Dodaj do ulubionych

Budujemy PORTAL O CHAD I DEPRESJI - AFEKTYWNI.pl

08.10.07, 14:33
Planujemy start wortalu/portalu dla osób chorych na depresje i chad
www.afektywni.pl

Wstępny plan zawartości:

1.Informacje na tematy afektywne.
2.Artykuły [przyczyny chorób, przebieg, leczenie], wywiady.
3.Doradztwo online.
4.Moderowane Forum [wielowątkowe].
5.Informacje o Fundacji i jej działaniach.
6.Newsletter.
7.Gdzie udać się po pomoc [PZP – adresy wszystkich w PL].
8.Jak [się] leczyć? Opisy farmaceutyków itp.
9.Nie bój się psychiatry! - cykl zachęcający do kontaktów z profesjonalistami.
10.Linki do ciekawych stron z branży.

Stronę budje Fundacja Stabilo, stabilo.org.pl

CO BYśCIE JESZCZE WIDZIELI? Sugestie? Pomysły?
Obserwuj wątek
    • glus26 Re: Budujemy PORTAL O CHAD I DEPRESJI - AFEKTYWN 16.10.07, 16:29
      Cześć to bardzo dobry pomysł.Literatura na ten temat jest bardzo
      uboga dla zwykłego lalika,w lekarze to tylko Cię zdjdnozują i leki,
      praktycznie to wszystko
    • 17.a Subiektywnie: 16.10.07, 17:20
      Tu tworzymy forum. Osobiście z ciekawości zajrzę,
      gdy portal/wortal ruszy, ale swoich pomysłów nigdy
      nie oddajęsmile
      • broni666 Re: Subiektywnie: warto pomyśleć na TYM. 16.10.07, 18:03
        Jasne, że TU jest FORUM, ale ważne jest to, co chcemy by było na portalu, który
        tworzą SPOŁECZNIE [zero kasy] ludzi zaangażowani w pomoc, którzy mogą coś zrobić
        dla Ciebie i dla siebie, tym bardziej, że połowa z nich to chadowcy.

Poważnie liczę na wasze pomysły, nie jest to reklama itp., lecz próba stworzenia
        nowej jakości w internecie. Portalu, który pomoże nam chadowcom, ludziom chorym
        na depresję i rodzinom chorych. Sprawa jest poważna i tworzona przez organizację
        pozarządową bazującej na pracy swoich wolontariuszy. Napiszcie więc co powinno
        wg was znaleźć się na takich stronach - bo to strony właśnie do Was skierowane.
        • audrey2 Re: Subiektywnie: warto pomyśleć na TYM. 16.10.07, 18:47
          Broni, a nie trzeba Wam tam więcej wolontariuszy? Mam na myśli kogoś, kto szperałby w sieci, dostarczał bibliografię, czytał podręczniki i dzielił się wiedzą, może jakieś amatorskie tłumaczenia artykułów fachowych? Noszę się z pomysłem zaproponowania swojej współpracy szanownym adminkom tego forum, ale w zasadzie to nie ma chyba aż takiego znaczenia, gdzie mogłabym się "udzielać"smile). Grunt, żeby dotarło do właściwych osób.

pozdrawiam
          • 17.a ... 16.10.07, 23:06
            Zaproponuj, mówię serio.

Broni, trochę to jak wchodzenie do sklepu X z ulotkami
            sklepu Y, tej samej branży. Z mej strony - brak zaufania,
            ale mojego głosu nie musisz traktować poważnie.

• broni666 Re: ... 17.10.07, 13:03
              17.a napisała:
              > Broni, trochę to jak wchodzenie do sklepu X z ulotkami
              > sklepu Y, tej samej branży. Z mej strony - brak zaufania,
              > ale mojego głosu nie musisz traktować poważnie.

Absurd!
              Chodzi o ważne działania, konkurencja [jeśli dobrze rozumiem Twój przykład z
              ulotkami] jest nie na miejscu, jeśli rozmawia się o pomocy ludziom chorym. Liczy
              się współpraca między między ludźmi, organizacjami itp. w celu zwiększenia
              świadomości społecznej i samopomocy.

Jeśli nie masz zaufania do tego typu akcji ok - Twoja sprawa.

Miałem nadzieję, że są wśród nas chadowcy, którzy potrzebują takiego miejsca w
              sieci i mając szansę sugerowania jak taki portal ma wyglądać, z jakich
              komponentów się składać - przyczynią się do jego prawidłowego społecznie działania.
              • 17.a W istocie - 17.10.07, 14:52
                nie mam do Ciebie zaufaniasmile Ani krztyny.
                Wytłumaczę na przykładzie:

Jest bardzo dobre forum dotyczące nowotworów. U góry są linki z przydatnymi
                informacjami et ceatera. Myślałam nad czymś podobnym. Nawet zasygnalizowałam
                pomysł tu. Nie mam w sobie jednak na tyle pary, umiejętności, może brak mi wiary
                w siebie, aby usprawnić to, i tak niezłe forum. Przychodząc tu, odciągasz ludzi
                STĄD. Nie wierzę w dobrą wolę, bo przecież miejsce - TU - jest. Warto przyjść
                tu, miast tworzyć nową jakość, korzystając ze starych wzorów, w dodatku prosząc
                o pomysł. Ode mnie - a figasmile

Po drugie: lubię fora w gazeta.pl, bo odpowiadają mi także graficznie. Śmieszne,
                ale lubię te strony, kolor, rozmieszczenie. Tak samo, jak omijam sieciowy empik,
                a wybieram merlin.pl. Jedną z wielu wad empiku jest ich paskudna strona. Owszem,
                nie wierzę, że wasza będzie ładna graficznie. Wolno mi, c`nie?

Maniak

smile

• 17.a P.S. 17.10.07, 14:57
                  Nie to, żebym miała coś do ludzi chorych tylko na depresję, ale zajrzyj na forum
                  "Depresja", także tu. Włos się podnosi na głowie i nie chce opaść. Podłączają
                  się w złym tego słowa znaczeniu wariaci. Owszem, wasz portal/wortal może ominąć
                  ten problem. Chcę przez to powiedzieć, że wrzucanie do jednego worka wszystkich
                  zaburzeń jest pomysłem...zaburzonym. Rzecz jasna, IMHO.
          • broni666 Wolontariusze - jak najbardziej. 17.10.07, 12:52
            Audrey,

oczywiście potrzebujemy wolontariuszy, potrzebujemy artykułów, tłumaczeń itp.
            Zapraszam do współpracy - zgłosiło się już ok 20 osób, co daje nam siłę, choć
            nadal brakuje nam ludzi poruszających się płynnie w sieci. Napisz coś na swój
            temat na adres funacja@stabilo.org.pl - w tej chwili pracujemy nad projektem
            NGO, który zawiera ideę portalu. Pozdrawiam serdecznie
    • aurelia_aurita Re: Budujemy PORTAL O CHAD I DEPRESJI - AFEKTYWN 17.10.07, 19:31
      a moim zdaniem pomysł portalu nt. chorób afektywnych jest jak najbardziej
      trafiony. im więcej takich stron, tym lepiej (tym większa świadomość, wśród
      samych chorych, jak i wśród ich bliskich/znajomych oraz, ogólnie, społeczeństwa)
      co do mnie, chwilowo pomysłami żadnymi się nie podzielę, bo ich nie mam
      (mozolnie wygrzebuję się z depresji) ale - jak tylko mi się polepszy - chętnie
      służę pomocą. jak na razie mogę oferować własne (kulejące nieco, to fakt, ale w
      sumie nie najgorsze wink tłumaczenie amerykańskiego tekstu o lamotryginie.
      • 17.a Ale obciach.......................... ............. 17.10.07, 20:09
        Aurelia_aurita jako adminka tu ma w głębokim poważaniu, ale radośnie biegnie
        gdzie indziej. Czemu tu są papierowi admini? Miriam usprawiedliwiona. W wakacje
        pisała sporo.

Aurelio, skoro tu nie zrobiłaś literalnie nic, poza ciachaniem wypowiedzi, nie
        zrobisz też gdzie indziej. Ostro, ale szczerze.

Społeczeństwo będzie świadome? Ale jaja! Wyjdź na ulicę i zapytaj 10 osób, czym
        charakteryzuje się schizofrenia albo czy boją się mieszkać/być blisko
        schizofrenika. A jest nawet Dzień Schizofrenii (dokładnej nazwy dnia nie pamiętam).

Poziom podstawowej wiedzy psychologicznej, kultura psychologiczna polskiego
        społeczeństwa jest ciągle gówniana (nie chce mi się używać metafor i
        eufemizmów). W zmiany nie wierzę.
        • 17.a P.S. 17.10.07, 20:34
          www.afektywni.pl/
          ale numer...to serwis gazety.pl

A widzisz, Aurelio. Jeśli dalej nie będzie chciało Ci się cokolwiek
          robić, to pod tą samą egidą.

Panie Broni, stworzycie nowe nieskalane niczym forum, czy włączycie to?
          • audrey2 Re: P.S. 17.10.07, 21:04
            17.a.

Troszkę wezmę w obornę aurelie jako adminkę. Być moze to moja niewiedza, ale jaką w zasadzie ma pełnić admin? Jeśli się za dużo udziela (np.poprzez selekcję wpisów), to jest źle i wszyscy się burzymy. Co innego ona czy ktokolwiek inny miałby na foru robić, zeby zostać zauważnonym? Chyba że masz na myśli po prostu pisanie...W zasadzie tylko pytam, nie czepiam się i nie chcę wywołać konfliktuwink

Jesli chodzi o świadomość społeczeństwa- zgadzam się, jest źle i pewnie nie będzie lepiej. Ale to nie jest tylko nasz problem. Tuatj, gdzie mieszkam i cywilizacja jest generalnie przyzwoice rozwinięta, też ludzie chorzy psychicznie podlegają stygmatyzacji. Zawsze tak było i pewnie długo jeszcze tak pewnie. Z drugiej jednak strony, niezwykle zmieniło się podejście do depresji. Tutaj antydepresasanty wypisue zwykly lekarz pierwszego kontaktu.
            Wniosek- portale, fora, cokolwiek są potrzebne ludziom, którzy się z dany problemem borykają. Nikt przypadkowy tam raczej nie trafi. Jedyne, co być może można byloby zrobić, to upewnić się, że ludzie dotknięci problemem Chadu, depresji czy jakiejkowliek innej choroby psych. faktycznie porzebują informacji.
            Mnie jest całlkiem obojetne, w co być może (póki co tylko gadam...) jakoś się włącze. Do tego forum czuję pewnego rodzaju lojalnośćwink
            pozdrawiam
        • aurelia_aurita Re: Ale obciach.......................... ....... 17.10.07, 21:25
          > Aurelio, skoro tu nie zrobiłaś literalnie nic, poza ciachaniem wypowiedzi, nie
          > zrobisz też gdzie indziej. Ostro, ale szczerze.

dla Twojej wiadomości - zrobiłam nieco więcej niż ciachanie wypowiedzi. poza tym
          zrobiłam też trochę na innym forum. wszystko wedle zapotrzebowania uczestników.
          i co ważne: NIE MAM żadnych innych możliwości jako adminka - poza ciachaniem.
          nie mogę przyklejać wątków np.
          (a tak na marginesie, od dłuższego czasu mam pewne problemy życiowe. jak dla
          mnie - są na pierwszym planie).
          ale nie mam ochoty z tego wszystkiego się tłumaczyć.
          widzę, że cały czas bardzo Cię boli to, ze nie zostałaś adminką tego forum. ale
          nic straconego. ja nie mogę Cię włączyć, bo nie mam wszystkich funkcji
          administratora - ale ma je Miriam. napisz do niej, niech cię włączy. z pożytkiem
          dla całego forum.

ps. widzę, że zmiana nicka bardzo dodała Ci odwagi...
          • aurelia_aurita .. 17.10.07, 21:42
            naszła mnie jeszcze taka refleksja:
            SIEĆ jest dla WSZYSTKICH. CAŁA sieć. a każde miejsce w niej ma swoją funkcję.
            czym innym jest forum o chad, a czym innym portal o chorobach afektywnych. jedno
            i drugie jest potrzebne.
            no i każdy ma prawo dowolnie dysponować swoją wiedzą i umiejętnościami...
            co do forum: każde forum dyskusyjne jest tworzone przez uczestników. admini są
            takimi samymi uczestnikami - tyle że dodatkowo utrzymują porządek na forum.
            ogólnie co do stron internetowych o chorobach afektywnych: warto jest wspierać
            takie inicjatywy, ale... z rozsądkiem. nie można większości swojego życia
            chorobie, bo robi się to... chore.
            • 17.a Re: .. 17.10.07, 22:08
              Czepiam się, bo szumnie jest napisać "dam wam tłumaczenie
              tekstu o lamotryginie". Czemu NAM nie?
              Po co jest admin...
              Od dziś wiem - po nic. Nie jest opiekunem forum, nie inicjuje
              tematów. Szumnie se figuruje na górze strony. Udziela się
              na innych forach (wolno mu, ale na Boga niech się nie nazywa
              adminem tu. Bo to się robi żenujące)

Vide: prawa kolumna na tej stronie. F "Nowotwory - damy
              radę". Także f prywatne, jako i to. Tam ludziom zależy.
              I na sobie i na innych. Szperają, szukają metod etc.

Zmiana nicka wymuszona wysypaniem nicka na innym forum.
              Zdarza się.

Z mojej strony - koniec tematu.

• aurelia_aurita Re: .. 17.10.07, 22:13
                1. nie. funkcją admina NIE JEST inicjowanie tematów.

2. admin prywatnego forum gazety.pl nie podpisuje żadnej lojalki i nie obiecuje
                wyłączności swojej obecności tu i tylko tu - bo to by było, delikatnie mówiąc,
                idiotyczne.

z mojej strony również EOT.
                • poetkam Aurelio, 17.a 17.10.07, 23:58
                  Dziewczyny kochane! Nie kłóćcie się, szkoda energii na chore emocje.
                  To są niepotrzebne emocje. Każdy ma prawo do własnego zdania i
                  własnych działań. Trzeba to uszanować, a nie krytykować. Przecież to
                  jest bez sensu.
                  Forum tworzą nie tylko admini, ale my Wszyscy. Gdyby nie było
                  piszących, było by tu nudno i nieciekawie. Każdy może sypnąć jakimś
                  ciekawym tematem, nie tylko adminki.
                  Pisać każdy ma prawo, gdzie chce i co chce. Jesteśmy wolni. A jeśli
                  będzie coś niezgodne z prawem, albo obraźliwe, teksty nasze zostaną
                  usunięte. No i dobrze.
                  Pozdrawiam serdecznie Bronii, Audrey (sorry, chyba przekręciłam
                  Twojego nicka-nie specjalnie), Aurelię, 17.a. i Wszystkich. Pałam
                  miłością do całego świata .Od zawsze i na zawsze. (Mam nadzieję)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka