Dodaj do ulubionych

cechy dobrego Świrologa

09.05.07, 11:21
zainspirowały mnie dziewczyny z jednego wątku, gdzie wymieniały wrażenia nt. psychiatry u którego się leczą.
myślę, że trafienie na odpowiedniego psychiatrę jest niemal równie ważne jak trafienie z lekami. przy czym: odpowiedni - może oznaczać dla każdego co innego smile
mój ideał psychiatry jest następujący:
- musi s ł u c h a ć. tak, to niby banalne, ale nie każdy lekarz to potrafi. słuchać uważnie, a w razie niejasności dopytywać, upewniać się czy dobrze zrozumiał/a, a nie poprzestawać na jakichś własnych interpretacjach.
- inteligenty/a, błyskotliwy/a, z poczuciem humoru. niech to będzie ktoś, z kim przyjemnie i interesująco się rozmawia.
- w żadnym wypadku nie moze to być osoba, która za bardzo zwraca na siebie uwagę, miewa "humory" i fochy, które otwarcie pokazuje. psychiatra z borderlajnem bądź osobowością histrioniczną - jak dla mnie wykluczony smile
- osoba szczera, otwarta, konkretna, wyrażająca się jasno, nie bawiąca się w aluzje i niedomówienia.
- wiedząca/y co robi i potrafiąca/y wpłynąć na pacjenta bez zmuszania go do czegokolwiek.

i to chyba tyle smile no i generalnie muszę powiedzieć, że moja obecna lekarka jest bardzo blisko nakreślonego przeze mnie obrazu idealnego psychiatry smile
Obserwuj wątek
    • poetkam Re: cechy dobrego Świrologa 09.05.07, 11:36
      A Ty wiesz, że te wszystkie cechy, które tu wymieniłaś są zawarte w genialnej
      książce: Poradnik według Antoniego Kępińskiego:jak leczyć i poznawać człowieka?
      Przeczytałam ją od deski do deski i uważam, że taki ideał psychiatry to
      rzadkość, ale się zdarza. Na pewno prof.Kępiński był takim lekarzem.
      • esowx1 Re: cechy dobrego Świrologa 09.05.07, 12:12
        Kepiński rulezzzzzzzz
        Jestem znawcą Kępińskiego;-P
        • aurelia_aurita Re: cechy dobrego Świrologa 09.05.07, 12:27
          jak dla mnie - ciekawa postać.
          ale z natury jestem bardzo podejrzliwa w stosunku do ludzi, którzy przez otoczenie byli traktowani z nabożną czcią, stali się guru i obrosli legendą.
          o - taki ks. Tischner np. mądry, wielki humanista itd. a tu się okazuje, że były wokół niego kontrowersje: jego wieloletnia współpracownica pisze, że ks. Tischner był strasznym mizoginem i uważał kobiety za głupsze z natury. tylko jednej kobiecie udało się pod jego kierunkiem zrobić doktorat, a i tak musiała mu przez lata na każdym kroku udowadniać, że nie jest gorsza od mężczyzn.
          • esowx1 Re: cechy dobrego Świrologa 09.05.07, 13:00
            To że przeczytałam wszystko autorstwa Kępińskiego, i wiele o nim, nie znaczy, że
            go jakoś ubóstwiam czy twierdzę że to anioł nie człowiek.
            To zwykły człowiek był. Do tego bardzo kochał zwierzęta - a człowiek, który
            kocha zwierzęta, w moich oczach zasługuje ZAWSZE na uznaniesmile
            Zwykle staram się nie uprzedzać ani nie podchodzić nigdy całkiem bezkrytycznie.
            (czy mi sie to udaje, to już inna bajka, haha)
            Z Kępińskim "zetknęłam się" (przez książki ma się rozumieć, haha) zanim
            dowiedziałam się, że to jakaś taka ubóstwiana postać. W miejskiej bibliotece
            natrafiłam na "Rytm życia", to było w II klasie liceum, i tak się zapoznałam z
            Kępińskim. Mnie te książki uspokajały - napisałabym: uspokajają ale już dawno
            nie czytałam. A dopiero na studiach - choć wiedziałam, że to wielka i znana
            postać - to zaskoczyło mnie niezmiernie, jak okazało się, że słucham o nim na
            wykładach...smile
            • lookfor84 Re: cechy dobrego Świrologa 09.05.07, 14:17
              Nic dodac, nic ujac, wlasnie takie cechy powienien posiadac idealny lekarz.
              O Antonim Kepinskim wczesniej nie slyszalam, ale wlasnie czytam informacje
              zameiszczone w internecie, moze sie skusze i przeczytam cos jego autorstwa.Co
              polecacie?"Rytm zycia"?
              • esowx1 Re: cechy dobrego Świrologa 09.05.07, 17:11
                Polecam wszystko!
                A może na początek tak "do tematu" czyli "Melancholię"
                Miłego czytania!
            • aurelia_aurita Re: cechy dobrego Świrologa 09.05.07, 21:14
              hihi, ale nie mówię przecież, że Ty go ubóstwiasz - tylko że ubóstwiało go otoczenie, no i jest guru dla wielu psychiatrów polskich. a swoją drogą, podobała mi się jego książka "Melancholia" i chyba się nim jeszcze zainteresuję. (a choćby po to, żeby znaleźć jakieś kontrowersje na jego temat smile
              • esowx1 Re: cechy dobrego Świrologa 09.05.07, 23:04
                wiem Aurelia, że nie miałaś na myśli tego, że go ubóstwiam, tylko jakoś tak
                odpisałam, że tak to mogło zabrzmieć, że tak Cię zrozumiałam, ale to nie
                zamierzone byłosmile Zauważyłam, że tak mi wyszło po przeczytaniu swojego postasmile

ot tak wyraziłam swoje zdanie zainspirowana tym co napisałaś, że ludzie czasem
                ubóstwiają, a też tego nie rozumiemwink
                • aurelia_aurita Re: cechy dobrego Świrologa 10.05.07, 00:43
                  aha. ok.
                  (urok słowa pisanego smile
          • aurelia_aurita Re: cechy dobrego Świrologa 10.05.07, 01:05
            no dobra, już wierzę Kępińskiemu. przeczytałam sobie o nim trochę i rozwiały się moje obawy, ze jego postawa mogła być nie do końca szczera, wymuszona, czy podyktowana troską o własny wizerunek.
            kurde, jemu n a p r a w d ę zależało!
            • efam1 Re: cechy dobrego Świrologa 10.05.07, 22:11
              dla mnie najważniejsze jest żeby potrafił dobrze postawić diagnozę (a to dziś
              żadkość...jak widzę)i co się z tym wiąże przeporwadzić dopowiedni wywiad
              lekarski...to też żadkość...trafił w leki...był mądry..z poczuciem humoru,
              potrafił mnie wyczuć i moje intencje..był oczytany i widział więcej ode mnie smile
              dbał o moją kurację..i prawdidłowo ją prowadził
              przepisywał dobre leki a nie sponosorowane przez firmy farmaceutyczne i dbał o
              dobro pacjenta..to tak w skrócie...ale gdzie takiego znalezc???hahahahha
              napewno nie w Nfz cie
              • esowx1 Re: cechy dobrego Świrologa 10.05.07, 23:50
                ano... firmy farmaceutyczne... ja naprawdę rozumiem że ci przedstawiciele tych
                firm tak na życie zarabiają ale... jak spędziłam dzisiaj pół dnia w kolejce do
                ginekologa bo dwóch takich gości wpiep**** się w kolejkę i siedziało w gabinecie
                w tych swoich garniturkach komórkach krawacikach teczuszkach itepe po min. pół
                godziny to ja naprawdę ale to naprawdę wymiękłam...
                ... a potem gdy już przyszła moja kolej na wizytę lekarską to weszłam i wyszłam
                oczywiście z receptą na coś co biorą wszystkie panie (a może i nie tylko)
                niezależnie od dolegliwości...

/sorry za wulgaryzm/
    • poetkam Antoni Kępiński 11.05.07, 13:55
      Wiecie, ja nawiążę jeszcze do tego wątku o Kępińskim.
      Czytam sobie właśnie "Charaktery" majowe i natknęłam się tam na list
      czytelniczki na temat artykułu marcowego: Straszni inni sami sobie winni.
      (notabene polecam ten artykuł-jest na temat zaburzeń psychicznych). Otóż "Ida"
      pisze: "(...)Nawet wielki psychiatra i humanista Antoni Kępiński wyrażał
      podobny pogląd, gdy interpretował zaburzenia psychiczne jako sprzeniewierzenie
      się porządkowi moralnemu(...)".
      Słuchajcie, wertuję książki przez niego napisane, ale nie mogę trafić na
      podobnie brzmiące słowa.
      Jeśli znajdziecie coś podobnego, co napisał, albo powiedział prof.Kępiński
      koniecznie dajcie znać. Jeśli ja coś znajdę, również natychmiast dam znać.
      Pozdrowienia słoneczne
      • esowx1 Re: Antoni Kępiński 11.05.07, 15:15
        Apropo tego co Kępiński mówił na temat moralności w związku z chorobą psychiczną
        to znalazłam tyle:

"Porządek moralny jest najwyższą formą integracji aktywności ludzkiej i dlatego
        jego zakłócenie równa się naruszeniu integracji na najwyższym poziomie, a każda
        dezintegracja ma w sobie znak śmierci"

"W psychozach, zwłaszcza typu schizofrenicznego, niejednokrotnie można
        obserwować znaczne podwyższenie hierarchii wartości moralnych"

"Ludzie dotknięci zaburzeniami (psychicznymi) znoszą piekło za życia za
        przekroczenie tkwiącego w przyrodzie prawa moralnego, za swoje zapiekłe
        negatywne uczucia, za swoje lenistwo i niechęć podjęcia wysiłku życia, za swój
        egoizm itp."
        /"Autoportret człowieka"/

Szczególnie pierwszy i ostatni cytat mógłby, zdaje się, popierać to, co napisała
        ta dziewczyna (że Kępiński interpretował zab. psych. jako sprzeniewierzenie się
        porządkowi moralnemu). Ale ja nie widziałabym w tych słowach Kępińskiego
        negatywnego nastawienia do chorych psychicznie, zresztą w żadnych tego nie
        zauważyłam. A te akurat stwierdzenia to po prostu stwierdzenie faktu. Ja się z
        nimi zgadzam całkowicie. W chorobach psychicznych, szczególnie ciężkich, można
        przekroczyć wszelkie porządki, granice i mówienie o tym nie wynika ze złego
        podejścia, tylko z wnikliwej obserwacji. Ale porządek moralny przekraczają też
        zdrowi ludzie, tylko że zdrowi wtedy cierpią zwykle mniej niż chorzy (to
        oczywiście zależy od choroby psychicznej, ale chorzy psychicznie generalnie są
        wrażliwsi). Ostatni cytat zdaje się być najbardziej "ostry", ale, na ile znam
        książki Kępińskiego, to miał on raczej tu na myśli nie to, że chorzy psychiczni
        są leniwi itd, haha, tylko właśnie to, że to oni szczególnie cierpią za
        sprzeniewierzenie się temu porządkowi moralnemu, który wszyscy nieraz
        przekraczają, tylko że zdrowi nie przechodzą potem piekła za życia. Choroba
        psychiczna - tak jak Kępiński często zaznacza, szczególnie w chorobach
        schizofrenicznych, kiedy następuje zwykle przejście z poziomu myślenia
        praktycznego do całkowicie abstrakcyjnego, dochodzi do idealizowania itp. -
        przeważnie zbyt jeszcze uwrażliwia poczucie moralności, hierarchia wartości
        wchodzi jeszcze na wyższy, wręcz absolutny poziom.
        (Oczywiście to wszystko zależy jeszcze, co dokładnie Kępiński rozumiał pod
        pojęciem moralności, bo tyle jest definicji moralności, że każdy może definiować
        ją inaczej. A tego Kepiński, fakt, nie podał jak kawe na ławę.)
        • esowx1 Re: Antoni Kępiński 11.05.07, 15:21
          Przepraszam, że mój wcześniejszy wywód o "moralności wg kępińskiego" był taki
          chaotyczny, że sama nie rozumiem dokładnie co napisałam - tzn wiem co chciałam
          napisać, ale nie wiedziałabym tego po przeczytaniu mojego posta, haha...
          • poetkam Re: Antoni Kępiński 11.05.07, 15:34
            Dziękuję Ci esowx1 za wyczerpującą odpowiedź.
            Twój "wywód" nie był wcale chaotyczny. Wydaje mi się, że ja Cię zrozumiałam tak
            jak tego chciałaś i zgadzam się z Twoją opinią.
            • esowx1 Re: Antoni Kępiński 11.05.07, 16:21
              smile)
              • lookfor84 Re: Antoni Kępiński 13.05.07, 12:42
                Przeczytałam "Melancholię" i "Poznaj siebie".Dobre.Nie wątpię,że Antoni
                Kępiński miał poczucie misji do spełnienia.Wiecej nam takich ludzi potrzeba w
                Polsce!
                Kochał to, co robił.Mam nadzieję, że ja też będę miała to szczęściesmile
                • esowx1 Re: Antoni Kępiński 13.05.07, 13:05
                  smile

Powodzenia!
    • com_sui Re: cechy dobrego Świrologa 15.05.07, 23:55
      Potrzebuję kogoś, kto błyskawicznie wyczuje, w jakim zjawiam się nastroju. Kto
      zrozumie, że nie mam ochoty słuchać, gdzie kupię tańsze leki, ale na moją prośbę
      zapisze mi adresy. Kto się uśmiecha. Kto rozumie. Kto powie, że "będzie dobrze".
      Do lekarza idę po nadzieję.
      "Ptaki jeszcze będą śpiewać, a lato cieszyć" - usłyszałam na pierwszej wizycie,
      gdy mówiłam i mówiłam, a ona słuchała i pisała. Kocham moją lekarz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka