Musze tu zaznaczyc, ze inny neuroleptyk, olanzapina wywolal manie u mojego syna.
      Powodzenia
      • suchyxxx2 Re: Co robić? W kropce 02.02.07, 18:47
        narazie chcę brać depakinę żeby chronić się przed manią oraz niech mi lekarz
        dorzuci inny stabilizator antydepresyjny do tej depakiny żebym nie miał
        deopresji i mógł odstawić lek antydepresyjny.Wtedy czuję że będzie dobrze bo
        depakina fakt-usuwa trochę manię a antydepresant ją powoduje a jakbym brał
        jeszcze zamiast antydepresanta stabilizator antydepresyjny to może już bym nie
        miał manii i wireszcie nie miałbym depresji pod odstawieniu antydepresanta?
        zapytam się lekarza a w razie manii bo czasem się zdażają mimo depakiny to biorę
        xanax i pomaga ale muszę go brać przez 3 dni minimum żeby wyciszyć manię do 0.
        • suchyxxx2 Re: Co robić? W kropce 02.02.07, 21:36
          zadzwoniłem do lekarza i zmusiłem go dosłownie do wizyty;ddd bo normalnie
          miałbym 13 marca a do tamtego czasu bym chyba zwariował ale go tak uprosiłem że
          zgodził się mnie przyjąć w piątek za tydzień 9 lutego;ddd a teraz powiedział
          żebym do spotkania brał zamiast 800mg depakiny to 1000 i żebym cital zmniejszył
          więc od jutro wezmę już 10mg a nie 15mg i zobaczymy-powinno być już dobrzesmile
          • suchyxxx2 Re: Co robić? W kropce 02.02.07, 21:38
            a nie chciał mnie przyjąć bo urlop ma itp i dużo pacjentów ale ja
            powiedziałem-proszę pana płacę 150 zł za wizytę a to sporo jak na
            psychiatrę,moja choroba jest dynamiczna i poważna,mam zmiany faz i wariuję
            poprostu i muszę się spotkać to on zamilkł i powiedział no dobrze że zrobi
            wyjątek i mogę przyjść za tydzień-łaskę robi... ale trudno bo w końcu trzeba si
            upominać o swoje prawa i leczyć chorobę a nie bawić się w podejścia
            • suchyxxx2 Re: Co robić? W kropce 02.02.07, 21:40
              mam tylko nadzieję że jutro na weselu brata nie usnę mu bo po zwiększaniu
              depakiny mam senność przez pierwsze dni czy nawet tygodnie,ale jakoś będzie-musi
              byćsmile narazie czuję że mania już powoli się wycisza bo już niedawno wziąłem te
              100mg zamiast 800
              • suchyxxx2 Re: Co robić? W kropce 02.02.07, 21:40
                1000mg zamiast 800-literówkasmile
                • suchyxxx2 Re: Co robić? W kropce 03.02.07, 10:18
                  już jest dobrze po zwiększeniu wczoraj na życzenie lekarza depakiny do 1000mg
                  oraz po zmniejszeniu citalu do 10mg.Naprawdę dobrze się czuję tylko 1 rzecz
                  która mi przeszkadza to senność ale to też minie jak się przyzwyczaję do
                  leku.Dzisiaj ślub brat i mam nadzieję że do 6 wytrwam na 1000mg depakiny;ddd
                  wiem będę senny i nie będę pił ale trudno-bez picia też da się dobrze bawić a co
                  do senności to zaraz się zdrzemnę bo do wesela jeszcze trochę godzin zostałosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka